Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Западните Балкани

ivelina666
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Западните Балкани. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко са тол таксите между Ниш и Белград?

- Може ли да се влиза с лична карта в Косово?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой от хърватските острови е най-хубав?

- Кога да посетим Плитвичките езера?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , П.Кръстев каза:

Задължително ли е наличието на медицинска застраховка за влизане в Босна и Херцеговина с автомобил, ако сме транзит?

Никой до сега не ни е искал такава застраховка при влизане в Босна и Херцеговина. За първи път го чувам. Освен да е нещо ново.

• Харесвам 1
Граф Вронски
Публикувано:
преди 1 час, П.Кръстев каза:

Задължително ли е наличието на медицинска застраховка за влизане в Босна и Херцеговина с автомобил, ако сме транзит? 

В сайта на МВнР пише, че трябва, но не им вярвам особено, т.к. преди доста години съм минавал и не си спомням да съм правил, но  пък може да са го въвели наскоро това...

Аз бях в Босна и Херцегосина на 3ти май. Освен лична карта и шофьорска книжка, друго не ми поискаха/не съм давал.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, ще отскоча лятото за една седмица до Албания на море. Препоръчайте ми някой град в южната част на тяхната ривиера. 

Публикувано:

Косовската авиокомпания GP Aviation  е пуснала полети от Прищина до:  Смоланд (Швеция), Любляна (Словения), Люксембург (Люксембург), Мюнстер (Германия), Халмщад (Швеция), Женева (Швейцария), Дюселдорф (Германия) и др. градове, до които няма директни полети от София.  

Предстоящи: 

Берлин (от 27 юни), Дортмунд (от 27 юни), Меминген (от 3 юли), Виена (от 4 юли)

p.s.  ако не е за този раздел, моля мод да премести коментара в друга тема  

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой наемал ли е кола от някоя от местните фирми в Албания? Искам да мина тънко, а от личния си опит знам, че това винаги е свързано с проблеми 😅. Спрял съм се на Select. Ще бъда благодарен, ако някой сподели мнение.

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 3 минути , Марин каза:

Някой наемал ли е кола от някоя от местните фирми в Албания? Искам да мина тънко, а от личния си опит знам, че това винаги е свързано с проблеми 😅. Спрял съм се на Select. Ще бъда благодарен, ако някой сподели мнение.

За Балканите винаги използвам https://www.localrent.com/en/, те работят с местни компании.

• Харесвам 5
Пламен от Варна
Публикувано:

Здравейте,

Предстои ни пътуване с кола до хърватското крайбрежие през Сърбия и Черна гора (с нощувка в Подгорица). 

На сайта на МнВР пише, че за Черна гора може и с лични карти, така ли е?

Възможно е по планинските ГКПП-та да имат друго мнение.

В един сайт (насам-натам) все още пише - задграничен паспорт.

Иначе - Зелена карта, каско имаме, но за каското няма да е зле да се провери и по телефона.

Публикувано:

Няма проблем за личната карта. Миналата година пътувахме по същия маршрут. 

Ако тръгвате от Варна, помислете нощувката да е някъде по-рано. Придвижването е ужасно бавно и в Сърбия и в Черна гора.

• Харесвам 2
Пламен от Варна
Публикувано:

Мерси много, ще се тръгва от София, така че нощувка в Подгорица AI го сметна за реално 🙂 Изобщо AI предложи маршрут, изчисли часовете на всички междинни точки, включително сложи по 45 мин. на граница. Ще видим.

Дани Магелани
Публикувано:
преди 6 часа, Пламен от Варна каза:

Мерси много, ще се тръгва от София, така че нощувка в Подгорица AI го сметна за реално 🙂 Изобщо AI предложи маршрут, изчисли часовете на всички междинни точки, включително сложи по 45 мин. на граница. Ще видим.

Тръгнахме от София към 1.00 ч. и пристигнахме в Подгорица точно за закуска с великолепните им бюреци в центъра, не помня часа.

Пламен от Варна
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Тръгнахме от София към 1.00 ч. и пристигнахме в Подгорица точно за закуска с великолепните им бюреци в центъра, не помня часа.

Нощем да карам няма да си го причиня 2-ри път 🙂 По-рано от 7:30 не тръгвам. Единствено пътя може да се прецизира. За сега планът е: София-Калотина-Ниш (до тук няма друг), После мисля до Пояте по същата магистрала А1, после Кралево, Нови Пазар и ГКПП Шпиляни. В Черна гора през Беране, тунел Клисура, Колашин и по магистралата Принцеса Ксения към Подгорица.

Дани Магелани
Публикувано:
преди 15 минути , Пламен от Варна каза:

Нощем да карам няма да си го причиня 2-ри път 🙂 По-рано от 7:30 не тръгвам. Единствено пътя може да се прецизира. За сега планът е: София-Калотина-Ниш (до тук няма друг), После мисля до Пояте по същата магистрала А1, после Кралево, Нови Пазар и ГКПП Шпиляни. В Черна гора през Беране, тунел Клисура, Колашин и по магистралата Принцеса Ксения към Подгорица.

Ние карахме София-Златибор - Подгорица-Бар- Петровац- Бари - Котор, но шофьорът ни беше много печен.

Пламен от Варна
Публикувано:

Да, май доста автобусни минават през това Добраково (покрай Лим, трагедията Лим). Но ми се струва заобиколно за София-Сърбия-Подгорица.

Публикувано:
преди 6 часа, Пламен от Варна каза:

Нощем да карам няма да си го причиня 2-ри път 🙂 По-рано от 7:30 не тръгвам.

Ще имаш удоволствието да шофираш през места ,където главния път минава само и единствено през центъра на селца,градчета и махали...Това удоволствие ще ти коства поне 9 часа . Движението е бавно и изнервящо и помисли дали да не тръгнеш в ранните часове на деня и поне да избегнеш трафика в част от Сърбия - до отбивката към Крушевац имаш около 3 часа и си само по магистрала и не виждам проблем да се кара и през нощта. Маршрута ,който си избрал е оптималния за Подгорица....Напред в темата е писано и ако се поразровиш може да видиш и други мнения. Сподели после как е минало пътуването. Това с AI много ме радва...дори малките Магеланци в семейството вече го хващат няколко пъти в несъотвествия с действителноста и търсят и друго мнение.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 15 часа, Пламен от Варна каза:

Да, май доста автобусни минават през това Добраково (покрай Лим, трагедията Лим). Но ми се струва заобиколно за София-Сърбия-Подгорица.

По този път имаше тунел, който спести доста път. Не помня, че беше отдавна, но мисля, че беше към морето някъде.

• 3 седмици по-късно ...
Пламен от Варна
Публикувано:
На 8.07.2026 г. в 23:10, Otnesen каза:

Ще имаш удоволствието да шофираш през места ,където главния път минава само и единствено през центъра на селца,градчета и махали...Това удоволствие ще ти коства поне 9 часа . Движението е бавно и изнервящо и помисли дали да не тръгнеш в ранните часове на деня и поне да избегнеш трафика в част от Сърбия - до отбивката към Крушевац имаш около 3 часа и си само по магистрала и не виждам проблем да се кара и през нощта. Маршрута ,който си избрал е оптималния за Подгорица....Напред в темата е писано и ако се поразровиш може да видиш и други мнения. Сподели после как е минало пътуването. Това с AI много ме радва...дори малките Магеланци в семейството вече го хващат няколко пъти в несъотвествия с действителноста и търсят и друго мнение.

Пътуването мина много добре и приятно. Тръгване 8:00 от София (зареждане бензин), Калотина (нямаше много чакане), после по А4 - покрай Ниш, А1 до Пояте, А5 Крушевац-Кралево, после е двулентов път (22) през Рашка до Нови Пазар, кратък обяд с техните чебапчета (това става към 12:30 сръбско време), 14:30 на границата Шпиляни, бързо минаване като за юли. В Черна Гора през Рожае (бензин), Беране-Лубнице-Колашин пътят не е лош, има тунел Клисура към 3 км, който явно спестява доста, след Колашин се качвате на магистралата "Принцеса Ксения" - нещо уникално, китайска изработка, за съжаление е само 40 км и с ограничения от 100 км/ч. И 18:00 бяхме в Подгорица за кратка обиколка из центъра, в неделя нищо не работи и е доста пусто, но пък има хубав ресторант Коноба Лантерна. 

• Харесвам 8
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, наех кола в Албания. Огънах леко задния капак и удрах бронята. Имам пълна застраховка, но трябвало полицейски репорт, за да покрие щетите. Звъннахме на полицията и никой не ни отрази. Щели да дойдат... няколко часа по-късно нищо. Ако отидем ние до полицията, щяло да има глоба, че не е съобщено по-рано. Фирмата е Select. Някой да е изпадал в такава абсурдна ситуация?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.