Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Аз май съм от тези. 

В събота си правих тест:

Вирусология
Име на теста(изследване)   Резултат    Единици Референтна стойност Метод
Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT)   1.20     AU/ml  < 50 (потенциално, протективен титър 1050, линейността на методът е до 40 000, тестът включва вирус нетрализиращи антитела)

Това антителце (1.2) май показва, че съм си напълно девствен. А така се надявах на едно безсимтомно Ковидче.

Как се казва точно този тест? Това така наречения бърз тест ли е , дето в началото го правеха и не давал добри резултати за Ковид, ама само дали си го прекарал или някакъв друг да си пусна и аз.

Публикувано:

Цитат от публикуваното на сайта на Европейската агенция по лекарствата:

Цитат

There were no additional side effects in the 343 people who received COVID-19 Vaccine Moderna in the trial and had previously had COVID-19.
There were not enough data from the trial to conclude on how well COVID-19 Vaccine Moderna works for people who have already had COVID-19.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Lyubina каза:

Цитат от публикуваното на сайта на Европейската агенция по лекарствата:

"There were not enough data from the trial to conclude on how well COVID-19 Vaccine Moderna works for people who have already had COVID-19."

На това изречение мога ли да предложа следната редакция:

"Няма достатъчно данни за да се направи заключението колко добре работи "мусаката на жена ми" върху хора които са имали COVID-19"

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 36 минути , vinidj каза:

Как се казва точно този тест? Това така наречения бърз тест ли е , дето в началото го правеха и не давал добри резултати за Ковид, ама само дали си го прекарал или някакъв друг да си пусна и аз.

Име на теста(изследване) 

Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT)

😀

Публикувано:
преди 41 минути , vinidj каза:

Водят го количествен тест за антитела. Аз го правих в болница Св. Иван Рилски. Различен е от този, който правих през май, а за него казваха че е несигурен. 

Публикувано:
преди 5 часа, ven62 каза:

Може ли някой да обясни, по възможност по-популярно, защо се налага хора прекарали болестта да си слагат ваксина.

Явно общата ми култура и двата урока по билология, които научих в 10-ти клас не ми стигат, за да  разбера как така организма не се е справил с тази задача при наличието на оригинала и сега се налага да му помагаме с генно "кръцни-срежи" части от този оригинал..

Има ли "стари" болести, при които нещата стоят по същия начин.

мога да кажа за моите мотиви само 🙂 както си постнал след това в темата, виждаш, че в новия тест на Рамус за вирус-протективни антитела са добавили нова информация, според която за потенциално-протективен имунитет се смята (вероятно по указание на производителя Abbott) наличие на антитела над стойност 1050; по този метод моите бяха 110 - да, над референтна за положителност стойност 50, но доста далеч от 1050; докато не се пуснат клинично-достъпни тестове за клетъчния имунитет, няма как да знам със сигурност, че имам такъв (за сметка на хуморалния от антитела, който при мен е жалък);  дефакто, и досега разчитам повече на клетъчния, понеже като цяло наблюдавам, че лимфоцитите са ми по-скоро високи, а също наблюдавах повишението им след противогрипна ваксина, която си сложих октомври, което ме кара да смятам, че така реагира организмът ми - чрез Т-лимфоцити убийци, вместо с антитела - но, пак повтарям, докато клинично не може да се измери този имунитет, го смятам за несигурен, съответно себе си - за недостатъчно защитена при среща с вируса; за сравнение 10 дни след първа доза ваксина хората показват 4-5 пъти  повече вирус-неутрализиращи антитела от мен, така че смятам ваксината за доста удачен вариант за защита, съжалявам само, че надали скоро ще се доредя за нея

тия дни ще си правя тест и по друг метод, пак за вирус-неутрализиращи антитела - ето този - https://www.fda.gov/media/143583/download

реално съм скептична, че ще покаже нещо различно от Abbott-ския, но такава съм си - склонна съм да проверявам едно и също по няколко различни начина, за моя собствена информация и (не)спокойствие 🙂

• Харесвам 7
Публикувано:

Антеа, и защо всъщност е нужно да правиш толкова много тестове за едно и също нещо? Предполагам, мерки си спазваш. Предполагам, като ти дойде реда за ваксина, ще сложиш. Каква ще е разликата при нова информация? 

Василев, и преди година, и сега, твърдо вярвам, то е ясно и на медиците, и на всички, но просто са длъжни да вървят в тяхната поета посока, че изобщо не е опасно място за разпространение на вируса откритата площ. Дори и да са близко хората. Безумно е да се носят маски на открито, със сигурност е дори вредно. И докато не дойдат да ми покажат снимка как на поточната линия 100 човека са през 30 см, работейки, и плюяят защо тези хора работят, аз няма да приема снимки на излезли хора да се разхождат на открито да се сочат с пръст. Не си променям мнението от липсата на места в болниците по никой начин. Убедена съм, че тези хора нямат никаква вина за претъпканите болници. Изобщо никой не е виновен, че се е заразил, нито, че е заразил друг. Единствено упреквам, ако някой знае, че е болен, да не спазва карантина. Но това е друго. В интерес на истината вече не се и дразня на хората, които си се събират в заведенията нелегално. Всяко нещо с начало, трябва да си има и край. 

Ние също си правихме количествен тест в лаборатория, ама е на някъв друг принцип и с други мерни единици. Изобщо голямо море от тестове, голямо нещо. 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Това не знам дали е пускано в някъде из предишните страници:

ЕС proposes additional safeguards on travel from outside the EU and updated criteria for applying travel restrictions

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_21_194

и това:

Сommission proposes update to coordinated approach on free movement restrictions

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_195

• Шок 1
Публикувано:

Нещо интересно, което ми попадна - Тайланд ще отвори за любителите на голф, които ще могат да се насладят на играта, дори и под карантина. Разбира се, минават през 3 теста, преди да могат да са спокойни, новата мярка е за ниско рискови богати туристи от Китай, Япония и Южна Корея. Пакетите ще започват от 3800 долара. Е, какво да кажем, да са живи и здрави голфаджиите 😀😀https://webcafe.bg/tialoto/noviyat-plan-na-tayland-da-lovi-turisti-luks-strogi-merki-i-golf-karantina.html

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, Duke каза:

. Завинаги обаче ще помня тези две-три седмици. По-гадно нещо от това да не знаеш какво ядеш и пиеш няма и не го пожелавам на никого!

А имаше ли значителна промяна в апетита през тези две-три седмици? Или липса на апетит?

Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Антеа, и защо всъщност е нужно да правиш толкова много тестове за едно и също нещо? Предполагам, мерки си спазваш. Предполагам, като ти дойде реда за ваксина, ще сложиш. Каква ще е разликата при нова информация? 

@antea щях да попитам същото и аз - не се ли стресираш по този начин допълнително прекалено много, което доколкото съм чела влияе на имунитета . Или по този начин ти се успокояваш ? ( личен е въпроса и ако искаш не ми отговаряй. И ако си си го помислила , въпроса съвсем не е за да те упреквам или убеждавам в противното)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, ven62 каза:

Не мога да цитирам - просто не помня в целия този информационен бял шум.

Но с очите си видях проф. Балтов, който каза, че го е изкарал, как го ваксинират.

И сега си мисля така:

Кое е по-неморално - онази кифла (манекенката) която била PR на някаква болница да се ваксинира или проф. Балтов.

Кой от двамата "изхаби" ваксината на някое медицинско лице на 1-ва линия (нашата 1-ва фаза нали още не е приключила).

Балтов го слущах много внимателно, защото и аз му се чудех. Каза, че си е направил тест за антитела, оказало се е, че са силно намалели и затова се е ваксинирал.

• Харесвам 1
Публикувано:

В лекарския форум за Ковид-19 коментираха, че след петия месец, количеството антитела се минимизира.

В момента, колегите, които се ваксинират, отново си ги следят и общото е, че количеството започва да расте, след втората седмица от датата на ваксиниране. Те казват, че мужду първата и втората доза , си трябва стриктно пазене, да не се зарази човек. Седмица след втората игла, има изграден имунен отговор. Тоест - за месец време. Колегите ще продължават да се следят, за да се види във времето, как ще се променя количеството АТ и колко време ще ги има. То при всеки човек ще е различно, но все пак, ще се натрупа знание по въпроса. Но най- вероятно, ще влезем  в един кръг - ваксини-антитела-ПСР, не знайно до кога.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 12 часа, но нейм каза:

А имаше ли значителна промяна в апетита през тези две-три седмици? Или липса на апетит?

Да, имаше, но като цяло го отдавам на факта, че когато човек е болен обикновено няма апетит. Лошото е, че това състояние продължи твърде дълго. Дори днес, два месеца по-късно, все още имам чувството, че вкусовите ми рецептори не са възстановени напълно... 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 57 минути , Duke каза:

Да, имаше, но като цяло го отдавам на факта, че когато човек е болен обикновено няма апетит. Лошото е, че това състояние продължи твърде дълго. Дори днес, два месеца по-късно, все още имам чувството, че вкусовите ми рецептори не са възстановени напълно... 

То пък и какъв апетит да имаш, като не усещаш вкус. Просто пълнене на стомаха.

В тази връзка:
"- Дъвча, преглъщам и ни вкус, ни мирис.

- Ковид?

- Не, домати от Кауфланд."

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 12 часа, funny каза:

@antea щях да попитам същото и аз - не се ли стресираш по този начин допълнително прекалено много, което доколкото съм чела влияе на имунитета . Или по този начин ти се успокояваш ? ( личен е въпроса и ако искаш не ми отговаряй. И ако си си го помислила , въпроса съвсем не е за да те упреквам или убеждавам в противното)

нито се стресирам, нито се успокоявам 🙂 просто съм емпирична натура, предпочитам да знам някакъв факт, било приятен или не, за да действам по-рационално спрямо информацията от факта; за нещо пък толкова непроучено към момента, както е имунитета срещу този вирус - още повече; след като има налични методи за персонално изследване на нещо, което ме интересува, не виждам защо да не ги ползвам, вместо да чакам проучвания върху групи други хора

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Казват че вкусът и обонянието се възвръщат около 45- тия ден ,аз лично вече два месеца след ковид пак не усещам 100 % вкус като преди. Иначе в деня в който ми изчезна вкуса поръчваме обяд от ресторант ,ям и си викам егати готвача, то може ли да е толкова зле ,никакъв вкус..дъщеря ми пък го похвали ,много вкусна била рибката ,викам си ясно...при условие че майка ми вече беше с ковид и се бях видяла 4-5 дни с нея ,веднага ми светна

• Харесвам 3
Публикувано:

Една новина, която за момента е само слух, ама аз да я споделя. Очаква се ваксината на Астра Зенека да не получи одобрение от ЕМА за прилагане на хора над 65 години. Т.е. точно за тези, които трябва да защитава, на тях няма да е разрешено да се слага.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
Цитат

Казват че вкусът и обонянието се възвръщат около 45 ти ден ,аз лично вече два месеца след ковид пак не усещам 200 % вкус като преди.

Същата история.

Публикувано:
преди 2 минути , moli84 каза:

Казват че вкусът и обонянието се възвръщат около 45- тия ден ,аз лично вече два месеца след ковид пак не усещам 100 % вкус като преди. Иначе в деня в който ми изчезна вкуса поръчваме обяд от ресторант ,ям и си викам егати готвача, то може ли да е толкова зле ,никакъв вкус..дъщеря ми пък го похвали ,много вкусна била рибката ,викам си ясно...при условие че майка ми вече беше с ковид и се бях видяла 4-5 дни с нея ,веднага ми светна

Като контактуваш с някой заразен, после не си ли в карантина някакъв период от време?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 33 минути , ivailo_radev каза:

Като контактуваш с някой заразен, после не си ли в карантина някакъв период от време?

Ноември и декември явно не са смогвали предписанията да напишат, а камо ли да проследяват контакти. На мой приятел предписанието за карантина му го връчиха на работното място два дни след като беше изтекъл 14-дневния срок, за да се оправдае болничния. Друга приятелка без обоняние 4 дни чака направление за тест, на 5-ия го взема, отива в лабораторията в дванайсет без няколко и я връщат, защото тогава работели само до 12. Отказа се да ходи на 6-ия ден и после още 14 дни да е под карантина. Самоизолира се и следваше съветите на личния си лекар. Има много такива случаи тук.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , ivailo_radev каза:

Да бях се самоизолирала( в мига в който тя сподели че има симптоми,аз останах вкъщи, а мига в който мъжа ми разбра че нямам мирис и вкус,ме изолира в едната стая 😆 , в интерес на истината с майка ми се видяхме точно за 10 Мин. и то Навън,мисля че пари разменяхме,както и да е ,трябвало е да стане ,а може и да не ме е заразила тя ,просто беше най-лесно да набедя нея. Радвам се че го изкарах и то много леко ,като стандартен грип,но не се радвам ,че мъжа ми не е ,защото той се страхува много и това донякъде ни ограничава пътуванията. Дано да има скоро ваксини за нас ,въпреки че той е и с автоимунно...не ми се мисли.. ще се регистрирам явно при самостоятелно пътуващите ,търсещи компания.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 23 минути , ivailo_radev каза:

Една новина, която за момента е само слух, ама аз да я споделя. Очаква се ваксината на Астра Зенека да не получи одобрение от ЕМА за прилагане на хора над 65 години. Т.е. точно за тези, които трябва да защитава, на тях няма да е разрешено да се слага.

еее @ivailo_radev и ти с тия конспирации,  немците реват като полярна мечка, че Астра Зенека не им доставила необходимите ваксини по договорка, а UK и другите страни вън от EU получават договорени доставки по количества. Обвинението...Става въпрос за пари...

https://www.zdf.de/nachrichten/briefing/corona-impfstoff-brecht-zdfheute-update-100.html

първото видео от пресконференцията в Давос на шефа на Астра Зенека...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , ivailo_radev каза:

Може би не си ме разбрал ,доставката на храна беше вкъщи ,не бяхме физически в ресторанта 😂

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.