Прескочи до съдържание

Обстановката в Египет

Lindt

Препоръчани мнения

Здравейте, аз планирам Хургада през октомври, но ме интересува каква е температурата на водата през този период. Очарована съм от подводния свят и идеята ми е за шнорхелинг в прословутото Червено море. Някой има ли идея?

Октомври е чудесен месец за това. Многократно потвърдено лично.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте, аз планирам Хургада през октомври, но ме интересува каква е температурата на водата през този период. Очарована съм от подводния свят и идеята ми е за шнорхелинг в прословутото Червено море. Някой има ли идея?

Разглеждам едно предложение за круиз по Нил с включени няколко дни в Хургада и търся мнения и впечатления за това дали е безопасно да се предприеме подобно пътуване. Имате ли мнение по въпроса? Цената е много привлекателна - ***.

Моля за помощ!

Редактирано от Mary
Премахнато име на агенция
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Разглеждам едно предложение за круиз по Нил с включени няколко дни в Хургада и търся мнения и впечатления за това дали е безопасно да се предприеме подобно пътуване. Имате ли мнение по въпроса? Цената е много привлекателна - ***.

Моля за помощ!

И ние го гледахме този круиз, наистина цената е много добра. А относно опасността, доколкото може да се говори за това от разстояние, районът около Хургада и надолу към Асуан дори и по време на Арабската пролет не беше сред размирните. Единственият пропуск на круиза е, че не включва Кайро.

Ние бяхме в Египет малко преди Арабската пролет и съвсем лаишки ползвахме редовна автобусна линия от Кайро до Хургада. Бяхме единствените чужденци и на всички пропусквателни пунктове, военните ни караха да си седим в автобуса и да не слизаме с останалите. После чак разбрахме, че чужденците пътуват с конвои. Иначе Египет е прекрасна страна, и Кайро, и Александрия, и Луксор - голяма красота! Не ни стигна времето тогава да отидем до Асуан, та затова сме хвърлили око на круиза.

Редактирано от Mary
Премахнато име на агенция
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

По нилската част на теория едиствено Кайро се води една идея по-опасно все още, затова някои турове го изключват. Частта Луксор - Асуан винаги си е била безопасна. Ако не се стресирате от конвои, можете да включите Абидос във вътрешността, топ място, най-добре запазените изображения в храма на Сети I, защото е бил под пясъците до неотдавна.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз съм била на подобен круиз по Нил.

Повечето време се пътува.

И понеже круиза беше само в едната посока, то в другата беше доста тегаво връщането.

Говорихме си с други пътуващи европейци и при тях круиза беше в двете посоки.

Здравко Ангел, Кайро може да се направи в отделно пътуване, но ... пак е доста пътуването и само за ден е малко.

Ако имате още въпроси, ще отговарям с удоволствие.

Аз лично бих се върнала отново по тези места. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Аз съм била на подобен круиз по Нил.

Повечето време се пътува.

И понеже круиза беше само в едната посока, то в другата беше доста тегаво връщането.

Говорихме си с други пътуващи европейци и при тях круиза беше в двете посоки.

Здравко Ангел, Кайро може да се направи в отделно пътуване, но ... пак е доста пътуването и само за ден е малко.

Ако имате още въпроси, ще отговарям с удоволствие.

Аз лично бих се върнала отново по тези места. :)

Ама що за един ден - ние бяхме 5 дни в Кайро, но при стегнат план може и за 3 :)

А твоят круиз до Асуан ли стигна?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ама що за един ден - ние бяхме 5 дни в Кайро, но при стегнат план може и за 3 :)

А твоят круиз до Асуан ли стигна?

Имах предвид питането.

Там цялото пътуване е 6 дни.

Та в случая е възможно да се отиде само за един ден.

Да, до Асуан стигнахме ние.

Исках и Абу Симбел да видим, но за там се вади специално разрешително и се пътува с конвой.

Недостатък на круиза беше, че включва само основни храмове.

Ние допълнително си наехме гид + шофьор, та обходихме още някои храмове.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Имате ли представа дали е необходимо профилактика против малария за пътуване в Египет и ако сте правили такава, с какво по-точно?

http://www.who.int/malaria/travellers/en/

Ще трябва да си оправдая форумното име, като изкажа експертно становище :D

Египет не е в зоната на ендемичност (природна огнищност) на маларията. Съответно не е необходима профилактика срещу заболяването От началото на 21 век няма документирани случаи на малария в тази държава, освен един малък епидемичен взрив с 22-ма заболели през 2014 г.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Имате ли представа дали е необходимо профилактика против малария за пътуване в Египет и ако сте правили такава, с какво по-точно?

Не, не трябва. Трябват репеленти, особено, ако ще имате круиз по Нил / аз, лично, не го препоръчвам/. И внимание с водата и храната. Че на едно пътуване до Александрия мъжът ми така се натрови с нещо от храната, че беше страшно. :blush:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не, не трябва. Трябват репеленти, особено, ако ще имате круиз по Нил / аз, лично, не го препоръчвам/. И внимание с водата и храната. Че на едно пътуване до Александрия мъжът ми така се натрови с нещо от храната, че беше страшно. :blush:

Не би ли трябвало точно на круиза, като е ол инклузив, храната и водата да са проверени. И изобщо какъв друг начин има да се стигне до Асуан от Хургада? Защото поне за мене там са нещата, които най-много искам да видя.

Връзка към коментар

Не би ли трябвало точно на круиза, като е ол инклузив, храната и водата да са проверени. И изобщо какъв друг начин има да се стигне до Асуан от Хургада? Защото поне за мене там са нещата, които най-много искам да видя.

В самия Асуан ли?

Или по пътя до там?

Или след него? :)  

На кораба храната я бива, хигиената беше добра, миех си зъбите само с минерална вода.

Неприятното на кораба е непрекъснатата вибрация от машините.

Вероятно има и малко по-малко шумни каюти, но въпреки, че нашата беше доста отдалечена от машинното пак се усещаше вибрацията. :)

До Асуан има възможност за придвижване и със самолет.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В самия Асуан ли?

Или по пътя до там?

Или след него? :)

Е, за Абу Симбел явно няма да го бъде ;)

Уточнявам - в границите на административния окръг Асуан, за да съм екзактен ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Малко общо задавам въпроса си, но все пак: 

Ще бъда в Кайро за 2 дни по работа. Имам възможност да остана още 1 и да видя пирамидите (примерно). Дали да го направя с оглед на обстановката или да пропусна? 

Разбира се, ще прочета какво пише по новинарските сайтове и т.н., но вашето опитно мнение ще ми бъде само от полза. 

Връзка към коментар
преди 7 минути , Isa каза:

Ще бъда в Кайро за 2 дни по работа. Имам възможност да остана още 1 и да видя пирамидите (примерно). Дали да го направя с оглед на обстановката или да пропусна? 

Разбира се, ще прочета какво пише по новинарските сайтове и т.н., но вашето опитно мнение ще ми бъде само от полза. 

@Oshko беше скоро там и се надявам да се включи с информация.

Аз не бих пропуснала възможността, но ако си сама то си намери кола с гид.

Доста натрапчиво е присъствието на продавачи на ... всичко ... около пирамидите.

Връзка към коментар
преди 45 минути , Isa каза:

Ние бяхме, видя ми се съвсем спокойно. Обиколихме целия град и до Сакара ходихме, навсякъде живота си върви нормално.

Ние ползвахме Londoncab за такси, че мразя да се пазаря, те си имат мобилно приложение и твърди цени, не приемат бакшиши дори, нови коли в ретро стил. Като цяло е евтино, и спането, и храната и такситата.

На Пирамиди-те внимавай да не ти се лепне някой, който ужким е служебно лице, но са все гидове. Дори някои ти искат билета, все едно са проверяващи и после малко трудно го връщат, но като цяло нищо сериозно за изпечени Магеланци:)

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Благодаря ви за помоща. Имах нужда от общо усещане. Смятам да наема гайд, който да ме вземе от хотела сутринта и да ме върне пак там вечерта. На много места чета, че точно сега е времето да видиш Египет, без тълпите туристи, което супер ме блазни. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

За съжаление нова атака с жртви срещу туристи в Хурхада :(

Мъж уби украински туристи, след като изплува на плаж в Хургада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/14/3007422_muj_ubi_ukrainski_turisti_sled_kato_izpluva_na_plaj_v/

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , stanislavpp каза:

Според БТВ , жертвите в Хургада са германски туристки!

http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/dve-germanski-turistki-sa-ubiti-v-egipetski-kurort.html

В първите новини грешно пишеше за украински жертви. Пострадали са още туристки от Чехия и Армения и една пострадала туристка още не е идентифицирана.

https://egyptianstreets.com/2017/07/14/two-tourists-killed-four-injured-after-stabbings-on-egypt-beach-resort/

Връзка към коментар
На 29.03.2017 г. в 12:04, Димитров каза:

Моля за помощ!

Точно за същото предложение става въпрос и сме с групата от 11 ноември. 

преди 23 часа, Topfly каза:

В първите новини грешно пишеше за украински жертви. Пострадали са още туристки от Чехия и Армения и една пострадала туристка още не е идентифицирана.

https://egyptianstreets.com/2017/07/14/two-tourists-killed-four-injured-after-stabbings-on-egypt-beach-resort/

Охх притеснително и ужасно :(

Връзка към коментар
преди 53 минути , kaka reni каза:

Точно за същото предложение става въпрос и сме с групата от 11 ноември. 

Охх притеснително и ужасно :(

Статистически погледнато няма нищо притеснително, защото от 10 милиона туристи годишно само няколко души стават жертва на терора, но психологически е гадно да знаеш, че ти като турист може да бъдеш цел. :( Подобни мисли могат да развалят цялата почивка :(

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , Topfly каза:

Статистически погледнато няма нищо притеснително, защото от 10 милиона туристи годишно само няколко души стават жертва или пострадват, но психологически е гадно да знаеш, че ти като турист може да бъдеш цел. :( Подобни мисли могат да развалят цялата почивка :(

Много точно казано. Ще се наложи да бъдем оптимисти :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.