Прескочи до съдържание

Киргизстан и Таджикистан, август 2019 г.


Гост

Препоръчани мнения

За мен е удоволствие да публикувам тази - неочаквана за мен - тема. И темата не е основно да задаваме въпроси - макар че със сигурност ще има такива!

По-скоро е да помогнем на някой, така, както на нас са ни подавали информация - директно и индиректно - толкова е хубаво някой да ти помогне безвъзмездно, от добро чувство - и да се забавляваме с вас.

Благодарна съм на всеки, който ми е помагал, надявам се да връщам със същото, и повече.

Ще кажа и бюджета в детайли.

 

След последните събития в Пакистан с @patilana- ние някога ще отидем в Каракорум! - решихме да прескочим от другата страна на Пътя на Коприната и буквално за дни сглобихме един прелестен план. Факт е, че аз се бях интересувала отдавна за тези чукари, просто сега всичко придоби реални измерения, а фактът, че бяхме на един акъл с моята спътничка за нещо различно и разбира се, красиво, направи реалността реализирана. 

 

Скитането е скромно по магеланските разбирания - 10-11 дни, но аз съм човек с много ограничено свободно време. Ето и детайлите.

 

@patilana излита на 15 август, Istanbul - Bishkek, с Аерофлот, през Москва. Връщането й е Osh - Istanbul.

Цената беше по-добра от всички други опции - 670 лева. Билетът е купен.

 

Аз излитам на 16 август, London - Bishkek, с Аерофлот, през Москва, връщането Osh - London. Моята цена едва ли ви вълнува, но за протокола: £477.72.

Срещата ни е е в Bishkek, на 17 август, в 6 сутринта 🙂 

 

Оттам маршрутка в посока Karakol и отсядане в юрта - Karakol Yurt Lodge, 20 USD в юрта за четирима.

На следващия ден - тридневно скитане с коне и пеша до Ala-kol Lake: 3680m.

 

Цената за всяка от нас е 133 USD (общо $266) с всичко включено, а тук може да видите подробности и координати. Отговора съм получила от собственика Алмаз. Има прекрасни отзиви и цената е от най-добрите - поне тези, които аз съм намерила.

 

https://www.karakolhorsetrekking.com/horsetreks  

 

Image result for Ala-Kol Lake

 

След като се върнем до Karakol, нощуваме, хващаме нова маршрутка до Бишкек и оттам самолет до Osh. Искаше ми се да прецапуркаме с кола напряко, но е безкрайно трудно да се организира - и скъпо, а самолетите са чести и евтини (предполагаема цена 40 USD). 

 

На 22 август ще направим петдневен преход на Памирската магистрала. Самото разпределение на дните беше мое решение - което получи пълно одобрение от шофьорите, с които разговарях. 

 

За Памирската магистрала информация черпих от два сайта основно:

 

https://caravanistan.com/

 

https://www.nomadasaurus.com/7-days-pamir-highway-tajikistan-guide/

 

както и от други международни форуми. Проучих възможността да минем през Душанбе, но беше много сложно и значителни по-скъпо.

Фаннские горiьй не можем да ги посетим - дано някога, пък ако не - здраве да е.

 

На тази база взех решение да направим пълен кръг и да се върнем в Osh, което решение беше одобрено от местните водачи. 

 

image.png.b33f093fbd1e5f41013858c29db53247.png

 

 

 

Разпределението на нощувките беше отново изцяло мое решение на база прочетената информация, като само първата нощувка промених вследствие на предложение - в юртен лагер в подножието на връх Ленин. Избягвала съм известните места - макар че известни е много силно казано за там 🙂 Но вярвам ме разбирате. 

 

22-Aug    Osh - Sary Moghul – Karakul; нощувка в Yurt camp Tulpar kul place Karakul + храна   
23-Aug    Karakul – Murghab – Alichur – Bulunkul;   нощувка в Home stay + храна  
24-Aug    Bulunkul - Wakhan Valley – Yamg – Yamchun (Babi Fatima Hot Springs; Yamchun fort ); нощувка в Yamchun Home stay + храна 
25-Aug    Yamchun - Khorog - Mardz; нощувка в Home stay + храна   
26-Aug    Mardz – Osh    
 

В детайли: 

Свързах се с двама много надеждни водачи. Единият е от caravanistan, даден линк по-горе, а другият ми го даде магеланка Светулче - благодаря й! 

Цената е на километър, плюс се плаща нощувката и храната на гида-шофьор.  

 

И двамата водачи одобриха плана. Единият попита дали можем да увеличим дните - да не се уморим много, но ние - аз - нямаме тази възможност. 
Последният ден само ще е по-тегав реално: 12-13 часа, но ще се справим. Шофьорите нямат проблем. 

 

Първият - нарича се Talant - ни анонсира цена от 1450 USD.
Вторият - нарича се Turat Kadyrbekov - ни анонсира цена от 1440 USD. 

 

Впоследствие Turat - с леко пазарене - ни намали на 1350 USD и по информация това е максималното намаление, което правят.

Отговаря бързо, стегнато, много любезен, изпълни ми желанията, много ми хареса. И другият не беше лош, просто е по-скъп.

Избрах Турат. Ще му преведа 10% депозит. 

 

https://turattours.wordpress.com/

 

В интерес на истината, Talant предложи да пусне тура ни в сайта, за да намерим спътници и да получим по-добра цена, но аз отказах категорично. Искам да имаме комфорт и ние да решаваме какво искаме. Памирската магистрала е особено изживяване. 

 

Ще спим само в домашни къщи, цената е между 15 и 20 USD на човек, заедно с храната. Избрала съм къде точно по отзиви, но и на място ще импровизираме.

На 27август летим обратно: Ош/Лондон и Ош/Истанбул през Москва. 

 

Благодаря на @patilana за доверието! Пожелавам ни да сме живи и  здрави, също така и нашите близки хора, и да ни се сбъднат безпроблемно плановете!

 

 

Image result for Yurt camp Tulpar kul

 

 

Image result for pamir highway

 

Related image

 

 

 

 

 

Връзка към мнение

Аз съм всеизвестна с това, че нямам проблем да променям плановете си и да се доверявам на спътници. Не е защото нямам свое мнение. Случва се, защото светът е голям. Нещата за гледане със сигурност са повече от времето, което ще имам за да ги видя.

Промените бяха наложени. Обстоятелствата не ги поддържам, но не мога да не се съобразя. 

 

Милата ни @Гост  ми предостави избор. Надявам се, че и второто пътуване ще го изживеем заедно. Онова , което ни събра, си стои в умовете и в нейната екселска таблица, и вече и в моите мечти. Та ни станаха две пътешествия, освен това, за правене в близките години. Колкото повече, толкова повече - велико!!!

 

Днес, след като си купих билета :party:, си казах, че всъщност, ние ще пътуваме извън мрежата.

Просто по онези места се живеело така. Дали е факт - ще докладваме. Ако е така, аз ще съм очарована.  Да спим без каменни зидове и между напълно естествени материали, да не се събуждаме от звън на телефон , да ядем само това, което е произвела земята на място, да не можем да си измием ръцете с топла вода, течаща от тръба, около нас да е само вятъра и да не можем да откъснем поглед от сътвореното от природата, са нещата, които ме карат да съм безкрайно благодарна на "капризната" природа на тази Велика Магеланка. 

 

Пожелавам си, да сме живи и здрави , за да видим наживо местата, които и аз като вас сега, гледам на снимките. 

:girl_sigh:Просто въздишка ...  докато чакам 15.08.2019.

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Връзка към мнение

Не е истина!!! Преди месеци се отказах от Пакистан и реших да забия към дивото в Киргизстан. Сякаш си четем мислите. 😃 Ще следя и тази тема, защото още нямам план, само мъгляви идеи. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 18 минути , patilana каза:

Днес, след като си купих билета :party:, си казах, че всъщност, ние ще пътуваме извън мрежата.

Просто по онези места се живеело така. Дали е факт - ще докладваме. Ако е така, аз ще съм очарована.  Да спим без каменни зидове и между напълно естествени материали, да не се събуждаме от звън на телефон , да ядем само това, което е произвела земята на място, да не можем да си измием ръцете с топла вода, течаща от тръба, около нас да е само вятъра и да не можем да откъснем поглед от сътвореното от природата...

Ще взема карти и Не се сърди човече 😄 

П.П. И сух шампоан 😄 

П.П.П. Просто идея си нямаш колко ще се смееш, когато ти "снеса" моите списъци 😄 

 

преди 9 минути , Tedy каза:

Не е истина!!! Преди месеци се отказах от Пакистан и реших да забия към дивото в Киргизстан. Сякаш си четем мислите. 😃 Ще следя и тази тема, защото още нямам план, само мъгляви идеи. 

Твоите планове са особена бира, но ще се радвам да помогнем с нещо - ако не с друго, поне с вдъхновение. 🙂 

преди 22 минути , patilana каза:

Пожелавам си, да сме живи и здрави , за да видим наживо местата, които и аз като вас сега, гледам на снимките. 

И аз! 🙂 

Връзка към мнение

Радвам ви се от сърце!

И аз мечтая за едно пътуване извън мрежата,но не съм готов.Оказва се,че съм много по-зависим от мрежата отколкото ми се иска.При последното пътуване в Еквадор и Колумбия даже образувахме нерви на някои от спътниците,че едно от най-важните неща за деня са да имаме заредени карти за интернет.

Ще следя с интерес пътуването ви.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Е те това е шоу.... Без да съм прочел дори нищо от написаното, искам да ви кажа, че и ние с Малкия заминаваме по същото време за там.

Само го чакам утре да се върне от Карибите , за да уточним подробностите...

Сега започвам да чета написаното по-горе

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Надявам се, твоя списък включва от онези пликове за събиране на ... от английските тротоари и места за разходка на домашни животни. Имало ги безплатно по улиците. 

Не за друго, ами ще ни трябват за мокрите кърпички за .... 

 

Шегата настрана,списък си е важен. Иначе пустошта няма да оцелее.  

 

Четох, че тези земи, съвсем съзнателно, са оставени без развита промишленост, когато са влезли в състава на СССР. Причината била в терена - планини, планини, планини. Така днес липсва инфраструктура за туристически набег и идват само алпинисти. 

 

ПП Доживях @ruwenzogy да ме чете ! :girl_dance:

 

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 14 минути , ECC каза:

Радвам ви се от сърце!

И аз мечтая за едно пътуване извън мрежата,но не съм готов.Оказва се,че съм много по-зависим от мрежата отколкото ми се иска.При последното пътуване в Еквадор и Колумбия даже образувахме нерви на някои от спътниците,че едно от най-важните неща за деня са да имаме заредени карти за интернет.

Ще следя с интерес пътуването ви.

Липсата на интернет е проблем за много хора. Зависими сме, това е грубата истина. Аз искрено ще се радвам на тази почивка, а ако се наложи връзка с близки, има телефони. И се радвам, че и @patilana така го приема. Мисля, че ще се забавляваме много! Всичко е в мозъка 🙂 

 

преди 8 минути , patilana каза:

Надявам се, твоя списък включва от онези пликове за събиране на ... от английските тротоари и места за разходка на домашни животни. Имало ги безплатно по улиците. 

Не за друго, ами ще ни трябват за мокрите кърпички за .... 

Ще подходя към списъка все едно правя инженерингова спецификация, ама после много ще ме псуваш, excuse my French 😄 

 

преди 3 минути , ruwenzogy каза:

Цената за Памирската магистрала ми се струва много добра. Надявам се да е за кола,  а не на човек...

Да, Оги - за цялата кола е цената! 🙂 

 

преди 13 минути , ruwenzogy каза:

Е те това е шоу.... Без да съм прочел дори нищо от написаното, искам да ви кажа, че и ние с Малкия заминаваме по същото време за там.

Само го чакам утре да се върне от Карибите , за да уточним подробностите...

Сега започвам да чета написаното по-горе

Това безкрайно ме усмихна! Знаете планът ни по дни - който няма как да променяме. Много ще се радвам, ако завъртите вашия така, че да се видим!

 

П.П. Ако сме в процедура яздене на коне, счупвам ви зъбките, ако ни се смеете и ни снимате 😁

Връзка към мнение

:girl_sad:аз за какво ще се катеря по коне като няма да имам снимка ?! Поръчвам си от сега и видео заснемане.:rofl:

 

Извинена си за френския. Аз не псувам. Даже ме втриса, когато някой го прави. И обичам списъци, за да мога да ги нарушавам. 

 

Моля, дайте идеи за дрехи подходящи за над 2 000 метра надморско равнище. Имам сто кила включен багаж. Мога да си позволя всичко.

Имам и друг супер важен ми въпрос - къде да обменим пари? Да си имам да си харча. Става ли на летището в Бишкек или там само малко и после да търся друго място - чейндж бюра или банки ? А как стои този въпрос в Таджикистан ?

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 11 минути , patilana каза:

Моля, дайте идеи за дрехи подходящи за над 2 000 метра надморско равнище.

ми слоеве, за да можеш да сваляш, като се наложи. Някакво яке за вятър.

За езда дебели панталони, примерно дънките са си подходящи. Знам, че някои магеланки ползват специални костюми за езда, ама ако чак толкова ти е важна модата нямаше да питаш, пък и надали ще се занимаваш с езда много :)

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Очевидно през август районът ще бъде арена на Магеланско нашествие. Планираме полет от Истанбул до Tashkent, разглеждане на двата древни града Samarkand и Bukhara. Отпътуване за Dushanbe и оттам прекосяване на Pamir Highway до град Osh. Благоприятно е се нощува с не по-голяма денивелация от 400метра в сравнение с предходната нощувка. Осигуряваме си медикаменти против височинна болест. След спускането в пустинята в Киргизстан се прекосява пресъхналото Аралско море и се достига Bishkek. Планът е да си наемем високопроходим автомобил от Dushanbe и да го върнем в Bishkek. Тридневното скитане с коне ми се струва доста привлекателно и ще го обмислим. Връщането с полет от Bishkek до Истанбул.

Редактирано от fastandfurious
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение
1 hour ago, patilana said:

:girl_sad:

Имам и друг супер важен ми въпрос - къде да обменим пари? Да си имам да си харча. Става ли на летището в Бишкек или там само малко и после да търся друго място - чейндж бюра или банки ? А как стои този въпрос в Таджикистан ?

Близо до статуята на Манас пред Филхармонията, по булевардите Чуй, Киевская и Манас имаше доста чейнджове, стил дупка в стената. Предлагаха много добри курсове и гъвкави условия за нагризани от мишки долари 🙂 Курсът на еврото също беше приличен, със сигурност spread-ът купува-продава беше в рамките на 1-2 сома, което е 2-3%

39400069_693321458182_1195346225189093376_n.jpg.851ebd9a008233099ce29fe9a85ee529.jpg

На летището теглих пари от банкомат, ама и курсът на чейнджа не ми се стори отчайващ, погледнах от любопитство.
Приятели ми казаха, че по Памирската магистрала често плащали спането в долари, яденето било включено, а и си бяха купили провизии и напитки от Ош и реално не бяха харчили много местни пари по пътя.
Ако ти се занимава, няколко дни преди пътуването попитай шофьора колко пари би струвало в сомове и като ти отговори, кажи, че още не знаеш в каква валута ще платиш. Очаквам да ти даде по-добра цена в сомове и при свестен обменен курс в чейндж, да ти излезе по-изгодно.

В Таджикистан след границата пътят се ползва главно от туристи и китайски тираджии, та не мисля, че обмяната ще е проблем. Приятелите ми не се оплакаха от това, а мразят да се занимават с пари - явно е било лесно

Редактирано от Венелин
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 8 минути , fastandfurious каза:

Очевидно през август районът ще бъде арена на Магеланско нашествие. Планираме полет от Истанбул до Tashkent, разглеждане на двата древни града Samarkand и Bukhara. Отпътуване за Dushanbe и оттам прекосяване на Pamir Highway до град Osh. Благоприятно е се нощува с не по-голяма денивелация от 400метра в сравнение с предходната нощувка. Осигуряваме си медикаменти против височинна болест. След спускането в пустинята в Киргизстан се прекосява пресъхналото Аралско море и се достига Bishkek. Планът е да си наемем високопроходим автомобил от Dushanbe и да го върнем в Bishkek. Тридневното скитане с коне ми се струва доста привлекателно и ще го обмислим. Връщането с полет от Bishkek до Истанбул.

Прекрасно! Ние нямаме възможност за толкова време, а древните градове Samarkand и Bukhara ще ги посетим някога задължително - в малко по-хладен период.

 

Аз много мислих за джип под наем, но... Много ми е рисковано, още повече цената с шофьор и без шофьор е еднаква. Тогава не виждам смисъл. 

 

Ездата е много популярна в Киргистан, а тази специално е и много известна. Нямаше как да обиколим всичко, затова подбрах това, което най-много ме впeчатли - освен Памирската магистрала, това беше Karakol, езерото Ala-Kol Lake. И ездата... 

 

Връзка към мнение
1 hour ago, Гост said:

Липсата на интернет е проблем за много хора. Зависими сме, това е грубата истина. Аз искрено ще се радвам на тази почивка, а ако се наложи връзка с близки, има телефони. И се радвам, че и @patilana така го приема.

Ако все пак се решите да имате интернет, на летището в Бишкек точно срещу вратата за пристигащи има гише на Мегаком (мисля, че така се казваше). За сума под 10 лева получих симкарта с 2 или 3 гб, която работеше много добре по пътя Бишкек-Исък кул, което ме кара да мисля, че ще е стабилна и в малките населени места.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 5 минути , Венелин каза:

Близо до статуята на Манас пред Филхармонията, по булевардите Чуй, Киевская и Манас имаше доста чейнджове, стил дупка в стената. Предлагаха много добри курсове и гъвкави условия за нагризани от мишки долари 🙂 Курсът на еврото също беше приличен, със сигурност spread-ът купува-продава беше в рамките на 1-2 сома, което е 2-3%
На летището теглих пари от банкомат, ама и курсът на чейнджа не ми се стори отчайващ, погледнах от любопитство.

Благодаря ти! 

 

преди 6 минути , Венелин каза:

Приятели ми казаха, че по Памирската магистрала често плащали спането в долари, яденето било включено, а и си бяха купили провизии и напитки от Ош и реално не бяха харчили много местни пари по пътя.


Ако ти се занимава, няколко дни преди пътуването попитай шофьора колко пари би струвало в сомове и като ти отговори, кажи, че още не знаеш в каква валута ще платиш. Очаквам да ти даде по-добра цена в сомове и при свестен обменен курс в чейндж, да ти излезе по-изгодно.

В Таджикистан след границата пътят се ползва главно от туристи и китайски тираджии, та не мисля, че обмяната ще е проблем. Приятелите ми се се оплакаха от това, а мразят да се занимават с пари - явно е било лесно

Така казват, да. И да се носят дребни долари. Пътуването ни също е фиксирано в долари. Благодаря!

преди 2 минути , Венелин каза:

Ако все пак се решите да имате интернет, на летището в Бишкек точно срещу вратата за пристигащи има гише на Мегаком (мисля, че така се казваше). За сума под 10 лева получих симкарта с 2 или 3 гб, която работеше много добре по пътя Бишкек-Исък кул, което ме кара да мисля, че ще е стабилна и в малките населени места.

Много ти благодаря! Напълно е възможно да си вземем такава карта - мислих си го. Макар че казват как интернетът е бил ужасно бавен там. Просто не бях го сложила в приоритетите, а и в големите градове има интернет - казват 🙂 

Връзка към мнение

Моите планове са за юли. Искам да обикалям по планините и избрах месец, когато би трябвало температурите да са по-високи. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да споделя - очарована съм от Revolut 🙂 

 

Пиша го в тази тема, защото и на други магеланци може да им се наложи да изпращат пари за депозит. 

 

Моятa Barclays Premium искаше да ме чарджи £25 за превода. Имам УЖ безплатни международни трансфери, ама явно имат предвид НЯКОИ държави в ЕС само. С такива екзотични дестинации нъцки. 

 

Имам и Starling - тъкмо се бях засилила и хоп, Киргистан не е в списъка... 

 

С Revolut - чудна история 🙂 Вече преведох $135 долара с нула комисионна. 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

А вие двете имате ли съвместно пътуване до момента? Имам опит с трек с непознат и не е като да отидеш на плажна дестинация, напр.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 36 минути , Childish каза:

А вие двете имате ли съвместно пътуване до момента? Имам опит с трек с непознат и не е като да отидеш на плажна дестинация, напр.

Хубав въпрос 🙂  

 

Не, нямаме - но щом съм взела решение, значи съм преценила, че спътничката ми е в моята кръвна група. Имам своите критерии.

За мен бюджетът никога не е бил причина да пътувам с други хора. Имам предвид, че по-скоро не бих пътувала, ако не е по начина, който да ме кефи. 

 

Аз не съм мазохист и умея да казвам Не, когато дадено светоусещане се разминава с моето.

Освен това аз не публикувам своите offline кореспонденции, които реално ми дават много сериозна представа за човека като човек. 

 

Но да, риск винаги има!

 

Обаче дори и нещо да се сговни - има всякакви ситуации дори с хора, които добре се познават, аз умея да се изолирам в себе си и собствените си светове. Дори да не давам вид на интроверт, умея да се абстрахирам от околния свят. 

Емиграцията и писането на книги са ме направили не лош темерут 🙂  Околният свят не винаги е бил ласкав с мен... 

 

Всъщност, поемала съм не един риск с пътувания. Най-големият може би е бил с @RumyGancheva - 16 дневно пътуване в Бразилия. Изобщо не я познавах, но разчитах на интуицията си. И там бяхме като закопчани с карфици - и кола под наем, и трекове - няма да споменавам един 25-километров трек... арггхххх, а сме много различни, и не е да е нямало неразбирателства. Но направихме изключително пътуване! 

 

Признавам, че вече не съм склонна много на такива рискове. Но и съм убедена, че има ли взаимно уважение и желание за диалог, и с воля да не се засегне другия човек - нещата винаги могат да се напаснат. 

 

Благодаря ти!

 

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение
преди 15 часа, Гост каза:

П.П. Ако сме в процедура яздене на коне, счупвам ви зъбките, ако ни се смеете и ни снимате 😁

Вече съм в БГ и ще се чуем/видим с Оги тези дни да уточним детайлите.

А на вас дупе да ви е яко :),както се казва.Аз това с конете го направих преди 3г.по същият маршрут.Уникално изживяване.Ама на третият ден дупето ми крещеше стигаааа.Винаги бих се върнал и бих го повторил...и потретил.Галопирането с кон е едно от най-яките неща,които съм правил.

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 1 минута , Stanislav Dimitrov каза:

Вече съм в БГ и ще се чуем/видим с Оги тези дни да уточним детайлите.

А на вас дупе да ви е яко :),както се казва.Аз това с конете го направих преди 3г.по същият маршрут.Уникално изживяване.Ама на третият ден дупето ми крещеше стигаааа.Винаги бих се върнал и бих го повторил...и потретил.Галопирането с кон е едно от най-яките неща,които съм правил.

Ти си рагу и кокали, ние имаме подложки 😎 Ама ти вярвам.. хахахаха... Ще се смеем на себе си просто! Само живи и здрави!

 

Моите лични наблюдения са, че ако не направиш нещо уникално, няма как да имаш уникално изживяване. 🙂 

 

Вече имам потвърждение от Алмаз за този тур и много се радвам. 

 

И ще е чудесно, ако успеем да се засечем с вас, но е сложно, така че ако не - все някога...

Връзка към мнение

Колко часа на ден ще прекарате на кончето? Винаги съм искала и аз да го направя, но се чудя как ще е ако не мога да яздя.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.