akair Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 11 hours ago, Goal & Boss said: А ти пък предупреждавай за по-особените мерни единици по вашия край - драм, гран и други такива 🙂 От комшиите идва - от драхма - антична монета и мярка за тегло. Която после на @Rainy хората са заъртели в мярка за обем, вероятно повлиятни от лошото време и количествата потребен алкохол. А Нова Англия я е заела от Кралицата... В този ред на мисли, комшиите са измислили и графитите - те първи са писали по колони на сгради 😄 3 Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 @Zaro, явно не си чувал за меломаните, дето подлагат салфетка под (например) предното ляво краче на плеъра, за да оправят баланса и да не се криви звукът. Да не споменавам ламповите им уредби на цена няколко десетки, че и стотици, хиляди долара и стаите/залите им за слушане на музика - проектирани, изградени и обзаведени по последна дума на акустиката. И къде точно трябва да се постави столът (!) в тях. Предлагам @Alexander да отвори тема за кафето, а тук почитателите на уйскито да останат да си гукат на воля 🙂 3 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 преди 34 минути , Goal & Boss каза: @Zaro, явно не си чувал за меломаните, дето подлагат салфетка под (например) предното ляво краче на плеъра, за да оправят баланса и да не се криви звукът. Да не споменавам ламповите им уредби на цена няколко десетки, че и стотици, хиляди долара и стаите/залите им за слушане на музика - проектирани, изградени и обзаведени по последна дума на акустиката. И къде точно трябва да се постави столът (!) в тях. Предлагам @Alexander да отвори тема за кафето, а тук почитателите на уйскито да останат да си гукат на воля 🙂 Чувал съм. Имам познат, който се надява единствено жена му да не продаде колекцията му от плочи за парите, за които и е казал, че ги е купил. Щото ... 🤬 2 Връзка към коментар
stormbringer Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 В Glengoyne правят опит визуално да се представи как си променя цвета (и количеството) уискито, в зависимост от времето на отлежаване и вида бъчва Като марки съм далеч от мисълта, че помня всички шотландски неща, които съм пробвал, но се кефя, че поне съм опитвал от всички основни региони - Highland, Lowland, Speyside, Islay & Campbeltown. 6 2 Връзка към коментар
tch Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 преди 16 часа, akair каза: Май драмовете уиски са ти дошли в повече 😛 1 драм = 3.69669мл 1 л = 1000 мл = 270.512 драма 1 кв фут = 0.092903 кв м 270.512 * 0.092903 = 25.131376336 кв м Прав си. Първо реших да търся съотношението драм:грам, а то е 2 пъти по-малко от посоченото от теб. След това съм делил реципрочно и от там и 8 пъти разлика. 3 Връзка към коментар
tch Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 преди 9 часа, Alexander каза: то не е реално цялото 15 годишно, а по-точно вътре има различни части с различно отлежаване, като една малка част е 15 годишна, друга 12, трета 10 и т.н. според рецептата и виждането на производителя. Това важи само при този тип уиски, нали? При blended, malts се дава най-младото уиски участвало при джуркането на бленда? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 15 август, 2019 Сподели Публикувано: 15 август, 2019 Аз не съм такъв специалист, но много обичам Single Malts. Точно опушен. И да, никакъв лед и с една капка вода задължително🙂 Чашките тип лале ми ги отмъкна сина ми Не мога да кажа, че имам мега специални предпочитания - освен "опушеността". И цената. С удоволствие купувам различни видове, когато има специално намаление, например от £40 на £25. Може би най-много съм пила Talisker... Връзка към коментар
violeta Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 преди 16 часа, Alexander каза: https://www.thewhiskyexchange.com/p/2091/glenfiddich-15-year-old-solera то не е реално цялото 15 годишно, а по-точно вътре има различни части с различно отлежаване, като една малка част е 15 годишна, друга 12, трета 10 и т.н. според рецептата и виждането на производителя. За да бъде Scotch и на бутилката пише, че е 15 годишен, това означава, че най-младото уиски вътре е 15 годишно - независимо дали говорим за блендовете или в случая за Солерата на Гленфидих. Иначе @bulpa тази бутилка на Гленфидих е изключение. При нея дестилатът отлежава първо в три различни вида бъчви - шери, американски бърбан и нови и след това се смесват в Солери бурета и се долива. В общия случай никой не долива. 7 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 16 август, 2019 Автор Сподели Публикувано: 16 август, 2019 И аз съм един от феновете на Talisker , но не го пия чисто, а го смесвам с Джак или Чивас в съотношение 1:3. Любимото ми уиски е Single Barrel на Jack Daniels , харесва ми и канелената им версия Fire . 2 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 преди 9 часа, tch каза: Това важи само при този тип уиски, нали? При blended, malts се дава най-младото уиски участвало при джуркането на бленда? Не знам. Това което пиша е по метода Солера. Ако е използван той, винаги го пише на бутилката алкохол. При ромовете е много често срещан, но и там си има наистина отлежали. Преди 1 час, stanislavpp каза: И аз съм един от феновете на Talisker , но не го пия чисто, а го смесвам с Джак или Чивас в съотношение 1:3. Любимото ми уиски е Single Barrel на Jack Daniels , харесва ми и канелената им версия Fire . Хм, не бях се сещал и чувал за смесване на уискита, но ми се струва добра идея, ще пробвам! Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 преди 1 час, violeta каза: За да бъде Scotch и на бутилката пише, че е 15 годишен, това означава, че най-младото уиски вътре е 15 годишно - независимо дали говорим за блендовете или в случая за Солерата на Гленфидих. Иначе @bulpa тази бутилка на Гленфидих е изключение. При нея дестилатът отлежава първо в три различни вида бъчви - шери, американски бърбан и нови и след това се смесват в Солери бурета и се долива. В общия случай никой не долива. Много интересно и аз научих нещо ново. Тея хем използват Солера, хем не съвсем. Не знам защо е писано тогава като всеки знае какво е Солера, но в случая точно те с този продукт не правят както обикновено. Иначе винаги Солерата е смес от години, като най-старата година е тази която се пише, примерно тези ромове. https://whisky.bg/shop/zacapa-sistema-solera-23/ https://whisky.bg/shop/ron-zacapa-xo/ Връзка към коментар
violeta Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 преди 45 минути , Alexander каза: Иначе винаги Солерата е смес от години, като най-старата година е тази която се пише, примерно тези ромове. https://whisky.bg/shop/zacapa-sistema-solera-23/ https://whisky.bg/shop/ron-zacapa-xo/ При рома е така. При скоча - точно обратното. На бутилката пише най-ниската година. Не случайно има много скоч блендове, на които въобще няма година. Защото трябва да напишат много ниска. Например 5 или 7, въпреки че вътре може да има и 30 годишно примерно. И затова според мен човек е добре да мисли като взема 23 годишен ром и 23 годишен скоч какво получава, отвъд какво пише на бутилката. 4 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 Да, но не винаги годината е решаваща, дори тя е най-малко важната, ако се говори за 12 и нагоре. Аз съм сравнявал дори еднакви марки с различни години и понякога по-ниската година ми е харесвала повече. Ако се сравнява между различни марки съвсем няма общо, то и за това има 12 год по 40, 60 и 100лв И ромове има, които не са Солера като SANTIAGO DE CUBA 20 YEAR OLD RUM Extra Anejo Аз лично пия и ром и уиски и не мога да каже кое е по-добро, просто са различни. 2 Връзка към коментар
stormbringer Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 Цената при "по-старите" се покачва доста и заради Angel's share. В крайна сметка си плащаш за цялата бъчва, а то излиза 1/2 от нея накрая 🙂 1 Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 16 август, 2019 Сподели Публикувано: 16 август, 2019 преди 15 часа, stormbringer каза: Highland, Lowland, Speyside, Islay & Campbeltown И остава Islands, а там има учудващо добри неща - ние сме фенове на Highland Park, дори и тези от нас, които принципно предпочитат спейсайдските уискита. 2 Връзка към коментар
Василена Публикувано: 17 август, 2019 Сподели Публикувано: 17 август, 2019 На 15.08.2019 г. в 23:50, Rainy каза: Аз не съм такъв специалист, но много обичам Single Malts. Точно опушен. И да, никакъв лед и с една капка вода задължително🙂 Чашките тип лале ми ги отмъкна сина ми Не мога да кажа, че имам мега специални предпочитания - освен "опушеността". И цената. С удоволствие купувам различни видове, когато има специално намаление, например от £40 на £25. Може би най-много съм пила Talisker... Това съм го признала , но винаги ще си остана фен на ирландското уиски . Jameson или Tullamore Dew forever.😀 2 Връзка към коментар
Bellaero Публикувано: 19 август, 2019 Сподели Публикувано: 19 август, 2019 Хубава тема, интересна 🙂 Много харесвам вкуса на Конемара. Инак първата ми среща със сингъл малц беше точно с Лагавулин, не помня колко годишен. Одобрих 🙂 Наздраве! Връзка към коментар
cck Публикувано: 23 август, 2019 Сподели Публикувано: 23 август, 2019 И аз съм от любителите. През последните няколко години експериментирам с японски марки. Странното е, че до момента не съм попадал на нещо, за което да кажа че не ми харесва и то много. Акаши, нахример, се прави специално за Европа и не е скъпо (често се предлага на SOF) и е едно от любимите ми. —- Сипвам си веднага 🙂 Наздраве! 6 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 23 август, 2019 Сподели Публикувано: 23 август, 2019 Аз не можах да повярвам, че Nikka from the barel е 54 градуса. Става за пиене без разреждане. 2 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 23 август, 2019 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2019 преди 5 часа, cck каза: И аз съм от любителите. През последните няколко години експериментирам с японски марки. Странното е, че до момента не съм попадал на нещо, за което да кажа че не ми харесва и то много. Акаши, нахример, се прави специално за Европа и не е скъпо (често се предлага на SOF) и е едно от любимите ми. —- Сипвам си веднага 🙂 Наздраве! Японските са класа , Yamazaki опитвал ли си? 4 Връзка към коментар
cck Публикувано: 24 август, 2019 Сподели Публикувано: 24 август, 2019 О, да! То и Йоичи не бива да се пропускат 🙂 4 2 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 29 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 29 октомври, 2019 Джим Мъри е обявил победителите в различните категория за 2020г https://blog.thewhiskyexchange.com/2019/10/jim-murrays-whisky-bible-2020-the-winners/?utm_source=mailjet&utm_medium=email&utm_campaign=jim-murray-winners-2020-twe-2019-10-17 Не знаех, че има класно датско уиски, но те са победител в категорията : най-добро европейки уиски ( Скоч и Айриш са в отделни категории). По случая си отворих една бутилка Crown Royal 🥃 6 Връзка към коментар
cck Публикувано: 7 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2019 Днес се снабдих с нещо ново за мен и както се оказва наистина добро - Suntory Toki. В допълнение към книжката на Кен Мори за “икигай”, която дава сравнително ясен отговор защо не съм намерил слабо японско уиски 🙂 7 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 8 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 8 ноември, 2019 И аз имам две добри попадения, едното е малко шир потреба, но за цената си ме изненада приятно Jura Journey. Второто е доста интересно и различно. Доста време се чудих дали да си го купя, бях пробвал The Balvenie 12 doublewood и ми беше харесало много, та сега се престраших за The Balvenie 14 caribbean cask и също ми хареса много. 2 1 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 8 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 8 ноември, 2019 преди 12 часа, cck каза: Днес се снабдих с нещо ново за мен и както се оказва наистина добро - Suntory Toki. В допълнение към книжката на Кен Мори за “икигай”, която дава сравнително ясен отговор защо не съм намерил слабо японско уиски 🙂 Това като го отворих, на "първо четене" ми се видя нищо особено, упорито го продължих и ми хареса все пак. 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега