Прескочи до съдържание

Говорим си за автомобили

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

На външен вид са докарали добре, това, което не са копирали.

На един от последните автосалони карах тестово една, която уж можела да паркира сама, но ми казаха за всеки случай да си държа крака на спирачката. Подходи под ъгъл от 45 градуса към другата кола....

Публикувано:

Това с моженето да паркира е доста условно. Втора кола, която уж може да паркира сама карам в момента, но така и не се престрашавам да направя експеримент доколко удачна и безопасна е тази функция...

Публикувано:
преди 14 часа, Nayden Bondzhev каза:

@Doctor Who Разходи се до салона на BYD u виж моделите.

Аз ходих на тест драйв, търговските им представители са повече от трагични. Не знаеха абсолютно базови неща за автомобилите, които предлагат, чак мен ме хвана срам, не знам от къде са ги наели...
По-добре всякакво проучване да се направи онлайн и на място да се отиде само за тест драйв/гледане на живо, без никаква комуникация с хората там 😄 

• Благодаря 1
Публикувано:

Не е много от полза по темата, но една седмица карах един китайски джип Jetour по чукарите на Киргизстан, offroad и съм супер доволен. Сега вече бих си купил китайска кола, стига да е на нивото на Jetour.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

Електричка втора употреба звучи като тате обеща да ми купи куче, обаче друг път...

Благодаря за мнението и го приемам, но при заложените параметри в питането ми нова китайка означава да бъде хвърлена на 7 година, въпреки че ще е преминала под 50 000 километра, т.е. инвестицията се обезсмисля или бъркам.

Имам познати, които са направили точна (според тях) сметка за среден клас кола и различен модел на каране, че е възможно за по-малко от 6 години инвестицията да се нулира от спестявания. 

Публикувано:
преди 7 минути , Doctor Who каза:

Благодаря за мнението и го приемам, но при заложените параметри в питането ми нова китайка означава да бъде хвърлена на 7 година, въпреки че ще е преминала под 50 000 километра, т.е. инвестицията се обезсмисля или бъркам.

Основният износващ се ресурс в електричката е нейната батерия. Купувайки електричка втора употреба е като да си купиш смартфон втора употреба. На практика плащаш половин цена (примерно), но получаваш актив с негарантиран остатъчен живот...

Освен това, поне според мен, електричките все още имат да извървят доста път, за да достигнат нивото на надеждност, което предлага стандартен автомобил с ДВГ. За сметка на това в общия случай, автомобил с ДВГ втора употреба на да кажем максимум 5 години, е актив с голям остатъчен живот, закупен на два пъти по-ниска цена...

Публикувано:
преди 14 минути , Duke каза:

Основният износващ се ресурс в електричката е нейната батерия.

Повечето имат пълна гаранция от 8 години и това записах в параметрите за търсене. За автомобила гаранцията стандартно  е 5 години, среща се 6 и 7 при европейски дилъри.

Предвид параметъра за максимален годишен пробег,  даже 80 % батерия би била удачна.

Публикувано:
преди 18 часа, Doctor Who каза:

която ще бъде карана основно в София  при годишен пробег до 8000 километра

преди 40 минути , Doctor Who каза:

Имам познати, които са направили точна (според тях) сметка за среден клас кола и различен модел на каране, че е възможно за по-малко от 6 години инвестицията да се нулира от спестявания. 

Тези две неща няма как да са изпълнят заедно 😉 Електричката се изплаща при много каране (30-40К+ км на година) и зареждане у дома на евтин ток. Всичко друго са празни приказки.

Освен ако няма неограничен финансов ресурс, да се купува нова кола за толкова каране за мен е абсурд.

Виждам доста мнения от типа една жена каза...

За батерията е ясно, но все пак тест на батерията се прави лесно и може да се види много добре какво е състоянието. Докато ако се купува кола втора ръка с ДВГ, там е много повече на късмет работата. 

Аз бих погледнал Рено Зоуи или нещо от този клас втора ръка. Все пак говорим за градска кола, която ще се кара малко...

И едно допълнение за електричките - след години каране практиката е доказала, че батериите са в по-добро състояние от очакваното от производителите, защото те са дали доста консервативни прогнози за начина на каране, а се е оказало, че практиката (начина на зареждане и изразходването на батериите) е доста по-благосклонен от началните прогнози.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , jorocontrola каза:

Тези две неща няма как да са изпълнят заедно 😉 Електричката се изплаща при много каране (30-40К+ км на година) и зареждане у дома на евтин ток. Всичко друго са празни приказки.

Точно за това става въпрос.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да допълня нещо за уравнението с приходите и разходите. Във Великобритания от април 2027 г. електрическите и плъгин хибридите (т.е. тези с големите батерии) ще бъдат таксувани на изминато разстояние. Причината е, че приходите в бюджета са изтънели заради неплащането на акцизи и пр. на горивата. Затова държавата иска да си вземе своя дял на база изминати километри. А щом една държава почне този процес на таксуване, бъдете сигурни, че това ще бъде внедрено и в България.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Doctor Who каза:

преди 2 часа, jorocontrola каза:

Освен ако няма неограничен финансов ресурс, да се купува нова кола за толкова каране за мен е абсурд.

Виждам доста мнения от типа една жена каза...

За батерията е ясно, но все пак тест на батерията се прави лесно и може да се види много добре какво е състоянието. Докато ако се купува кола втора ръка с ДВГ, там е много повече на късмет работата. 

Аз бих погледнал Рено Зоуи или нещо от този клас втора ръка. Все пак говорим за градска кола, която ще се кара малко...

И едно допълнение за електричките - след години каране практиката е доказала, че батериите са в по-добро състояние от очакваното от производителите, защото те са дали доста консервативни прогнози за начина на каране, а се е оказало, че практиката (начина на зареждане и изразходването на батериите) е доста по-благосклонен от началните прогнози.

Абсолютно съгласен с мнението на @jorocontrola.

При този пробег не е рентабилно да се купува нов електрически автомобил. Втора употреба на пазара в Германия и Нидерландия ( основни пазари за коли втора употреба ) са с намалени показатели - SOH около 90 % ,освен ако не са модели с термопомпа която щади батерията. Отвори обяви в тези страни и ще се ориентираш за цени. Не ти препоръчвам коли с малки батерии и съответно малък пробег,защото ще трябва да я зареждаш често и през повечето време съпругата ще е на тръни дали ще стигне до зарядна станция ( а ние не искаме изнервени и стресирани жени,нали 😁).

В твоя случай виж вариант за хибрид - с разход около 5 л на 100 км,който е удачен за градско шофиране  или плъг ин хибрид - не знам дневно колко километра ще се минават, но също е вариант ....при  изчакване могат да се намерят и автомобили с малък пробег 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Otnesen каза:

....не знам дневно колко километра ще се минават, но също е вариант ....при  изчакване могат да се намерят и автомобили с малък пробег 

Дневно се изминават до 20 километра в града и затова в питането дадох цифра 8 000 годишно, която е завишена.

Като цяло идеята е за електрическа кола в оптимален бюджет, като вариантите са:

- нова с висока остатъчна стойност (Тойота Ярис хибрид), която да се ползва много повече от 20 километра дневно

- някаква около 3 ...  4 години, за да има гаранция и ниска цена, за да бъде дарена/бракувана след  4 ... 5 годишен срок.

- може би е вариант и около 5+ години, но нямам идея за оставащият ѝ живот без прекалени текущи разходи, т.е. как това може да бъде оценено

Много добре разбирам, че  "оптималност" е широко понятие, но винаги има граници.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Duke каза:

Освен това, поне според мен, електричките все още имат да извървят доста път, за да достигнат нивото на надеждност, което предлага стандартен автомобил с ДВГ.

При ДВГ има повече варианти за малфункции, няма да коментирам обслужване и консумативи. Отделно комфорта на безплатното неограничено паркиране в зоните. Нарицателно при някои производители - The fear of what will break next 😆

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Nayden Bondzhev каза:

При ДВГ има повече варианти за малфункции, няма да коментирам обслужване и консумативи. Отделно комфорта на безплатното неограничено паркиране в зоните.

Да, отчитам го, но все още съм скептично настроен за ежедневно ползване на електричка в България, както и пътувания с нея на дълги разстояния. Може би след десет-петнадесет години технологиите и най-вече инфраструктурата ще ми позволят поемане на подобен риск...

Публикувано:

Нашите си купиха Hyundai Ioniq 5 2022 AWD. Втора ръка, докарана от Германия с пълна сервизна история. Когато пристигнаха я закараха в сервиз на марката за обслужване и им казаха след 2 години пак, сменяха някакви фреони скъпи за термо помпата. Направиха и тест на батерията клетка по клетка. Пише, че SOH е 100%, което мен ме изненада предвид, че е на над 100к км. Но те хюндай правят една шашма с изчисляването. Пишат батерия 74, от които използваеми 70 и реално този процент се изчислява на база на второто число, но дори да има деградация в рамките на този буфер, е доста добре. Иначе колата е изключително широка и удобна, особено идвайки от Нисан x-trail на 20г. Баща ми казва, че не се уморява никак, карайки я. А и наистина вози много меко, за шум няма да споменавам, знаете, че е много тихо в ел колите. С майка ми нямат проблем и на дълъг път. Ходиха на море в Обзор. Да чакат повече на бързите зарядни, но за 20мин обикновено имат достатъчно, та времето за път не вярвам да им се е удължило повече от 30-40 мин. Мрежата от зарядни станции всъщност у нас е доста добра. Но те и не бързат никога, нито се състезават, просто са в етап да се наслаждават на пътя. При тях ключовото е, че я зареждат вкъщи, а имат и слънчеви панели с батерия. Сега с цените на горивото пестят доста, защото живеят до София и всеки ден се шофира. Ако трябва да я зареждаш само на станции, си е скъпо. Лично аз имах доста съображения предвид пробега на тази конкретно кола, защото имаше такива с много по малък, но за сега оправдава инвестицията изцяло и определено се вижда подобрение. Смятам, че стига човек малко да промени нагласата си, няма да има проблем с този тип кола, просто начинът на пътуване е малко по различен и има специфика, а очакването да е директно като с ДВГ е по скоро грешно. 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

и най-вече инфраструктурата ще ми позволят поемане на подобен риск...

Всъщност, инфраструктурата ни е супер и няма абсолютно никакви проблеми с придвижването, това е голям мит.

Виж за неща като "зъдържане на стойност" съм по-скептичен. Технологиите в тази област се развиват много бързо. Ако в момента си купиш нов електрически автомобил и след 2-3 години навлязат твърдотелните батерии (Solid state battery), или има друг пробив, има реален риск да се наложи да си продадеш автомобила с огромна отстъпка или да остане вечно твой. Докато при ДВГ този риск го няма, в близките 10-15 години винаги ще има търсене за чисто бензинови автомобили. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , П.Кръстев каза:

Виж за неща като "зъдържане на стойност" съм по-скептичен. Технологиите в тази област се развиват много бързо. Ако в момента си купиш нов електрически автомобил и след 2-3 години навлязат твърдотелните батерии (Solid state battery), или има друг пробив, има реален риск да се наложи да си продадеш автомобила с огромна отстъпка или да остане вечно твой. Докато при ДВГ този риск го няма, в близките 10-15 години винаги ще има търсене за чисто бензинови автомобили. 

Така че си вземете модел който при настоящата ситуация отговаря на нуждите ви:

преди 2 часа, Doctor Who каза:

Като цяло идеята е за електрическа кола в оптимален бюджет, като вариантите са:

- нова с висока остатъчна стойност (Тойота Ярис хибрид), която да се ползва много повече от 20 километра дневно

- някаква около 3 ...  4 години, за да има гаранция и ниска цена, за да бъде дарена/бракувана след  4 ... 5 годишен срок.

- може би е вариант и около 5+ години, но нямам идея за оставащият ѝ живот без прекалени текущи разходи, т.е. как това може да бъде оценено

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , П.Кръстев каза:

Всъщност, инфраструктурата ни е супер и няма абсолютно никакви проблеми с придвижването, това е голям мит.

И да, и не. Ако изкарат скоро солид стеит батерии, то до 5 години повечето нови коли ще са с такива. А след 10 години вече пазарът ще бъде залят от такива втора ръка. Което значи, че след 15 години ДВГто вече ще е само за ентусиасти, ако има електрички втора ръка с "хубави батерии" с пробег над 500-600км...

Без да съм голям фен на електричките очаквам след 10години колите да са основно такива и мисля следващата ми да е точно такава.

Както се очаква Тесла да отвори и представителство до средата на другата година в най-лошият случай (без изобщо да съм им фен)...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , JazzMaster каза:

Така че си вземете модел който при настоящата ситуация отговаря на нуждите ви:

Варианти 2 или 3 и нямам изисквания към марка, освен "оптимална" финансова рамка.

Публикувано:

Харесвам и познавам BMW i3 от първа ръка и намирам такива 4 ... 5 годишни за 16 ... 18 000 евро, но предвид минималните изисквания, които съм описал приемам цената като излишен разход, но нищо чудно посоката да е тази.

Публикувано:

И аз ги харесвам на дизайн - вътрешен и външен. Ако имат "каквото трябва", напр. термопомпа и каквото още трябва за комфорта - скачай. Всяка цена може да бъде "излишен разход", ако не доставя удоволствието и нуждите ни. Бързия преглед на нета ми показа че за този модел разлика във възрастта от 1г. не води до драстична промяна в цената. Нещо друго има, не знам дали пробега при ел.колите е важен. Питай интелекта...

• Харесвам 1
Публикувано:

Много се доверявате на интелекта…

Питайте по-скоро кора имащи  такива и сервизите кое колко е, да няма изненади. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.