Прескочи до съдържание

Франция - бързи въпроси

Mary

Препоръчани мнения

В момента няма ремонти по РЕРите (обикновено ги правят през лятото, когато има по-малко хора).

Но метро 4 не спира на Chatelet, понеже спирката е в ремонт до 07 март 2018.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте!
Искам да запитам, ако имам билет за ниво 2 на Айфеловата кула, мога

ли от САМОТО ниво 2 да купя билет до върха? Или това трябва да стане

долу преди качване? Има ли каса на ниво 2 и колко е билета от ниво 2

до върха? За съжаление за моите дати няма оnline билети до върха, има само до ниво 2.

Връзка към коментар

По спомен от миналата година - има каса на ниво 2 и излизаше малко по-скъпо, отколкото ако направо се купи билет до върха. Според официалния им сайт 3-то ниво е затворено за поддръжка до 02.02.2018 - The top floor is closed from 15th January until 2nd February 2018 for its annual maintenance. Online reservations for an access to the top floor remain available for visits from 10th February 2018.

Връзка към коментар

Да, знам за профилактиката, но някой знае ли колко струва билета от ниво 2 до върха и сигурно ли  е 100 %, че може от самото ниво 2 да се купи, а не трябва предварително долу или на друго място?

Връзка към коментар

Тази добавка от 2-ро до 3-то ниво може да се купи само на място от касата на 2-ро ниво, а не от касите долу. Касите долу продават билети до втори етаж, или до върха, но не и такава добавка. Пак казвам, това е по спомени от мин.година. За цена не мога да кажа, но не беше драстична разликата с билетите, купени на касите долу.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

За юли месец харесали сме хотел точно до Porte Maillot ,ще може ли с RER  да стигнем до Дисниленд от същата станция?

Продават ли се от първия етаж на айфеловата кула билете за най-горното ниво, тъй като вечерята ни включва билет до 1во ниво и дали този билет мога да използвам не 30мин.по-рано преди вечерята,а приемрно 2часа по-рано?

Връзка към коментар

На първият въпрос отговорът е "не". РЕРът, който минава там, няма допирни точки с този, който пътува до Дисни.

По-добре вземете метрото, линия 1 до спирка Charles de Gaulle-Etoile и оттам вземете РЕР А в посока Marne la Vallée.

На втория въпрос, мисля, че също е "не", защото ако не ме лъже паметта, на първо ниво няма каси. Ама ако някой се е качвал по-скоро на Кулата, да потвърди (моето последно качване беше преди има-няма 7-8 години).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Може ли споделите  мнение за района около Метростанция "Анвер" между Сакре Кьор и булевард "Rochechouart" излизат ни хотели с много добра цена,закуска и безплатна анулация

Връзка към коментар

Ами, районът е много мулти-култи, кипи усилен нощен живот, понякога и с полицейско присъствие, наоколо има много барове, дискотеки и други забавления за възрастни (вкл. и забранени за лица под 18 години)...

Лично за мен, не е сред най-приятните в Париж.

Но пък сте близо до Мулен Руж и Сакре кьор...

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, въпроса ми е за по по-вляво, но някой може ли да ми даде информация за Еланкур. Село, град, квартал - става ли за живеене, безопасно ли е.... и всичко, като информация ще еполезно.

Връзка към коментар

Ами, това е градче, горе-долу колкото наше село - 25 хил жители. Доколкото видях, е част от една по-голяма агломерация, тоест няколко такива градчета от селски тип, обединени административно. Далече е от Париж и ако е за временно пребиваване ще трябва внимателно да се прецени точно в кой квартал ще е настаняването. Доколкото знам, няма собствена гара за бърза връзка с Париж и ще трябва да се ходи до някой от съседните градове за влак. Както във всеки град, има и по-добри и по-лоши квартали. Видях, че граничи с Trappes (където е една от най-близките гари), но този град се ползва като цяло с лоша слава (вапреки, че има и съвсем прилични квартали, като цяло, асоциацията с града е негативна)...

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Благодаря Роца, чак сега видях отговора ти, незнам защо... Както и да е. Единият от университетите, в които ще кандидатства дъщеря ми 3iS е там. Така че е за постоянно живеене. Университетът е на границата между двете градчета, точно от лявата страна на  голф клуба. Това, което казваш не ми звучи добре. Гледах, че е на около час с влака от Париж и билета е около 4 € в едната посока и после с автобус.  Всичките други университети са в покрайнините, но все пак са в града или в предградията, само този е така далеч. Мислех, че ще е по-спокойно и по-евтино, но май, май.... А не е разумно да живее в Париж и да пътува всеки ден според мен.

Връзка към коментар

Ако ще е за постоянно пребиваване и се запише в този университет, може да помислите за настаняване в самия град, но по-близо до центъра, например, или в другите градчета от агломерацията или близо до нея (Voisins le Bretonneux, Montigny le Bretonneux, Saint-Cyr) и да пътува с автобус между тях.

Определено няма смисъл да живее в Париж и да пътува всеки ден до университета. Цената на билета до Париж е най-малкия дерт. Като студентка, ще може да си вземе карта Навиго ImagineR, която е с първоначална инвестиция от 342 евро, но е валидна цяла година (13 месеца) и ще може да пътува из целия регион Иль-дьо-Франс. Но пък наемите в Париж са със сигурност много по-високи, да не говорим, че в зависимост от местоположението на жилището й, може да се наложи допълнително придвижване с едно или повече метра до гарата да си вземе влака до Трап и става логистично доста по-сложно. Отделно ще трябва да помислите и за варианта какво ще прави, ако има стачки, преблеми с транспорта, анулирани влакове и т.н., които тук са си (почти) ежедневие.

Затова, ако ще учи в този университет, според мен, по-доброто решение ще е да живее наблизо, пък Париж да остане за уикендите и за излизанията с приятелите.

Ако ще учи в Париж или Нантер, Версай, Кретей или Ноази, вече минаваме на друга плоскост.

Връзка към коментар

Ще гомислим, училището предлага студиа наблизо, но са доста скъпи - средно 680€. Или в резиденции в Сент-Куентин. Другите са в 15 и 20 район, и близо до последната спирка на метро 12 - нещо като логистична зона със складове изглежда. Едни дълги сгради -загубихме се там лятото. Изобщо на странни места са тези кинаджийски унита :) другите са в Бордо и Ница и пак на странни забута и места.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
Боян Димитров

Някой да знае има ли практика за наемане на колела в селцата, около Колмар. Визирам Рикевир и Рибовил по-конкретно. Идеята е да се разходим с колела в околността.

Връзка към коментар

На първо четене намерих една асоциация в Колмар, както и две фирми в Рибовиле и една в Егисайм:

http://www.velodocteurs.com/association-colmar-velo/location/location-touristique/ - Колмар (сайтът е само на френски, мога да помогна с превода)

http://alsacyclotours.alsace/en/rent - Егисайм

http://www.cyclinginalsace.com/en/facilities/bike-rental/F229001312_cycles-binder-bike-sales-and-hire-ribeauville.html - Рибовиле

http://www.cyclinginalsace.com/en/facilities/bike-rental/F229001842_ribo-cycles-bike-hire-ribeauville.html - Рибовиле

А това са всичките места, където може да наемете колело в Колмар и околностите:

http://www.cyclinginalsace.com/en/facilities/bike-rental.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Боян Димитров каза:

Някой да знае има ли практика за наемане на колела в селцата, около Колмар. Визирам Рикевир и Рибовил по-конкретно. Идеята е да се разходим с колела в околността.

Аз точно в Елзас се бях загледал в електрическите (e-bike) - не съм карал такова, но предполагам че се зарежда като се спускаш и помага, като се качваш.  За маршрути разглеждах ето тук.
В крайна сметка се отказах, понеже не ми се вързваше добре с плановете и ползвах автобуси и влакове, че имаше добри цени. 

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 9 часа, Роца каза:

На първо четене намерих една асоциация в Колмар, както и две фирми в Рибовиле и една в Егисайм:

Благодаря! Но аз може би не се справих с въпроса. Основното питане беше дали си струва да се обиколи, дали е безопасно, т.е. освен селцата, околността приятна ли е за такова мероприятие

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към коментар

А, ясно!

Ами не знам, ние като бяхме там преди месец, видяхме много уредени и обособени велоалеи, покрай пътищата и сред лозята, означения и т.н. Затова, предполагам, доста хора го правят, ние поне видяхме. Също така, селцата (Рибовиле, Риквир, Бергхайм, Сен-Иполит и т.н.) са на няколко километра едно от друго, та могат лесно да се обиколят с колело.

Ние лично, бяхме с кола и обикаляхма така, но пък и бяхме отседнали повече към Вогезите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте! Не зная дали въпросът ми е за тук. Днес отмениха полета ни от Базел за Ница. Издадоха ни нови билети за утре вечер и ни настаниха в хотел в Mulhause. И тъй като имаме цял свободен ден на 27-ми се чудим дали бихме могли да си направим разходка някъде из планината. Предложения? Абсолютно неподготвена бях за такъв вариант. Първи анулиран полет ни е...

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой вземал ли е рент-а-кар на летището в Бове / Буве/?

Изобщо, има ли там рентални фирми? Ние сме летяли до/от това летище, но не сме наемали кола и въобще не съм обърнала внимание.

Връзка към коментар

@Тони, много ти благодаряяя!image.png.0e17680b48f7960d2f9e4e920a557486.png

За догодина замислям една обиколчица из цяла Франция, ама хич не ми се ще да наемаме кола от  летище Шарл Де Гол.

Сега ще ги огледам.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.