Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Аз нямах точно покана от моята приятелка в Ню Йорк, но тя ми изпрати супер много нейни лични документи дори копие на американския й паспорт (тя е натурализирана американка, не е родена там). Въпреки това, на самото интервю въобще не се стигна до това при кого точно ще оставам да спя. Въпросите бяха: каква е целта на пътуването, колко време и какво работя. Горе-долу след това ми каза, че визата ми е дадена. Може в някои по гранични случаи обаче една такава покана да изиграе добра роля. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз четох тук във форума разнопосочни мнения, ама каквото стане. Те по документи и двамата са доста зле, нямат имоти, нямат доходи, та май по-добре да я има поканата. Запазих им интервю на 10 Януари и ще пиша после за статистиката какво е станало 🙂 Мерси! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Pepi Popova каза:

И аз четох тук във форума разнопосочни мнения, ама каквото стане. Те по документи и двамата са доста зле, нямат имоти, нямат доходи, та май по-добре да я има поканата. Запазих им интервю на 10 Януари и ще пиша после за статистиката какво е станало 🙂 Мерси! 

Аз живея в Германия и тук също нямам собствено жилище, но приятелката ми е Германка. Другото, което изигра роля според мен е професията ми, но там също е доста индивидуално. 

Връзка към коментар

Не мисля че има връзка между визовата политика на САЩ и приемането ни в Шенген, освен че и двете решения изглежда са чисто политически.САЩ доказано не се вълнуват особено от решенията на ЕС.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 9 часа, ACM каза:

Ако случайно влезем в Шенген тази тема става излишна, нали така?

Няма такава зависимост. Полша беше години наред в Шенген, но едва наскоро се сдоби с безвизов режим за САЩ (събитието напълно случайно съвпадна точно като направиха поръчка за 16 самолета наведнъж). Както и обратното - Хърватия е без визи за сащ от октомври 2021, но към момента не е в Шенген (предстои им след 2 дни).
С други думи двата статуса нямат нищо общо. И двете са чисто политически решения, зависещи само формално от някакви въображаеми иначе ясно разписани критерии, както съвсем правилно е отбелязал и Станимир преди мен.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 58 минути , wilks каза:

Няма такава зависимост. Полша беше години наред в Шенген, но едва наскоро се сдоби с безвизов режим за САЩ (събитието напълно случайно съвпадна точно като направиха поръчка за 16 самолета наведнъж). Както и обратното - Хърватия е без визи за сащ от октомври 2021, но към момента не е в Шенген (предстои им след 2 дни).
С други думи двата статуса нямат нищо общо. И двете са чисто политически решения, зависещи само формално от някакви въображаеми иначе ясно разписани критерии, както съвсем правилно е отбелязал и Станимир преди мен.

Интересно. Понеже си направих труда да погледна и граждани на САЩ влизат в Шенгенски страни без визи, както и всички шенгенски граждани влизат в САЩ без визи. 
Някой интересувал ли се е от процента ни на отказ от Щатите в последните години? Нали трябваше да е по-нисък от 5(?)%, за да можем да отворим дума?

Връзка към коментар

преди 13 часа, bobole4e каза:

Между 5 и 10% е, те си го следят, не ги мисли 😉 

малко повечко към 2020 г. 

преди 13 часа, ACM каза:

Някой интересувал ли се е от процента ни на отказ от Щатите в последните години? Нали трябваше да е по-нисък от 5(?)%, за да можем да отворим дума?

Към 2020 г. (понеже след това нали к0вид ала-бала...и данните няма как да отразяват реалните нива на откази), положението е следното:
" Данни на Държавния департамент показват, че за 2020 г. делът на отхвърлените молби за визи за българи от категория В - кратки пътувания за туризъм или бизнес, се е увеличил вместо да намалява и в момента е 12,52%.

Това е увеличение с близо 3%, след като през 2019 г. процентът е бил 9,75. До миналата година нещата изглеждаха добре, тъй като през 2018 г. отказаните визи за страната ни са били 11,32%, а през 2017 г. - 14,97%. "

НО

"Голямо увеличение на отказите има и при Кипър - от 2,78% за 2019 г. до 6,21% за 2020 г. Румъния също се отдалечава от безвизовия режим - отхвърлените визи през 2019 г. са били 9,11%, а през 2020 г. - 10,14%."
Където виждаме, че за 2019 г. отказите за граждани на Кипър са били 2.78% , но все още чакат да бъдат приети в програмата visa waiver. Докато в същото време Хърватия влиза през миналата година по същата програма с 2.69% откази. Изглежда процентът се преценява индивидуално от Държавния департамент за всяка държава, дали да бъде внесено предложение в Конгреса за премахване на визите за нейните граждани.

Източник (доколкото може да се вярва на медия) https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/10321690

Или както се казва - "Нищо лично, всичко е бизнес". Ако поръчаме 32 самолета на куп, съм сигурен, че на другия ден отказите ще паднат до под 2%. Напълно случайно, разбира се.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
В момента, EmoKrastev каза:

Имам въпрос - нужна ли е американска виза при транзитен полет през САЩ? 3 часа е престоя и не се излиза от летището

Да, нужна е.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

По принцип ако една държава иска виза на друга, втората също иска.

От без визи станахме със към Русия заради това.

обаче на американеца не му искаме виза, въпреки че на нас ни искат  за там.

струва ми се, че няма друг подобен случай за от отношения между страни поне за България.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, какви документи са нужни от работа, за да докажа, че ще се върна? Също от банката предполагам някакво извлечение за наличност и месечния ми приход? 
Тези документи от работа и от банката трябва да си ги извадя предполагам след като разбера датата за интервю и съм си платил таксата. Веднъж съм взимал туристическа виза, но бях на 13 и нищо не са ме питали, сега съм на 23 и ще ми пратят покана чичо ми и неговото семейство да отида за около месец. Нямам имоти или други неща, които да показват, че ще се върна, освен договор за наем, който трябва плащам още около година. Живея с приятелката си, която ще остане в България докато мен ме няма, но няма документи за това, така че не мисля, че има някакво значение. Всяка година кандидатствам за зел. карта, като 2018 я спечелих, но номера не стигна до мен... Това дано не се отрази негативно.
Ако имате някакви съвети ще съм благодарен.

Връзка към коментар
преди 7 минути , Borislav Borisov каза:

Здравейте, какви документи са нужни от работа, за да докажа, че ще се върна? Също от банката предполагам някакво извлечение за наличност и месечния ми приход? 
Тези документи от работа и от банката трябва да си ги извадя предполагам след като разбера датата за интервю и съм си платил таксата. Веднъж съм взимал туристическа виза, но бях на 13 и нищо не са ме питали, сега съм на 23 и ще ми пратят покана чичо ми и неговото семейство да отида за около месец. Нямам имоти или други неща, които да показват, че ще се върна, освен договор за наем, който трябва плащам още около година. Живея с приятелката си, която ще остане в България докато мен ме няма, но няма документи за това, така че не мисля, че има някакво значение. Всяка година кандидатствам за зел. карта, като 2018 я спечелих, но номера не стигна до мен... Това дано не се отрази негативно.

Привет 🙂
Аз преди 3-4 години когато ходих за визата поисках от работодателя ми да ми даде 2 документа:
- справка за заплатата ми за последните 6 месеца;
- писмо/документ за това от колко време на какъв договор и на каква длъжност работя при тях;
 HR/ счетоводството на компаниите издават подобни документи, много често за лизингови компании или банки, ако теглиш кредит, така че знаят какво да правят;
Също така 100% ще те питат какво ще правиш там един месец, направил ли си си някакъв план и е добре да си 😄. Какво искаш да видиш, какви места смяташ да посетиш, аз бях си набелязал забележителности които искам да посетя в щатите, в които щях да бъда и бях ги извадил в една таблица с работно време и т.н. 
Весели празници! 

Връзка към коментар
преди 19 минути , Borislav Borisov каза:

Каквито и документи да извадите, няма гаранция, че ще бъдат изтълкувани по желания начин.

Все пак, ако покажете, трудов договор за постоянна работа, на която сте поне няколко години вече с добро заплащане, имате повече шанс да бъде прието евентуално като доказателство за връщането ви. 

Извлечението от банката извадете няколко дни преди интервюто.

Дайте разумно обяснение защо искате да отидете в САЩ и какво ще правите там.

Връзка към коментар
На 6.12.2022 г. в 22:56, wilks каза:

Ако поръчаме 32 самолета на куп, съм сигурен, че на другия ден отказите ще паднат до под 2%.

Може да паднат, а може и да не паднат.  Споменатата вече Хърватия не е нито поръчвала нито купувала самолети от Щатите, но визите за  хърватите паднаха през 2021г.  България закупи 8 самолета от Щатите и може би ще поръча още 8, но за българите не са отпаднали визите. 

На 18.12.2022 г. в 14:35, Alexander каза:

струва ми се, че няма друг подобен случай за от отношения между страни поне за България.

на първо четене - Австралия 

• Браво 1
Връзка към коментар
На 18.12.2022 г. в 14:35, Alexander каза:

Струва ми се, че няма друг подобен случай за от отношения между страни поне за България.

На турските граждани не им ли искаме визи за да влезнат в България или да имат такава за шенгенското просранство, а ние вече влизаме в Турция само с ЛК?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Фил каза:

на първо четене - Австралия 

Не знам дали ти е точен примера. Австралия налага същите изисквания към всички държави, дори за UK. А нали са в Британската общност:))) Е как ги прилага е друга тема, но като изисквания са еднакви.

Връзка към коментар

Бразилия не иска визи от американците, пък обратното не е така...

До преди време искаше визи, ама при последната рецесия ги махнаха с надеждата за повече туристи

Връзка към коментар
преди 23 часа, Borislav Borisov каза:

Здравей, Борислав ! Договора за наем и работа са най - подходящи в твоя случай. Приятелката няма как да я докажеш - обикновено признават брачно свидетелство или ако имате общи деца. Доколкото разбирам ще имаш покана от близките си - добре е ако се отбележи, че отиваш по личен повод - семеен празник, кръщене, сватба. За места и забележителности които искаш да посетиш можеш да си извадиш някоя готова програма от туристическа агенция. Извлечението за банкова сметка помага много при емигриращите, защото доказва, че няма да си в тежест на страната, в случай, че не започнеш работа веднага при пристигането. Добре е да си спокоен по време на интервюто, защото ако видят, че си притеснен може да си помислят, че лъжеш. Относно зелената която си спечелил, но не са стигнали до теб - това няма никакво значение и няма да ти се отрази за туристическа виза. Добре е да знаеш, че не всеки интервюиращ пита на какъв език предпочиташ да е интервюто. Не отивай много по - рано от часа си, че ще вземеш да се изнервиш докато чакаш. Желая ти успех :))

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте! Кандидатствам за туристическа виза и имам няколко въпроса. Ще се радвам ако някой може да ми помогне.

1. Ако отида на интервюто със стария паспорт, с който съм кандидатствала, а имам вече нов издаден паспорт, дали това би било проблем? Мога да донеса и стария паспорт с мен.

2. Не говоря английски език - възможно ли е да имам преводач по време на интервюто? Ако някой има опит, всякакви детайли биха ми били полезни.

Благодаря Ви!🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.