Alexander Публикувано: 13 ноември, 2021 Автор Сподели Публикувано: 13 ноември, 2021 Ето съботното филтърно кафе на V60. 5 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 17 декември, 2021 Автор Сподели Публикувано: 17 декември, 2021 По случай празници и черни петъци си купих едно по-специално кафе-състезателно. Това е всичко с над 90 точки от разни топ пекарни. Дойде, пробвах еспресо и филтърно и мога да кажа, че е най-доброто което съм пил някога. Направих опити и дадох филтърно кафе да го пробват различни хора, включително на такива, които не обичат филтърно и дори такива които не пият кафе. При всички реакцията беше много интересна от сорта, ама това не е като другите кафета и се чудят как може. Понеже последно говорихме за филтърни кафета, които се наричат бози, негърска пот и т..н, включително и от мен скоро, реших да напиша и за тях малко. Ако едно филтърно кафе е е направено както трябва, като под както трябва визирам мелено, защото друго няма, имаме само филтър след това, то цвета на кафето наподобява чай, не е черно и това още повече озадачава хората. Колкото по -светло е, защото е мляно на хубава мелница, която не създава прах или е минимум и затова си остава светло. Ако има прах става тъмно и вкусовете са променят към лошо. Това разбира се, ако е някакво хубаво, ако е тип тъмно изпечена робуста все едно. Та и аз трудно и направо насила започнах преди месеци да пробвам филтърно и винаги съм се чудел какво толкова хубаво виждат хората и познавачите в него, но с времето взех да усещам и разбирам защо е така, но за хубаво филтърно се иска много хубаво кафе. 7 Връзка към коментар
ivailo_radev Публикувано: 17 декември, 2021 Сподели Публикувано: 17 декември, 2021 С последния пост определено ме грабна. И то не защото ще тръгна да си правя, а просто защото ми беше много интересно и резултатът като кафе накрая - неочакван. Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 13 юли, 2022 Сподели Публикувано: 13 юли, 2022 (редактирано) На 17.12.2021 г. в 13:35, Alexander каза: По случай празници и черни петъци си купих едно по-специално кафе-състезателно. Това е всичко с над 90 точки от разни топ пекарни. Дойде, пробвах еспресо и филтърно и мога да кажа, че е най-доброто което съм пил някога. Направих опити и дадох филтърно кафе да го пробват различни хора, включително на такива, които не обичат филтърно и дори такива които не пият кафе. При всички реакцията беше много интересна от сорта, ама това не е като другите кафета и се чудят как може. Понеже последно говорихме за филтърни кафета, които се наричат бози, негърска пот и т..н, включително и от мен скоро, реших да напиша и за тях малко. Ако едно филтърно кафе е е направено както трябва, като под както трябва визирам мелено, защото друго няма, имаме само филтър след това, то цвета на кафето наподобява чай, не е черно и това още повече озадачава хората. Колкото по -светло е, защото е мляно на хубава мелница, която не създава прах или е минимум и затова си остава светло. Ако има прах става тъмно и вкусовете са променят към лошо. Това разбира се, ако е някакво хубаво, ако е тип тъмно изпечена робуста все едно. Та и аз трудно и направо насила започнах преди месеци да пробвам филтърно и винаги съм се чудел какво толкова хубаво виждат хората и познавачите в него, но с времето взех да усещам и разбирам защо е така, но за хубаво филтърно се иска много хубаво кафе. Филтърно кафе пиех от студентските години и дълго след тях под влияние на приятели от и в Германиите. Инак - както германските "баби" преди 3 века. Преди някое и друго десетилетие у нас не бяха познати нито този начин на приготовление на напитката, нито уредите за филтриране V60. Не можеха да се купят и филтърните фунийки. Филтрите години наред си набавях пак от там - ГДР-ейските бяха белезникави, на Melitta - избелени и по-фини. Приготвянето си е ритуал и се прави с търпение и любов. Според БГ бариста №1 съществува Кафе и Еспресо. Последното означава единствено начина на приготвяне. Самият той също пие Кафе. В неговите кафе-салони е мястото, където понастоящем консумирам филтърно кафе, приготвеното в големия съд от снимката, в чаши от 250 мл. Не зная друго място в София, но не може да няма. Наблюдавала съм как той лично приготвя Filterkaffee с V60 - и той му говори, "бае" му, както обичам да се изразявам. Любопитна е 120-годишната история на филтърното кафе, водеща началото си от каприза на дрезденската домакиня Мелита Бенц да не харесва утайка в чашата си: https://www.mdr.de/geschichte/weitere-epochen/zwanzigstes-jahrhundert/geschichte-melitta-bentz100.html Редактирано 30 август, 2023 от Mary Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 24 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 24 август, 2022 През последната разходка може да се каже, че бях в меката на кафетата или Колумбия, Коста Рика и Панама, като последните две са водят за върха на сладоледа в световен мащаб, все пак от там идват разни Гейши и пр. Обаче ме изненада, че масово по магазини и дори ферми в Коста Рика не знаят какво продават. Все пак намерих и по-професионални места в столиците на двете държави и пробвах от най-хубавите кафета, основно Гейша, смеси със същата, Пакамара, Джава, Бърбъни и други. В крайна сметка най-много кафе взех пак от Колумбия, там също имат от най-известните сортове, а и са по-евтини. 80% отиде във фризера, едно цял рафт и част от следващия. 7 1 6 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 Не знам къде другаде да попитам. Нормално ли е капучиното да се сервира с бита сметана и канела или е само моя прищявка? Рядко пия капучино, но като че ли в Европа като съм си поръчвала, винаги така са ми го поднасяли, а миналата седмица като си поръчах и даже ме изгледаха все едно съм най-големият каприз на света и ми казаха, че нямат канела… 1 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 На 18.09.2022 г. в 0:03, Marusinka каза: Не знам къде другаде да попитам. Нормално ли е капучиното да се сервира с бита сметана и канела или е само моя прищявка? Рядко пия капучино, но като че ли в Европа като съм си поръчвала, винаги така са ми го поднасяли, а миналата седмица като си поръчах и даже ме изгледаха все едно съм най-големият каприз на света и ми казаха, че нямат канела… Ааа... , канелата за капучино у нас е дефицитна.. Навсякъде гледат да нямат. Модата на канелените пръчици, като оригинални, според тях, бъркалки, въведоха преди няколко години в Щастливеца. Само че не придават никакъв вкус на напитката и никога не са ми били приятни. Виж в Коста винаги имат канела за щедро поръсване - при мен трябва да покафенее цялата повърхност... Местата за кафе специалитети пък могат да удовлетворяват всякакви прищевки. На 18.09.2022 г. в 0:03, Marusinka каза: 1 1 Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 @Alexander, най-неблагородно завиждам за колумбийските кафета. И за другите, де, ама за колумбийските най-много. Ние сме с кафе автомат от известно време, но в Колумбия имахме кафемелачка и машина с ръкохватка. Ти ще разбереш мъката ми за възможностите за кафе на зърна тук. Наложи се да си поръчваме от чужди сайтове. @Marusinka, оригиналното капучино не се прави с бита сметана, а с мляко, разбито на пяна. Има много инфо за рецептата, основно е еспресо и мляко на пяна (загрято до определена температута) в съответната пропорция. Дори канелата е просто овкусител и се слага допълнително. Такова капучино от снимката не съм виждала от тийнейджърските ми години по кафенетата в Бс, разбирай преди повече от 25 години. 😉 5 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 На 24.08.2022 г. в 10:43, Alexander каза: През последната разходка може да се каже, че бях в меката на кафетата или Колумбия, Коста Рика и Панама, като последните две са водят за върха на сладоледа в световен мащаб, все пак от там идват разни Гейши и пр. Обаче ме изненада, че масово по магазини и дори ферми в Коста Рика не знаят какво продават. Все пак намерих и по-професионални места в столиците на двете държави и пробвах от най-хубавите кафета, основно Гейша, смеси със същата, Пакамара, Джава, Бърбъни и други. В крайна сметка най-много кафе взех пак от Колумбия, там също имат от най-известните сортове, а и са по-евтини. 80% отиде във фризера, едно цял рафт и част от следващия. Миналата седмица в салона на Дъбов ме почерпиха с Гейша, само че от Перу. Не ми беше за първи път (първата беше от Панама преди 2 г., тогава пред мен я филтрира баш шефът), но още съм под впечатленията от нея. Сякаш момичето я направи като за себе си, каза, че трябва и да е двойна.. Еспресо. Скоро сама ще се почерпя и пак тя да я направи. Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 преди 1 час, Marusinka каза: Не знам къде другаде да попитам. Нормално ли е капучиното да се сервира с бита сметана и канела или е само моя прищявка? Рядко пия капучино, но като че ли в Европа като съм си поръчвала, винаги така са ми го поднасяли, а миналата седмица като си поръчах и даже ме изгледаха все едно съм най-големият каприз на света и ми казаха, че нямат канела… Това е много европейско капучино и се присъединявам към Дабо, че напомня на капучино напитките от студентските ми години 🙂. В Северна Америка, в масовия случай (разбирай кафенета от типа на Старбъкс), капучиното се прави по-различно - еспресо с мляко затоплено по специален начин, за да стане на млечна пяна, която се налива върху еспресото. Ако е лате е по-тежко, защото има повече мляко, ако има и шоколад е мока 🙂. Само на моката и макиатото принципно има бита сметана, но ти като клиент може да си добавиш каквото поискаш. Аз пия мока и не искам бита сметана 😊. И единствената разликата между лате и капучино е начина на затопляне на млякото (аз съм работила в кафене в студентските години и бях шокирана, че има 5-6 вида напитки с различни имена, които са всъщност кафе с мляко, но се различават по начина, по който се правят и по някое и друга добавка). 4 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 преди 6 часа, Marusinka каза: Не знам къде другаде да попитам. Нормално ли е капучиното да се сервира с бита сметана и канела или е само моя прищявка? Рядко пия капучино, но като че ли в Европа като съм си поръчвала, винаги така са ми го поднасяли, а миналата седмица като си поръчах и даже ме изгледаха все едно съм най-големият каприз на света и ми казаха, че нямат канела… Мляко на пяна и хубаво еспресо - за мен това е капучино. Не обичам вкуса на канела, разваля ми вкуса на кафето. Когато ми сложат канела, защото така те си го правели, не повтарям поръчката в това заведение. Губят ме като клиент. 7 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 18 септември, 2022 Автор Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 преди 7 часа, DaBo каза: @Alexander, най-неблагородно завиждам за колумбийските кафета. И за другите, де, ама за колумбийските най-много. Ние сме с кафе автомат от известно време, но в Колумбия имахме кафемелачка и машина с ръкохватка. Ти ще разбереш мъката ми за възможностите за кафе на зърна тук. Наложи се да си поръчваме от чужди сайтове. @Marusinka, оригиналното капучино не се прави с бита сметана, а с мляко, разбито на пяна. Има много инфо за рецептата, основно е еспресо и мляко на пяна (загрято до определена температута) в съответната пропорция. Дори канелата е просто овкусител и се слага допълнително. Такова капучино от снимката не съм виждала от тийнейджърските ми години по кафенетата в Бс, разбирай преди повече от 25 години. 😉 от много време, купувам само от чужбина, ако не лично през сайтове-пекарни, дори бях писал тук ми се струва. преди 7 часа, Anna Kalinovska каза: Миналата седмица в салона на Дъбов ме почерпиха с Гейша, само че от Перу. Не ми беше за първи път (първата беше от Панама преди 2 г., тогава пред мен я филтрира баш шефът), но още съм под впечатленията от нея. Сякаш момичето я направи като за себе си, каза, че трябва и да е двойна.. Еспресо. Скоро сама ще се почерпя и пак тя да я направи. пробвай на филтър, тези кафета не са за еспресо като цяло Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 преди 9 часа, DaBo каза: @Marusinka, оригиналното капучино не се прави с бита сметана, а с мляко, разбито на пяна. Има много инфо за рецептата, основно е еспресо и мляко на пяна (загрято до определена температута) в съответната пропорция. Дори канелата е просто овкусител и се слага допълнително. Такова капучино от снимката не съм виждала от тийнейджърските ми години по кафенетата в Бс, разбирай преди повече от 25 години. 😉 То за самото капучино е ясно, че е с мляко на пяна. За отгоре ми беше думата, че очаквам да е с бита сметана и канела. Така ми го поднесоха в ресторанта след като ги помолих поне за сметана, ако нямат канела, но толкова учудено ме погледна сервитьорът (в това доста реномирано заведение, в което по принцип не е странно някой да поръча нещо извън менюто), че чак мъжът трябваше да пусне шега и да му каже “тя е чужденка, в Европа всичко е по-fancy” 😂 преди 2 часа, Дани Магелани каза: Мляко на пяна и хубаво еспресо - за мен това е капучино. Не обичам вкуса на канела, разваля ми вкуса на кафето. Когато ми сложат канела, защото така те си го правели, не повтарям поръчката в това заведение. Губят ме като клиент. ами личи си кой е кафеджия и кой пие само за фасона 🤣🤣🤣 1 Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 преди 7 минути , Marusinka каза: За отгоре ми беше думата, че очаквам да е с бита сметана и канела. Никаква бита сметана не се слага - нито вътре, нито отгоре. Представям си в Италия как ще те погледнат. 🤣 Виж, канела ще ти дадат. 😉 преди 1 час, Alexander каза: от много време, купувам само от чужбина, ако не лично през сайтове-пекарни, дори бях писал тук ми се струва. Ще прегледам темата назад да видя кои са. 👍 2 Връзка към коментар
bobole4e Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 преди 14 часа, Marusinka каза: Рядко пия капучино, но като че ли в Европа като съм си поръчвала, винаги така са ми го поднасяли Това, което си снимала е по-скоро виенско кафе у нас и меланж в Австрия :). Никъде в Европа не са ми сервирали капучино с шприцована сметана. Канелата е въпрос на вкус. Помня си реакцията за първи път като чух мъж да си поръчва кафе с мед. Преди сигурно 20 години...и досега ми е трудно да си поръчам и получа( т.е. не получавам) мед към капучиното си в чужбина. Тук по имам късмет с тая комбинация. 1 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 19 септември, 2022 Сподели Публикувано: 19 септември, 2022 (редактирано) Днес ми е до... Гейша. Всъщност от седмица това кафе ми е в главата 😇 - откакто Василена, бариста от екипа на Дъбов, ме омая с него, като ме убеди и ми приготви двойно еспресо. Върховно! Оттогава се отбивах няколко пъти и на двата адреса и вече знаех, че предлаганите опаковки от по 200,7 г, произход Перу, ще ги има, докато се изчерпят. Прецених, че мога да се поглезя, щом съм в Сатурнова дупка.. И днес реших да не рискувам да свърши, а да си набавя удоволствието в аванс. След като съм на вълна Гейша, помолих Алек да ми направи от него, само че не еспресо, а Кафе! - ще рече филтър. Наблюдавах действията на най-младия бариста при Дъбов, той е от седмица на работа, признавам, не само скептично, ами направо критично. Имахме и някои разногласия относно началната температура на водата и скоростта, с която сипва от чайничето. Той остояваше, че така е обучен от главния бариста, любимеца ми Емил, който обикновено свещенодейства в салона на Петте кьошета. Подходих с уважение към младежа, но му обещах, че следващия път, когато ми е до Гейша, ще си го приготвя сама, а той може да ми асистира. Е, най-добрият вариант естествено би бил, шефът да го приготви, а аз първо да снимам, а после да се наслаждавам на резултата.. Или пък Василена. Но около рождения си ден ще отворя пакета, ще смеля зърната и ще си го направя Filterkaffee по моя начин, за своя душа ☕ ☕ Имах щастието да опитам и още по-добрата Гейша, онази специалната, от Панама, №1. Случи се, че беше налична, когато Шефът и бариста №1 у нас собственоръчно приготвяше филтрирана напитка за клиенти и ми предложи да я опитам, преди 2-3 г. трябва да беше. И снимки на свещенодействията му направих тогава. Ето я днешната ми придобивка - Гейша, състезателно кафе от Перу, №5 за 2021 г. Редактирано 30 август, 2023 от Mary 1 Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 19 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2022 Аз да питам коя от тези кафемашини бихте избрали: MIELE CM 5310 Silence или JURA E6 Piano Black ? Изглеждат ми много сходни, цената е еднаква в момента, Миеле-то работи и със смляно кафе, а Jura-та само със зърна, но едва ли това е от толкова голямо значение. Има ли нещо съществено, което да се отличава при някоя от тях? Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 19 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2022 Имаме Jura S8 и мога да кажа единствено положителни неща. Правят само кафе машини. Гаранцията на модела, който гледате е 36 месеца, а доколкото разбирам при Милето е 24 месеца. Силата на Милето е при други ел. уреди. Бих избрала Jura-та категорично. 4 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 19 ноември, 2022 Автор Сподели Публикувано: 19 ноември, 2022 Милето е само с лепенка вероятно върху някоя машина от друг производител. както каза и @DaBo юрата е по-добрия избор за автоматична кафемашина. 1 Връзка към коментар
Ognyan Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 Още един глас за jura Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 26 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 26 ноември, 2022 Благодаря за мненията. Вчера ни я доставиха Jura-та и днес й направихме сефтето с лаишко кафе Lavazza Crema e Aroma и първите впечатления са отлични. Тепърва ще я разучаваме и ще надграждаме. Препрочетох последните страници тук от къде да вземем по-специално кафе на зърна и май Комета е най-удачното като за начало. Румънците ми се струват за напреднали 😉 Иначе видях, че чашките на АСМЕ имат безплатна доставка до края на Ноември, така че някой може да се възползва. Има ли други пекарни, от които препоръчвате да се поръчва? Сега за черния петък дали не е останала някоя оферта налична все още? 2 1 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 26 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 26 ноември, 2022 преди 1 час, oli_mali каза: Благодаря за мненията. Вчера ни я доставиха Jura-та и днес й направихме сефтето с лаишко кафе Lavazza Crema e Aroma и първите впечатления са отлични. Тепърва ще я разучаваме и ще надграждаме. Препрочетох последните страници тук от къде да вземем по-специално кафе на зърна и май Комета е най-удачното като за начало. Румънците ми се струват за напреднали 😉 Иначе видях, че чашките на АСМЕ имат безплатна доставка до края на Ноември, така че някой може да се възползва. Има ли други пекарни, от които препоръчвате да се поръчва? Сега за черния петък дали не е останала някоя оферта налична все още? Дъбов е с едни от най-добрите кафета. 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 ноември, 2022 Автор Сподели Публикувано: 27 ноември, 2022 Има разни родни пекарни, но в 90% от случаите кафето днес е добре, а утре е зле. Пробвани са многократно не само от мен и това е положението, най-големият им проблем е непостоянството в качеството. Все пак, ако трябва да се избира от най-малкото зло-говоря за хора искащи кафе от пекарни, което в 90% от случаите е по-добре от пакетираното точно това са може би двете пекарни с най-голямо постоянство. Комет и Дъбов, като втория като цяло понеже няма конкуренция, там няма днес е зле, утре по-добре, цените му са по-височки от средното за Европа. За начало може да пробваш тях, като знаеш както предпочиташ, дали по-светло или по-тъмно печено, вече има и други като Дюкана от Пловдив, Мартинес, Блу баг и други. Обаче на останалите казах какъв е проблема, не знаеш какво ще получиш, докато не дойде и не го пробваш. Ако предпочиташ по-типични еспресота, ще ти е по-лесно-тип италиански, по-нагарчащи. Има го и другия момент, с автоматична машина е безсмислено да се купуват от едно ниво нагоре кафета. Придържай се към по-ниската ценова гама, без значение от пекарната. 3 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 27 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2022 Нищо не разбирате от кафе вие! 🙂 К'ви машинки, филтри, капсули, сметани, чаромати... Не е ли си то мека, ароматна арабика на джезве - горещо, каймаклия, с локумче или баклавенце/курабийка към него - класика, откак са измислили кафето ☕ 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 27 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2022 @iaia_mama объркала си се - първото кафе са го стривали и шмъркали, а са допълвали с Кока-Кола. Всичко друго е измишльотина! 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега