Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 59 минути , Lindt каза:

Благодаря, какво ти допада там? А в кой сезон си ходил, дали ще е спокойно юни? 

https://maps.app.goo.gl/YufZd3P4QwBJHV5s6     

Agios Gordios

Achillii 490 84, Гърция  

https://maps.app.goo.gl/vmAANZ3XRHCWbM6m7

Agios Spiridon Beach
Палеокастрица 490 83, Гърция

Agios Georgios beach
Гърция

И на трите места сме били с децата ,като нощувките бяха в Палеокастрица. Юни ще е спокойно и около трите места има  какво да се разглежда наблизо....За Скиатос не мога да дам мнение. Поздрави на Жижо и Ели.🙂

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 2.04.2026 г. в 23:55, Bellaero каза:

Дояде ми се шефталя и другата седмица ще отида да похапна. И халуми.

Та в този ред на мисли да попитам за Пафос. Винаги в Кипър сме с кола и много не сме се завирали по градовете, то и нормален град няма, всичко е разхвърляно. Гледам, че приятните кръчми са горе в стария град.  Да разчитам ли на градски автобуси за разходки? Аз мога много да вървя, но мъжът ми ще мрънка. Автобусът от летището редовен ли е, или направо кола да взимаме пак? 

Малко късно, но не видях отговори на твоите въпроси. 
От летището на Пафос има редовни автобуси до града ( за номер не съм сигурен 613 и 612) , има и таксита. 
Приятни кръчми има навсякъде, най-много са по пристанището и в стария град.

Градски транспорт има, като по мое мнение не е кой знае какво, има голем интервали за някои линии. Други пък като 615 примерно са на 10-15 мин. 
Според това къде сте отседнали съм сигурен че може да се намерят поне 5 кръчми без да трябва да изминавате километри пеша или с автобус. 

• 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Някой наскоро ходил на Родос - препоръка за рентакар компания.

По-нататък ще питам и за настаняване, и за плажове без вятър и за ...

Първо, малко да прегледам форума. Засега намирам темата на @ДиянаВ "Нека да е лято ... топло и (синьо)зелено в Родос :)", но последните мнения са от 2023г. и тази на @liliya 

която е от далечната 2018г., но на @liliya за плажове (и не само) мога да й имам пълно доверие.:biggrin:

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , ven62 каза:

Първо, малко да прегледам форума. Засега намирам темата на @ДиянаВ "Нека да е лято ... топло и (синьо)зелено в Родос :)", но последните мнения са от 2023г. и тази на @liliya 

която е от далечната 2018г., но на @liliya за плажове (и не само) мога да й имам пълно доверие.:biggrin:

а мен си ме забравил 😉

след това ходихме още веднъж - 2024, но май не съм го описвала отделно, макар че си прекарахме дори и още по-добре 🙂 както и да е, и двата пъти взехме кола от тук Efrem rent a car Rhodes https://efremrentacar.gr/, прилични коли, нормални цени, без депозити, никакви грижи

• Благодаря 2
Публикувано:
преди 54 минути , ven62 каза:

Благодаря за доверието 😆, но наистина беше отдавна. Кола наехме от Голдкар и тъй като за следващата година букнах билети и аз  за Родос , мисля  да ползвам пак тях . Дано само линията да остане. Бяхме отседнали в селцето  Архангелос и от там джиткахме навсякъде. Плажът Линдос, както и Stegna, най- ни допаднаха. Любим ми остава  St Paul's Bay Beach :).

• Благодаря 1
Публикувано:

Миналия септември бяхме за седмица на Родос. Кола взехме по препоръка оттук и нямахме никакви проблеми - Efrem rent a car Rhodes. Първата вечер спахме в хотел, близо до летището, защото полетът кацаше след работното време на рент-а-карите. На сутринта ни докараха колата пред хотела. Нямаше депозит, дадоха ни много читав голф комби. Спахме във вила със собствен басейн над Калатос, но всеки ден бяхме на плаж някъде от тази страна на острова. Плажовете Цампика и Линдос ни харесаха най-много, но и на другите места беше напълно ок. Ние обаче винаги ходим на организирани плажове. Вятър не ни е духал въобще. За ресторантите - Stegna Kozas с две ръце, но трябва задължително резервация. На Линдос мога да препоръчам Palestra Lindos Restaurant. В Калатос - Taverna Glyka Nera. В Хараки - Taverna Costas & Elena. Като цяло навсякъде си трябват резервации. Бяхме от 15.09. и си имаше все още доволно много посетители, така че е добре да се ходи на плаж не по-късно от 11 часа, защото всичко след това се запълваше. Цени не си спомням, но не беше нещо фрапантно.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

И от мен препоръка за Stegna Kozas и Costas & Elena. Препоръчително е да се проверяват ревюта, защото има греди с храната, а не е както на други места прекрасно на случаен принцип.

Родос не е от "духовитите" острови, така че вятърът не е фактор по принцип /не че не може да хванете ветровито време 😉 /

Рентакар не мога да препоръчам, ползвахме Монца и нямам оплакване от друго, но трябваше да чакаме бус да ни превози от/до летището и беше дразнещо, че кой изпревари-той натовари на 40 градуса.

Публикувано:

Не че му е мястото тук, но да кажа: бяхме по Великденските празници. 

Родос не е моето място. 

Може би защото времето не беше подходящо, може би защото бяхме за кратко и само в "столицата", отскочихме за един ден до Линдос (приятели бяха взели rent-a-car, когато ме возят не обръщам внимание).... островът преливаше от британци (хем техният Великден беше предната седмица). Т.нар. исторически забележителности изобщо не ме впечатлиха, доста бутафорни бяха на места. 

Единственото, което много ме впечатли беше литургията в навечерието на Великден и хората (местните), които присъстваха. 

Храната също не беше нещо "уау" на фона на цените там. 

Но за всеки влак си има пътници 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:

Е то и моето място не е, но нямаше как да установя, без да го видя 😉

Ако трябва да рекламирам някой остров, сега Китира ми легна мнооого на сърце. И най-хубавото беше, че за целия престой видяхме само една българска кола, на тръгване на ферибота една румънска и това бях всичките чужденци на острова. Не че нямаше туристи - много имаше, но само гърци и усещането е съвсем различно. Няма никакви археологии, почти нямаше обхват, но пък има спокойствие, чудесни разнообразни плажове и вкусна храна /повлияна доста от Крит/. Пелопонес с Китира - чудесно съчетание се получи!

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

Миналия септември бяхме за седмица на Родос. Кола взехме по препоръка оттук и нямахме никакви проблеми - Efrem rent a car Rhodes. Първата вечер спахме в хотел, близо до летището, защото полетът кацаше след работното време на рент-а-карите. На сутринта ни докараха колата пред хотела. Нямаше депозит, дадоха ни много читав голф комби. Спахме във вила със собствен басейн над Калатос, но всеки ден бяхме на плаж някъде от тази страна на острова. Плажовете Цампика и Линдос ни харесаха най-много, но и на другите места беше напълно ок. Ние обаче винаги ходим на организирани плажове. Вятър не ни е духал въобще. За ресторантите - Stegna Kozas с две ръце, но трябва задължително резервация. На Линдос мога да препоръчам Palestra Lindos Restaurant. В Калатос - Taverna Glyka Nera. В Хараки - Taverna Costas & Elena. Като цяло навсякъде си трябват резервации. Бяхме от 15.09. и си имаше все още доволно много посетители, така че е добре да се ходи на плаж не по-късно от 11 часа, защото всичко след това се запълваше. Цени не си спомням, но не беше нещо фрапантно.

Може ли координати на вилата. И аз съм се прицелил в тази част на острова, даже още по-надолу, под Генади

Публикувано:
преди 7 минути , ven62 каза:

Може ли координати на вилата. И аз съм се прицелил в тази част на острова, даже още по-надолу, под Генади

пак не ме питаш мен, ама ще се обадя :smile: ние бяхме в една от тези (Athena) край Афанту, екстра беше

https://www.rodos-pantheonvillas.gr/index.html?lang=en

ако ти харесат, мога да ти пратя линк с наши реални снимки

Публикувано:
преди 31 минути , antea каза:

пак не ме питаш мен, ама ще се обадя :smile: ние бяхме в една от тези (Athena) край Афанту, екстра беше

https://www.rodos-pantheonvillas.gr/index.html?lang=en

ако ти харесат, мога да ти пратя линк с наши реални снимки

Мерси много.

Супер изгледат вилите, но вече букнах нещо подобно. 

Това:

White Houses Villas, Генади (актуализирани цени 2026)

С малко перипетии, щастливи разрешени с помощ от тук. 

Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Докато отговоря и вече си резервирал. Нашата вила е Villa AmberBlue Kalathos

• Харесвам 3
Публикувано:

Вятърът на промяната в Родос духа от запад 😃 Такъв вятър, че чак растителността е деформирана, с обърнат перчем 😄 Това е крайбрежието на летището и протежението му. От другата - източна страна е плажният рай за не търсачите на духане😉

@ven62 ако някой ден повторя Родос, ще е именно към Генади и надолу. Супер и да покажеш 👍

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , ДиянаВ каза:

Вятърът на промяната в Родос духа от запад 😃 Такъв вятър, че чак растителността е деформирана, с обърнат перчем 😄 Това е крайбрежието на летището и протежението му. От другата - източна страна е плажният рай за не търсачите на духане😉

@ven62 ако някой ден повторя Родос, ще е именно към Генади и надолу. Супер и да покажеш 👍

Едва ли ще повторя при толкова острови в Гърция. Единствения остров за който съм абониран е Калимнос.:biggrin:

• Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Родос си е прекрасна Гърция, но зависи от времето и мястото, когато си бил. С тези цени в момента се изостря отрицателната нагласа. Не съм се сблъсквала пряко с тях това лято, от това, което чувам цена за чадър, шезлонги, шатри в близката на София северна част от 60-100€ с консумация ме шокират. За Хърватска 90€ чух. Не се коментира нещо тук какво става с цените в Гърция и на Балканите.

Ха дано им опустеят плажовете 🙂

Продължавам да смятам, че Гърция отнема от ценностите - бюджет и най-вече време, за да си някъде другаде, на място, където не си бил 🙂

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

Продължавам да смятам, че Гърция отнема от ценностите - бюджет и най-вече време, за да си някъде другаде, на място, където не си бил 🙂

Зависи кой кога и къде ходи. :wink:
Рядко повтарям места из Гърция, а в Северна съм била на плаж единствено на Тасос и е било около 1 май и 1 октомври и беше райско, празно и евтино.
При евентуалното ми бъдещо пътуване този месец най-големият разход са билетите за ферибот. 😄
Чадър, шезлонг за 100€ - след като някой иска, да ги дава, аз след едно осоляване от 20 минути съм приключила с плажа и седя само заради разни хора. 
Миналата година бяхме на Икария в средата на ноември и пак беше райско - нула туристи, сами в цял хотел, прекрасно време, ставаше и за чукар, и неочаквано и за море, даже изгоряхме на плажа, че не се сетихме да носим SPF за +22-23 градуса. Да си само с местните на гръцки остров си има предимства, на втория ден всички вече те знаят и ти предлагат да те качат на стоп, въпреки че не търсиш това, или ти дават местни мандарини на сергията безплатно.
Таксиджията, който ни подбра по пътя от летището и впоследствие ни стана основен шофьор, каза, че сме дошли в най-най-хубавото време и ги „разбираме нещата“.

На Родос, разбира се, надали е така, а съм се обилетила с два комплекта за там тази есен, като първият комплект ще се ползва само заради летището, да видим.

Пък и тази година не съм била „на море“ – а по моите представи това е ходене на място с море, местене през ден-максимум два, къпане и обикаляне. Седем нощувки са на четири различни места на сушата и една на кораб. 😄 Аз така си почивам.

• Харесвам 12
Публикувано:

Северна Гърция е претъпкана поради географските си особености, а от скоро се появи ново засилено търсене в лицето на турските туристи. Същите най-вероятно ще напълнят и близките им гръцки острови.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Nayden Bondzhev каза:

Северна Гърция е претъпкана поради географските си особености, а от скоро се появи ново засилено търсене в лицето на турските туристи. Същите най-вероятно ще напълнят и близките им гръцки острови.

От 2-3 години имат визови облекчения за тези острови и вече са ги напълнили. Преди това пак имаше, но не бяха огромна бройка. 
Била съм на Самос, Лесбос и Кастелоризо от по-близките, страх ме е да си представя какво се случва особено на Кастелоризо, че там са две улици точно.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.