Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Скандинавия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Скандинавия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Осло?

- Какво е работното време за посещения на кораба Ваза?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Колко дни да отделим на Копенхаген?

- Заслужава ли си круиз из норвежките фиорди?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да си отговоря на въпроса за картата 🙂. След справка в туристическия офис в Копенхаген срещу Тиволи ни казаха, че Оресунд картата за пътуване в Дания и Швеция вече НЕ съществува и за да направите маршрута, трябва да плащате отделни билети. Ние направихме следното: 

- метро до Централна гара в Копенхаген и влак до Малмьо със семеен билет за 19€ за 4 човека. 

- 2 часа разходка в Малмьо - площадите Стортогет и Лила Торг, старата аптека, главната улица, замъкът Малмьо с парка. Видяхме Turning Torso отдалеч

- От централна гара в Малмьо закупихме семеен за билет за областта Skane за 50€, който покрива целият транспорт по маршрут Малмьо - Лунд - Хелзингборг за 24 часа. Цената я проверих предварително в приложението Skånetrafiken. Влаковете и в Дания, и в Швеция, са безупречни, точни и пътуват много на често, никога не сме чакали нито за влак в Швеция, нито за метро в Копенхаген. Влак до Лунд за 15 минути, пеша до старата част, катедралата, площада и сградите на университета. Градът беше страшно разкопан и това донякъде загрози чара му, но иначе е красиво. 
- След това 1 час влак до Хелзинборг и разходка там - главната улица, пристанището и кулата. От трите шведски градчета, които видяхме, то ми е фаворит. Разглежда се бързо, същото се отнася и за горните. 
- фери за Дания (Helsingør) за 6€ на човек, пътува 20 минути, разходка около замъка Кронборг отдалеч (част от него е в реставрация), и разходка в центъра на града - има много чаровни улички, но след 17 следобед всичко беше мъртвило. 

- влак за Копенхаген за 10€ на човек и прибиране обратно. 
Според мен обиколката е интересна, доста ми хареса, спокойно се прави за 1 ден, без влизане в музеи/дворци, но с основните неща в градовете. Ако се завърта обратно, аз бих видял двореца Frederiksborg, и бих отсвирил едно от градчетата в Швеция. 
Честно казано, ако се върна отново в Копенхаген за 2/3 дни, не бих повторил обиколката, а бих отделил време на Роскилде и двореца, както и за самия град.

Ще пусна повече снимки в темата за Копенхаген 🙂

• Харесвам 10
Публикувано:

За хората с карти за инвалиди - музеите са безплатни.

В Копенхаген препоръчвам да посетите , освен другите атракции, 1. музея на илюзиите; 2. Reffen ( уникална street food, около него има много арт пространства за съвременно изкуство) 3. ако сте събота там, на всеки площад има секонд хенд базари. Има интерени попадения

в Малмо: Malmö Saluhall | Food market

В Копенхаген за градски транспорт имате няколко опции освен изброените по-горе: 1. Свалете си апп-а им. Лесно и Бързо се работи и по локацията ти определя за коя зона ти трябва билет и 2. ако нямате билет, на влизане се чекирате с банковата карта, на излизане също. Те си дърпат от картата цената на билета

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Въздушен ферибот е новият градски транспорт в Стокхолм

php7ch6y7_800x*.jpg

Електрически пътнически ферибот, който се движи над водата с помощта на подводни крила е най-новият вид градски транспорт е Стокхолм. 

Плавателният съд се нарича "Кандела" и ще се движи между кметството на шведската столица и остров Екерю, което е около 15 км., съобщи БНТ. Фериботът се задвижва с батерия и три крила от карбонови нишки, и в сравнение с други бързи плавателни съдове, консумацията на енергия е 80% по-малко.

Превозното средство е част от експериментален проект, който ще работи от вторник до събота, без зимните месеци.

Капацитетът на въздушния ферибот е 25 души, едно инвалидно място и 3 велосипеда.

• Харесвам 9
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Такааа, знам , че е много субективно , но ми се иска да получа мнение от магеланци били в Копенхаген през зимата. Доколко е лудост да взема билети за януари ? Цените на Раянеър за много съблазнителни , а аз никога не съм била в този край на Европа. Ясно е , че ще е студ , денят ще е къс и може би някои от атракциите няма да работят. Ще се радвам на всякакви коментари а и на компания , ако някой е достатъчно луд и реши да дойде с мен. Благодаря.

Публикувано:
преди 1 час, stebal каза:

Такааа, знам , че е много субективно , но ми се иска да получа мнение от магеланци били в Копенхаген през зимата. Доколко е лудост да взема билети за януари ? Цените на Раянеър за много съблазнителни , а аз никога не съм била в този край на Европа. Ясно е , че ще е студ , денят ще е къс и може би някои от атракциите няма да работят. Ще се радвам на всякакви коментари а и на компания , ако някой е достатъчно луд и реши да дойде с мен. Благодаря.

Виж първо цените на нощувките преди да вземеш билети. Като цяло не е бюджетна дестинация. Много е относително какво време ще уцелиш.  

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, stebal каза:

Не съм била зимата, но ще се изкажа силно субективно. 😄
Като човек, който силно не обича студа и навличането с катове дрехи, не подкрепям. 😄 Но имаше тема във форума, някой беше ходил в разгара на зимата. Разбира се, умрял от студ. 

Януари, някъде след 10-15-ти си е месецът на ниските цени и евтини билети ще има за навсякъде.
Ние бяхме тази година 31.08-2.09. и беше бюджетно откъм логистика и неособено откъм всичко останало. 😄 Самолетните билети и две нощувки в A&O ни излязоха по 135 лв/човек.
На +20 се наложи да обличаме ватирани якенца заради вятър, но пък можеш да седнеш навсякъде навън, да се повозиш с корабче, да обикаляш в несвяст пеш, има хубави паркове със зеленина, друго е! Аз бих отложила за пролетта. 
А януари - има половин неизследвана Италия, средиземноморски, Канарски острови, Мадейра, Египет, Мароко и всичко останало от 42-ия паралел надолу. 😄
Но ако много ти се ходи, отивай и ще разправяш после. :smile:

• Харесвам 5
Публикувано:

През януари се стъмва около 15.30, имайте го предвид. Иначе за студа... зависи колко издържате. На мен не ми е пречка студът, по-скоро ранното настъпване на нощта. Хотелите са си цифромания, то е ясно. Но през пролетта и особено лятото са още по-скъпи, защото тогава е активният туристически сезон. При хубаво време пробвайте да идете и до Малмьо "на отсрещния бряг". Под "хубаво време" нямам предвид топло, а слънчево и да не вали 😉 

• Харесвам 3
Публикувано:

Мдааа всичко, което си мислех като минуси се потвърди . Няколко пъти го отлагам този Копенхаген и явно пак не му е дошло времето. Истина е , че същия уикенд има евтини билети и за Неапол, благодаря на всички. 

Публикувано:

Зависи как е настроен човек и дали му пречи студът. Аз бях в същия месец в Северна Норвегия, денонощно минусови температури, но не ми пука. Сега ще ходя в Северна Финландия през януари. Добре е мястото за настаняване да е в центъра, за да може да се прибирате по всяко време когато поискате, после пак да излизате, да са ви наблизо забележителностите. Защото, ако сте далече от центъра, излезете ли веднъж... ползвате транспорт, после цял ден се разхождате на студа и ще искате по-рано да се приберете. А приберете ли се, няма да ви се иска да излизате пак "до града".  Специално в Копенхаген съм бил в Cabinn Metro, далече от центъра, но до метростанция и голям мол (в който после имаше терористичен акт), в центъра бяха безумно скъпи хотелите, но тогава беше в пика на сезона, края на юни, най-дългият ден (стъмва се към 01 след полунощ). Вижте сега какви са цените на хотелите в центъра на Копенхаген.

• Харесвам 3
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

В края на месеца ще направя уикенд в Оулу . Букнал съм хотел в центъра. Къде може да отидем най-близо да си пробваме късмета да видим сиянието? Няма да имаме кола. Неоткривам никакви турове от града. 

Публикувано:
преди 13 минути , Jorro каза:

В края на месеца ще направя уикенд в Оулу . Букнал съм хотел в центъра. Къде може да отидем най-близо да си пробваме късмета да видим сиянието? Няма да имаме кола. Неоткривам никакви турове от града. 

Може и да се улучим там, хахаха

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

Може и да се улучим там, хахаха

Като нищо, ти май също взе на Луфтханза от полетите по 300лв дето бяха.

Публикувано:

Горе-долу толкова. И билет за влак за 8 евро до Рованиеми, хаха. На връщане пак толкова 😄

А за сиянието, не трябва да си близо до улична лампа и до каквито и да било светлини, за да може да станат снимките. Затова и в Тромсьо ходих до края на вилната зона в Тромсдален.  Нямам представа за това Оулу... трябва да се разучава.

• Харесвам 1
Публикувано:

според мене намираш някакво неосветено място по-към края на града

с кола естествено е най-лесно

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако имате късмет да случите силно сияние, може и от града да го видите. Няколко пъти съм го виждал от студентските общежития в Рованиеми, а те са си в града, макар и не в центъра. Следете прогнозите и се разходете към някоя не толкова осветена част от Оулу. Имаше някаква апликация, която ти дава известие кога точно да излезеш за сиянието, потърсете я и си я свалете, върши работа.

Публикувано:

За без кола сиянието може да се гледа от ски центъра Ounasvaara над Рованиеми , а и е много приятна разходка в планината. Оулу е много приятно градче за убиване на няколко часа на път към Рованиеми.

Публикувано:
преди 4 часа, Hakkâri Spor каза:

Горе-долу толкова. И билет за влак за 8 евро до Рованиеми, хаха. На връщане пак толкова 😄

А за сиянието, не трябва да си близо до улична лампа и до каквито и да било светлини, за да може да станат снимките. Затова и в Тромсьо ходих до края на вилната зона в Тромсдален.  Нямам представа за това Оулу... трябва да се разучава.

аххаха същата програма 😄 На връщане ще стискам палци да видим сиянието от влака освен 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

В прозореца ще виждаш само отражението си, защото светлините във вагона ще си светят 😄

Каквото - такова. Ако не стане, догодина може пак, я Кируна, я Киттила, я Нарвик...

• Харесвам 4
Публикувано:

И аз взех от Луфтханза билетите за по 300лв двупосочен, даже направо за Рованиеми, но за март. Най-голямото ми желание от това пътуване е точно да видим северното сияние, но както дойде. Дано да имаме късмет всички. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой писа (мисля, че във ФБ групата "Пътешествия по света"), че за няколко месеца в Рованиеми само 3 пъти не се е виждало сиянието вечер. А в Тромсьо човек, който е живял и работил  там писа, че два пъти е имало сияние за 4 месеца (октомври-февруари). Напълно съм склонен да вярвам, защото западното крайбрежие на Норвегия е с по-мек климат, заради Гълфстрийма, по-високи температури, но почти винаги.. облаци. Често вали. И когато в Тромсьо е около нулата, в Северна Швеция и Финландия е под минус 20. Когато кацнах, беше силен снеговалеж. На следващия ден за няколко минути се появи сиянието между два облака, но пак всичко се покри. На връщане, пак излетях по време на снеговалеж. И температурите бяха между 0 и -13.  Докато в Рованиеми си е най-често около -20 -30. Но пък.. чисто небе 😄 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Hakkâri Spor каза:

Някой писа (мисля, че във ФБ групата "Пътешествия по света"), че за няколко месеца в Рованиеми само 3 пъти не се е виждало сиянието вечер. А в Тромсьо човек, който е живял и работил 8 месеца там писа, че два пъти е имало сияние за 4 месеца (октомври-февруари). Напълно съм склонен да вярвам, защото западното крайбрежие на Норвегия е с по-мек климат, заради Гълфстрийма, по-високи температури, но почти винаги.. облаци. Често вали. И когато в Тромсьо е около нулата, в Северна Швеция и Финландия е под минус 20. Когато кацнах, беше силен снеговалеж. На следващия ден за няколко минути се появи сиянието между два облака, но пак всичко се покри. На връщане, пак излетях по време на снеговалеж. И температурите бяха между 0 и -13.  Докато в Рованиеми си е най-често около -20 -30. Но пък.. чисто небе 😄 

Леко бях забравил (или поне подтисках мислите си) за това колко студено ще бъде. Утре ще трябва да се ходи в Декатлон за термо бельо явно.... Аз доколкото намерих инфо в интернет за сиянието ходят и на 1 плаж близо до града, на който е тъмно и се виждало. На място ще разпитам също в хотела, дано са някои местни хорица, които да ни упътят. 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, Jorro каза:

... Аз доколкото намерих инфо в интернет за сиянието ходят и на 1 плаж близо до града, на който е тъмно и се виждало. На място ще разпитам също в хотела, дано са някои местни хорица, които да ни упътят. 🙂 

Ако искате изумителни снимки на сиянието се търсят красиви локации, няма спор. Но сиянието се вижда и от "в къщи" без да търчиш от полянка на полянка, не му пречат толкова градските светлинки, само облаците

От миналия  септември 

Screenshot_20250111_072857_Viber.jpg.c1ad28accede0345d3819aa5fe0476b4.jpg

Screenshot_20250111_072657_Viber.jpg.932b89f229d02f75fae0217f73f206ed.jpg

От май м.г.

IMG-7475a862728bc305e5f9b3c411236f10-V.jpg.6e023e19151563373bbb00904d1d7554.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 часа, Kalina Ivanova каза:

Ако искате изумителни снимки на сиянието се търсят красиви локации, няма спор. Но сиянието се вижда и от "в къщи" без да търчиш от полянка на полянка, не му пречат толкова градските светлинки, само облаците

От миналия  септември 

Screenshot_20250111_072857_Viber.jpg.c1ad28accede0345d3819aa5fe0476b4.jpg

Screenshot_20250111_072657_Viber.jpg.932b89f229d02f75fae0217f73f206ed.jpg

От май м.г.

IMG-7475a862728bc305e5f9b3c411236f10-V.jpg.6e023e19151563373bbb00904d1d7554.jpg

През май гарантирано ли е, че ще видя сиянието от Гьотеборг? Да търся ли билети?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.