Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

23 minutes ago, luoni said:

Планирате ли да си направите здравна застраховка, и ако да, с какво покритие?

Аз се чудя 25к дали ще е достатъчно

Аз мисля да ползвам застраховката на Кредитната ми карта. На летището в Акаба има ли лаундж, в който да се влезе с Дайнърс, че го няма в приложението.

Връзка към коментар
преди 56 минути , luoni каза:

Планирате ли да си направите здравна застраховка, и ако да, с какво покритие?

Аз се чудя 25к дали ще е достатъчно

За държава с подобен на нашия стандарт ми се вижда прекалено много. 10к еуро, че дори и 5 според мене са предостатъчни. Аз също ще ползвам по кредитните карти застраховките

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Акба няма Салон, то дори зоната с търговски площи е много малка.

Относно застраховките , за съжаление колкото и скъпа и с пълно покритие да изберете, застрахователя рядко плаща. Аз всеки път правя повече от суеверие, колкото с ясната визия да разчитам на нея при неблагоприятно стечение на обстоятелствата .

Тези от кредитните карти са почти равни на това да си без застраховка, но поне са безплатни.

Редактирано от Щастливеца
Връзка към коментар

@Щастливеца на мен ми е любопитно защо във всичките си постове наричаш града Акба? ако някой търси конкретна информация за Акаба, твоите постове с полезна информация няма да се появят в резултатите

Връзка към коментар
преди 5 часа, Щастливеца каза:

В Акба няма Салон, то дори зоната с търговски площи е много малка.

Относно застраховките , за съжаление колкото и скъпа и с пълно покритие да изберете, застрахователя рядко плаща. Аз всеки път правя повече от суеверие, колкото с ясната визия да разчитам на нея при неблагоприятно стечение на обстоятелствата .

Тези от кредитните карти са почти равни на това да си без застраховка, но поне са безплатни.

Би ли пояснил какво имаш предвид, че застрахователите "рядко плащат"? На мен веднъж ми се е случвало да си ползвам застраховката в чужбина и освен, че застрахователят ми осигури лекарска помощ без да заплащам каквото и да било, после ми възстанови всички направени разходи за лекарства от аптеката, до последната стотинка.

Може би ти си имал случаи, при които застрахователят е отказал да покрие лечението в чужбина?

Редактирано от tonik
Връзка към коментар

Какви интересни неща могат да се купят като сувенири, освен прословутото кафе с кардамон?

А някой има ли представа дали безплатната виза си остава безплатна, ако за един ден се отиде до Израел през някой от пунктовете, например през този при Акаба?

Връзка към коментар
преди 6 минути , TwinFreaks каза:

А някой има ли представа дали безплатната виза си остава безплатна, ако за един ден се отиде до Израел през някой от пунктовете, например през този при Акаба?

Може би,но май се плаща такса при напускане и на двете държави.По-голяма е от Израел.

Връзка към коментар
преди 1 час, TwinFreaks каза:

Доколкото пишеше, визата е безплатна, ако се влезе и излезе през един и същи граничен пункт. Ако влезете през летището и излезете към Израел това няма да е изпълнено. 

Не съм го правил, това е само предположение

Връзка към коментар
14 minutes ago, Ивайла said:

Ние бяхме със ZAIN, навсякъде беше ок, в пустинята положението е no service, но видях чак вечерта, през деня не съм забелязала има ли обхват.Въпреки че гидът го видях да говори веднъж по телефона, очевидно прекъсваше сигнала и не се разбраха... Един ден без връзка не е толкова страшно... Аз съм от тези , на които телефона им е на една ръка разстояние и без интернет все едно съм без очила, но 18 дни в Куба нищо не ми стана нито без интернет, нито без телефон, защото го намокрих още в началото...За Черния петък - кофти, ако точно в петък сте в пустинята, такъв ви бил късмета...

Абе то още не съм запазил нощувката , но от сряда до неделя нямам много опции къде да я сложа- или от Акаба отиваме първо в Петра и след това Вади Муса и накрая Акаба или наобратно. В единия случай пустинята  се пада в петък в другия в събота ,но пък в петък ще сме в Петра, което е горе-долу същото......греда пълна....

@Щастливеца във Вади муса дали си обърнал внимание от хотела ви до входа на Петра има ли някакъв автобус или маршрутка, която може да се хване? Предполагам вие сте си ходили с колата, но все пак да питам.  Ние по всяка вероятност ще сме без и затова съм харесал Sunset Hotel, който е на 4-5 мин от входа и няма джамия около него (което ми е важно 😄 ) Чудя се обаче в тази част ще има ли заведения, където да вечеряме или ще трябва да ходим до центъра , където е бил вашия хотел? Хотела има опция и за вечеря затова се чудя дали да не я букна нея направо, ако няма нищо наоколо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Jorro каза:

В единия случай пустинята  се пада в петък в другия в събота ,но пък в петък ще сме в Петра, което е горе-долу същото......

няма джамия около него (което ми е важно 😄 )

В Петра има обхват, даже free wf пред Манастира.

За джамиите - и да няма наблизо, пак се чува... Направи ми впечатление, че си е цял концерт, и то доста дълъг - първо от едната джамия пеят, после от другата .... Със сигурност всички се събуждат.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Masmiya @Nevena, ще препоръчате ли някой хамам, Спа или както там се казва в Аман?

Държа обаче на хигиената, така че въобще приемливи ли са "турските бани" от гледна точка на европейското разбиране за това? 

Връзка към коментар
16 minutes ago, mililia said:

@Masmiya @Nevena, ще препоръчате ли някой хамам, Спа или както там се казва в Аман?

Държа обаче на хигиената, така че въобще приемливи ли са "турските бани" от гледна точка на европейското разбиране за това? 

Мъжът ми ходи от години в турски хамам, който се казва Alf Layla Wa Layla. Сега погледнах, че е и на първо място в ТА. Доволен е от хигиена и обслужване в мъжката секция. Доколкото знам имат и отделна секция за жени, предполагам там трябва да отговаря на същите стандарти за чистота.

Но не е в центъра, макар и на доста оживена и известна улица. Точно до хамама има голям клон на сладкарниците Хабиба и известно заведение за фалафел и хумус, Абу Джбара.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , mililia каза:

Аз лично не съм  ходила на хамам и на спа тук немога да препоръчам,

Връзка към коментар
преди 3 часа, Jorro каза:

А нямат ли дилъри на предплатените карти? Искам да си купя карта, но за да имам карта трябва да спя в Акаба първата вечер при това положение.

Някой ползвал ли е услугите на тази компанияhttps://m.viator.com/Aqaba/d4392-ttd/2

Връзка към коментар
преди 3 минути , krisi76 каза:

Някой ползвал ли е услугите на тази компанияhttps://m.viator.com/Aqaba/d4392-ttd/2

Виатор преподава чужди турове. Сигурни са, но са изключително скъпи. 

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Много го мислите,  ориентирал си се за цената,  питаш колко е до еди-къде си и ако те устройва се качвате.  Ако не,  питате следващия - Акаба не е Лос Анджелис, а едно доста заспало място с малко летище ... поне допреди полетите на Ryanair.  

Сигурно всеки хотел ще ви уреди трансфер,  може и срещу малка комисионна примерно 5 JOD над нормалната цена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, krisi76 каза:

Ползвах ги в Токио и САЩ. 

В Токио услугата не отговори 100% на описанието, което показва, че не проверяват.

В САЩ - изтеглиха ми два пъти сумата за една и съща услуга. Не признаха, че е така, въпреки изпратеното  банково извлечение. Сега съм оставила банката да се разправя с тях. От услугите съм доволна. Но те са само посредници.

Редактирано от Дани Магелани
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Jorro, аз резервирах хотел, за който пишеше, че предлага трансфер срещу заплащане. Да, ама не. Писаха ми да хвана такси срещу 11 JD - явно това е нормалната сума летище-център.

Връзка към коментар
преди 15 минути , jul каза:

Jorro, аз резервирах хотел, за който пишеше, че предлага трансфер срещу заплащане. Да, ама не. Писаха ми да хвана такси срещу 11 JD - явно това е нормалната сума летище-център.

Приетата сума е такава, за да бъдем по-точни 10 JD. Ако ви харесва може и да се пазарите за по-малко. 

Направи ми впечатление , че няма никакъв проблем таксито да качи и 5 души. Дори на тръгване на пункта преди летището ни проверяваха с куче багажа, но това , че бяхме 6 души общо в колата не направи никакво впечатление на граничарите.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 33 минути , Щастливеца каза:

Приетата сума е такава, за да бъдем по-точни 10 JD. Ако ви харесва може и да се пазарите за по-малко. 

Направи ми впечатление , че няма никакъв проблем таксито да качи и 5 души. Дори на тръгване на пункта преди летището ни проверяваха с куче багажа, но това , че бяхме 6 души общо в колата не направи никакво впечатление на граничарите.

И на мен ми предложиха от хотела за 12 JD такси но т. к сме 5 души да си поръчаме 2 коли. Как стои въпроса с наемането на кола. Т. К пристигаме късно мисля на др ден да наемем направо от Акаба. Може ли да дадете повече информация видях че и за JPS се доплаща. Някакви офиси в Акаба нещо не са ми ясни тия допълнителни застраховки. 

Връзка към коментар
преди 20 минути , krisi76 каза:

И на мен ми предложиха от хотела за 12 JD такси но т. к сме 5 души да си поръчаме 2 коли. Как стои въпроса с наемането на кола. Т. К пристигаме късно мисля на др ден да наемем направо от Акаба. Може ли да дадете повече информация видях че и за JPS се доплаща. Някакви офиси в Акаба нещо не са ми ясни тия допълнителни застраховки. 

Нас ни качиха 5 , но не видях на летището дали има чакащи таксита. Според мен има 100%.

Иначе си запази рент а кар онлайн, а само в офиса в Акаба ще отидеш да си вземеш колата. Полетите от Европа стартираха и може да се окаже, че няма кола, каквато искате или да Ви вземат повече. Според мен GPS  не ви трябва свалети си офлайн карта на Йордания и всичко е ток и жица. До основните места Петра, Вади Рум, Мъртво море и т.н. се стига само по магистралата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, stanimir каза:

Сигурно всеки хотел ще ви уреди трансфер,  може и срещу малка комисионна примерно 5 JOD над нормалната цена.

преди 1 час, jul каза:

аз резервирах хотел, за който пишеше, че предлага трансфер срещу заплащане. Да, ама не. Писаха ми да хвана такси срещу 11 JD - явно това е нормалната сума летище-център.

Преди 1 час, Щастливеца каза:

Аз не бих разчитала много на хотела да уреди трансфер. В нормалните страни това не би било проблем, но в Йордания нещата явно са по-различни.

При първо запитване на хотела цената на трансфера е 20JD за 7 човека. Пак уточнявам, ама наистина ли това е цената и за 7 човека. Отговорът е да, цената е 20 динара за 7 човека.

Месец  по-късно решавам да попитам хотела за цената на още един трансфер до Вади Рум, като нещо ме накара да питам отново и за цената на трансфера летище-хотел. Еми, оферираната цена вече е 40 динара за летищния трансфер и 70 динара за другия. Правя ново уточнение какво точно питам и отговорът е още по категоричен със същите нереални цени. От това си направих извода хич да не разчитам на това, което ми пишат и казват. 

В интернет е пълно с оплаквания, че от хотела им подават едни цени, а после шофьорите си искат каквото им дойде на ума. 

Намерих в нета това https://www.withflo.com/1306/Aqaba  , но не съм го изпробвала и не знам доколко е реална възможност, особено за единично пътуващи.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.