Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Не съм сигурна дали е затази тема, но понеже си коментирахме летището в Меминген, да питам.

Приема ли бордна карта на телефона?

Не съм купувала места и ще чекираме докато сме в Мюнхен. Да търся ли отпечатване или може и с телефона?

Връзка към коментар
На 18.10.2022 г. в 12:59, iaia_mama каза:

Във всичките посочени градове, без Баден-Баден (той си е най-вече романтише курорт), има по нещо, но не мисля, че е чаак толкова интересно, че да си струва специална отбивка. Аз бих предложила нещо по-малко и по-сладко, ако си падате, разбира се, по места с автентична визия и атмосфера: Хепенхайм (Heppenheim),  Льорш (Lorsch)  или Бенсхайм (Bensheim), а ако имате време може да хвърлите по едно око и на трите. Имам предвид техните old town. И трите градчета са на разстояние по-малко от 15км едно от друго и са разположени така, че все едно са на върховете на равностранен триъгълник. Ако имате време само за едно от тях, по-добре хвърлете чоп за в кое да се отбиете, тъй като и трите си имат достатъчно красоти и не мога да препоръчам кое да е конкретно.

Още веднъж благодаря за предложението, посетихме и трите градчета и много ни харесаха - всяко със своите особености, но все пак Хепенхайм е сякаш най-запомнящ се от всички...

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, itcome каза:

Пичове, коя е правилната кръчма в Дортмунд?

Преди десетина години имахме няколко дни в Дортмунд. Нямам спомен къде точно сме вечеряли, но имам ясен спомен от най-вкусните къри-вурстове, които съм ял в Германия. Става дума за една каравана, разположена на централната улица. Винаги има опашка и това е обяснимо предвид качеството на къри-вурстовете и картофките...

Връзка към коментар
преди 2 минути , Duke каза:

Преди десетина години имахме няколко дни в Дортмунд. Нямам спомен къде точно сме вечеряли, но имам ясен спомен от най-вкусните къри-вурстове, които съм ял в Германия. Става дума за една каравана, разположена на централната улица. Винаги има опашка и това е обяснимо предвид качеството на къри-вурстовете и картофките...

За туй прочетох на няколко места тук. Явно е задълже да опитаме 🙂

Връзка към коментар

Въпрос на вкус, за нас караванката беше  най-големият туристически капан на който сме попадали 😃 Нищо по-различно от всеки друг обикновен или къри вурст, който може да опиташ в немско. Само дето чакаш на една дълга опашка в студа и ядеш прав на омазани маси. Много повече внимание заслужават според мен двете пекарни срещу спирката на 490 в Аплербек, където може да хапнеш чудни топли сандвичи с леберкез.И много други неща, разбира се. За кръчми нищо не мога да кажа, прехвърчахме през района между два полета.

Връзка към коментар
преди 23 часа, iMari каза:

най-големият туристически капан на който сме попадали 

Ха, това ми звучи много странно. Преди 10 години не видях никакви туристи около караваната, да не кажа, че то и в града липсваха. Не знам, ние сме големи любители на къри-вурстовете и общо взето нямаме пропуск в германски град с изключение на Щутгарт от миналата седмица, в който реално не видяхме никъде павилиони и дори се изненадахме, но принципно Щутгарт е по-различен от останалите градове. Въпреки, че Берлин се води мястото за къри-вурстове, там наистина се забелязва ефектът "туристически капан", докато в градове като Дортмунд, Хамбург, Кьолн и т.н., къри-вурстовете са далеч по-вкусни. Впечатляващо на тези в Дортмунд е и машинката за нарязване, която използват...

Връзка към коментар
преди 32 минути , neuromancer каза:

Еее, за 10 години много неща се променят

Да, дюнерджийниците са 2х повече. Замислих се за далечната 1985 година при първото ми посещение в ГДР. Само вурстове под всякаква форма. И първия, който опитах беше някакъв супер лютив, но не се отказах и опитах всякакви. Какви вурстове имаше тогава.🙂

Връзка към коментар
преди 2 часа, traveler каза:

Какви вурстове имаше тогава.

на Alexanderplatz. 

Или ein Kännchen Kaffee по кафетата на Ringstrasse в Лайпциг.... 

Нали, малко носталгия по младостта 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, neuromancer каза:

Еее, за 10 години много неща се променят

Надали Дортмунд е станал по-интересен град... Честно казано, ние вътрешно му казваме "наше село", щото е възможно най-безинтересния град, който сме посещавали в Германия. Добре че беше концертът тогава, както и уникалното изживяване в същия уикенд Борусия Дортмунд да размаже Байерн Мюнхен с 5:1 на финала за купата на Германия в Берлин. Гледахме мача с поне още 20-30000 на централния площад, но някак интуитивно се намъкнахме в един от изходите на метрото и защитени от стъкления купол наблюдавахме невероятните гледки пред нас. При всеки гол на Борусия, а както казах в този мач те бяха 5 на брой, всичко живо под команда хвърляше във въздуха чашите с бира, която образуваше нещо като бирена пелена, която обливаше хората под нея. Невероятно шоу! А на следващата вечер присъствахме и на обиколката на открития автобус на отбора с Клоп начело, които показваха и двете купи (тази на Германия и спечелената шампионска от предишната седмица) в традиционен парад пред феновете... Туристи обаче нямаше и затова ми е странно какво може да се е променило през последните 10 години в този работнически град...

Връзка към коментар

DB са пуснали билети по 17.90е валидни и за бързите влакове/ICE, IC/EC от всички градове. Погледнах само за справка Хамбург - Мюнхен има такива цени. https://www.bahn.de/angebot/sparpreis-flexpreis/super-sparpreis

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
На 9.11.2022 г. в 15:48, Duke каза:

Надали Дортмунд е станал по-интересен град... Честно казано, ние вътрешно му казваме "наше село", щото е възможно най-безинтересния град, който сме посещавали в Германия...

https://goo.gl/maps/YwJPt7JwCGx6F3P7A
Туй кръчме е хубаво
то!

Връзка към коментар

Да попитам и аз за заведение: в събота би следвало да сме в Мюнхен, освен за базарите - имаме и годишнина от сватбата.

Препоръчайте някое интересно заведение - не носим рокли и костюми- без особени изисквания за облекло, но да е вкусна храната и приятна асмосферата.

Настанени сме почти в центъра - Premier inn Munich Centre.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , Mamas каза:

Да попитам и аз за заведение: в събота би следвало да сме в Мюнхен, освен за базарите - имаме и годишнина от сватбата.

Препоръчайте някое интересно заведение - не носим рокли и костюми- без особени изисквания за облекло, но да е вкусна храната и приятна асмосферата.

Настанени сме почти в центъра - Premier inn Munich Centre.

Аз имам много хубави спомени от храната и бирата в ето този типичен баварски ресторант:

https://www.schneider-brauhaus.de/de

Като гледам се намира на 15 минути пеш от вашия хотел, ето и точна локация:

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Байерн тикет кои влакове позволява да се ползват? Гледам конкретно Мюнхен - Залцбург и има BRB RE5, WB 970, RJX 66

В сайта на Дойче бан пише за всички местни железници/RE, RB/

Посочените по горе WB и RJ включени ли са?

Връзка към коментар
преди 52 минути , Kamen каза:

Байерн тикет кои влакове позволява да се ползват? Гледам конкретно Мюнхен - Залцбург и има BRB RE5, WB 970, RJX 66

В сайта на Дойче бан пише за всички местни железници/RE, RB/

Посочените по горе WB и RJ включени ли са?

Bayern Ticket е валиден само за регионални влакове. RJX е Raijljet - високоскоростен влак на австрийските железници, а WB е Westbahn - частна австрийска железопътна компания. С две думи Bayern Ticket не е валиден за гореспоменатите влакове.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някаква друга идея за дневен трип с Байерн Тикет.

Засега са ми сигурни/уж/ следните:

- Залцбург

- Гармиш Партенкирхен + Митенвалд.

Върти ми се Фюсен. Мога ли да го съчетая с друго в района? Замъците без вътрешно разглеждане + нещо друго или съвсем друг маршрут?

От Мюнхен.

Районът около Нюрнберг го оставям за друго пътуване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Погледнете Ландсберг ама Лех (Landsbeg am Lech) - градчето се намира близо до Мюнхен и е много симпатично, има красив площад и стар град. Друг вариант е Аугсбург, който също е близо, и има доста какво да се види. За Фюсен не мисля, че си заслужава толкова за ден - дните са кратки, времето в Алпите е непредвидимо и пътуването до там и обратно ще отнеме доста време. Гармиш е супер, може да махнете Митенвалд и да отскочите до Eibsee с баварския билет. Сигурен съм, че по това време на годината езерото ще бъде страхотно 🙂

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Kamen каза:

От Мюнхен.

Можете да отидете до Ландсхут - малко, доста приятно, старинно градче, над което се извисява замъкът Траусниц. Ако имате време, но по-добре да е на връщане, можете да се отбиете и до Фрайзинг набързо. Но Ландсхут и замъкът са по-интересни, на тях отделете повече време.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Kristian Desev каза:

може да махнете Митенвалд и да отскочите до Eibsee с

Митенвалд не е за махане, Крис. Айбзее е много красиво и ми е от любимите, но през лятото и в ранна есен. Сега, ако е вече замръзнало и се е сляло с околния пейзаж, не е същото. Докато Митенвалд, особено под пухкав сняг, е вълшебна приказка  🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , iaia_mama каза:

Митенвалд не е за махане, Крис. Айбзее е много красиво и ми е от любимите, но през лятото и в ранна есен. Сега, ако е вече замръзнало и се е сляло с околния пейзаж, не е същото. Докато Митенвалд, особено под пухкав сняг, е вълшебна приказка  🙂

Благодаря, че ме поправи! Аз съм пристрастен за Айбзее и си го представям много красиво с пейзажа наоколо 🙂. За Митенвалд си права, че не е за подценяване, при мен остана за другия път 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Заради удълженото време на Байерн тикета това ли са официалните празници за Германия - 25,26 декември и 01 януари? И друго в събота/31 декември/ нали е валиден билета от 00ч?

Ако е така, ние сме на светлинни години с почивни дни от 24 декември до 2 януари, без 29 и 30.

Връзка към коментар
преди 29 минути , Kamen каза:

Заради удълженото време на Байерн тикета това ли са официалните празници за Германия - 25,26 декември и 01 януари? И друго в събота/31 декември/ нали е валиден билета от 00ч?

Ако е така, ние сме на светлинни години с почивни дни от 24 декември до 2 януари, без 29 и 30.

Да, вярна е информацията ти. За цялата страна официалните празнични дни са общо 9 за годината. Почти всяка провинция има и по още 1-2 свои си празници, а Бавария е направо шампион с 13 официални празнични дни в рамките на годината.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.