Прескочи до съдържание

Обстановката в Египет


Lindt

Препоръчани мнения

  От няколко години плахо поглеждам към предложенията за Египет, помечтавам за пирамиди и Червено море и гласът на разума у някой познат прекършва плановете ми в зародиш с призив да чакаме да стане безопасно и дори не почвам да събирам информация. 

  Напоследък обаче се заглеждам по гмуркането в Червено море заради тези класации и любовта ми към морския свят. 

  Представям си плаж и гмуркане, круиз по Нил, Кайро, Пирамиди. 

  Та къде е опасно, доколко, някой бил ли е там последната година, има ли такива, които вече проучват и планират? Ако някое от изброените е добре да се избягва, с какво може да се замести и за какви уникални изживявания в Египет изобщо не съм се сетила? 

Връзка към мнение

И мен ме вълнува този въпрос, че сега се подреждат едни 6 дни през Май и много добре би паснало.

Един колега магеланец скоро беше на пирамидите като стоп към по-далечна дестинация и каза, че всичко изглежда спокойно...може би ще се включи в темата.

Връзка към мнение

Мисля, че е добре със трезв поглед да се анализира ситуацията. 

 

До колкото ми е известно в района около Червено Море никога не е имало размирици. Пирамидите с оглед на това, че са близо до Кайро може би е друга бира. 

 

За посочените по-горе инциденти, мисля че Синай като цяло е добре да се избягва, а инцидента в Хургада може да е изолиран и да не е свързан с размириците. 

 

Lindt, имаш ли документ за гмуркане? На мен това ми е основния мерак за там, от много време, че си изкарах карта преди 3 години, а седи неизползвана. 

Връзка към мнение

Нямам, но вече прочетох, че мога до 6 метра без документ :) Или пък ще си изкарам. За какво живеем иначе? И понеже основният стимул на гаджето да си пренебрегне страха от водата бяха рибките в Гърция, за които дори си купи шнорхел и очила и се научи да плува, моето въображение веднага излетя с надежда и почнах да гледам за коралови рифове. Тъй като Тайланд е чак за 2015 при очакване заплатите ни да продължат да си растат с по 20 %, Египет ми се струва най-достъпен.  

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Египет не само е най-достъпен, но мисля и доста по-добре за гмуркане от Тайланд. Малко дестинации в света може да се сравняват. Всъщност в една друга тема го обсъждахме преди време: http://magelanci.com/topic/442-%D0%B3%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82/

 

Ама това беше преди да се разбунтува ситуацията там...

 

Мисля, че Valley беше наскоро там и с него обсъждахме на живо на срещата, че си е ходил и в Кайро и до пирамидите без проблем. Ама... той и домосед на същата среща обясняваше как се е евакуирал с тук-тук в Бангладеш по време на размирици :)

 

Но цените от Истанбул по 130-140 евро до Хургада и Шарм са много привлекателни, а имам и едни точки на Радисън, които си плачат изхарчването в някой от хотелите там :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Я като стана дума за гмуркането , че хич не съм наясно.

Мой познат си изкара някакъв лиценз на курс във Варна който му позволява да се гмурка май до 16 метра или нещо такова.

После изкара седмица в Малта с група гмуркачи и ме караше да му търся полети за великденските празници и да изкара по-сериозни сертификати. Според него курсовете в Малта са много по-евтини отколкото в България и на практика престоя му излиза без пари.

 

Та какви са вашите впечатления ако сте вадили дайвинг лицензи в чужбина ?

Връзка към мнение

В България са по-скоро високи цените. Обикновено първият сертификат е за дълбочини до 18 метра,ако си спомням. Вторият вече е до препоръчителните граници за непрофесионално подводничарство от 40 метра. Реално зависи от скуба операторът дали и къде ще те пусне да се гмуркаш. Сертификатът е необходимо, но не е достатъчно условие. На практика може да си купиш оборудване и да се давиш на воля и сам, но не говорим за това предполагам :)

 

Египет е перфектно място за сертифициране, другите топ места за бюджетно сертифициране плюс акомодейшън и няколко фън дайва са Утила/Роатан в Хондурас, Тайланд, Филипини, мисля Индонезия. Реално от България Египет ми изглежда без конкуренция като разстояние, цена и качество на гмурканията.

 

То това си е за отделна тема. Сертифициращите организации са различи и макар да си признават сертификатите аз съм забелязвал разлики. Също така на някои места някои препоръки не се спазват от операторите и т.н.

 

Може да обменим мнения за евтини полети или с кола от БГ до такива скуба дестинации, опции за спане, препоръчани оператори и т.н. Аз съм начинаещ с трийсетина гмуркания, но на различни места и съм гледал и ровил за гмуркане около България, бих сподел какво съм открил, ако има интерес.

Редактирано от Kyuubi
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Поразчовърках малко ситуацията в Египет. Общото мнение, е че като цяло няма проблеми със сигурността и инциденти със туристи като цяло са минимален брой от революцията насам. Наскоро и британското и американското правителство са понижили степента на предупрежденията. Като цяло в туристическите райони покрай Червено Море няма проблем, четох мнения и на хора, които са били в Кайро и не са имали никакви проблеми, нито са почуствали напрежение. Трябва да се избягва само участие в демонстрации, което е доста очевидно така и така...

 

http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/pa/pa_6240.html

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/egypt

Връзка към мнение

Извинявам се, чак сега я виждам тази тема.

 

В курортите по Червено море не съм ходил, но за там отзивите са, че е най - спокойно.

Каква е обстановката в Кайро - мой личен опит от октомври 2013 с две излизания до Пирамидите и (2) Египетския музей и самия център на града (разходки по крайбрежен булевард и някои централни квартали).

 

Напрежение се усещаше само в късния следобед, когато полицейски/армейски/жандармерийски части се отправяха към площад Тахрир, за да заемат позиции. Друго нямаше. Живота си течеше доста спокойно, макар че формално по това време (октомрви) важаха ограниченията на полицейски час да не се излиза между 10 вечерта (?) и 5 сутринта (?). Доколкото разбрах и тези ограничения към онзи момент са били доста формални и не са се съблюдавали строго. Сега гледам, че напрежението е около университетите, но нещата са непредвидими като цяло къде какво може да се заформи. В момента вече няма полицейски час.

 

Обстановката около Пирамидите - жизнения стандард на преживяващите покрай Пирамидите е паднал доста, защото агресията на кандидатите за гидовете ми се стори доста по - висока от предходното ми посещение през ноември 2012 г. Натискът ще е жесток докато влезете вътре в комплекса. Вътре, при пирамидите, вече беше спокойно, но това спокойствие си го обяснявам частично, че ние бяхме там в една от седмиците с мюсюлманските празници. Тогава, вътре при пирамидите бяха сигурно 99% местни жители и камилари, продавачи на сувенири и т.н. си имаха достатъно клиентела и на нас не ни обръщаха толкова внимание. Пак давам сравнение с ноември 2012 - по-малко хора, повечето чуждестранни туристи - респективно повече натиск за единица време. Аз вече съм изградил механичната реакция на незаинтересованост, която щом сработва в Египет я считам за доста добра.

 

Заключение: за болшинството от 82 млн. египтяни воденето на политически борби и организирането на протести не е ежедневие. Трбва да се изкарва насъщния, та протестите не пречат на нормалния живот. Ако сега пак трябва да отскоча в Кайро - да бих го направил. Искам да видя Цитаделата.

 

С това мое заключение, Външно министерство и нашите хора в посолството в Египет може изобщо да не се съгласят.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз бях октомври в Шарм - беше много спокойно, нямахме никакви проблеми, нито сме усетили напрежение. Единстевно при влизане в хотела, както и на кея преди да се качим на лодката за гмуркане, минахме през проверки.

Определено има по-малко туристи от преди да започнат протестите, най-вече руснаци, но срещнахме и група италианци, няколко британци, немци.

Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Както бях споменавал имах си готов план за Египет точно по време на размириците и всичко пропадна.

Има ли някой пътувал напоследък натам ?

Мисля си за нещо като кацане в Кайро и връщане през Луксор. Море и гмуркане не ме вълнуват.

Искам да разгледам Кайро , Мемфис и надолу Луксор , Карнак , Асуан до Абу Симбел.

 

Каква цена са чартърите на Ер Бега до Хургада , предполагам агенциите продават свободни седалки и без да купуваш хотелския пакет.

Друг вариант е цял пакет с полет в събота до Хургада и връщане пак оттам , но с две седмици престой. В тоя случай дали правят някаква отстъпка или ще трябва да се купят два цели пакета , защото все пак никой не им гарантира запълване на двете празни седалки.

Надявам се схванахте идеята :)

Връзка към мнение
Георги Матеев

Както бях споменавал имах си готов план за Египет точно по време на размириците и всичко пропадна.

Има ли някой пътувал напоследък натам ?

 

Не съм ходил в Египет от август 2013, но миналия уикенд във Финландия се засякох с един добър приятел от Кайро (египтянин). Каза ми, че всичко в страната се е успокоило, вече нямало и помен от размирици и туристите постепенно се връщали.

 

Отделно от това вчера си говорих с един колега британец, който работи и живее в Шарм Ел Шейх. Каза, че в момента туризма се възстановява и съвсем скоро ще стигне нивата, които имаше преди революцията.

 

Мисля, че абсолютно спокойно можеш да отидеш там без да се притесняваш.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Срещам доста различна информация , но дали ноември е добър сезон ?

 

П.С. Жоро ти си екстремист - Дубай през лятото ...август за Египет , май е трябвало да оставиш Финландия за януари :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Георги Матеев

Срещам доста различна информация , но дали ноември е добър сезон ?

 

П.С. Жоро ти си екстремист - Дубай през лятото ...август за Египет , май е трябвало да оставиш Финландия за януари :)

 

Ноември е напълно ОК за там.

 

Иначе не е въпрос на екстремизъм, просто от 2007 до 2013 ходех средно 5-6 пъти годишно до Египет по работа, не съм избирал аз месеците :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За цени и от сорта информация не си пъхам пръстите в пантите. За безопасността - моя приятелка българка, живееща в Кралството, в момента е на почивка там, с трите си деца. Тя е от вманиачените на тема безопасност - всъщност, кой не би бил с децата си, но тя си е просто такава - така че не би пипнала Египет, ако имаше проблем. Засега нещата сякаш изглеждат поуспокоени. Дано... 

Връзка към мнение

Сега погледах , че Пегасус летят Истанбул-Хургада на около 140 евро за след 2-3 седмици , а февруари-март дори са на 106 евро двупосочен. Май с тях през Истанбул се очертава да е най-изгодно . При това чекираният багаж с тях май беше безплатен .

Rainy , аз искам да бия камшика саморганизирано извън курортите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Говорейки за Пегасус... от много време насам ме изкушава да литна с тях до Батман  :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Георги Матеев

Нищо не казвам за Пегасус. Имах предвид град Батман в Турция, до който те летят :) Дали не е маниашко, а?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Говорейки за Пегасус... от много време насам ме изкушава да литна с тях до Батман  :lol:

 

Черпя те една снимка от Батман :)

 

post-786-0-06465800-1414363202_thumb.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сега погледах , че Пегасус летят Истанбул-Хургада на около 140 евро за след 2-3 седмици , а февруари-март дори са на 106 евро двупосочен. Май с тях през Истанбул се очертава да е най-изгодно . При това чекираният багаж с тях май беше безплатен .

Rainy , аз искам да бия камшика саморганизирано извън курортите.

В комбинация с това си става оферта..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Rainy , аз искам да бия камшика саморганизирано извън курортите.

 

Изобщо не мога да си представя, че ще се кибичнеш в някой 5-звезден хотел за една седмица..хаха... Аз го направих тази година по принуда и умрях от скука... never ever again  :angry: освен ако не ме заведат на Сейшелите или Бора Бора  :rolleyes: Исках да кажа, че никой оттук не би посетил Египет, ако има поне малка опасност. Не подценявай курортите като критерий - терористи и бунтовници удрят често там, за да уязвят страната. Много успешен подход, за съжаление... 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.