Прескочи до съдържание

Говорим си за: Доминиканската Република

гост

Препоръчани мнения

преди 33 минути , Kamen каза:

От летището на Пунта Кана до Баваро обществен транспорт няма ли?  За има няма 20км, в двете посоки такситата са около 70 долара.

Има автобус, но последния май някъде окол 16 часа. Защо доа даваш 70 долара, купи си трансфер от външна фирма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз намерих ето тази фирма с много добри отзиви в трипадвайзър https://www.dominicanairporttransfers.com За 6 човека двупосочно ми даде цена от 62 долара. Не съм резервирала, само тествах.

Връзка към коментар
преди 5 минути , ivelina666 каза:

Аз намерих ето тази фирма с много добри отзиви в трипадвайзър https://www.dominicanairporttransfers.com За 6 човека двупосочно ми даде цена от 62 долара. Не съм резервирала, само тествах.

Ако сте 6 е добре, но тая цена е същата и за 2

Връзка към коментар

Не съм по пътеписите, затова тук, за @Rainy и всеки, на който може да му свърши работа краткото описание на нашето пътуване.

И с благодарности на @mitkobiker за споделената практическа информация и препоръки, част от които изпробвахме :)

Благодаря и на @Iva_a, която не ми отговори на личните съобщения и вероятно ми спести известни колебания с програмата :biggrin:

Имахме голямо желание за зимна почивка в карибския район и се оглеждахме принципно за варианти с полети до Куба. С пускането на билетите на flylevel от Барселона до Пунта Кана, цените около коледа и нова година вървяха по около 350 евро на човек двупосочно. При избиране на трима възрастни стана по около 380 евро на човек. По толкова ги купихме и ние през април 2017, около 9 месеца преди пътуването - знаех, че няма начин да паднат повече от това. До Барселона взехме Уиз за прилични пари, връщането беше с Раян, пак на доста ниска цена.

Тръгнахме на 22.12 вечерта към Барса, спахме една нощ в хотел в близост до летището предлагащ безплатен трансфер от и до него, при интерес, ще го похваля допълнително. На 23.12 сутринта излетяхме от Барселона (разписанието първоначално беше за по-късн полет, но в последствие се смени на сутрешен). Навръщане полетът по разписание трябваше да кацне в 10, но кацна по-рано, помотахме се из Барса и в 17:35 се натоварихме на Раян към София.

В ДР имахме наета кола от budget - Kia Rio автоматик, резервирана директно през сайта им няколко месеца предварително - за 10 дни крайната сметка излезе около 350 лева за наем на колата плюс около 250 лева за гориво плюс отделно пътните такси. Никакви застраховки не сключих при тях, разчитах на общата от icarhireinsurance. Блокираха ми 2000 долара за депозит, освободиха разликата (без наемната цена) един час след като им оставих колата. Заради промяната на полета се озовахме на летището по-рано от резервацията, но колата беше готова и ни я дадоха веднага. Реално я ползвахме повече от 7 24 часови периода Червена точка за офиса на budget там. 

Нощувките в резорт ни се сториха твърде скъпи, затова отседнахме във вила в Dominicus близо до Bayahibe - в района около нас нямаше местно население, а предимно италианци, постоянно живеещи там или дошли на почивка. За 10те нощувки във вилата (с две спални и две бани и голяма тераса отпред, на която прекарвахме повечето време, в което бяхме там) платихме малко над 1000 долара.

Направихме две по-дълги пътувания - едно до Самана (останахме една нощ там) и едно до Санто Доминго. Отделно ходихме един път до Playa Juanillo и един път до Playa Blanca - и двете в района на Пунта Кана и достъпни за външни посетители. Отидохме и до Саона, но организацията на италианците, които използвахме яко куцаше, затова няма да ги споменавам :)

Преди полета наобратно изкарахме деня на Playa Macao - много добро попадение.

Беше истински късмет, че човек от групата ни познава доминиканци, които говорят английски, с които се видяхме в Санто Доминго - направиха ни обиколка на колониалната зона, заведоха ни на най-семпъл ресторант на брега, в който ядохме типичните неща, с които се хранят доминиканците (не, не е лобстър и други морски храни, за тях те са скъпо удоволствие) и накрая ни изпратиха с подаръци сувенири. Много слънчеви и истински хора - съжалих, че не знам испански, за да мога да общувам с местните и на други места.

Изкарахме най-страхотната досега зимна почивка. Сигурно защото нямаше нищо зимно в нея :lol:

Като заключение, на база лични впечатления и предпочитания, мисля да повторя дестинацията, с акцент на южната част на острова - Jaragua National Park и околността - препоръчани от местните като много живописни райони с прекрасни плажове, почти непознати на туристите. Отблъскващо ми подействаха оградените частни плажове пред ол-инклузив хотелите, по които дори ни правеха забележка че се разхождаме, както и това, че лодкарите возещи туристите до Саона или други места на еднодневни екскурзии спираха лодките си буквално в хората във водата на обществените плажове, за да не притесняват къпещите се по частните плажове, въпреки че возеха точно техните гости. Но, свят - голям, различни хора - има и такива, на които им допада да стоят дълго само в комплексите, въпрос на личен избор ;)

Връзка към коментар
преди 18 минути , Боби каза:

В ДР имахме наета кола от budget ;)

Добре дошли!

Как ви се видя шофирането в ДР? Толкова ли е страшно и опасно, колкото пише пишат из разни чужди форуми, или ние, като корави българи, не можем да се уплашим от техния пътен манталитет?  А лесно ли е за ориентиране? Как стои въпросът с паркирането по разни забележителности? 
Бях решила да се придвижваме с обществен транспорт, въпреки че съм натъкмила доста обикаляне, но снощи нещо подпалих, че е безумно скъпо и почти всеки ден да се чудя как да се придвижа от едно до друго място ми идва малко в повече.

Редактирано от Lirea
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Lirea каза:

Как ви се видя шофирането в ДР? Толкова ли е страшно и опасно, колкото пише пишат из разни чужди форуми, или ние, като корави българи, не можем да се уплашим от техния пътен манталитет?  А лесно ли е за ориентиране? Как стои въпросът с паркирането по разни забележителности? 
Бях решила да се придвижваме с обществен транспорт, въпреки че съм натъкмила доста обикаляне, но снощи нещо подпалих, че е безумно скъпо и почти всеки ден да се чудя как да се придвижа от едно до друго място ми идва малко в повече.

Никакъв проблем нямахме - единствено в Санто Доминго беше доста натоварено.

Като цяло всеки кара в която лента си пожелае, на магистралата стават тапи от две еднакво бавно движещи се една до друга коли и в двете ленти, но все някога се отпушва. Мигачите се ползват рядко. Не е по-страшно от Южна Италия.

Пътищата са с добро качество, има по някоя дупка, но са далеч по-добре от българските.

На забележителностите има организирани паркинги - служителите им идват да те поздравят и те приканват да си заключваш колата винаги когато я оставяш на паркинга. Не просят пари - просто това работят.

Полиция не ме е спирала, а при ограничение от 100 по магистралата реводно бях със 140 - както и доста от останалите водачи. Има много коли на MOPC, които са като пътна помощ - ако някой закъса (има доста трошки по пътищата) идват да те обезопасят с конуси и да ти помогнат да си отремонтираш повредата ако може, видях ги да сменят и гумата на една дама :)

Ориентирането може да е предизвикателство - няма табели понякога. Ние имахме навигация през цялото време - отделихме един телефон за мобилни данни, останалите вързахме през хотспот. От оператор Claro взехме предплатена карта за 5 долара, заредихме 3 долара и с тях си взехме пакет неогеаничен трафик за 5 дена, после повторихме - общо за 11 долара имахме интернет през цялото време.

Редактирано от 45#2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Боби каза:

От оператор Claro взехме предплатена карта за 5 долара, заредихме 3 долара и с тях си взехме пакет неогеаничен трафик за 5 дена, после повторихме - общо за 11 долара имахме интернет през цялото време.

От къде взехте картата , би ли споделил? 

Връзка към коментар
преди 18 минути , liliya каза:

От къде взехте картата , би ли споделил? 

Малко е смешно - от една аптека :biggrin:

В Баяибе това е единственото място, на което се намират. Иначе в градовете има магазини на мобилните оператори. Зареждането пък става почти навсякъде - в едни павилиони по улиците, на които пише banca. Даваш им номера и парите и те го правят на момента.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Боби каза:

Малко е смешно - от една аптека :biggrin:

В Баяибе това е единственото място, на което се намират. Иначе в градовете има магазини на мобилните оператори. Зареждането пък става почти навсякъде - в едни павилиони по улиците, на които пише banca. Даваш им номера и парите и те го правят на момента.

Благодаря ти за споделената информация. Това ми беше голям дерт :). А коя е аптеката или да питам на място?

Може ли да споделиш нещо за Санто Доминго- хотел, ресторанти , впечатления, тъй като имам чудене за там.

Редактирано от liliya
Връзка към коментар
преди 5 минути , liliya каза:

Благодаря ти за споделената информация. Това ми беше голям дерт :). А коя е аптеката или да питам на място?

Може ли да споделиш нещо за Санто Доминго- хотел, ресторанти , впечатления, тъй като имам чудене за там.

Местоположението е приблизително тук. Ние пихме кафе в пиадинерията по-нагоре по улицата и той ни насочи към аптеката. Аптекарят говори добър английски, ще ви постави картата, ще ви я активира и ще ви зареди каквото трябва - ако ползвате картата само за интернет - кажете му и той ще ви зареди правилния пакет. 

В Санто Доминго се разходихме само из Zona Colonial - първите неща на Америките - крепостта, катедралата, първата улица. Има музей на "ларимар" - полускъпоценния камък, който се добива само на територията на ДР. За обяд бяхме в Adrian Tropical тук. Имат менюта на английски, персоналът не говори много, но ще се ориентират какво искате да поръчате. Много ни хареса Sancocho - нещо като яхния с месо и Mofongo, което е специфично - прави се от култура, която изглежда като зелени банани, но не са същите, които ние ядем зрели. За десерт - задължително Tres Leches ;)

Нямам други впечатления и не сме оставали да нощуваме там - отидохме сутринта и се върнахме вечерта. В района на града е Los Tres Ojos, което Митко препоръча, но него го посетихме на път за Самана и след посещението хапнахме наблизо в San Isidro Parrilladas тук. Месото беше много вкусно, за гарнитура ядохме юка за първи път.

Ако се чудиш дали да ходите - не се колебай, струва си, колониалната зона има уникален дух, който не се открива другаде на острова.

Паркирането в града може да е проблем заради многото коли, ние оставихме нашата на паркинга на един мол и отидохме в центъра с нашия познат, който паркира където му попадна свободно без да се притеснява за колата си.

Връзка към коментар
преди 25 минути , Боби каза:

В Санто Доминго се разходихме само из Zona Colonial - първите неща на Америките - крепостта, катедралата, първата улица. Има музей на "ларимар" - полускъпоценния камък, който се добива само на територията на ДР. За обяд бяхме в Adrian Tropical тук. Имат менюта на английски, персоналът не говори много, но ще се ориентират какво искате да поръчате. Много ни хареса Sancocho - нещо като яхния с месо и Mofongo, което е специфично - прави се от култура, която изглежда като зелени банани, но не са същите, които ние ядем зрели. За десерт - задължително Tres Leches ;)

Нямам други впечатления и не сме оставали да нощуваме там - отидохме сутринта и се върнахме вечерта. В района на града е Los Tres Ojos, което Митко препоръча, но него го посетихме на път за Самана и след посещението хапнахме наблизо в San Isidro Parrilladas тук

Дано да успея на намеря аптеката. 

@Боби, благодаря за инфото.  Ние ще пристигнем следобяда в СД и ще трябва да планираме нощувка. На следващия ден пътуваме за Баваро и ще трябва да препускаме, но колкото толкова. Надявам се времето да стигне поне за основните забележителности и да не се стъмва прекалено рано.

Може би ще имам и други питания , но ако не възразяваш щ е сторя това в близките дни, тъй като работата ме е захапала здраво.

Редактирано от liliya
Връзка към коментар
На ‎4‎.‎1‎.‎2018 в 3:01, Lirea каза:

Може ли да ми кажеш с коя фирма ходи?

Здравей,

не се сещам за името, но собственика е французин женен за доминиканка.Имат ресторант в селото Ел Лимон(където е водопада/.Там е и офиса им.За да отидеш на водопада минаваш покрай ресторанта му.Иначе къщата(хостела) на Дан(американец) и Манти( доминиканка) в Лас Теренас предлагат неговите екскурзии.Горещо препоръчвам да вечеряте някой път при тях.Всичко е на бюфет.Храната е домашно приготвена от жена му Манти и е най-вкусната, която съм ял в Доминиканската република. :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Супер, звучи много добре. Ще се възползваме на драго сърце от препоръката. :ok: 
Предполагам, че става въпрос за тази къща за гости.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, valpet каза:

За плажа Баваро необходимо ли е да се носят специални обувки.В смисъл има ли корали или камъни в морето.

Ако имаш предвид плажа около ол-инклузив комплексите в Пунта Кана, то отговорът е Не. Навсякъде се чисти старателно и плажът е идеално подържан.

Връзка към коментар
На 11/01/2018 в 14:49, Lirea каза:

Супер, звучи много добре. Ще се възползваме на драго сърце от препоръката. :ok: 
Предполагам, че става въпрос за тази къща за гости.

Да. Точно там. :)

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Имам въпрос към ходилите в Доминикана. Оттам  до къде може да се литне за кратко, че да се види още нещо?

Друга държава, остров, но да не се минава през Америка.

Връзка към коментар
преди 23 минути , AlexandraKo каза:

Имам въпрос към ходилите в Доминикана. Оттам  до къде може да се литне за кратко, че да се види още нещо?

На мен ми предстои следващия месец и купих круиз- 7 дни , 7 острова в Крибския басейн с Соsta . Ако имаш интерес хвърли един поглед в сайта им, имат интересни предложения и не са скъпи. За 2възрастни и дете ни излезе 1098€.

04A67869-3657-4742-B9D6-5E4EA50F46BC.png.9d42a862af827558eafb9d83b0109fe9.png

Когато организирах , аз също гледах за възможни полети от там, но всичко беше много скъпо и се отказах. Имам предвид по- отдалечени острови от ДР и Мексико, но ти беше скоро там. Нямам идея как са цените на билетите до ЮА, но също би могло да се комбинира , ако изпаднат добри оферти.

Редактирано от liliya
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Пуерто рико е близо, но не съм търсила полети до там. Иначе класика оттам е Куба, но поне когато аз търсех полетите бяха скъпи и обезсмисляха упражнението . Имам познати, които комбинираха Куба, Доминикана и Ямайка, като за Ямайка май летяха от Доминикана. 

Връзка към коментар

Благодаря ви!В Куба и Мексико бяхме скоро. Това, за круиза е вариант, но предпочитам полети.:(

Сега погледнах руснаците - комбинират Перу, с последваща почивка в Доминикана, което хич не е лоша идея.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.