Прескочи до съдържание

Дронове в района на летище

akair

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 25 минути , Фичо каза:

Значи прекратяваме всички учебни и спортни стрелби по света.  :smile3: 
Аз лично съм изстрелял стотици патрони с автомат Калашников на различни стрелбища, ....

Точно така на стрелбища, не в градския парк или на улицата в центъра 🙂

Предполагам също, че не си стрелял в посока на населеното място, до което се намира стрелбището, а в обратната 🙂

Не си представям как един снайперист заляга някъде до пистата и чака дрона да му дойде "на гюме".

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 20 минути , georgebg каза:

Не е логично да се сравняват стрелбища, които са обезопасени за дейностите, за които са предназначени и летищата.

Т.е. предполагаш, че е по-вероятно да се получи случаен инцидент при изстрел във въздуха, отколкото при рикошет при стрелба на открити стрелбища? 

преди 14 минути , boogy83 каза:

Предполагам също, че не си стрелял в посока на населеното място

Естествено, че не в посока на населено място. 

Аз не съм предполагал, че има населени места във въздуха, особено пък около Гетуик, където е равно като тепсия.

.... 
Както и да е, задълбахме встрани  от темата и ще ни се карат. :wink3:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
18 minutes ago, Фичо said:

Т.е. предполагаш, че е по-вероятно да се получи случаен инцидент при изстрел във въздуха, отколкото при рикошет при стрелба на открити стрелбища? 

Характеристиката на един изстрел е посока и начална скорост, оттам нататък аеродинамиката заработва, имаме тегло на куршума, имаме форма на куршума, които две определят траектория и далекобойност, ако има някакви дефекти по самия куршум, това също може да повлияе силно на траекторията,  Затова и е ясно защо и как падат сачмите, знаем и колко е "точно" едно бренеке, оттам имаме идея защо с 9мм стрелят предупредително във въздуха, перпендикулярно на земята ...

Изстрелът "във въздуха" - ами реално погледнато и като стрелям в угарта по заек, пак е изстрел във въздуха нали ...

Снайперист според мен няма как да легне на земята в позиция за стрелба и да стреля на 30-40 градуса нагоре, вероятно ми се струва отправната му позоция да е на по-високо и да цели максиму на 10-15 градуса спрямо земята, а оттам ако не уцели мишената започват теориите как и кога и къде ще "пада" куршума и със каква скорост, за това при каква мин скорост е поразяващата му способност за човек - не знам   ...това ми се върти в главата

Редактирано от Гост 23*6

Свалянето на дрон отменя възможността за залавяне на управляващия го. А той ако не бъде хванат, може през 15 минути да пуска нов дрон. Според мен цялото протакане е било, за да хванат извършителите и да ги окошарят за назидание. Вече има заподозрени:

https://btvnovinite.bg/svetut/dvama-sa-zadarzhani-za-poletite-na-dronove-nad-letishte-getuik.html

Редактирано от Ilian359
  • Харесвам 4
преди 18 часа, Ilian359 каза:

Свалянето на дрон отменя възможността за залавяне на управляващия го. А той ако не бъде хванат, може през 15 минути да пуска нов дрон. Според мен цялото протакане е било, за да хванат извършителите и да ги окошарят за назидание. Вече има заподозрени:

https://btvnovinite.bg/svetut/dvama-sa-zadarzhani-za-poletite-na-dronove-nad-letishte-getuik.html

Пуснаха ги.Не мога да си представя как куршум ще се отбие в дрон, направо ще го размаже, а и с техниката с която разполагат едва ли е толкова трудно и 10 дрона да извадят да ги свалят веднага и да се стреля от долу на горе. Това си е чиста провокация вероятно от друга държава и води до загуби за милиони.

Редактирано от vinidj
  • Харесвам 1
1 hour ago, vinidj said:

Пуснаха ги.Не мога да си представя как куршум ще се отбие в дрон, направо ще го размаже, а и с техниката с която разполагат едва ли е толкова трудно и 10 дрона да извадят да ги свалят веднага и да се стреля от долу на горе. Това си е чиста провокация вероятно от друга държава и води до загуби за милиони.

Стрелял ли си по панички ?

Там имаш предполагаема начална скорост, посока и траектория. Среляш от 20-30-тина метра обикновено с патрони 12ти калибър , сачми 9-12 т..е да кажем не съм сигурен но поне 50-тина сачми в патрона. Които като среляш се разпръскват като фуния, и ако дори една улучи асфлтовата паничка, тя се троши ....  лесно а? Е да, ама пак понякога улучваш, понякога не. Затова и на толкова "елементарно" забавление, организират състезания, та и световен шампионат има ...

Също, един път като обърках пътя към едно стрелбише, се озовах точно там , накъдето стрелят - да кажем под 100м. от стрелящия ... и нищо не падна върху колата ми - всички сачми си падат бързо и скоропостижно, толкова им е началната скорост и др. фактори.

Сега за дроновете - нямат предварително известна посока на движение, нито постоянна скорост, нито някаква траектория или точна височина на движение ...

казваш, стрелят отдолу нагоре - стрелял ли си по мишена срещу небето - може да се заслепиш, как ще се въртиш, а да не говорим как ще следиш с оптика такъв малък обект, който не знаеш накъде да го търсиш, след като изчезне от видимата част на оптиката 🙂 . Стреляш с боен партон - един на изстрел, тук вместо да го обясня се сетих за зенитните установки - с каква честота стрелят срешу самолети, чиято скорост и посока са ясни .... и пак не улучват 😉 ...

За възможността при определен ъгъл между куршума и корпуса на дрона, той да се отрази и да промени траекторията си няма да обяснявам....

Редактирано от Гост 23*6
Публикувано:

Развитие на казуса Gatwick airport: спряга се опция изобщо да не е имало дрон (предадено по BBC, независимо, че източника е вестник).

An officer investigating the drone chaos at Gatwick Airport says there is no footage of the device which sparked it and it is "a possibility" there never was one. 

https://www.standard.co.uk/news/uk/gatwick-drone-latest-police-say-it-is-a-possibility-there-was-never-a-drone-a4024626.html

Публикувано:

Обсъждаме вероятността да застрелят дрона, а властите нямат дори една снимка...Това за мен означва, че ако е имало дрон, той не е летял над летището, защото на летищата е пълно с камери, които би трябвало да снимат минаването на дрона...

https://www.bbc.com/news/uk-england-46665615

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Четох, че скоро ще променят регулацията за дроновете във Великобритания, а на летищата ще въведят някаква израелска антидрон система, която спира комуникацията между дрона и неговия стопанин.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Topfly каза:

Четох, че скоро ще променят регулацията за дроновете във Великобритания, а на летищата ще въведят някаква израелска антидрон система, която спира комуникацията между дрона и неговия стопанин.

Току що по BBC коментираха, че Heathrow отдавна има анти-дрон система - за разлика от Гатуик, и все пак не са успели да предотвратят проблема. Това е информация от минути, предполагам, че тепърва ще докладват защо и какво.

П.П. От Гатуик няма никакви доклади все още. 

Публикувано:
преди 26 минути , Topfly каза:

Това е толкова елементарно и ефикасно решение, че може би точно заради това не са се сетили. Преди години в блока на познат имаше магазин за телевизори, който създаваше някакви проблеми на живущите. Та моят човек, голям техничар,  изобрети някакъв смущител,  благодарение на който картината на всички телевизори бъкаше от снежинки. В резултат на това след 2-3 месеца магазинът се премести.:beach:

Един смущител за честотния диапазон на дроновете е нещо толкова просто и елементарно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Zaro каза:

Един смущител за честотния диапазон на дроновете е нещо толкова просто и елементарно. 

Може би не е толкова елементарно в случая - като се има предвид връзката между Контролната кула и самолетите... Иначе полетите са възстановени. Коментира се - в ефира на BBC, че може да е фалшива тревога и са ангажирали и армията (lessons learned от Гатуик). Ще стане ясно по-късно какъв е случая - евентуално...

преди 7 минути , Rainy каза:

като се има предвид връзката между Контролната кула и самолетите

Едва ли е на същата честота - никой не би го допуснал.

Редактирано от Zaro
Публикувано:
В момента, Zaro каза:

Напълно съгласна. Просто тук степените за спазване на безопасност са изведени понякога до не малки - търся подходящата дума - излишности. Но - такава е политиката им. Надявам се да предприемат нужните действия, за да не се допускат повече ситуации като предколедната. 

Ще публикувам доклад на властите по случая, когато го изнесат публично. 

Публикувано:
5 minutes ago, Zaro said:

Мобилните телефони също работят на различна честота от комуникационните канали на самолета и въпреки това са забранени за ползване за да не предизвикат интерференция. Да не говорим освен това, че комуникацията между дрона и неговия управляващ не трябва просто да се смущава, а трябва да се прекъсне. Вероятно не е чак толкова проста технологията, колкото изглежда на пръв поглед.

• Харесвам 1
Публикувано:
24 minutes ago, Rainy said:

Просто тук степените за спазване на безопасност са изведени понякога до не малки - търся подходящата дума - излишности

Better safe than sorry 🙂

• Харесвам 3
Преди 1 час, Topfly каза:

Мобилните телефони също работят на различна честота от комуникационните канали на самолета и въпреки това са забранени за ползване за да не предизвикат интерференция. Да не говорим освен това, че комуникацията между дрона и неговия управляващ не трябва просто да се смущава, а трябва да се прекъсне. Вероятно не е чак толкова проста технологията, колкото изглежда на пръв поглед.

Не се хващай за думата, която съм ползвал. Ясно е, че става дума за това дронът да не може да функционира.

Понякога технологичният напредък лишава хората от възможността да си размърдат черепното съдържание за намиране на далеч по-просто решение.

Simplicity is the ultimate sophistication. - казано е преди 500 години от един човек без образование от Винчи.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Публикувано:

Изкуството е в това, че смущител не е просто решение. Склонен съм да вярвам, че достатъчно на брой достатъчно умни глави търсят елегантно и работещо решение. Едно летище е доволно сложна и многостранна система, която изисква оглеждано и премисляне на много фактори. Елегантно решение, което да работи, е истинско изкуство.

• Харесвам 2
преди 4 часа, akair каза:

Склонен съм да вярвам, че достатъчно на брой достатъчно умни глави търсят елегантно и работещо решение. 

Именно, но също така, както е добре известно още от древни времена, всички открития и технологични новости, още от барута, динамита та през контролираните ядрени реакции, се използват както по полезен начин от "гууд гайс", така и за лоши неща от "бед гайс". 
Така че ако някой е решил да прави поразии, той също вероятно може да потърси елегантно (или не толкова елегантно) решение за зловредните си действия.
А технологиите стават все по-достъпни (и като цена и като възможност да си ги доставиш). 
Вечната игра на стражари и апаши. Основният проблем обикновено е, че "стражарите" трябва все пак да действат с (относително) легални способи и методи и да се съобразяват с много неща, докато "лошите" могат спокойно да го карат през просото (през оградите на летищата)...

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Публикувано:
10 hours ago, Zaro said:

Не се хващай за думата, която съм ползвал. Ясно е, че става дума за това дронът да не може да функционира.

Понякога технологичният напредък лишава хората от възможността да си размърдат черепното съдържание за намиране на далеч по-просто решение.

Simplicity is the ultimate sophistication. - казано е преди 500 години от един човек без образование от Винчи.

За самия дрон, ако например прекъсне връзката с управлението има различни сценарии за управление - да се върне към първоначална позиция, да чака и т.н.

И какво прече този, който иска да пречи, да пусне предварително програмиран дрон с определен зададен курс без да се нуждае от постоянно управление - тогава какво просто решение има за смущаване на управлението му, като няма да има такова дистанционно.... 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.