Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Някой в района на Франкфурт на Майн?

Търся възможно най-добро решение за придвижване от основното летище (FRA) до Ашафенбург и обратно за двама. Пристигане в петък на обед, отпътуване в неделя на обед. Въпросът е дали с IC на DB или локалните влакове на RMV. Доколкото разбирам груповата карта на RMV за двама излиза по-скъпа от индивидуални билети, така ли е? От друга страна билетите на DB вървят като цена нагоре с приближаване на деня на пътуване, а ако купя онлайн май се блокирам с точно конкретни влакове и в случай на закъснение на полета билетите ще изгорят. Ще съм благодарен на малко помощ от приятел...

Връзка към коментар
преди 39 минути , Duke каза:

Търся възможно най-добро решение за придвижване от основното летище (FRA) до Ашафенбург и обратно за двама. Пристигане в петък на обед, отпътуване в неделя на обед. Въпросът е дали с IC на DB или локалните влакове на RMV. Доколкото разбирам груповата карта на RMV за двама излиза по-скъпа от индивидуални билети, така ли е? От друга страна билетите на DB вървят като цена нагоре с приближаване на деня на пътуване, а ако купя онлайн май се блокирам с точно конкретни влакове и в случай на закъснение на полета билетите ще изгорят. Ще съм благодарен на малко помощ от приятел...

С ICE се стига само 10-15 мин по-бързо. С регионалния, единичният билет ви е 13,70 евро, а груповият е 37 евро, т.е. струва си само ако ще го ползвате през деня после пак.

Според мен няма смисъл от ICE за 10 минути. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 42 минути , Duke каза:

Да, така е.
Обикновен билет от летище Франкфурт до Ашафенбург е 13,70€,  цената е постоянна, не се вдига с наближаване на датата. Но е за фиксирана дата, час, влак и ако не успееш - изгаря. Предимството на картата за до 5 души е, че важи до 5ч. сутринта на следващия ден, не си обвързан с конкретен час и, освен това, можеш да пътуваш многократно в района на валидност в рамките на това време, но само с регионални влакове, S-бан и експресни автобуси. Само че в някои случай може да искат доплащане за експресния автобус. Според мен региноналните влакове и S-банът са идеален вариант.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря и на двамата! Реално потвърдихте моите изводи след проучване на възможностите. Груповата карта е безсмислена, защото хотела в Ашафенбург е на точно 4 минути от гарата, а концертната зала на 8 минути от хотела. Тоест, практически няма да ползваме градски транспорт. Един последен въпрос. От автоматите на летището трябва да купя билети за регионалните, но ако по някаква причина се наложи да купувам билети за ICE, има ли вариант това да се случи от същия автомат или има други на DB, като евентуално каква ще бъде цената на билета в деня на пътуването?

Връзка към коментар
преди 21 минути , Duke каза:

Благодаря и на двамата! Реално потвърдихте моите изводи след проучване на възможностите. Груповата карта е безсмислена, защото хотела в Ашафенбург е на точно 4 минути от гарата, а концертната зала на 8 минути от хотела. Тоест, практически няма да ползваме градски транспорт. Един последен въпрос. От автоматите на летището трябва да купя билети за регионалните, но ако по някаква причина се наложи да купувам билети за ICE, има ли вариант това да се случи от същия автомат или има други на DB, като евентуално каква ще бъде цената на билета в деня на пътуването?

Да, билети за регионални и ICE могат да се купят от автоматите. Ако в деня на пътуването вземеш от автомат билет за ICE хич няма да е евтино. Един единствен път съм го играл тоя мач и беше 2 пъти по-скъпо.

Aschaffenburg не е много далеч от Франкфурт, така че все пак няма да е повече от 25-30 евро.

Най-добре като пристигнеш на летището вземаш един билет през апликацията за регионалните влакове.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 56 минути , Duke каза:

Един последен въпрос.

На екрана ти излизат всички опции за посочения от тебе час. (На червените автомати на DB със сигурност.) Ти си знаеш защо искаш да пътуваш с ICE, но разликата между пътуването с ICE и регионален влак е само 15 мин. ICE-тата си заслужават само на дълги разстояния, според мен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , iaia_mama каза:

На екрана ти излизат всички опции за посочения от тебе час. (На червените автомати на DB със сигурност.) Ти си знаеш защо искаш да пътуваш с ICE, но разликата между пътуването с ICE и регионален влак е само 15 мин. ICE-тата си заслужават само на дълги разстояния, според мен.

О, въобще не държа на ICE, просто се надявам да не чакам дълго за директен регионален без прекачване във Франкфурт. Иначе е ясно, че за 15 минути е безсмислено да се плащат по-скъпи билети...

Връзка към коментар
преди 6 минути , Duke каза:

О, въобще не държа на ICE, просто се надявам да не чакам дълго за директен регионален без прекачване във Франкфурт. Иначе е ясно, че за 15 минути е безсмислено да се плащат по-скъпи билети...

На всеки час е директният регионален (RB58). Ако случайно тъкмо го изпуснете и не ви се чака 1 час, тогава ICE-то е 24,60 на човек (тъкмо погледнах за след 15 минути). Или за тези 10 евро разлика, пиете по една бира, докато чакате час (а ако вземете бирата от REWE, ще може да пиете поне по 8 бири за тези 10 евро разлика 😄 )

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , ivailo_radev каза:

На всеки час е директният регионален (RB58). Ако случайно тъкмо го изпуснете и не ви се чака 1 час, тогава ICE-то е 24,60 на човек (тъкмо погледнах за след 15 минути). Или за тези 10 евро разлика, пиете по една бира, докато чакате час (а ако вземете бирата от REWE, ще може да пиете поне по 8 бири за тези 10 евро разлика 😄 )

Ама, ако не иска да чака един час, както виждам, след около 15-20 мин може да пътува, но с прекачване, а времето за пътуване пак е същото или с няколко минути (колкото са дадени за прекачването) с увеличава, но това са до около +20 мин. Абе, пътуването с влак в Германия въобще не е проблем  🙂

Връзка към коментар
преди 4 минути , iaia_mama каза:

Това е преувеличено.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/921374/umfrage/puenktlichkeit-der-fernverkehrszuege-der-deutschen-bahn/#:~:text=Im Jahr 2022 belief sich,Verspätung von unter sechs Minuten.

35 процента закъсняват, което си е дори повече от една трета.

Връзка към коментар
преди 9 минути , tch каза:

Значи аз съм късметлийка  🙂  Преди Коледа една седмица се скъсах да пътувам с немски влакове и нито един не ми закъсня. После три дни из Швейцария пак с влакове и пак без грешка. Накрая, като стигнах до Италия, веднага греда - от Тирано до Милано 1 час и 40 минути закъсняхме - то не беше яваш-яваш влачене по релсите, то не беше спри-тръгни, в Сондрио пък ни накараха всички да слезем от влака, стояхме на гарата в очакване на нова информация 30 мин, накрая пак ни качиха на същия влак и така до Леко. Там отново ни прехвърлиха на друг влак и най-накрая "литнахме" към Милано. Емоции на килограм в Италия, също като у нас  🙂

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , iaia_mama каза:

Абе, пътуването с влак в Германия въобще не е проблем  🙂

Аха, от много години съм установил този факт и дори съм леко пристрастен към ICE и затова все към тях ме влече. Пусто обаче, явно ЕГН-то вече натежава, и започнах да забравям особеностите с билети и регионални и се налага да питам...

Връзка към коментар
преди 51 минути , tch каза:

Освен ако влакът не закъснее, а то всеки трети закъснява 😂

Най-малки са закъсненията на влаковете в Нидерландия. Практически до преди няколко години подобни липсваха, освен ако няма инцидент по релсите. Сега вече се приема за нормално закъснение от 2-3 минути, но дори и при подобни закъснения всичко е регулирано така, че да липсва вариант да изпуснеш връзка при прекачване. Само че железниците в Нидерландия са най-развити в Европа от много десетилетия насам. Помня, че за първи път като пътувах там с влак през 1992 г. се бях удивил от броя на коловозите около големите хъбове и честотата на движение на самите влакове. И до днес, реално влак тръгва от всяка една точка на Нидерландия до където и да е било на всеки 30 минути. Но, нямам оплаквания и от германските железници. Попътувал съм много с тях през годините и не помня каквито и да е било проблеми причинени от закъснения...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Понеже говорехте по-горе за точността на немските влакове. Ето данни за 21.12.2022 - показва процента от влаковете от различните видове, които са били точни. Най-обикновените регионални ги няма тук де, ама те няма как да са абсолютно точни.

grafik.png.20456ac7e2365a4359f0303b502c5825.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е въпрос, а констатация. След като в рамките на половин година посетих няколко пъти различни части от най-богатите райони на Германия, вече твърдо мога да заявя следното:

Трансформацията е завършена. Цените на основни стоки и услуги в Германия и България са напълно съпоставими, да не кажа и по-голяма дума. Честито на печелившите!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , Duke каза:

Не е въпрос, а констатация. След като в рамките на половин година посетих няколко пъти различни части от най-богатите райони на Германия, вече твърдо мога да заявя следното:

Трансформацията е завършена. Цените на основни стоки и услуги в Германия и България са напълно съпоставими, да не кажа и по-голяма дума. Честито на печелившите!

За някои стоки особено вносни мога да се съглася. Но услугите?! В никакъв случай. Не знам бирата по заведенията да е станала 10 лева, билет за градски транспорт да е 5-6 лева или подстригване в обикновена бръснарница, не фризьорски салон, да е 35-40лв.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , tch каза:

За някои стоки особено вносни мога да се съглася. Но услугите?! В никакъв случай. Не знам бирата по заведенията да е станала 10 лева, билет за градски транспорт да е 5-6 лева или подстригване в обикновена бръснарница, не фризьорски салон, да е 35-40лв.

Всичките примери, които си дал са оборими много лесно, но трябва да ставам от лаунджа, че ме чакат два полета...

Връзка към коментар
преди 2 минути , Duke каза:

Всичките примери, които си дал са оборими много лесно, но трябва да ставам от лаунджа, че ме чакат два полета...

Щом не ми вярваш отбележи някой от живеещите в Германия да си изкажат мнението по примерите, които съм дал. 

Леки полети!

Връзка към коментар
Преди 1 час, tch каза:

Къде е това евтино подстригване в Германия , при нас под 25-30 евро няма ☺️

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.