Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 минути , neuromancer каза:

И на мен...

Аз баница мога да правя и съм правил много пъти, ама тук кори няма, а чак толкова профи та да си правя сам кори не съм

А пробвал ли си, с тъничко нарязан хляб? Правила съм, много става вкусно и си е като баница с кори.

 

https://recepti.gotvach.bg/баницаотхляб/

  • Харесвам 1
Публикувано:

не съм, ама може да пробвам

то има такива тънки питки като за дюнер, не са баш кори, ама ако ще правим експерименти....

 

баба ми правеше сама кори, ама аз тогава не изявих желание да се науча, а сега тепърва да почвам да експериментирам сам нямам време

носил съм кори от България и съм правил баници тука, даже баджанака наскоро ме питаше как се казва онова нещо дето съм го правил, пък аз се чудех какво точно е било, точно баница беше

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 56 минути , neuromancer каза:

не съм, ама може да пробвам

то има такива тънки питки като за дюнер, не са баш кори, ама ако ще правим експерименти....

 

баба ми правеше сама кори, ама аз тогава не изявих желание да се науча, а сега тепърва да почвам да експериментирам сам нямам време

носил съм кори от България и съм правил баници тука, даже баджанака наскоро ме питаше как се казва онова нещо дето съм го правил, пък аз се чудех какво точно е било, точно баница беше

Имаш ли машинка за кори за лазяна? Ето за това става въпрос:

 

Спойлер

1962_1.jpg.5d3c192c5a599a681c37d5a1724f8c90.jpg

 

Ако имаш такава, можеш да си разточиш тънка, дълга кора и да я навиеш с плънка от яйце и сирене. Някои от машинките имат много ниска степен и кората става сравнително тънка. После може още малко да разточиш с точилката. Е, не става баш точно като родната баница, но много доближава.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Резултатите от готвенето днес -в междинна фаза😀: сладоледът с горски плодове съм снимала преди да го сложа в камерата; пържената граца (дребен сафрид) - преди да го сложа в плато за сервиране и кьопоолу- преди да го завърша с маслини и магданоз в чиния за салата.

20210121_190955.jpg

20210121_143832.jpg

20210121_143843.jpg

20210121_185543.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 часа, marycap каза:

Резултатите от готвенето днес -в междинна фаза😀: сладоледът с горски плодове съм снимала преди да го сложа в камерата; пържената граца (дребен сафрид) - преди да го сложа в плато за сервиране и кьопоолу- преди да го завърша с маслини и магданоз в чиния за салата.

20210121_190955.jpg

20210121_143832.jpg

20210121_143843.jpg

20210121_185543.jpg

Тия рибки, каква апетитна, златна коричка имаааат:))))

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

 

Баница с пудра захар. Сърът много я обича така и му угаждам, от време на време, че нали, все внимаваме 😞

 

783C0327-E4C3-4F8C-8E69-E3320ABA5B1D.jpeg.9ff5290410427dc5710e094b9cf820b6.jpeg

 

  • Харесвам 8
  • Браво 3
Публикувано:

@AlexandraKo Тъкмо днес си улучила ден за угаждане - в Исландия празнуват bóndadagurinn ("денят на съпруга") и жените трябва да угаждат на мъжете с каквато храна им поискат. А другата седмица е обратното, тогава е konudagurinn ("денят на жената") 😉 

 

От мен едни яйца "Бенедикт" и любимият гювеч, този път с пушена агнешка наденица:

 

IMG_1040.JPG.472957bb952a388c0aac2eb72f7c08f3.JPG

 

IMG_1161.JPG.acc06e7c0f59ec246bdcb077cc036154.JPG

 

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 минути , DenitsaS каза:

@AlexandraKo Тъкмо днес си улучила ден за угаждане - в Исландия празнуват bóndadagurinn ("денят на съпруга") и жените трябва да угаждат на мъжете с каквато храна им поискат. А другата седмица е обратното, тогава е konudagurinn ("денят на жената") 😉 

 

От мен едни яйца "Бенедикт" и любимият гювеч, този път с пушена агнешка наденица:

 

IMG_1040.JPG.472957bb952a388c0aac2eb72f7c08f3.JPG

 

IMG_1161.JPG.acc06e7c0f59ec246bdcb077cc036154.JPG

 

Ти кажи, кажи, кога точно е konydagurinn, че имам нещо по-голямко на ум, да ми угажда Половинът:))))

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Ти кажи, кажи, кога точно е konydagurinn, че имам нещо по-голямко на ум, да ми угажда Половинът:))))

Не било другата седмица, ами чак другият месец - на 21-ви февруари 😄 Така че имаш време да го подготвиш психически 😉

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
В момента, DenitsaS каза:

Не било другата седмица, ами чак другият месец - на 21-ви февруари 😄 Така че имаш време да го подготвиш психически 😉

Ееее, много далече, тъкмо наточих зъбииии:))))))

  • Смея се 2
Публикувано:

@AlexandraKo, аз си правя баница със скир, яйца и сирене. Използвам ето тези кори: те са с по-малко въглехидрати(срещал съм ги във Фантастико) , сравнено с другите.

За една кора използвам 200гр скир, 2 яйца и около 100гр сирене. Супер се получава. Та, може да пробваш. 

 

20210122_182009.jpg.8bb7f6bfa22213921b16744bc654f898.jpg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 26 минути , Граф Вронски каза:

@AlexandraKo, аз си правя баница със скир, яйца и сирене. Използвам ето тези кори: те са с по-малко въглехидрати(срещал съм ги във Фантастико) , сравнено с другите.

За една кора използвам 200гр скир, 2 яйца и около 100гр сирене. Супер се получава. Та, може да пробваш. 

 

20210122_182009.jpg.8bb7f6bfa22213921b16744bc654f898.jpg

Благодаря ти:))) И унас всичко се прави със Скир, тези кори също ги предпочитам, ама бухам по повечко  яйца:))))И мАсълце:)))

Ама нали, нашенско сирене не ядем, брашно - също, захар пък - хич, та днес - разгул:))))

Ма нали било ден ,  на угаждане на мъжа:))) Пък той, мнооооого  заслужава, да му се угажда:))

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ееее, много далече, тъкмо наточих зъбииии:))))))

Е, нищо де! Ти му кажи, че е другата седмица. Едва ли знае. 😜

 

Нефотогеничен, бърз миш-маш, директно от тиганЯ'

 

IMG_6202.jpg.896c2066a909832b54331429ea7efb43.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 4
Публикувано:

Една ципура бухнахме във фурната, пълнена с лимон на филийки. За гарнитура зелена салата. И по една препечени филийка германски хляб за разкош. Десертите при нас винаги са плодове, затова днес мандарини. 

  • Харесвам 10
Публикувано:

Днес в една от кулинарните групи видях картофени кюфтета и се сетих, че не съм правила скоро. Сложих да варя картофите и тръгнах да прибирам детето от градина. Прибрах се преди да е станало прекалено късно, вода в тенджерата нямаше, имаше малко дим, но само долната част на картофите беше поизгоряла. Успях да спася вечерята и дори се получиха доста вкусни (и без аромат на въглени). Та ето ги и тях и една панакота с домашно сладко от ананас 

IMG_20210122_191449.jpg

IMG_20210121_163450.jpg

  • Харесвам 14
Публикувано:
преди 17 минути , Rainy каза:

Домашна кето пица. Разкошна се получи! Едва я снимах... :grin: :wub:

 

141844657_10221765527584776_6424721977078089888_n.jpg.31c1f673b8d849f4632487cee4007091.jpg

 

142190890_10221765529104814_5506659667402187736_n.jpg.aef4b633df9805f8a018e2fa6ec9abee.jpg

 

141065447_10221765529344820_7744435634816203517_n.jpg.4594eac49547dd64a2dc6fdd4cc84ff2.jpg

 

С какво е направен блата? Наистина изглежда адски апетитно 🙂 периодично и аз се храня кето, а е периодично, защото много обичам филийки с масло и мед 😄

Като се почувствам виновна веднага се сещам, че Миле Китич беше казал-кило долу, кило горе-брига ме 🙂

  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 минути , Стоянка каза:

С какво е направен блата? Наистина изглежда адски аретитно 🙂 периодично и аз се храня кето, а е периодично, защото много обичам филийки с масло и мед 😄

Като се почувствам виновна веднага се сещам, че Миле Китич беше казал-кило долу, кило горе-брига ме 🙂

Хахаххахааа... Аз не съм в момента на този режим, защото са ми твърде слаби ангелите :grin: Понякога и аз като теб. Просто видях снимка и рецепта при приятелка и се олигавих... 🙂 Стана наистина прекрасна. Ето рецептата: 

 

В чопъра накълцах броколи и карфиол, добавих сол, черно пиперче, едно яйце ( ако са повечко зеленчуците може и две) и 1 супена лъжица хуск (може някакво кето брашно). Сложих блата да се запече малко и когато беше полуготов, добавих отгоре доматена паста със зехтин и риган, гъби и маслини. Запекох за още 10-15 минути - зависи от фурната, и когато е почти готова, поръсих с моцарела. При сервиране - и рукола 🙂 

Публикувано:

Забърках едно тортЕ, тип, чистяхладилника:))

Бяха ми останали парчета Медовик - смлях ги в чопъра, заедно с орехите. Крем - комбинация от на @Tonycoсладоледа / разбита течна сметана+разтопен черен шоколад+малко Сгущенка/,малко Маскарпоне, малко заквасена сметана, 2 лъжици какао.Абе, каквото беше останало по малко, го употребих.

Ред трохи, ръсвам кафе отгоре, да не е сухо, ред крем, колкото реда се събраха, във формичката.

Отгоре - орехи и настърган бял шоколад.

Като постои в хладилника, ще видим и на парченце как е.

Най- много, ако не може да се реже, да се наложи, кусане  на торта с лъжица:))))

 

FDAF0CBA-D7DD-43EC-9940-708AC6FC0A79.jpeg.eec28550a0a66e289ec6ef9c4c005788.jpeg

 

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:

Тази сутрин, мързелива закуска от мен. 

 

 

IMG_20210123_104420.jpg

 

Кроасаните не са особено еднакви, но пък за сметка на това са вкусни. Казах че са мързеливи, защото са от готово тесто, което преди вече доста години открих в белгийския Карфур, а сега и тук. Много съм happy. 

 

Плюс домашно сладко от вишни. И бяло сирене. 

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
На 18.01.2021 г. в 13:21, Мари Николова каза:

 

@Роца, може ли рецептата за зелевият пай? 🙂

 

Ето я, с извинение за забавянето ☺️ (понеже тази седмица вечер не бях пред копютъра).

Рецептата е от книгата "Pride and Pudding" на една белгийска блогърка и кулинарен автор, която много харесвам и следя от няколко години, Regula Ysewijn (a.k.a. Miss Foodwise). 

Долу е моята интерпретация, най-вече с метода на печене, понеже нямам форма за пудинг, а ползвах йенска тенджера с капак.

 

Зелев пудинг
 
Продукти:
(за овална йенска тенджера с размери 26х18х8 см, с капак)
500 г свинска кайма
1/2 глава къдраво (савойско) зеле (тъмно-зеленото)
150 г пушени гърди
2 яйца голям калибър
1/8ч.л. настъргано индйско орехче
1 с.л. сос Устършър
1 с.л. ябълков оцет
шепа сушени червени боровинки (cranberries)
черен пипер
Пет от външните големи листа на зелето се отрязват, измиват и оставят настрана, за да послужат по-късно за облицоване на тенджерата.
Останалото зеле се нарязва на ситно, посолява и задушава за 2 минути в микровълновата фурна, за да омекне и да си пусне водата. Отцежда се и се поставя в купа. Пушените гърди се нарязват на дребни кубчета и се добавят към зелето. Прибавят се каймата, яйцата, подправките, оцетът, сосът Устършър и сушените боровинки и всичко се омесва.
Фурната се загрява на 160 градуса.
Тенджерата, в която ще се пече, се облицова с 4 от целите листа зеле, като краищата им ще са по-високо от тавата. В средата на зелевите листа се поставя плънката и се притиска и изравнява добре. Покрива се с последния лист зеле и се завива отвсякъде със стърчащите краища на останалите зелеви листа. Покрива се с капака и йенската тенджера се поставя в дълбока тава. В тавата се налива гореща вода, докъм средата и се слага във фурната. Пече се около 2 часа на 160 градуса. Сервира се топло.
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Тортата е супер, сега клъцнах за проба.

D8478B4E-E68E-4027-BD2C-5000BC6ADEF7.jpeg.913b6f0b5eef461f90a44ff406b263e6.jpeg

 

И между другото, опекох една тава кисело зелце, със свинско джоланче, много праз и мъничко ориз.

 

B5D9CF04-7454-42C3-906E-281E82AC1F33.jpeg.85cee66b96481a34d0363d9461081776.jpeg

 

Маринованките чушчици-за разкош:))))

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, bobole4e каза:

@AlexandraKo , честито 16 000-но мнение :clapping:

 

160000.png.2f25f69d7c0c1466dca30814ec96946f.png

Оооо, благодаря!Благодаря!

Приказкивка съм си, пъъъък!:)))))

Нямаше да забележа 😞

  • Харесвам 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.