Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

преди 1 час, Mamas каза:

Здравейте,

Ще кацаме на Меминген от пловдив в 20:00 в петък, през декември. Не съм сигурна кой автобус ще успеем да хванем до Мюнхен, но явно ще пристигнем след 22:00 ч.

Въпросът ми е: До колко часа работи градския транспорт и по-специално S-бана, че съм харесала хотел на няколко спирки от гарата?

S-бана в Мюнхен работи в делнични дни от 4ч. и нещо сутринта до 01ч. през нощта, като в пиковите часове се движи през 10 мин., в ненатоварените е през 20 мин., а в петък, събота, неделя и празнични дни се движи денонощно като влаковете са през 20-40мин.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , iaia_mama каза:

S-бана в Мюнхен работи в делнични дни от 4ч. и нещо сутринта до 01ч. през нощта, като в пиковите часове се движи през 10 мин., в ненатоварените е през 20 мин., а в петък, събота, неделя и празнични дни се движи денонощно като влаковете са през 20-40мин.

Обмислям посрещане на НГ в Мюнхен и имам питане за:

1. Традиция ли е в Мюнхен да посрещат хората новогодишната нощ навън? Къде е мястото, на Мариенплац ли? Не ме интересуват заведения.

2. Транспортът, както е написано по-горе би трябвало да е денонощен тогава, това сигурно ли е, защото ще даде по-голяма свобода за избор на хотел?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Kamen каза:

1. Традиция ли е в Мюнхен да посрещат хората новогодишната нощ навън? Къде е мястото, на Мариенплац ли? Не ме интересуват заведения.

2. Транспортът, както е написано по-горе би трябвало да е денонощен тогава, това сигурно ли е, защото ще даде по-голяма свобода за избор на хотел?

1/ Да.
Най-вече из целия стар град е големият купон на открито. Но по време на фойерверките ще е добре да сте на по-закътано - под навес или арка, за да не пострада случайно някой - гърмят повсеместно, особено вече подпилите порядъчно - някои пияни компании до сутринта периодически гърмят по няколко минути.. Места - по-скоро навсякъде, но най-вече на Мариенплац, Одеонплац, Максимилианплац, Олимпийския хълм в Олимпия парк, пред сградата на Парламента... Можете да отидете и до Tollwood - намира се на Theresienwiese - това е мястото, където се провежда Октобер фест - биреният фестивал. В новогодишната нощ там тече грандиозно парти, където може да отиде всеки и да празнува както иска - има много музика, ядене, пиене, танци. Намира се на около 2км пеша от Мариенплац или на километър и малко южно под Централна гара в Мюнхен. Примерно, от Мариенплац се тръгва по Розенщрасе. На пресечката с Фюрщернфилдер щрасе се продължава по Зендлигер щрасе до Зендлингер Тор - едната от старовремските порти към стария град. Пресичате Блументал щрасе и вървите отдясно на градинката по ул. Нусбаумщрасе - около 10-12 минути до огромното празно място, където се правят великите купони по време на бирения фестивал и в новогодишната нощ.
2/ Да, вървят нощни трамваи и автобуси,  S-банът също върви. Но да се има предвид, че близо до 24ч и 30-на минути след това са през около 15-20 минути, после стават на 30-40 минути.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Галин Маргаритов
На 14.10.2022 г. в 9:17, Mamas каза:

Здравейте,

Ще кацаме на Меминген от пловдив в 20:00 в петък, през декември. Не съм сигурна кой автобус ще успеем да хванем до Мюнхен, но явно ще пристигнем след 22:00 ч.

Въпросът ми е: До колко часа работи градския транспорт и по-специално S-бана, че съм харесала хотел на няколко спирки от гарата?

Летище Меминген е много малко ,ако нямате чикиран багаж ,веднага от изхода в дясно спират оранжевите автобуси на Allgau,купете си билети онлайн,първо се качват пътниците с онлайн билети.Около час и 10 минути е пътя до Мюнхен.Авобусът спира до централна гара на този адрес : .Seidlstraße 3a 80335 München. Ако хотелът ви е близо до гарата ,може и пеша.Ние имахме чекиран багаж и изтървахме първият автобус докато си чакахме куфарите .Разбира се автобусите изчакват всички пътници ,така че няма да останете на летището. Кошмарът беше навръщане ,когато трябваше ДС летим ог Меминген за България ,за малко да изпуснем полета ,някои го изпуснаха ,но това е друга тена .

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Галин Маргаритов каза:

Летище Меминген е много малко ,ако нямате чикиран багаж ,веднага от изхода в дясно спират оранжевите автобуси на Allgau,купете си билети онлайн,първо се качват пътниците с онлайн билети.Около час и 10 минути е пътя до Мюнхен.

Онлайн билетите с точен час ли са? Ако самолетът закъснее, може ли да се качиш на първия следващ автобус с предварително закупените билети? 

Връзка към коментар
Галин Маргаритов
преди 21 часа, Kamen каза:

Онлайн билетите с точен час ли са? Ако самолетът закъснее, може ли да се качиш на първия следващ автобус с предварително закупените билети? 

По принцип когато резервираш билет има точен час,но не се спазват при качваме .Ние изпуснахме първият автобус за който бях купил билети и без проблем се качихме на вторият.Не гледат часа.Межди другото в Мюнхен транспортът е много добре уреден и бързо се предвижваш от точка А до точка Б,минус е ,че са задължителни маските в прввозните средства.Аз като привърженик на онлайн пазаруването ,препоръчвам и закупуването на билети за градският транспорт от приложениетл MVV ,така не се бавиш излишно с купуване на билети на място .

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Трябва да уплътня пътуване с лек автомобил от Страсбург до летището във Франкфурт с попътно посещение на някой град за кратка разходка. Колебая се между Баден-Баден, Карлсруе, Манхайм, Дармщат, Майнц или Висбаден. Някакви насоки в избора?

П.С.: Хайделберг отпада, защото вече сме го посещавали...

Връзка към коментар
преди 8 минути , Duke каза:

Трябва да уплътня пътуване с лек автомобил от Страсбург до летището във Франкфурт с попътно посещение на някой град за кратка разходка. Колебая се между Баден-Баден, Карлсруе, Манхайм, Дармщат, Майнц или Висбаден. Някакви насоки в избора?

Хайделберг

Връзка към коментар
преди 59 минути , Duke каза:

Майнц. И приятен, красив град, и удобна връзка до летището.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На мен Висбаден не ми допадна, но впечатленията ми са от началото на века. 

Била съм в Майнц и в Дармщад - пак по същото време. 

В Дармщад има страхотна розова градина, но едва ли ще е атрактивна по това време на годината.  

Майнц определено ми хареса (но пак надбягвайки се с времето). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Duke каза:

Манхайм със сигурност бих го пропуснал, донякъде и Висбаден. Бих предпочел един от Баден-Баден, Карлсруе или Майнц.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, опитвам се да си закупя онлайн Bayern ticket през Deutsche Bahn  и не успявам. Стигам до плащане  и динамична парола  и след това ми пише моля опитайте по късно.

Ако се опитам през друг сайт да ги закупя пак ме прехвърля към Deutsche Bahn. Моля ви кажете имали ли сте същият проблем и откъде ги закупихте предварително

Благодаря!

Връзка към коментар
преди 22 часа, Duke каза:

Във всичките посочени градове, без Баден-Баден (той си е най-вече романтише курорт), има по нещо, но не мисля, че е чаак толкова интересно, че да си струва специална отбивка. Аз бих предложила нещо по-малко и по-сладко, ако си падате, разбира се, по места с автентична визия и атмосфера: Хепенхайм (Heppenheim),  Льорш (Lorsch)  или Бенсхайм (Bensheim), а ако имате време може да хвърлите по едно око и на трите. Имам предвид техните old town. И трите градчета са на разстояние по-малко от 15км едно от друго и са разположени така, че все едно са на върховете на равностранен триъгълник. Ако имате време само за едно от тях, по-добре хвърлете чоп за в кое да се отбиете, тъй като и трите си имат достатъчно красоти и не мога да препоръчам кое да е конкретно.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Питанки:

1. Байерн тикет може да се купи само за един ден нали, не виждам опции за повече дни?

2. С Байерн тикет от Мюнхен мога да отида до Нюрнберг, Залцбург, Гармиш....и да се върна до 3ч след полунощ. Нещо да пропускам, става въпрос за новогодишните празници, взел съм самолетен билет за връщане, за отиване не съм взимал още, не съм решил колко дни да остана. Умувам между 4 и 6.

3. Кое да ми е приоритет между Нюрнберг или Залцбург, ако дните ми са малко? Или нещо друго?

4. Дей тикета за Мюнхен ми се вижда скъп спрямо Байерн тикет, някаква друга опция, хотела е на 5 км от Мариенплац.

И да не е само питане, има отлична опция за настаняване 49 евро за две нощувки в двойна стая из цяла Германия.

https://www.voucherwonderland.com/ao-multigutschein-deal

Връзка към коментар
преди 2 часа, Kamen каза:

Питанки:

1. Байерн тикет може да се купи само за един ден нали, не виждам опции за повече дни?

2. С Байерн тикет от Мюнхен мога да отида до Нюрнберг, Залцбург, Гармиш....и да се върна до 3ч след полунощ. Нещо да пропускам, става въпрос за новогодишните празници, взел съм самолетен билет за връщане, за отиване не съм взимал още, не съм решил колко дни да остана. Умувам между 4 и 6.

3. Кое да ми е приоритет между Нюрнберг или Залцбург, ако дните ми са малко? Или нещо друго?

4. Дей тикета за Мюнхен ми се вижда скъп спрямо Байерн тикет, някаква друга опция, хотела е на 5 км от Мариенплац.

И да не е само питане, има отлична опция за настаняване 49 евро за две нощувки в двойна стая из цяла Германия.

https://www.voucherwonderland.com/ao-multigutschein-deal

1/ Да, за всяка дата отделен билет.

2/ Да.... Ами, колкото повече останеш, толкова повече ще видиш  🙂

3/ Зависи какво ви харесва. Според мен Залцбург е по-интересен, но пък е по-комерсиален, там всичко е много скъпо.
= За Гармиш Партенкирхен, предполагам знаете, че това са два града на практика. Не са големи, и в двата най-вече по централните им улици къщите са рисувани, но Гармиш е малко по-модерен, бих казала, на вид, с голяма търговска улица, а Партенкирхен е някак по-исторически, да го наречем, по-тих и кротък, даже сякаш и по-малък. Но и двата са много приятни за разходка. Би трябвало да се разходите из двата, обаче, защото само единия няма да ви даде точната представа за града Гармиш Партенкирхен.
= С Байерн тикет можете да отидете и до Митенвалд, който е малък и много приятен град с красиви рисувани къщи и сгради, особено в централната част, подобен е на Обераммергау. А пък, ако искате и набързо да се насладите и на панорамни гледки отвисоко, можете дори да се качите с гондола-лифта до Карвендел, който се издига точно над града, от другата страна на гарата. Има и още един, седалков лифт, който пък се изкачва срещупожно на Карвендел, т.е. отива на Кранцберг, който е по-нисък от Карвендел, но също предоставя разкошни 360-градуса панорамни гледки над Митенвалд, околните планини и езера, и към цялата огърлица алпийски върхове наоколо.

= още една опция с Байерн тикет - можете да отидете и до Куфщайн - малко и приятно австрийско градче, малко след границата с Германия, откъдето пък може да се отскочи до красивия Кицбюел, известен особено със зимните ски състезания за световната купа.

4/ Зависи къде ще ходите из Мюнхен. Най-добре първо попитайте хотела ви в коя зона се намира и дали важи дей-тикета до там. Ако да, просто си вземете групов дей-тикет, който важи за до петима възрастни. Ако има деца с вас, знайте, че две деца от 6 до 14г се смятат за един възрастен, т.е. примерно 4 деца в тази възраст се броят за двама възрастни. Дей-тикета важи за зони 1-6, т.е. за цял Мюнхен, включително летището.

5/ 49€ за 2 две нощувки звучи много добре, но не всеки би харесал a&o Hotels und Hostels. Аз бих ги ползвала само, ако нямам друг избор. Лично мнение.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , iaia_mama каза:

49€ за 2 две нощувки звучи много добре, но не всеки би харесал a&o Hotels und Hostels. Аз бих ги ползвала само, ако нямам друг избор. Лично мнение.

Освен това много бих се изненадала ако има свободни двойни стаи за НГ на тази цена. Доколкото си спомням трябваше да се провери предварително дали има свободни дати, за които да важи ваучера. А лятото гледах възможности за настаняване точно в А&О за района. В snaptravel излизаше подвеждаща информация относно вида настаняване. В първия момент може да се объркаш, че ти дава старахотна цена за цяла стая, а всъщност става дума за легло в общежитие. Само като информация да си знаете. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , iMari каза:

Освен това много бих се изненадала ако има свободни двойни стаи за НГ на тази цена.

Ами има и то за скъпи градове: Мюнхен, Нюрнберг, Копенхаген....за други не съм проверявал.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Предстои пътуване до Мюнхен за Коледните базари в дните петък - понеделник. Знам, че повечето неща са затворени в неделя, а и сме били 3-4 пъти в Мюнхен. Бихте ли дали съвет за някое близко градче, до което се стига с публичен транспорт и да не е много далеч. Били сме в Нюрнберг, а и емалко далеч с влака - повече от час и половина.

Връзка към коментар

Аугсбург, Улм (най-високата камбанария на църквата - 162 м или там някъде), Ingolstadt. 

Всъщност, май Улм ви е далеч, ако се вярва на Google, пътят до там с влак е около 2 часа. Но до Ingolstadt е някъде 30 - 40 мин.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Mamas каза:

Предстои пътуване до Мюнхен за Коледните базари в дните петък - понеделник. Знам, че повечето неща са затворени в неделя, а и сме били 3-4 пъти в Мюнхен. Бихте ли дали съвет за някое близко градче, до което се стига с публичен транспорт и да не е много далеч. Били сме в Нюрнберг, а и емалко далеч с влака - повече от час и половина.

Augsburg бих избрал аз. Ingolstadt си е индустриален град (централата на Ауди е там) и съм бил веднъж в него през зимата, вярно не по време на коледните празници, но ми се стори доста сив и нямащ какво особено да предложи като архитектура.

Друг вариант е да се вдъхновиш от някои от посетените обекти от тази тема.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, Mamas каза:

Щом сте били на коледните базари в Мюнхен и Нюрнберг, то Залцбург, според мен, особено ако не сте били там или пък през зимата, е добра идея. Малко по-малко е от два часа път с влака, а и спокойно можете да отидете до него с Байерн тикет (група до 5 човека). В събота и неделя този билет е валиден от 00ч. до 03ч. на следващия ден, т.е. позволява и по-ранно пътуване. Ако заминете още към 8ч, примерно, преди 10ч ще сте в Залцбург. До към 16:30 (залеза) ще се разходите и разгледате стария град. После до към 18ч се разхождате и наслаждавате пак из коледния базар, когато вече е тъмно, а той грее в светлини. И около 19ч хващате влака обратно за Мюнхен и към 21ч сте там. В Залцбург има какво да се види, а пък коледния му базар е един от най-добрите в Австрия.
Aко пък сте били или не ви се ходи до Залцбург или предпочитате някое малко градче с хубав стар град, бих ви препоръчала Ландсхут, който е на около 50мин с влак от Мюнхен. Над стария град се извисява замъкът Траусниц, който можете да разгледате. Определено е малък и приятен за разходка град.
Всъщност, щом ще сте там от петък до понеделник, бихте могли да посетите и двата града, ако вече не сте си харесали нещо друго  🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, iaia_mama каза:

Щом сте били на коледните базари в Мюнхен и Нюрнберг, то Залцбург, според мен, особено ако не сте били там или пък през зимата, е добра идея. Малко по-малко е от два часа път с влака, а и спокойно можете да отидете до него с Байерн тикет (група до 5 човека). В събота и неделя този билет е валиден от 00ч. до 03ч. на следващия ден, т.е. позволява и по-ранно пътуване. Ако заминете още към 8ч, примерно, преди 10ч ще сте в Залцбург. До към 16:30 (залеза) ще се разходите и разгледате стария град. После до към 18ч се разхождате и наслаждавате пак из коледния базар, когато вече е тъмно, а той грее в светлини. И около 19ч хващате влака обратно за Мюнхен и към 21ч сте там. В Залцбург има какво да се види, а пък коледния му базар е един от най-добрите в Австрия.
Aко пък сте били или не ви се ходи до Залцбург или предпочитате някое малко градче с хубав стар град, бих ви препоръчала Ландсхут, който е на около 50мин с влак от Мюнхен. Над стария град се извисява замъкът Траусниц, който можете да разгледате. Определено е малък и приятен за разходка град.
Всъщност, щом ще сте там от петък до понеделник, бихте могли да посетите и двата града, ако вече не сте си харесали нещо друго  🙂

Предложението е добро, само да допълня, че извън уикенда и празничните дни Bayern Tickeт е валиден от 9 сутринта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Магазините в Германия работят ли в неделя? Приятелка има някаква идея за шопинг в неделя след Черен петък в Дортмунд - ще са отворени ли търговските центрове?

Връзка към коментар
преди 28 минути , iMari каза:

Магазините в Германия работят ли в неделя? Приятелка има някаква идея за шопинг в неделя след Черен петък в Дортмунд - ще са отворени ли търговските центрове?

В малките градове в неделя със сигурност не работят. В големите градове само някои работят.
Конкретно в Дортмунд, в централната част, която е непосредствено до гарата, в неделя с работно време 13-18ч работят търговските центрове Galeria Dortmund и  Thier-Galerie.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.