Прескочи до съдържание

Египет - бързи въпроси

prozium

Препоръчани мнения

Публикувано:

"20 години чакахме този момент": Големият Египетски музей отваря врати
Близо 100 000 артефакти ще бъдат показани - някои от тях за първи път

image.png.290fadadd10901f755c527dfe2f45812.png

В "Денят започва" на БНТ гостуваха проф. Сергей Игнатов и Н.Пр. Надер Саад - посланик на Египет в България по повод откриването на Големия Египетски музей. 

За първи път заедно ще бъдат показани 5000 артефакти, а над 250 артисти от 79 държави ще изнесат грандиозен спектакъл.

"20 години чакахме този момент, защото новият голям музей започна да се строи през 2005 г. и сега ще го открием официално, т.е. 20 години ни бяха необходими на Египет, на целия свят, за да стигнем до този момент. Имаме големи очаквания от този музей, заради голямото пространство - половин милион квадратни метра. Близо 100 000 артефакти ще бъдат показани, някои от тях за първи път", разказа Н.Пр. Надер Саад - посланик на Египет в България.

В музея, допълни той, ще има 7000 квадратни метра, посветени на Тутанкамон. Това е огромно постижение за моята родина, а и за целия свят, защото това е наследство, което принадлежи на цялото човечество, каза той.

image.png.6e186d581c0bfba814ce354c50dd88b6.png

Ще има дори и детски музей с интерактивна дейност.

"Това е Осмото чудо на света. Този музей е интересен с това, че можеш да тръгнеш да разглеждаш Египет хронологично. Това е най-големият музей в света, посветен на една цивилизация. Около 20 000 предмета в него - никой досега не ги е виждал", допълни проф. Сергей Игнатов.

Видео https://bntnews.bg/news/20-godini-chakahme-tozi-moment-golemiyat-egipetski-muzei-otvarya-vrati-1362723news.html

image.png.a2440089fde72be281c8f955b1a5fe80.png

image.png.77e3070902b0a2a91596ae63c72115d3.png

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:

Ще го излъчват и на живо :

Дългоочакваното официално откриване на Големия египетски музей (ГЕМ) в Гиза ще се състои днес с участието на високопоставени делегации от 79 държави, от които 39 ще бъдат водени от крале, принцове, държавни глави и правителствени ръководители, съобщи онлайн изданието на списание “Иджипт тудей”, позовавайки се на египетското президентство.

По покана на президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси на церемонията ще присъства българският държавен глава Румен Радев, придружен от съпругата си Десислава Радева. 

Ще участват и президентите на Албания, Армения, Колумбия, Хърватия, Кипър, Демократична република Конго (ДРК), Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Германия, Гана, Палестина, Португалия, Сомалия, Либийският президентски съвет, Суверенният орден на Малта и Йеменският президентски съвет за лидерство.

На поканата са се отзовали представители на кралските семейства на Бахрейн, Белгия, Дания, Япония, Йордания, Люксембург, Монако, Оман, Саудитска Арабия, Испания, Тайланд и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Белгия, Гърция, Унгария, Кувейт, Ливан, Люксембург, Нидерландия и Уганда ще бъдат представени от министър-председателите си. 

Високопоставени министерски и парламентарни делегации ще пристигнат за събитието от Алжир, Ангола, Австрия, Азербайджан, Бразилия, Камерун, Канада, Чад, Китай, Кот д'Ивоар, Финландия, Франция, Габон, Индия, Ирландия, Италия, Кения, Киргизстан, Малта, Мароко, Пакистан, Катар, Румъния, Русия, Руанда, Сърбия, Сингапур, Словакия, Южна Африка, Шри Ланка, Швеция, Швейцария, Того, Тунис, Турция, Обединеното кралство, САЩ, Узбекистан, Ватикана и Замбия.

Сред представителите на международни организации са генералният секретар на Лигата на арабските държави, генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК), председателите на Комисията на Африканския съюз и на Арабския парламент, върховният представител за Алианса на цивилизациите от името на генералния секретар на ООН, председателят на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA). 

Първоначално събитието беше планирано за 3 юли, но беше отложено заради войната между Израел и Иран през юни т.г. Сега церемонията се провежда непосредствено след срещата на върха за ивицата Газа, наречена среща за мир и председателствана от египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и американския му колега Доналд Тръмп. 

“Послание за мир” е заглавието на фееричния спектакъл, който ще ознаменува откриването на ГЕМ с музика на композитора Хишам Назих под палката на именития египетски диригент Найер Наги. В програмата участват както египетски артисти, така и музиканти от 79 националности. 

Церемонията, замислена като международно честване на древноегипетската цивилизация, ще може да бъде гледана на живо в платформата ТикТок. Излъчването е планирано да започне в 18 часа местно време, а концертът-спектакъл в 19:30 часа.  

Музеят е затворен от 15 октомври, за да бъде преобразен в бляскава сцена, а отварянето му отново за посетители на 4 ноември ще съвпадне със със 103-тата годишнина от откриването на гробницата на Тутанкамон. 

Именно съкровището на момчето-фараон ще бъде емблемата на ГЕМ. Общо около пет хиляди артефакта ще бъдат показани за първи път на едно място от откриването им в Долината на царете през 1922 г. Залата на Тутанкамон в Египетският музей беше закрита на 20 октомври заради пренасянето на антиките в новия музей. 

ГЕМ пусна обновения си уебсайт https://gem.eg/en информация за изложените в него артефакти, специални програми и събития и възможност за купуване на билети.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Някой знае ли как да си уредя круиз от Луксор с една нощувка?

Нямам време за стандартен 2-3 дневен, намерих през букинг по-малки корабчета, които продават ден за ден и мърдат нагоре-надолу. Също в Tripadvisor четох, че може да се уговориш да те свалят на пристанище по средата на маршрута и след това да се върнеш с кола, но все пак ми липса практична информация, кого да контактна за такава уговорка?

Публикувано:

Здравейте,имах вчера един проблем на летище София Терминал 2 и искам да попитам дали някой се е сблъсквал с нещо подобно и как е процедирал 🤷 Вчера 03.11 на паспортната проверка полета към шарм ел шейх върнаха човек от групата ни защото паспортът му бил изтекъл и е невалиден,но паспортът е изваден преди две години и има оставащи още три до изтичането.Започнаха телефонни обаждания,изпратиха друг служител за да приберат и разследват с което изпусна разбира се полета и платената си почивка.След два часа на летището като заподозрян......се извинили ,че имало грешка в системата и си тръгнал.Аз съм близка и не мисля да оставя нещата така, защото утре пак може да се случи нещо подобно, защото съсипаха нервите и психиката на още трима от групата, защото една такава некоректна и некомпетентна случка може дори да развали психиката на човек!Някаква идея от къде да започна?

Публикувано:

Ами уточнете малко нещата. Паспортната проверка на Гранична полиция ли са го спрели или на чекина на чартъра (не вярвам те да имат средства за проверка и подобни правомощия)? От отговора зависи къде точно да започнете...

Публикувано:
преди 7 часа, Dani Damyanova каза:

на паспортната проверка полета към шарм ел шейх върнаха човек от групата ни защото паспортът му бил изтекъл и е невалиден,но паспортът е изваден преди две години и има оставащи още три до изтичането

Минавал ли е други проверки с въпросния паспорт? 
Мен са ме отбивали при паспортна проверка на границата Турция - Грузия с паспорт, с който съм минавала няколко граници (и продължавам да го използвам), включително България - Турция и обратно. Първо служителят на гишето обследва много подробно паспорта лист по лист, въртя го под различни ъгли и от мотаене в ръцете си, измачка част от листите. После звънна, появи се друг. И той го гледа и накрая ми казаха да застана встрани на гишето и да чакам. Отнесоха паспорта някъде. През цялото време никой не благоволи да ми даде ясно обяснение какъв е проблема. 

Публикувано:

При мой познат се е случавало нещо подобно - на проверка на летището му казват, че личната карта е невалидна, а видимо на нея пише, че има още 3 години валидност. При което се оказва, че няколко месеца преди това е обявил паспорта си за изгубен, при което служителя в МВР е маркирал погрешка и паспорта и ЛК за изгубени.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , SPQR89 каза:

При мой познат се е случавало нещо подобно - на проверка на летището му казват, че личната карта е невалидна, а видимо на нея пише, че има още 3 години валидност. При което се оказва, че няколко месеца преди това е обявил паспорта си за изгубен, при което служителя в МВР е маркирал погрешка и паспорта и ЛК за изгубени.

И аз за това се сетих - освен по някаква причина/грешка да е отразен в МВР като изгубен/откраднат. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 4.11.2025 г. в 9:19, Oshko каза:

Някой знае ли как да си уредя круиз от Луксор с една нощувка?

Нямам време за стандартен 2-3 дневен, намерих през букинг по-малки корабчета, които продават ден за ден и мърдат нагоре-надолу. Също в Tripadvisor четох, че може да се уговориш да те свалят на пристанище по средата на маршрута и след това да се върнеш с кола, но все пак ми липса практична информация, кого да контактна за такава уговорка?

Да си повдигна малко въпроса…

Публикувано:

Отвори примерно Viator и в описанието на круизите има и имената на агенциите които ги продават.После лесно ще ги откриеш в Google и им прати запитване.Обикновено веднага отговарят по WhatsApp.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Египетските власти предприеха спешни мерки за справяне със схема за измами и фалшифициране, свързана с Големия египетски музей, който беше открит на тържествена церемония миналия ноември, пише Turkey Today.

Министерството на туризма заяви, че е имало работа с фалшив уебсайт, наскоро открит, който продава билети за посещения на Големия египетски музей.

Когато ръководството на музея е научило за обекта, е предприело всички необходими правни мерки и е уведомило Националния регулаторен орган за телекомуникации и други релевантни органи, което е довело до затварянето на проблематичния уебсайт.

Министърът на туризма и антиките Шериф Фати каза, че на фона на бързия технологичен напредък, който светът наблюдава днес, все по-важно е интернет потребителите да бъдат внимателни при разглеждане на уебсайтове и да се уверят, че са официални и упълномощени. 

Ахмед Гонейм, главен изпълнителен директор на Големия египетски музейен орган, заяви, че единственият официален уебсайт, упълномощен да продава билети за посещение на Големия египетски музей, е (visit-gem.com), като подчерта, че няма други уебсайтове лицензирани или одобрени за продажба на билети или предоставяне на резервационни услуги на музея.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Отивам до Луксор за 3 дни, дайте идеи кое е най-впечатляващото там за разглеждане? Не съм фен на музеите.

Круиз за една нощувка не успях да си уредя онлайн, всички продават с 3 нощувки, не искат да продадат само една от тях, ще опитам на място.

• Замислям се 1
Публикувано:

За мен най-впечатляващи бяха Карнак и Долината на царете с гробниците на фараоните. Платихме допълнително за Тутанкамон, но не си струва - малка е и всичко е изнесено в Кайро. Но това реално са музеи, при това топ местата на Египет. 
Извън музеите - полети с балон (аз не съм летяла там) и всяка местна махала е достатъчно впечатляваща откъм мизерия 😃. Ако се закучат от корабите, може разходка с лодка по Нил, но и там не е нищо особено в сравнение с кораб (ние от Луксор хванахме към Асуан).

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой наясно ли е през кои месеци духа повече в Марса Алам и кога е тихо? И има ли по-тихи заливи, къде рифът е хубав? 

@Marisha

Аз чакам полетите на Уиз и се чудя какво точно да купя 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , Lindt каза:

Някой наясно ли е през кои месеци духа повече в Марса Алам и кога е тихо? И има ли по-тихи заливи, къде рифът е хубав? 

@Marisha

В Марса Алам бяхме само един път през ноември, имаше 2 дни с много силен вятер,през останалото време беше съвсем приемливо. По принцип май в Марса Алам си духа почти през цялата година. Няма така закътани заливчета като в Шарм.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

@Marisha

Ние сме били в Хурагада веднъж преди 2 г в края на Март и когато проучвах тогава мненията бяха, че в МА духа много голяма част от времето. В Хурагада имаше много неприятен вятър 4-5 дни, и когато спря, усещането беше осезаемо. Явно е бил студен вятър, въпреки 25те С. Децата не можах да ги уддържа естествено и бяха по цял ден в басейна и водните пързалки и най малкия ни син, тогава на 10 г вдигна Т и си беше 2 дни в стаята. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Madonna каза:

Ние сме били в Хурагада веднъж преди 2 г в края на Март и когато проучвах тогава мненията бяха, че в МА духа много голяма част от времето. В Хурагада имаше много неприятен вятър 4-5 дни, и когато спря, усещането беше осезаемо. Явно е бил студен вятър, въпреки 25те С. Децата не можах да ги уддържа естествено и бяха по цял ден в басейна и водните пързалки и най малкия ни син, тогава на 10 г вдигна Т и си беше 2 дни в стаята. 

Март по принцип е най-лошия месец за всички египетски курорти. Студена вода, вятър.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ами ако правилно сме разбрали, че билетите са за зимата, сигурно ще вземем 1 за ноември. Вероятно няма как да вместим и двете дестинации, че януари и февруари едва ли ще е по-приятно от март. 

Освен за по-дълъг уикенд, ама май няма неопрени за бебето. 

Публикувано:
преди 33 минути , Lindt каза:

Ами ако правилно сме разбрали, че билетите са за зимата, сигурно ще вземем 1 за ноември. Вероятно няма как да вместим и двете дестинации, че януари и февруари едва ли ще е по-приятно от март. 

Освен за по-дълъг уикенд, ама май няма неопрени за бебето. 

Началото на ноември е прекрасно време за Шарм. Детски неопрени започват от 2 годишна възраст. За началото на ноември не ви трябва и неопрен. Водата и въздуха с една и съща температура 26-28 градуса.

• Харесвам 2
Публикувано:

Марса Алам е уникално място, страхотни места за гмуркане. А рифа пред хотела беше невероятен. Бяхме в края на Април и случихме прекрасно време, духаше само последния ден

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Marisha каза:

Началото на ноември е прекрасно време за Шарм. Детски неопрени започват от 2 годишна възраст. За началото на ноември не ви трябва и неопрен. Водата и въздуха с една и съща температура 26-28 градуса.

Ами да, ама много ни се иска да отидем в Марса Алам. Като пуснат билетите, ще погледна пак дали Jaz Fanara е неприятно скъп и ще реша къде да отидем. 

За ноември няма да ни трябва неопрен. Но после идва третата поред тежка зима и нямам против топло море с директен полет.

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Jaz Fanara е неприятно скъп

За мен и не е много подходящ за малко дете.

Подходът към плажа е стръмен, а самият плаж не е нищо особено. 

Хубавото на залива е, че рифът почва почти от брега. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 19 минути , Mary каза:

За мен и не е много подходящ за малко дете.

Подходът към плажа е стръмен, а самият плаж не е нищо особено. 

Хубавото на залива е, че рифът почва почти от брега. 

Връзваме й пояса за нас и отиваме в рифа. Не ми разваляй представите засега, че ще й нарежа паспорта 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Връзваме й пояса за нас и отиваме в рифа. Не ми разваляй представите засега, че ще й нарежа паспорта 😄

Един по един на рифа, а Ели на брега или в огромния басейн. Не барай паспорта, ще потрябва. 

Всъщност доста лесно ще пътувате, ато водите една баба с вас - тя с детето, вие където си искате. :laugh: 

Една приятелка ми го каза. :ph34r: 

• Харесвам 1
  • Смея се 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.