Прескочи до съдържание

Карта Curve

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, не видях да е обсъждано, а ми се ще да не откривам топлата вода, ако някой вече го е направил.

При плащане с Curve, евантуалните застраховки на съответната кредитна карта зад нея активират ли се или йок.

Публикувано:
преди 7 минути , Ardent каза:

Здравейте, не видях да е обсъждано, а ми се ще да не откривам топлата вода, ако някой вече го е направил.

При плащане с Curve, евантуалните застраховки на съответната кредитна карта зад нея активират ли се или йок.

На времето като имаше Дайнърс, ми се е налагало и се активираха. Предполагам все още си е същото.

Но нека някой с по-прясна информация да потвърди.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой може ли да ми разясни защо тези стойности са едната отрицателна, а другата нула? Последно като ги гледах бяха едната около 3000 другата 300 и бяха в евро, а сега са в бгн.

Screenshot_20250125_130625_Curve.jpg

Публикувано:
5 hours ago, boogy83 said:

Някой може ли да ми разясни защо тези стойности са едната отрицателна, а другата нула? Последно като ги гледах бяха едната около 3000 другата 300 и бяха в евро, а сега са в бгн.

Screenshot_20250125_130625_Curve.jpg

Бъгнало се е приложението и при мен излизат така. Няма проблем при самите транзакции, всички си минават по фиксинг.

Публикувано:

Сумата с минус е  - колко е похарчено във валута различна от лева /сметнах го вече , защото и при мен е така/ за този месец.

А другата сума е , ако е теглено от банкомат в друга валута.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Dora Popova каза:

Сумата с минус е  - колко е похарчено във валута различна от лева /сметнах го вече , защото и при мен е така/ за този месец.

А другата сума е , ако е теглено от банкомат в друга валута.

Ами хубаво, ама преди ми показваше колко ми остава да достигна лимита си, сега....

дано е бъг, че така е много нелепо.

Публикувано:
54 minutes ago, Dora Popova said:

Някой знае ли ,как се може да се използва натрупаният кешбек , който се вижда в Killer FX?

Той се зарежда автоматично в Curve cash картата и ако е достатъчен за някоя по-малка покупка, Curve ползва от него вместо да тегли от карта.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Dora Popova каза:

Някой знае ли ,как се може да се използва натрупаният кешбек , който се вижда в Killer FX?

Просто като искаш да ги използваш избираш Curve Cash, там откъдето може да избираш с коя карта зад кърв да плащаш.

Преди 1 час, Blago каза:

Той се зарежда автоматично в Curve cash картата и ако е достатъчен за някоя по-малка покупка, Curve ползва от него вместо да тегли от карта.

Да, но трябва да се включи отметката от настройките на Curve cash, картата:

Screenshot_20250202_201933_Curve.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Последните месеци направих много транзакции във валути, различни от евро. Като се има предвид, че евровият им курс е официалния курс на БНБ, очаквах, че това ще е случая и с останалите валути. Реалността не е точно такава, обаче.

Нещо ме прихвана да си сметна рейта, по който съм плащал с Curve, спрямо делничният курс на Revolut. Това са разликите във валутите, в които съм плащал:

GBP

2.24% по-висок рейт от този на Revolut

RON

1.01% по-висок рейт от този на Revolut

AUD

3.28% по-висок рейт от този на Revolut

IDR

2.14% по-висок рейт от този на Revolut

CNY

2.36% Revolut нямат конкретен FX rate, разликата тук е спрямо interbank rate-a

Оказва се, че Curve използват Mastercard wholesale rate-a, който се ъпдейтва всеки ден и процентната разлика може да бъде с леки разминавания, но във всички случаи курсът ще е завишен спрямо interbank exchange rate-a.

Това са калкулаторите на валутните курсове на Curve и Revolut, може да проверите няколко валути и да видите разликите.

Curve:

https://www.mastercard.us/en-us/personal/get-support/convert-currency.html

Revolut: https://www.revolut.com/currency-converter/

Доста разочароващо откритие общо взето. Мислех, че плащайки с Curve, получавам най-добрия рейт, както е случая с еврото, но явно не е било точно така.

• Харесвам 8
Мирослав Василев
Публикувано:

Както и преди е споменавано, Curve и Revolut са доста различни продукти и не можем да кажем единия е по-добър от другия, но пък можем да ги използваме заедно и това определено може да ни докара само позитиви.

Тука говорим за Curve Pay X и Curve Pay Pro, където месечната такса е 6 евро и следователно 10 евро.

Лично за мен Curve ме печели с това:
             няма такси на уикендите, което автоматично означава 1% отгоре ако плащаш с Револют.
             1% кешбека при всички транзакции извършени извън ЕС.
             Добавянето на карти и плащането директно с тях, без да се налага да зареждаш Револют (понякога има такси за зареждане).
             Go back in time функцията, която може да избие един билет без проблем, ако валутата падне доста. 
                             Например, извършена транзакция в IDR преди два месеца да кажем за 400 лв, в момента IDR е паднал, минах транзакцията пред Революта (курса беше по-добър) и веднага избих таксата за месец. Определено тази функция е незаменима. 

Докато при Революта също има позитиви.

Понякога курса е по-добър, това си е факт определено.
              Безплатно теглене от банкомат в комбинация с теглене от Кърв картата, лимита си е приличен.

В крайна сметка, ако се комбинират двете карти и се използват умно, при дадено пътуване, това може да спести много пари и платените планове даже да не се усетят.

Вероятно има и други позитивни неща, които съм забравил да добавя.

• Харесвам 10
Публикувано:

За пътувания, чесно казано наще банки за други валути освен обявените на сайта им (който горе долу са около 12-15 според банката и са от най-основните) взимат курсове от Виза/МК директно и съответно обмена е доста приличен. 

Не съм сядал да видя точно какви са им разликите спямо Рево/Кърв, но едва ли са големи и според мен не си заслужава толкова играчката.

Рево чесно казано ползвам да тегля пари и да пускам преводи само. Другото почти винаги си го плащам директно с мойта банка освен, ако не е някоя от дървените валути на банката.
Кърв картата ми изтичаше края на Феб, още края на Дек ми я подновиха автоматично и пратиха нова карта, която не дойде. Писах, пратиха втора - и тя не дойде. Писах за 3та и тя не дойде и се отказах. Една карта не могат да доставят пък и без план са доста безмислени вече. 

Все си мисля, че за масата хора, който правят някое друго по-далечно пътуване 2-3-4 пъти в годината, един платен план няма как да се избие като цяло.

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:

@Blago, публикацията за разликите между Револют и Кърв ми привлече вниманието, но не знам как точно си правил изчисленията и как си проверявал Револют курсовете със задна дата.

Един приятел с Револют Ултра в момента е в Мароко и преди малко с него направихме експеримент, който ме накара силно да се усъмня в показваните от валутния калкулатор на Револют цифри.

Инструктирах приятеля си да стигне до последния екран на банкомат (с визуализиран бутон за потвърждение за кеш теглене).

Според калкулатора на Револют в този момент 100 марокански дирхама бяха 18.55 лв.

revolut.png.663c98d891e2cff0f2ff940e1cd479e9.png

Буквално секунда след това (за да няма промяна на курса в реално време) приятелят ми потвърди тегленето на 100 MAD и за наша изненада Револют таксува 18.92 лв, което случайно или не е точно с 2% отгоре над показваното от техния калкулатор. Проверих изрично транзакцията - няма никаква включена такса (пише "no fee"), нито е уикенд курс.

revolutpayment.jpg.3c6a57d9f9ef6bac227c73a375a20343.jpg

За сравнение, фиксираният курс на Mastercard / Curve за деня е 18.77 лв.

mastercard.png.61bb4f8539824a592029f25727fdf0b9.png

Не знам как да тълкувам случката, но не мога да игнорирам фактите. Подобно разминаване съм хващал преди и при GBP. Процентно разликата е доста голяма, та нито бих бързал с изводите нито бих разчитал на валутния калкулатор на Револют (освен ако не потвърдим точния му принцип на работа, например че винаги слага 2% скрита такса отгоре или нещо подобно).

• Харесвам 8
Публикувано:
1 hour ago, Георги Матеев said:

@Blago, публикацията за разликите между Револют и Кърв ми привлече вниманието, но не знам как точно си правил изчисленията и как си проверявал Револют курсовете със задна дата.

Нямаше как да ги проверя със задна дата в Револют, но транзакциите са сравнително скорошни, най-старите са на по-малко от седмица и не е имало значителна флуктуация в курсовете през този период. Транзакциите в RON, GBP и AUD ги сравних веднага след плащането.

В калкулатора на Револют трябва да заложиш първо лев и отдолу валутата на транзакцията (попълваш си сумата на втория ред). Това е така, защото при плащане на пос или теглене от банкомат, продаваш лев от българската си сметка и “купуваш” местната валута.

Направих бърза проверка по този начин и сумата от калкулатора е същата като тази от транзакцията (минус малка разлика в курса).

IMG_4085.jpeg.017ebc78940976f48cc254f4443f58d2.jpeg

На база това, изглежда че Револют има по 2% spread между купува и продава курсовете си. Или по 1% в посока спрямо interbank rate-a. С калкулатора лесно може да се провери дали същия процент се запазва и при други валутни двойки, трябва да се погледнат и двете посоки и да се сметне разликата.

Конкретно с мароканския дирхам и курса, който се използва днес, Curve има по-добрия рейт - 0.42% над interbank, спрямо 0.96% при Револют.

• Харесвам 8
Георги Матеев
Публикувано:
преди 9 часа, Blago каза:

В калкулатора на Револют трябва да заложиш първо лев и отдолу валутата на транзакцията (попълваш си сумата на втория ред). Това е така, защото при плащане на пос или теглене от банкомат, продаваш лев от българската си сметка и “купуваш” местната валута.

Ето къде било разковничето - така има логика и всичко се изясни. Не ми беше хрумнало, тъй като при калкулаторите на Visa/Mastercad е обратното.

Поиграх си малко и в чест на обективността при около 2/3 от проверените валути Револют курсът беше по-добър от този на MC/Curve, като разликата купува/продава варираше от около 0.6% до цели 3%. MC/Curve курсът печели най-вече при по-екзотични валути от типа на марокански дирхам, но Револют има огромно предимство при валути от типа на AUD, например. Понякога разликите са толкова големи, че е по-изгодно да се плати директно с Револют и да се пренебрегне плащане дори с даващи кешбек карти.

Разбира се, всичко е супер динамично и плаващо и трябва да се проверява непосредствено преди плащане.

Много полезна информация като цяло. Благодаря.

• Харесвам 7
Публикувано:
9 minutes ago, Dora Popova said:

Има ли някой който вече използва Curve pay вместо Google pay?

Ако е да , каква е разликата?

Доколкото съм запознат, Curve Pay е само новото име на плановете им.  Нямат свой собствен дигитален портфейл или каквато и де е услуга наподобяваща Google Pay. Няма разлика във функционалностите, само имената на плановете се смениха.

Публикувано:

Оо интересно, не знаех за това. В моята версия на приложението го нямам, но аз съм с iPhone и няма как да ползвам third party портфейли, та явно затова не съм видял нищо. 

Може да го разучите и да споделите дали е по-удобно и дали има някакви допълнителни привилегии.

Публикувано:

Разликата е в това, че не могат да се добавят в Curve pay карти "ваучер храна" по наредба 7, а това означава да носиш още една пластика в портфейла.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ползвам го. Избрал съм го като основен начин на плащане + настройка плащане с текущо отворени приложение за всеки случай

+прескача се един посредник

- субективно работи малко по-бавно;

- имал съм случаи да не сработи (мисля, че точно тогава мина някакво обновяване и подозирам, че не всичко е стартирало коректно) - ръчно стартирах Google Wallet за да мине плащането

- не може да се ползва за ваучерите за храна

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• GlobeRider
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.