Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Скандинавия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Скандинавия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Осло?

- Какво е работното време за посещения на кораба Ваза?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Колко дни да отделим на Копенхаген?

- Заслужава ли си круиз из норвежките фиорди?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

През май гарантирано ли е, че ще видя сиянието от Гьотеборг? Да търся ли билети?

Доколкото си спомням през май миналата година имаше много силно слънчево изригване и най-мощната геомагнитна буря от две десетилетия и най-силните северно сияние от 500г, поради което то се забеляза и доста на юг, даже май и в БГ някъде бяха видели. Прогнозите са, че тази слънчева активност, която се наблюдаваше 2024, ще продължи и 2025, както и 2026. Така че има вероятност и този май да се види в Гьотеборг, дали ще се види - няма гаранция. Като цяло не е най-подходящото като време и локация. Май месец денят става все по-дълъг и намалява тъмната част от деня, когато може да се види. Генерално дават периода от септември до април с най-голяма вероятност да се наблюдава северното сияние и особено около равноденствията през септември и март. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Няма нищо гарантирано. Още повече Гьотеборг е в южната част на Швеция и такова явление там е рядкост.  Доста по- на юг от полярния кръг и няма как някой да предвиди кога  може да се види сияние, за да си купи билети за тогава. Ако си вземете билети за Кируна например през зимата, шансът е над 90%. (Или където и да било в северна Швеция, Норвегия, Финландия...)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, Дани Магелани каза:

През май гарантирано ли е, че ще видя сиянието от Гьотеборг? Да търся ли билети?

Не мога да гарантирам за следващия май:smile: 

Снимките сложих, за да илюстрирам, че може и в райони със светлини да се наблюдава сиянието. Разбира се, на места където няма светлини, ефекта на природния спектакъл е доста по осезаем. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Като се подхванали темата да питам и аз няколко въпроса. Престои ни пътуване до Тромсьо, ще спим в Тромсдален, някой може ли да препоръча място на пешеходно разстояние, максимално тъмно за гледане на северно сияние? Някой правил ли е пешеходни преходи в близката планина и колко е удачно това през зимата? Има ли нещо интересно, което заслужава да се види в околността?

Публикувано:

Привет, аз нощувах в Тромсдален (на 200-300 м. от Арктическата катедрала), по принцип има улични лампи, които пречат на снимките. Помня, че ходих до края на някаква улица, за да хвана тъмно място и зад хълма се виждаше сиянието. Появяват се облаци, всичко изчезва, чакаш да се разсеят, пък пак снимаш...

Що се отнася до високия хълм, на който хората се качват за снимки, там пеша мисля, че не може да се изкачи човек, то си е направо отвесна скала. Говоря за Fjellheisen,  1 км. зад Арктическата катедрала. Самият лифт беше от рода на 440 крони (към 40 евро  преди година), важи и за двете посоки, движи се буквално 3-4 мин.. Горе има заведение с много маси, повечето хора, за да не мръзнат, стоят в него, излизат, връщат се. Има голяма поляна с ограда, от която се вижда целият град. Аз бях през деня, страхотни гледки са. Повечето хора  се качват там вечер, заради сиянието (което... ако има облаци, не се вижда), на риск си е. Дано улучите безоблачно време. Аз кацнах при силен снеговалеж и първата ми фраза беше "егаси късмета" 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
На 10.01.2025 г. в 12:55, Hakkâri Spor каза:

Горе-долу толкова. И билет за влак за 8 евро до Рованиеми, хаха. На връщане пак толкова 😄

А за сиянието, не трябва да си близо до улична лампа и до каквито и да било светлини, за да може да станат снимките. Затова и в Тромсьо ходих до края на вилната зона в Тромсдален.  Нямам представа за това Оулу... трябва да се разучава.

Потресен съм. Оказва се, че в Оулу има само 1 фирма, която отганизира "сафарита" за гледане на сиянието и ги организират за 4ч срещу скромните 195 евро на човек при 2-ма. Май ще се наложи да взема рент а кар или просто да питам някой таксиметров шофьор ще се наеме ли да ни разкарва 2ч. за 200 евро. 😄 

• Шок 1
Публикувано:

Здравейте,

отивам за уикенда в Копенхаген.

1. Трябват ли ми крони кеш? 

2. Ще плащам в градския транспорт за мен+две деца. Ще мога ли с една карта да платя?

Благодаря предварително!

Публикувано:
Преди 1 час, dunaika каза:

Здравейте,

отивам за уикенда в Копенхаген.

1. Трябват ли ми крони кеш? 

2. Ще плащам в градския транспорт за мен+две деца. Ще мога ли с една карта да платя?

Благодаря предварително!

Накратко.

Точка 1 - може само с карта да плащаш - не ти е необходим кеш.

Точка 2 - може да купиш билети за всички с карта от DOT - изтегли го от Google play.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Jorro каза:

Потресен съм. Оказва се, че в Оулу има само 1 фирма, която отганизира "сафарита" за гледане на сиянието и ги организират за 4ч срещу скромните 195 евро на човек при 2-ма. Май ще се наложи да взема рент а кар или просто да питам някой таксиметров шофьор ще се наеме ли да ни разкарва 2ч. за 200 евро. 😄 

В тази част на света по принцип са си високи цените. Вземете си кола под наем отнякъде или просто вървете пеша до някоя по-тъмна част от града.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз бях с ферибот и смятам, че беше достатъчно. Тогава дори имаше някакъв гид, който да разказва за нещата, които се виждат, не знам дали сега ще е така.

Особено ако си с кола и маршрута ти минава оттам е излишно да взимаш и двете.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Tsvetuni каза:

Въпрос : заслужават ли си туристичеките круизи по Гейрангер до Хелесинт или с ферибот е напълно достатъчно?

Имате предвид Hellesylt ли?

Публикувано:
На 8.02.2025 г. в 14:37, neuromancer каза:

Аз бях с ферибот и смятам, че беше достатъчно. Тогава дори имаше някакъв гид, който да разказва за нещата, които се виждат, не знам дали сега ще е така.

Особено ако си с кола и маршрута ти минава оттам е излишно да взимаш и двете.

Благодаря за отговора. Точно това ни беше чуденката. Ние ще сме с кола и оттам ще минаваме.

преди 23 часа, iaia_mama каза:

Имате предвид Hellesylt ли?

Да, грешката е моя.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Давам идея за евтино хапване като за стандартите на Дания, при това в центъра на Копенхаген. В хостел Next House, на 2 крачки от Тиволи и централната жп гара, има бюфет, където за 129 крони (~33 лв.) може да ядете пица на корем. Предлагат 5-6 вида пица и 3 вида салати, на самообслужване е и минавате колкото пъти искате да си вземете от което си харесате, може и от всичко. Пици се правят непрекъснато, така че като свърши някоя, вадят нова топла от пещта. Вода може да си налеете безплатно, другите напитки се заплащат допълнително. Атмосферата е доста приятна. Не е задължително да сте гости на хостела, в сайта им дори може да си резервирате маса. https://www.nexthousecopenhagen.com/next-eatery Работи от 17 до 22.30 ч., като има ограничение 2 часа престой. Ние бяхме в края на септември и повечето маси бяха свободни.

Ако сте гост на хостела и сте сам, може да се включите във вечерята им за социализация - с други такива като вас ви събират на една маса, приготвят ви отделно меню с готвени неща и нещо за пиене и това, ако си спомням правилно, беше 69 крони (18 лв.) на човек за вечерята.

Самия хостел също бих го препоръчала - доста симпатичен, спретнат и чист, само дето стаите са малко клаустрофобични. Има бар, билярд, джаги,  игрища за баскетбол и мини футбол, фитнес, зала за пилатес и други такива групови занимания, които се организират всеки ден; бюфет, кухня (последната се ползва срещу малко допълнително заплащане), кът за гледане на телевизия, кът за настолни игри и дори кино. На покрива също има кафе-бар. В общи линии за всекиго по нещо.

• Харесвам 15

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.