Прескочи до съдържание

Влак до Истанбул - кушет и легло

antea

Препоръчани мнения

На 20.10.2023 г. в 16:09, WanderlustME каза:

На връщане дали би било проблем стек цигари (например) в багажа? Доколкото знам, разрешеният лимит е 2-3 кутии...

Ако сте хладнокръвни и можете да лъжете няма проблеми 🙂

Българските митничари задължително задават въпроса. Имате ли нещо за деклариране? Цигари носите ли? 

Поне при нас е било винаги така. Говоря за над 10 пътувания с този влак. 

И тъй като жена ми пуши винаги сме купували поне по 2-3 стека 🙂 

Затова тя спи, а аз отговарям на митничарите: Не, не пуша 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Такааа... Благодаря на всички, които отговориха на въпросите ми. Като цяло пътуването беше чудесно преживяване, НАПУК на БДЖ (бяха объркали дори номера на коловоза) и българските граничари (които се отнасяха изключително грубо с неговорещите български).

Накратко: на отиване се слиза само на турската граница с багажа, а на връщане - без него, понеже се сканира преди да се качите във влака. 
След пристигане директно от Халкалъ може да се хване Мармарай, който да ви води до Сиркеджи или коя да е спирка на влака (стига чак до края на азиатската част)

Транспорт в рамките на Истанбул - стори ми се скъп, понеже с туристически (неперсонализирани) карти винаги, на всеки тип превозно средство те таксуват на макс  и без право на прекачване (например за Мармарай дори за една спирка таксуват максимума от 45 лири, все едно си пътувал от първата до последната спирка, а местните след слизане си валидират картите и им се възстановява част от сумата). Освен това има месечен лимит от зареждане от 500 лири (повече няма как да се зареди), които не стигат дори за 1 седмица 😞 А електронният вариант Истанбул карт не работи с чуждестранни номера...  

Това е накратко, ако имате конкретни въпроси, мога да помогна докато са ми пресни спомените... 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 16 часа, WanderlustME каза:

а на връщане - без него, понеже се сканира преди да се качите във влака.

Цитираното е ново за мен. Поне никой друг досега не го е споменавал.  Останалото си го знаем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 18.07.2023 г. в 6:49, dimitrov6 каза:

Не съм пътувал с този влак и не разбирам ,ако трябва  да купиш билет  от Димитровград или Свиленград  до Одрин, изисква  ли се задължително  кушет за 20 лв. Автобус  от Хасково  до Одрин  е 20 лв.

2023_07_18_06.45.49.jpg

Прочетох мненията по темата, но искам да попитам някои неща, които не ми станаха ясни. 

От тези странни цени, излиза, че ако пътувам сам и искам да съм сам в кабина, трябва да платя 130лв. за първа класа, така ли? И каква е разликата между сингъл кабина първа класа и втора класа? Втората класа, предполагам е кабина за двама?

И билетът, до колкото разбирам, трябва да се купи два месеца по-рано и се купува за конкретната дата, на която искам да пътувам, нали така? Че нещо системите на бдж са ми малко неясни, от дете не съм пътувал с тях 🙂

• Замислям се 1
Връзка към коментар

@Ou7law, да, ако искаш да пътуваш сам трябва да платиш 130-140лв. за цялото кушет купе, което е с две легла едно над друго, а срещу тях има хладилник, мивка, масичка, закачалка.  Другите спални купета са с 4 легла и няма хладилник и масичка в тях. Билетът се купува 2 месеца по-рано, за конкретна дата и важи 30 дни от тази дата напред като може да сменяш датата, закупувайки ново купе, тоест около 30-40лв. доколкото си спомням. Случвало ми се е да сменям дата за ден два дни по-късна от предварително закупената.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Roje каза:

@Ou7law, да, ако искаш да пътуваш сам трябва да платиш 130-140лв. за цялото кушет купе, което е с две легла едно над друго, а срещу тях има хладилник, мивка, масичка, закачалка.  Другите спални купета са с 4 легла и няма хладилник и масичка в тях. Билетът се купува 2 месеца по-рано, за конкретна дата и важи 30 дни от тази дата напред като може да сменяш датата, закупувайки ново купе, тоест около 30-40лв. доколкото си спомням. Случвало ми се е да сменям дата за ден два дни по-късна от предварително закупената.

Благодаря за отговора 🙂

А ако реша да пътувам в споделена кабина за двама, трябва да смятам 62лв. + 29.34 ли? 🙂

image.png.7575a46e18dfdd41162508c324c29d36.png

Връзка към коментар
преди 2 часа, Ou7law каза:

А ако реша да пътувам в споделена кабина за двама, трябва да смятам 62лв. + 29.34 ли?

Не, втора класа (41,27) + Спално място (29,34)  ≈ 70 лв 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 3 минути , Monika_Koko каза:

Цената на човек излиза 77,45 +29,34 = 106,8лв. така ли? за кабина - кушет с две легла.

Не, преди беше

На 10.11.2023 г. в 17:31, WanderlustME каза:

Не, втора класа (41,27) + Спално място (29,34)  ≈ 70 лв 

Сега е 51,63 + 29,34 =  ≈ 81 лв 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Преди доста години пътувах с този влак и не помня какъв билет съм купувала. Само знам,че беше купе с две легла. А, каква е разликата първа , втора класа? Какво повече има в първа? 

Връзка към коментар
преди 1 час, Monika_Koko каза:

Какво повече има в първа? 

Сортирането по класи в спалните вагони има отношение само  към цената на  билета. Нито има нещо повече, нито има нещо по-малко в спалното купе (спална кабина на железничарски език). Спокойно можеха да напишат, че сингълът е 145,90 лева. Явно има някакво вътрешно счетоводно значение такова неразбираемо за клиента ценообразуване в БДЖ. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 18.12.2023 г. в 17:27, epetkov каза:

Спокойно можеха да напишат, че сингълът е 145,90 лева

В потвърждение на горните ми думи,  давам линк към  pdf  файл  от турските железници с ясни цени на спалните места:  PDF

Превод от линка:

Еднопосочен  спален билет за  влака Халкалъ-София: 36,40 евро на човек в 4-местен кушет вагон, 2-местен спален вагон 41.40 евро на човек, 74.60 евро на човек за единично/самостоятелно пътуване.

P.S. Всичко ясно и точно написано на един-два реда, а не в някакви таблици  по вертикала и хоризонтала като при БДЖ.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 12 минути , epetkov каза:

Еднопосочен  спален билет за  влака Халкалъ-София: 36,40 евро на човек в 4-местен кушет вагон, 2-местен спален вагон 41.40 евро на човек, 74.60 евро на човек за единично/самостоятелно пътуване.

И така ни веднъж не написаха никъде колко струва билетът до Пловдив, а си слизат хора и там. :smile3:
Последно пътувах в началото на 2020 и беше 110 лв. двупосочният билет за двойно купе при двойно настаняване. Някой да знае актуална цена?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Argentique каза:

И така ни веднъж не написаха никъде колко струва билетът до Пловдив, а си слизат хора и там. :smile3:
Последно пътувах в началото на 2020 и беше 110 лв. двупосочният билет за двойно купе при двойно настаняване. Някой да знае актуална цена?

С 10 лв по-малко от София е обикновено.Значи към 60 лв в 4-местен кушет вагон.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , dimitrov6 каза:

С 10 лв по-малко от София е обикновено.Значи към 60

С уговорката, че  става въпрос за еднопосочен билет. За двупосочните, какъвто беше подтекстът, има допълнителна отстъпка. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Четох зо Балкан флекси пас,за 3 дни произволни в 2 месеца за 117 лв.За ден може да се иде до Истанбул, а билет нормален е 70 лв еднопосочен. Също за ден може да се иде от Солун до Атина и обратно,а от Солун до София има Flixbus за 20 лв еднопосочен. Може за ден  да се иде от Букурещ до някой далечен румънски град и обратно,а от Букурещ до Русе пак има Flixbus за 5 евро.

2024_01_14_13.41.21.jpg

2024_01_14_13.41.32.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте!

Ще пътувам с влак до Истанбул. В деня на пристигането ми там, имам полет, който е от IST, в 14:30 ч.

Може ли да ми кажете актуални варианти за придвижване от гара Халкали до летището! 

И още: обичайно, точен ли е влака или редовно закъснява?

Връзка към коментар
преди 28 минути , Silvia Kotseva каза:

Здравейте!

Ще пътувам с влак до Истанбул. В деня на пристигането ми там, имам полет, който е от IST, в 14:30 ч.

Може ли да ми кажете актуални варианти за придвижване от гара Халкали до летището! 

И още: обичайно, точен ли е влака или редовно закъснява?

От Халкали гледам в Гугъл някакъв автобус H3 на всеки 90 минути до летище Истанбул. Иначе с влака не съм пътувал,но в България съм го виждал и доста пъти закъснява,понякога с няколко часа.Днес към София ще пристигне след малко с 3 минути закъснение.

Screenshot 2024-01-27 at 10-25-19 Google Maps.png

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , dimitrov6 каза:

някакъв автобус H3

Това е общински автобус с много спирки по маршрута си. .  Модерните  шатъли са на на компания HAVAIST. Конкретно от гарата се  движи шатъл HVIST-6 Разсписание

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Бетоновоз се сблъска с влака Истанбул- София, пострадал е шофьорът

Тази сутрин  мина покрай мен в посока Пловдив с 75 минути закъснение, въпреки че има всеки ден планиран престой от 135 минути в Димитровград. Беше с 2 локомотива и 7 вагона,три от които спални.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Поради ремонт на Бетонния мост в Пловдив, под който минават влаковете, се очаква от 22 март за 6 месеца да бъде спрян влака София-Истанбул.www.trafficnews.bg/plovdiv/zatvariat-betonniia-most-parvaprolet-shte-e-nedostapen-6-302291

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.