Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

В специално тази ситуация всеки,  който иска да се пази и да се самоизолира от другите може да го направи и да е защитен толкова , колкото поиска . Всеки трябва да си носи отговорността сам за себе си . Който има здравословни проблеми, страх го е от вируса, може да се самоограничи без да е зависим от другите ( храна по интернет, продукти-онлайн, плащане на сметки онлайн, дистанционна работа...)

Някои хора няма как да минат само на дистанционна работа и не е приятно ако колегите им отказват да носят маска, дори и това да е задължително. 

А има и моменти на контакт и то много близък с фризьор, лекар, зъболекар. Тези хора няма да са хепи ако фризьорът, лекарят или зъболекарят не носят маска и ги заразят. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

Някои хора няма как да минат само на дистанционна работа и не е приятно ако колегите им отказват да носят маска, дори и това да е задължително. 

А има и моменти на контакт и то много близък с фризьор, лекар, зъболекар. Тези хора няма да са хепи ако фризьорът, лекарят или зъболекарят не носят маска и ги заразят. 

Избор има - сменяш фризьора, лекаря, зъболекара с такъв който е според твоите представи за предпазване 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

А защо се обвиняват хората едни други  ?

В специално тази ситуация всеки,  който иска да се пази и да се самоизолира от другите може да го направи и да е защитен толкова , колкото поиска . Всеки трябва да си носи отговорността сам за себе си . Който има здравословни проблеми, страх го е от вируса, може да се самоограничи без да е зависим от другите ( храна по интернет, продукти-онлайн, плащане на сметки онлайн, дистанционна работа...)

Абе това, да речем, че ще каже някой, че е егоистично и т.н. Ама защо тези, които наистина трябва да бъдат пазени, не ги пазят? Защо в половината Европа не слагат (няма да коментирам дали е от нежелание или неможене) един строг контрол на всякакви старчески и други домове - тестове нон стоп за всеки, който иска да помирише даже този дом. После слагат ваксините на рисковите групи и всички, които ги е страх, за да го карат по-леко. И за тях вече опасност няма.  И другите го прекарват безсимптомно, леко или средно. Естествено ще има и починали, ама много по-малко и ще са си го взели те това решение. Няма да е натоварена здравната система, поне не повече от един грип тогава наистина. Това е естествено супер лаишко мнение, ама има ли аргументи срещу него. И рисковите и по-притеснените ще са защитени от ваксината и другите ще са си взели сами решението за другия вариант.

• Харесвам 10
Публикувано:

Винаги има различни мнения и гледни точки.И разбира се,всеки има право да бъде свободен.Друг е въпроса кога свободата се превръща в слободия и нелогично пренебрежение на мерки,от които зависи здравето на всеки един от нас.

Пътувам с градския транспорт.От март месец миналата година непрекъснато се апелира да се пазим взаимно.Което означава,че все пак е важно да бъдем отговорни поне на обществени места.Носенето на маска е проява на уважение към обществото и наложителните за момента в цял свят правила.Поне според мен е така.

• Харесвам 8
Публикувано:

Отказвам да съм отговорна за хора, които сами не се пазят. Сложили им коридори на възрастните,  дори с моите родители се скарах за това. Значи аз трябва да се съобразявам, ами и на мен не са ми удобни,  аз пазарувам преди 10.00 в събота,  а те не могат. Отивам в магазина,  възрастните повече от младите,  половин час се въртят и опипват зеленчуците.  Почаках,  почаках и се наврях в тях да си взема каквото ми трябва. Всеки е длъжен сам да се пази, не е мое задължение да пазя целия свят. Който го е страх намира начин да се изолира. 

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 51 минути , funny каза:

Избор има - сменяш фризьора, лекаря, зъболекара с такъв който е според твоите представи за предпазване 

В България има 'избор', в Белгия не, всички са със маски :)) пациентът/клиентът също. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , zon каза:

В България има 'избор', в Белгия не, всички са със маски :)) пациентът/клиентът също. 

После не бива да се чудим защо българите казваме те ще ми кажат,че е задължително 😃

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

От 2 ноември фризьорите, козметиците и другите контактни професии, без тази на медиците са затворени. Евентуално, ако числата на зараза са спаднали и хоспитализациите също до много ниски нива, което е малко вероятно предвид новите британски и африкански варианти, от 13 фвруари ще ни разрешат да се подстрижем, разкарсим. Засега само мога да си помечтая за фризьор и козметик, но се преживява :)) ще се става хинду. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , zon каза:

@zon Каква е тогава причината за тази заразност и смъртност при вас, още повече като каза откога са ограниченията? Сериозно питам. Аз защото нямам отговор.

При такова регулирано общество като твоето (моето), каква е причината да не се хванат пробойните и не се отстранят?

Аз никак не харесвам маските и да лъжа, че съм щастлива от тях намирам за лицемерно, но спазвам правилата и винаги съм ги спазвала. Много ми се иска и да има смисъл от тях, обаче. 

Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

Ооо  сериозни са , спор няма !!!

Може в парна баня и сауна , не може във фитнес - сериооозна мярка ( и логична).

Може в ресторант на хотел , не може в ресторант извън хотел ( пак логично)

Може в квартални магазинчета от всякакъв тип ( не само хранителни) , но не може в мол при все че там пространството позволява хората да не се и забележат, не само да спазват дистанция.

Може в МОЛ да работи аптека, мобилен оператор... а не може книжарница !!!

Та... да изброявам ли още логични рестрикции ?

Съгласен съм с теб напълно, и съпругата ми е потърпевша защото е фризьорка и не се знае дали скоро ще отворят салоните. Аз говоря за това, че по време на локдаун, какъвто е в Англия в момента, имаш право да напускаш дома си само по няколко повода... хората го превърнаха в свободия, по улиците не можеш да се разминеш от народ...в метрото не се слагат маски, в супермаркетите също, сватби, празненства...и какво ли още не.

• Харесвам 1
Публикувано:

Баят СПАМ стана тука. Ще се върнат Българите в България, много добър вирус.

А данните за нашата страна са силно занижени, за да има лятото сезон.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Ама сам ли си ги купуваш? 

И нали знаете, че куче дето много лае не хапе 😉

Разбира се - аз съм отговорен човек! Е, моите са малко простички, български, не са като разните модерни чуждоземни, но вършат работа 🙂

Публикувано:
преди 1 минута , Rainy каза:

@zon Каква е тогава причината за тази заразност и смъртност при вас, още повече като каза откога са ограниченията? Сериозно питам. Аз защото нямам отговор.

При такова регулирано общество като твоето (моето), каква е причината да не се хванат пробойните и не се отстранят?

Смъртонстта идва главно от домовете за възрастни хора, където средната въдраст е 85+, които имат заболявания и нужда от специални медицински грижи. Има 150000 възрастни в Белгия в тези домове, отделно има възрастни обслужвани по собствените си домове.

Въпреки, че има строги мерки и всички носят предпазни средства, вирусът си намира пътища да проникне. Главно чрез безсимптомен персонал и от болниците също. А пролетта нямаха и достатъчно ЛРС и резултатът беше плачевен.

От днес новина, в Остенде в отделенито за възрастни хора в болница има 15 заразени с южноафриканския вариант на вируса. Отделно в център за грижи с апартаменти за възрастни 22 подозрителни проби пак с южноафрикански вариант.

Сега текат васкинации в домовете за възрастни, но ако избухне зараза не могат да васкинират. 

Най лошото е че предполагат, че ваксините може би няма да са ефективни срещу южноафрикансия вариант и тогава бихме били не в начална позиция, а в много по лоша, защото той е много по коварен с по дълъг инкубационне период и по заразен.

Затова се изледват всички проби сега, тестват проследяват и изолират за по дълго време контактите. 

Лошото е че заразените нямат връзка хора с история на пътувания.

И южноафриканският вариант не е внесен от Южна Африка в Белгия, а от други Европейски страни и и Дубай например. 

• Харесвам 4
Публикувано:
16 minutes ago, Брани said:

Разбира се - аз съм отговорен човек! Е, моите са малко простички, български, не са като разните модерни чуждоземни, но вършат работа 🙂

Що не каза да ти донеса от Швейцария? 

За мен си купувам китайски FFP2, не е екологично, но се налага. 

Публикувано:
преди 11 минути , Радо каза:

Don't talk on the subway, say French doctors, to limit COVID-19 spread

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-france-metro-idUSKBN29S0G6

Това го оставям без коментар. 

@Crazy Horse преди няколко месеца беше споменал за мярката да не се говори в обществения транспорт в Испания. Може да сподели как беше след това, млъкнаха ли испанците? 🙂

Сгреших автора

На 2.11.2020 г. в 16:20, Георги Матеев каза:

И още нещо весело:

Нова К-19 мярка: Мълчим в градския транспорт!

@Crazy Horse да си чувал нещо по въпроса?

Испания май първа ще превърти играта 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами да вземат да забранят говоренето като цяло предлагам аз .Що само в градския транспорт ?  А за по-сигурно и интернета да спрат че там хората като си комуникират, току виж фрЪкнал некой вирус .

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, zon каза:

Някои хора няма как да минат само на дистанционна работа

От друга страна някои хора не могат да работят заради ковид (бизнесите им са спрени). И сега как да решим кой тип хора са по-важни? Страхливите от ковид дето не могат да работят дистанционно или другите дето искат да работят въпреки ковид, но не им се позволява? 

Това е риторичен въпрос, на който няма еднозначен отговор.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 минути , boogy83 каза:

От друга страна някои хора не могат да работят заради ковид (бизнесите им са спрени). И сега как да решим кой тип хора са по-важни? Страхливите от ковид дето не могат да работят дистанционно или другите дето искат да работят въпреки ковид, но не им се позволява? 

Това е риторичен въпрос, на който няма еднозначен отговор.

На лекар, зъболекар ми и по важно да отида, отколкото на фризьор или ресторант. И ако случайно се заразя при преглед, поне няма да ме яд толкова, поне ще си е струвало. 

• Харесвам 4
Публикувано:

@ДиянаВ, испанците не млъкнаха в градския транспорт, разбира се. Нито пък аз.

Но, наистина трябва изобщо да се забрани говоренето, както предлага @funny, защото този вирус е много страшен и опасен и смъртността от него е 100%. Единственото важно нещо е здравето и нищо друго. Просто трябва да млъкнем и да следваме всички ограничения и правила, защото те са за наше добро. Нека да се откажем от всички права и свободи и пътуването завинаги в името на здравето! Това няма да ни направи роби! Просто ще си казваме ние сме свободни и ще си представяме, че пътуваме и всичко ще е наред. Ако мислим, че сме свободни, щастливи и пътуваме значи наистина е така! В крайна сметка трябва да сме търпеливи. 

Между другото, песимистът вижда един тъмен тунел. Оптимистът вижда светлината в тунела. А, реалистът вижда тъмен тунел, светлината в тунела, идващият влак и двама идиоти, които седят на релсите. Затова предлагам да бъдем реалисти.

• Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:

Песимистът казал "От това по-лошо няма накъде", а оптимистът отговорил "Има, имаааа" 

Това за усмивка и слънчево добро утро! 😊

• Харесвам 6
Публикувано:

Направих си труда да се поровя малко в статистиката и ето какво се получи

ден  (Януари)      заразени          

10   105
11   620
12   750
13   535
14   535
15   552
16   233
17   77
18   570
19   544
20   482
21   455
22   566
23   266

Общо  6290 за последните 14 дни , при население 6 918 698( според wordometer) излиза че заболеваемостта за последните 14 дни е 90,91/100 000

Ако са ми верни сметките това означава че сме в оранжевата зона(50-150) / 100 000 . Има ли държава в ЕС ( а и не само) в която може да се пътува свободно( без тестове, карантини и т.н.) при положение , че не сме в червена , а в оранжева с тенденция към жълта( дай боже)?

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.