Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 23 минути , luba_rizova каза:

И какво като отидеш с ПСР? Какво ще правиш? Всичко затворено, музеи не работят, заведения, вечерен час... Няма земен рай, ама поне имаш свободата да седиш вкъщи, да се изпикаеш пред Айфеловата кула, да отидеш на театър, да се видиш с приятели, че и да се хвърлиш в Темза, да му се не види. 

То е ясно, че ще го преживеем. Ама там е проблема. Животът не е само да дишаме, да ядем и да работим, ако сме от щастливците, които имат работа де. Чини ми се, че това дето ни прави хора са другите неща, на които нямаме право, а се очаква да им се радваме. 

Заро, е, да де. Точно по повод оцеляването се върнахме в първи клас поне бедна държава като нашата. Е не днес, но скоро. 

Както и да е, всички се надяваме на добри времена, а за младите дори време има. 

Ми, да ти кажа, при три седмици в Ангверпен, при пълен локдаун , видя, че пак имах, какво да правя/да видя.

Така че и по улиците, само да ходи човек и да гледа, пак е нещо.

Санким, кат се щурате по гори и планини, каква култура получавате, че не се сещам? Или и там има музеи и забележителности?Виж, с микцията е по- лесно, факт неоспорим.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 43 минути , funny каза:

И въпреки това смъртността е ужасяваща нали ?

Т.е ок ни е след лечение и ваксина да има над милион жертви годишно от туберколоза ? И нямаше проблем тези заразоносители ( болните от туберколоза) да пътуват, работят, ходят по заведения и музеи , Не сме и затворени по домовете, социалноизолирани , въпреки броя заболели и починали от туберколоза годишно, само защото има ваксина .....

Еми честно - не го разбирам.

Ако това ще е принципа- явно като се въведат, изкупят и пласират ваксините ще ни оставят да си живеем живота и пак ще си умират хората от коронавирус, НО контролирано и с ваксина ?!?!?!?!?

Ох, то ако е така, аз съм готов да си плати всеки по една ваксина , даже ако искат моята да не я произвеждат, аз ще си я платя и да се свършва 🙂

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 27 минути , AlexandraKo каза:

Ми, да ти кажа, при три седмици в Ангверпен, при пълен локдаун , видя, че пак имах, какво да правя/да видя.

Така че и по улиците, само да ходи човек и да гледа, пак е нещо.

Санким, кат се щурате по гори и планини, каква култура получавате, че не се сещам? Или и там има музеи и забележителности?Виж, с микцията е по- лесно, факт неоспорим.

Е, да де, но ако теста вземе,  че излезе положителен? Щото нали тази болест се кара и хем без да разбереш и хем може да умреш.  Голям умник е бил този, който я измислил.

преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Ох, то ако е така, аз съм готов да си плати всеки по една ваксина , даже ако искат моята да не я произвеждат, аз ще си я платя и да се свършва 🙂

Ще стане. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Ако е положителен си стоиш на гъза , щото дори Мангъров не твърди, че е безопасен за всички и няма гаранция кой ще изтегли късата клечка с теб. 

• Харесвам 3
Публикувано:

https://segabg.com/hot/category-zdrave/angliyskiyat-shtam-e-na-put-da-izhvurli-platnenite-maski

Чакаме и тук, като вдигна Германия крак... Та, в кръга на написаното, и понеже може да се заразиш и от очите, скоро очаквайте да ни задължат и да носим очила. А до края на годината - ще се придвижваме с противогаз. Може и да е весело на някой, ама наистина се превърнахме в жаби. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 20 минути , luba_rizova каза:

https://segabg.com/hot/category-zdrave/angliyskiyat-shtam-e-na-put-da-izhvurli-platnenite-maski

Чакаме и тук, като вдигна Германия крак... Та, в кръга на написаното, и понеже може да се заразиш и от очите, скоро очаквайте да ни задължат и да носим очила. А до края на годината - ще се придвижваме с противогаз. Може и да е весело на някой, ама наистина се превърнахме в жаби. 

И в същото време чета днес, как СЗО отново е потвърдила, че платнените маски са достатъчни и че няма промяна в това отношение от тяхна гледна точка. 😄

Редактирам си поста, за да пусна и клипчето с препоръката на СЗО.

На 1.12.2020 препоръките им са актуализирани (ама си остават същите май):

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-masks

Т.е. СЗО нямат никакви нови препоръки, няма и нови научни сведения, обаче баба/леля/кака Меркел казва, че трябва да се носят само медицински и FFP2 маски вече. Та от ей такива действия тръгват конспиративните теории наистина. И никой не излиза и да каже на какво основание е това решение. Иначе няма да има проблем да се приемат такива решения, ама да бъдат обяснени и обосновани.

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

И накрая завършват: следвайте местните authorities! 😉

СЗО много отдавна се компрометира с ненавременната си информация относно вируса. Самият им директор има доста спорна биография.

И съвсем отделно има наистина много клипчета с опити за видовете маски. Защото има платнени и платнени маски! Всякакви преметнати шалчета и парчета плат под формата на маска не пазят никой, освен носителят им от глоби.

Има значение колко слойна и от колко конеца на кв.см е тази платнена маска.

Вчера Борис Джонсън каза, че тяхната мутация по всяка вероятност е с 30% по-смъртоносна. Правят проучвания в момента. Датчаните казаха, че английската мутация е доста опасна, защото познатите досега мерки не работят ефективно. Демек с мерки положението е зле, а без мерки как ли ще е? ....

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

Вчера Борката Джонсън е имаше изказване, че тази мутация може да бъде по-смъртоносна. Говореше за 30-на % даже. Сега изследват. 

https://www.google.bg/amp/s/amp.theguardian.com/world/2021/jan/22/new-uk-covid-variant-may-be-more-deadly-says-boris-johnson

Да , но Д-р Кантарджиев каза, че още няма данни - нека вярваме на учените.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , vinidj каза:

Да , но Д-р Кантарджиев каза, че още няма данни - нека вярваме на учените.

Не живея в БГ и много, много не ги познавам бг лекарите в така нар. щаб. Предполагам, че е добър специалист. Но все не ми се вярва, че МП на не коя е държава ще се изтъпани и публично ще заяви, че тяхната мутация по всяка вероятност е по-смъртоносна без да се е консултирал неговия щаб за кризата. 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Ти сериозно ли? Борис Джонсън, който никога не лъже и няма задни мисли? 

https://breaking.bg/novini/британската-мутация-на-ковид-е-30-по-смъртоносна-и-56-по-заразна/

Ей тук пише- били правили много, много малко изследвания съвсем в начален етап, и само 8% от смъртните случаи са изследвани. Обаче айде да бием тъпана, щото нали превантивно. Борис Джонсън баш да ни е най-достоверния източник на информация... 

• Харесвам 6
Публикувано:

Ние сме АБСОЛЮТЕН световен феномен заклевам се :grin:. Не спазваме мерки, не се ваксинираме ( де защото не искаме, къде защото и ваксини нямаме ) ама действат бе мамка му.

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

“Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“, допълни Ангелов.

• Харесвам 3
Публикувано:

Как не спазвате? Нали уж не ги харесвате ама ги спазвате. Да търся ли няколко страници назад как ги спазвате по-съвестно и от нас ? 

Кога точно казвате истината? 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Как не спазвате? Нали уж не ги харесвате ама ги спазвате. Да търся ли няколко страници назад как ги спазвате по-съвестно и от нас ? 

Спазвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ мерки - демек ходя с маска където е задължително.

Говорех за друго - имаш ли идея колко хора са празнували нова година по заведения които уж не работят ... и пак ни намаляват случаите 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

И накрая завършват: следвайте местните authorities! 😉

СЗО много отдавна се компрометира с ненавременната си информация относно вируса. Самият им директор има доста спорна биография.

И съвсем отделно има наистина много клипчета с опити за видовете маски. Защото има платнени и платнени маски! Всякакви преметнати шалчета и парчета плат под формата на маска не пазят никой, освен носителят им от глоби.

Има значение колко слойна и от колко конеца на кв.см е тази платнена маска.

СЗО дава толкова противоречива информация от месеци, че единствено дава поводи за караници между хората... 

А за маските - ако не ме лъже паметта, това беше един от първите въпроси, ако не и първия, който зададох в този форум и в тази тема преди близо година. 

За момента основният въпрос, който остана в мен, е защо маските очевидно не влияят на броя заразени хора (поне статистиката в много европейски държави го доказва), а продължават да бъдат част от задължителните противоепидемични мерки и дори се усложняват изискванията. Нося си маските, но поне мога да си задавам въпроси - докато е разрешено.

Дистанцията е желязната мярка - за мен.

По повод маските - една информация, която не съм срещала в този форум. Една швейцарска компания разработи маска  Livinguard, която с повърхността си защитава и човека, който я носи - ако я носи правилно, не си пипа за щяло и нещяло очите и си дезинфекцира ръцете, разбира се (П.П. Имам я, направила съм и подаръци на приятели).

https://shop.cilander.com/products/2985-schutzmaske-livinguard-navy-gr-m 

image.png.39eb83a8d6240ac65fa4b61fc2a80bff.png

Публикувано:

Току що се прибирам от фризьор.  Фризьорката ми каза, че ако и поставят някакви условия да се ваксинира ще става партизанин.  Тя не пътува,  така, че това условие отпада. И никой от семейството и няма да се ваксинира.  От месец насам,  откакто се заговори за ваксини е питала всичките си клиенти и само 5 човека са казали,  че ще се ваксинират.  В нашия списък от 100 човека се записаха 11. Чудя се как точно ще стане това 70% ваксиниране на населението. 

• Харесвам 2
Публикувано:
5 minutes ago, funny said:

Спазвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ мерки - демек ходя с маска където е задължително.

Говорех за друго - имаш ли идея колко хора са празнували нова година по заведения които уж не работят ... и пак ни намаляват случаите 🙂

Това е в сферата на догадките. Със сигурност са много по-малко, отколкото ако заведенията бяха официално отворени. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Ако е положителен си стоиш на гъза , щото дори Мангъров не твърди, че е безопасен за всички и няма гаранция кой ще изтегли късата клечка с теб. 

Ами точно това е проблема,  несигурността. Лесно ще калкулираш теста, но това не решава проблема. 

преди 1 час, stanimir каза:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

А така. На няколко пъти се спомена как се налагат ограниченията. Какво било станало след 11 септември. Ми един бегъл поглед върху статистиката за полетите показва какво се случи, при всички тогавашни ограничения. 

Какво било станало след 11 септември толкова??? Зависи от каква камбанария гледаш. Това, че за хората в България просто се е случило, че са решили да вкарат държавата в ЕС след тази дата и вече може да се ходи без виза до повечето европейски и доста други държави, не означава, че като цяло след това събитие не се наложиха ограничения на масите в глобален мащаб и не се увеличиха невероятно правомощията на службите за принуда. Както може да се досетиш, тези две неща са в обратно пропорционална зависимост. 

Като цяло, в западния свят се живееше по-добре през 90-те, отколкото след 9/11, а много мои приятели ми казват, че през 80-те е било по-добре от 90-те (за което нямам лични впечатления). Тогава хората като цяло са били много чувствителни към неща като лични свободи, свобода на словото и печата (като алтернативна система на Източния блок, където тези неща ги нямахме) и това не са били просто празни понятия и лицемерно-кухи фрази. 

Не те знам колко пъти си ходил в САЩ преди и след 9/11, аз сигурно съм ходил едно 200 пъти, къде по работа, къде за удоволствие, някой път съм стоял и по 3-4 седмици. Преди тази дата от Канада се влизаше в САЩ по земя със шофьорска книжка. Родителите ми са ми идвали на гости и съм им вадил американски туристически визи в щатското консулство в Отава буквално за един ден - сутринта подавам документите, следобяд отивам да ги взема, тях не ги бяха виждали даже. Сега (става въпрос за преди ковид ерата) ако пристигаш по въздух, нямаш право да си заключваш чекирания багаж, освен ако нямаш специална ключалка на куфара, която службите по сигурноста по щатските летища могат да отварят. Самсонайт (предполагам и други производители) така си произвеждат по-новите модели куфари. Вече са само с една точка на заключване (а не с три като преди). Това най-малкото... 

Така наречения "Патриотичен акт" нанесе сериозен удар на свободите на хората, както в САЩ, така и по света. Съвсем спокойно и законно могат да те приберат на улицата в Стокхолм. примерно, да те бутнат в някоя кола, после във взет на лизинг джет, да те закарат в базата в Гуантамо и да те измъчват, докато не си признаеш, че си член на някаква терористична група. Това, разбира се, е много малко вероятно да се случи на теб или на мен, но де факто има такава законна възможност и се е случвало на не малко хора.

Така, че от наша българска локална камбанария, след 9/11 хората са усетили някаква по-голяма свобода на предвижване, но от глобална гледна точка, преди това се пътуваше много по-лесно. Аз съм влизал в Испания или Франция без да си играят даже да ми отварят паспорта на граничен контрол по летищата, да не говорим да бият печати. По-големия брой полети и пътнически трафик последните години преди ковид-ерата е резултат на развитие на авиационната и туристическата индустрии, а не на някакви по-големи свободи. 

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, funny каза:

Т.е ок ни е след лечение и ваксина да има над милион жертви годишно от туберколоза ? И нямаше проблем тези заразоносители ( болните от туберколоза) да пътуват, работят, ходят по заведения и музеи , Не сме и затворени по домовете, социалноизолирани , въпреки броя заболели и починали от туберколоза годишно, само защото има ваксина .....

Тези точно с туберкулозата не пътуват, ходят по музеи и заведения. Туберкулозата е болест на бедните прослойки от обществото, най вече в бедните страни. Те за да получат Шенгенска виза освен един куп документи и докозателства за финансова възможност ще им искат и ваксинации за да влязат в държава от Шенген.

В Западна и Северна Европа не ваксинират срещу туберкулоза от много десетилетия, защото е изчезнала. Ако някой ще ходи да работи в страна от например Централна Западна Африка, или пък дете от Белгия с такъв произход ще ходи на ваканция при роднини пак там, го ваксинират срещу туберкулоза преди да замине.

Против хепатит B в Белгия ги ваксинират и реваксинират още в училищата. В днешно време казват, че имаш имунитет за 10 години минимум, предпорагат даже, че е доживотен но още не е минало достатъчно дълго време за да има доказателство за това. 

Дъщеря ми миналата година си прави ваксинации против хепатит А по нейно желание и се тества и за B, но за B си имаше имунитет и не си сложи комбинирана ваксина и за двата вида, а само за А. Аз имам и за двата вида, с реимунизации. 

• Харесвам 6
Публикувано:

@Rainy, при нас маските винаги са били задължителни вътре и никога навън. Само сервитьорите през лятото бяха с маски и ръкавици навън, когато обслужваха външни маси. Сега си е прилично студено и много хората си ги носят и навън. 😉 В момента сме в локдаун, в понеделник свършва. Засега удържат положението, даже го и подобряват, ама да видим докога.

Това е за днес. Антигенните тестове се правят от лл в поликлиниките:

Спойлер

1974956787_Screenshot2021-01-23at13_26_42.png.4ecde8cac482003619293789aab8afc0.png

Като цяло не следят много-много за спазване на карантината, уж с приложение за смарт телефон. Ама кой хванат да си го инсталира, кой не...😉 Детските градини не са спирали да работят, сега връщат всички ученици. Ако се влоши положението, големите ще минат на смесено обучение. И тук се мъчат да налучкат вярната формула и зя някои неща се получава, за някои не.

Писах, че датчаните сигнализират, че познатите мерки не помагат при сегашната мутация. Ама и те не знаят какво помага.... Мисля, че в момента всички са в патова ситуация. И това само при британската мутация, ама като трайно се настанят и бразилската, и южноафриканската, съвсем ще се спече работата?!

• Харесвам 5
Публикувано:

По повод маските една лека шега. Т.е. си е реалност де, ама в случая го слагам в категория забавни.

В Германия шофьорът на автомобил няма право да покрива лицето си според техния закон за движение по пътищата. Според правилника за защита от корона всеки е длъжен в момента да носи маска, ако се среща с хора от друго домакинство и не може да се спази дистанция от 1,5 метра.

Та какво прави шофьорът на такси? 😄 😄 😄

преди 2 минути , ivailo_radev каза:

По повод маските една лека шега. Т.е. си е реалност де, ама в случая го слагам в категория забавни.

В Германия шофьорът на автомобил няма право да покрива лицето си според техния закон за движение по пътищата. Според правилника за защита от корона всеки е длъжен в момента да носи маска, ако се среща с хора от друго домакинство и не може да се спази дистанция от 1,5 метра.

А сам си отговорих на въпроса. Таксиджиите имат право да носят маска, ама само ако не носят слънчеви очила или шапка 😄 Това е сериозно - понеже така може при нарушение (за снимано с камера става дума), все пак да познаят кой е.

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 21 минути , DaBo каза:

Мисля, че в момента всички са в патова ситуация. И това само при британската мутация, ама като трайно се настанят и бразилската, и южноафриканската, съвсем ще се спече работата?!

В някои райони вече има недостиг на кислород в болниците. Как липсата на кислород се комбинира с правото на свободно придвижване оставям за домашно.

преди 4 минути , ivailo_radev каза:

Ами оня на снимката с тръбата е гений

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Кои са нас и кои са вас, че да знам в коя група съм 😄

• Смея се 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.