Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

За сащ си писал, че има нужда от повече инфо... http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/visas.html

Посолството е на Козяк в Лозенец. Моите наблюдения са, че дават 10 годишни визи без особен проблем ако успееш да докажеш, че имаш "трайни връзки със страната" - трудов договор, сметки, имоти, деца, които оставяш тук или просто ще ходиш на някое изложение. Странното е, че уж ние гарантирахме нашите визи с това, че оставяме 2 деца в Бг, а когато кандидатствахме за визи за дребните трябваше да изпратим само и единствено паспортите им и копия от нашите визи. На деца дават 5 годишни и те не ходят на интервюта. Няма подновяване на съществуваща виза ако по някакъв начин я прецакате в срока и на валидност, затриете си паспорта или имате неблагоразумието да го върнете на българските власти с визата  - кандидатствате за нова (личен опит :D с прецакана виза на мъжа ми). Процедурата е по-облекчена, но не е като да се преиздаде съществуващата. Таксите и документите трябва да ги има в линка.

Има нужда от повече информация: Американски Вирджински острови, Доминиканска република, Куба, Пуерто Рико, Съединени американски щати, Хаити, Ямайка

Редактирано от На път
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Няма подновяване на съществуваща виза ако по някакъв начин я прецакате в срока и на валидност, затриете си паспорта или имате неблагоразумието да го върнете на българските власти с визата  - кандидатствате за нова (личен опит :D с прецакана виза на мъжа ми). Процедурата е по-облекчена, но не е като да се преиздаде съществуващата. Таксите и документите трябва да ги има в линка.

Абсолютно, и аз имам личен опит, намокрих си паспорта на една атракция в Дисни и визата се разтече. След 2 години си вадих наново, имаше шанс да мина и с разтечената, но първо ми казаха от посолството, че не става, а на интервюто ми казаха, че можело, но явно няма гаранция.

Връзка към мнение

Oshko, ти добре, ма моя мъж си залепи стикера за багажа върху очите на снимката на визата  :D . Бях сигурна, че няма да му дадат втора виза заради малоумие...

Но поста ти ме подсети да подиша, че ако човек има действаща (повредена или по друг начин негодна) миза и мисля до 1 година след като е изтекла може да си извади новата без интервю. Процедурата е като с детските визи. Изпращат се документите по DHL и звънят само в случай на нужда. Иначе човек си получава визата по куриера. Ние по тази процедура минахме за втората виза на мъжа.

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Някой правил ли е опит да си извади туристическа  виза за САЩ без да има конкретни планове ? Кадидастваш за виза и естествено ако получиш такава започваш да правиш планове за времето на пътуване, търсене на хотели и самолетни билети  и т,н,т . Ако получиш дългосрочна виза за 5 или 10 години има ли срок за първо влизане в САЩ , който трябва да се спази или можеш да отидеш и след две години ? И ако в същност не е възможно да кандидаствам без да съм се ангажирал с конкретно пътуване имате ли някакакви идеи как да  кандидаствам успешно без да инвестирам пари в туристически агенции за да получа виза ? 

Връзка към мнение

Да, всъщност от посолството активно препоръчват да не купуваш самолетен билет и да не плащаш хотели и т.н., преди да интервюто. А вярвам, че туристически план може да скалъпиш на 2 на 3 винаги :) Т.е. не е задължително да имаш потвърдени резервации и детайлен план, но някаква груба идея какво искаш да видиш, за колко време...общо взето ако те питат въпроси свързани с плановете ти там ще е само колкото да те хванат в няква засечка и противоречие.

 

Гледал съм едно тв предаване за австралийските гранични пунктове, подозираха един човек, че иска да е нелегален имигрант, той каза, че идвал с цел туризъм. Питаха го какво иска да види, той отговори Операта в Сидни и след това запецна и не знаеше нищо друго. Та това е целта да имаш груба идея какво ще правиш :)

 

Ако получиш дългосрочната виза няма срок за първо влизане, когато искаш. А ако не се лъжа, вече само дългосрочни се издават.

 

Та както отбелязах, туристическа агенция не може да ти помогне въобще. Главното е да имаш стабилна работа, жилище, семейство тук, да нямаш роднини в САЩ, особено такива, които са заминали на студентска бригада и са останали, много популярно занимание :) Какво ще стане на интервюто никой не може да гарантира естествено, но ако статуса ти е такъв, че не предполага очебийни причини да искаш да емигрираш, не би трябвало да имаш проблеми. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Продължителността на визата зависи от регламента и споразуменията между страните към момента на кандидатстване - в момента тур. визи за българи са 10-годишни.  Само при много особени обстоятелства консулски служител би могъл да реши да издаде виза с по-малка продължителност от максималната допустима.  Визата е многократна - можеш да пътуваш колкото пъти искаш в рамките на 10-годишната и валидност.  

 

За да получите виза най-важно е да убедите служителите в консулството, че:

 

-- ще се завърнете в България след изтичане на позволения ви престой.

-- имате достатъчно средства да се издържате и няма да работите нелегално ("гледане" на внучета, "помагане" в домакинството също се брои за работа).

 

"Да нямаш роднини в САЩ" не е критерий и не се свежда само до нелегално останалите след бригада. 

 

Трябва да знаете също, че консулствата на САЩ по света и имиграционните на границата са служби на отделни, независими департаменти и вземат независими решения.  На границата също могат да ви задават въпроси и имат право да не ви допуснат въпреки, че имате валидна виза.  Въпросите може да изглеждат съвсем случайни и отговорът да няма значение - не е необходимо да зазубряте някакви отговори и да се държите все едно ви изпитват на черната дъска.  Приветливо, кратко и по същество, че и други чакат след вас на опашката.  Правото на престой на всяко влизане, обикновено и максимално 6 месеца, също се определя на границата.  Последно четох, че формулярите I-94, т.е. "бялото картонче" което ви слагат в паспорта, стават електронни, но не знам от кога влиза в сила. 

Редактирано от Ronne
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кандидатствах без планове и не ми дадоха такава виза. Няколко пъти съм бил там като студент и нестудент, всякакви срокове съм спазвал,но този път ми отказаха. Всичко е на лотария и служители. :)  Дано имате късмет в тегленето. :biggrin:

 

ПС. Това със семеен статус, имоти и пари са пълни глупости.

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Трябва да знаете също, че консулствата на САЩ по света и имиграционните на границата са служби на отделни, независими департаменти и вземат независими решения.  На границата също могат да ви задават въпроси и имат право да не ви допуснат въпреки, че имате валидна виза.  . 

 

Навсякъде по света наличието на виза не е гаранция за достъп до територията на съответната държава.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

ПС. Това със семеен статус, имоти и пари са пълни глупости.

 

Не е така. Всяко от посочените може да се вземе предвид в оценката на риска за това дали човекът е потенциален имигрант. Млад, неучащ, неженен, безработен кандидат без пари и имоти в БГ (или мястото, откъдето кандидатства) едва ли има големи шансове.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Всичко е важно - от попълването на документите, през историята на посещенията в съответната страна, обосновката за настоящето пътуване до поведението на итнервюто и личното впечатление на консула. Няма такова нещо като "споразумение за дългосрочни визи" - визата е такава, каквато преценят консулите - може да е с валидност 1 година, 2 години, 5 години, 10, 20, ... Може да е за едно или повече влизания... :)

Връзка към мнение

Навсякъде по света наличието на виза не е гаранция за достъп до територията на съответната държава.

 

В случая говорим за САЩ и как е другаде по света няма никакво значение. 

 

Akair:  Няма такова нещо като "споразумение за дългосрочни визи" - визата е такава, каквато преценят консулите - може да е с валидност 1 година, 2 години, 5 години, 10, 20, ... Може да е за едно или повече влизания...

 

Ако ще се заяждаме, само с безкрайно неграмотния ти писмен английски мога да се забавлявам няколко поста.  Ако ли възразяваш по същество, какво по-точно възразяваш?  Може би в България могат да ти издадат 20-годишна тур. виза с еднократно право на влизане?  Само в сънищата ти.  Зад такова агресивно желание за дезинформация обикновено стои задкулисен мотив, който мен не ме касае - аз от виза не се нуждая, a мои роднини имат издадени над 10 тур. визи за САЩ и никога не им е отказвана виза. 

Връзка към мнение

До колкото знам САЩ работят на принципа на реципрочността: ако другата държава издава макс. 5-годишни визи за граждани на САЩ, тогава и за тях американските визи се издават за макс. 5 год. Но това е максимума, в зависимост от личното положение може и по-кратки. Говорим само за туристически визи.

Връзка към мнение

Смятам, че подобна реакция е неуместна и с нищо не е предизвикана. :)

Далеч съм от идеята да се заяждам или да дезинформирам... Още по-малко е имало агресия в горния ми пост...

Мои колеги и приятели получиха от консулството в София визи за 1 година с право на 1 влизане, 5 и 10 години с право на множество влизания - хора в широка възрастова група от 20 до 50+, с различно един от друг материално и семейно състояние.

Съжалявам, че начина, по който формулирах горното си мнение е бил изтълкуван като "Може би в България могат да ти издадат 20-годишна тур. виза с еднократно право на влизане?" - ще се опитам да бъда по-точен занапред.

Не си падам по теориите на конспирациите и присъщите им задкулисия, но всеки сам избира с какво да се забавлява.. :)

На ето тези 2 адреса има доста полезна информация:

http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/niv4.html

http://www.ustraveldocs.com/bg_bg/bg-niv-visatypeinfo.asp#

 

А ето тук пише кога въведоха "електронен" I-94:

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1676/kw/%D0%B8-94/sno/1

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Първо, 20-годишни визи няма и никога не е имало.  Второ, консулът може да преценява само в рамките на регламента.  Линковете на софийското консулство са ясни, те нямат отношение към нашия "спор".  Трето, "няма такова нещо" не само го има, а е публикувано на страницата на държавния департамент.  Това са реципрочните таблици на визовия режим по държави.  Три различни пункта на тотална дезинформация гарнирани с категорично-агресивното "няма такова нещо" при все, че такова нещо има и откак пътуваме свободно го е имало.  

 

Тези неща са дъвкани до болка включително в бълг. емигр. форуми, така че дори да не знаеш никакъв английски вече има къде да ги прочетеш.  Ами направете си труда!  Ако ли не ви интересува, не се чувствайте длъжни да пишете произволни глупости.  Ако ги пишете, поне ги пишете под формата на въпрос, а не на категорични твърдения от сорта "няма такова нещо". 

 

И естествено Mitko не закъсня с другия ми любим рефрен "тъпа работа са това визите".  Не пътувайте в САЩ, нито в Австралия, защото там "безвизовото" предварително проучване е още по-щателно.  Между настоящият визов и евентуален "безвизов" режим няма много съществени разлики, а и настоящият е по-удобен и изгоден за болшинството от пътуващите.  Не, не, пишете глупости, защитавайте се един друг, но не ми позволявайте да ви мътя главите с такава ерес!  Щом ви убягва иронията с магеланския дух коя съм аз да ви преча да се чувствате унизени.  А това да живееш в България, където ежедневието е изпълнено с унижения за много, да не кажа всички, и да се възмущаваш, че друга държава те унижава хлопайки на вратата и, е не само ирония, но и не знам точно каква форма на патология.  Щом не ви омръзва да въртите едни и същи плочи по форуми и маси, въртете си ги.  Моят запас добра воля отредено на начинанието "магеланци дот ком" обаче се изчерпи.  Хайде best of luck за визите и всичко останало от мен.

Редактирано от Ronne
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ама това "хайде" да не е като онова "хайде" отпреди известно време, че почнах да се обърквам колко пъти казваш "хайде" вече... :P

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Абе не е безпристрастна и е въпрос на късмет. Естествено, гледат се материалния, семейния и социалния статус и доколко имаш здрави връзки, които евентуално ще те върнат и задържат в България, но накрая пак е тото според настроението, преценката и не знам още какво на интервюиращия.

 

Имам много близка роднина, живееща там легално. Покани майка си на гости - отказаха й виза. След това покани баща си, на него му дадоха. Майка й и бащата й имат абсолютно еднакъв статус - семеен, материален и социален, еднакви роднини живеещи там. На мен първия път ми отказаха (ставаше дума за служебно пътуване), след това при същите условия ми дадоха виза.

 

Така че ако имаш желание се пробваш, пък каквото стане. И да ти откажат не е някаква драма голяма.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

To няма и смисъл да се пъчим, щото ако има визи, я дойдат 10 души туристи годишно я не. 

А с Бразилия е по-сложно положението, САЩ биха махнали визите, ама бразилското правителство увърта, за да не загуби приходите. Доколкото знам, за чилийци вече са махнали визите, а с бразилците процента откази е много нисък, както и нелегално пребиваващите намаляват, даже като почна кризата почнаха да се връщат в Бразилия. Сега масово се ходи на шопинг в щатите (макар и с визи), защото цените тук са тройни. 

Връзка към мнение

А с Бразилия е по-сложно положението, САЩ биха махнали визите, ама бразилското правителство увърта, за да не загуби приходите.

Еее, сега ще се окаже, че бразилската икономика се крепи на приходите от визи, издадени на американци!!! Тц, тц!

Връзка към мнение

Ще улесни, ще улесни, сега за Австралия, доста по-лесно от към време и пари си извадихме визите онлайн, за САЩ най-малкото таксата е доста, като умножиш по членовете на семейството...

Иначе съм съгласен, че не е кой знае колко драматично, аз 3 пъти съм си вадил(като тинейджър, после веднага след сбатбата и после отново, защото я намокрих) и винаги съм го карал безотговорно с документите, никога не съм вадил някакви банкови гаранции или там както се казват, само бележки от работата. За австралийската си принтнах онлайн състоянието на сметката.

Връзка към мнение

И аз мисля, че нямат конкретни правила, този да, този не, този за 1, за 5 и т.н. години. Миналата година ходихме до САЩ и моят приятел получи виза само за 1 година, а другия човек кандидастващ с него получи 10 годишна. Кандидастваха с подобни документи -  банкови сметки, писма от работодател и покана от един и същи човек. Единия женен и отиваше със съпругата си, която вече има 10-годишна виза, другия - сам. Мисля, че наистина преценяват на момента. Освен това,  служителят в посолството даже не им е погледнал всичките документи, а просто ги е питал за какво искат да ходят, какво ще правят. С тях е имало и доста други хора, млади и по-възрастни, и са подочули за някои от тях, че им е била отказана визата.

Според мен, трябва да отидеш подготвен с някой и друг документ (което не ти коства много време и разправии) - писмо от работодател, извлечение от банкова сметка- и да си наясно къде ще ходиш, къде ще отседнеш, какво ще разглеждаш. 

Връзка към мнение

Фаза 1 от преместването на темата е приключена, да продължим дискусията към цялостната целесъобразност на визите тук: http://magelanci.com/topic/793-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82/

 

Дискусията за Бразилия беше преместена тук: http://magelanci.com/topic/794-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F/

 

Темата е вече отключена, макар и до известна степен да се изчерпи, ако Митко има някакви специфични въпроси относно интервюто и процедурата в консулството може да попита :)

Връзка към мнение

Снимах се . Попълних формулярите . Платих визата .Понеделник ще запиша час за интервю . Концепцията е , че искам да отида на почивка в Хавай . Ще видим какво ще стане . Ще пиша :)))

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Здравейте, днес бяхме на интервю за виза, но не ни казаха за колко време е визата. Преди нас имаше едно момиче на което явно й казаха че й дават едногодишна и тя си направи устата да иска повече, но я резнаха. Дали има вариант да са ни дали за 10 години?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.