Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз си купувам готово гхи и почти само с него готвя. При нас 500 грама е около 6-8 лева, а органик гхи за същото количество е около 18-20 лева. Ние сме двама, но готвя почти всеки ден и половин килограм ми стига за много време.

  • Харесвам 1
Публикувано:
7 hours ago, Бръмбар said:

Ева, има ли някое което препоръчваш? На мен готовите ми миришат много на маргарин и не ми харесват. Веднъж прегледах съдаржанието на наличните в 3 магазина поне и нямаше нито едно с масло. По тази причина избягвам ястия с бутер тесто, понеже готовите не ми харесват, а нямам желание особено да меся. 

Взех бутер тесто на Бела. Хич не го и погледнах, че само такова имаше, пък трябваше да употребя спешно 4 жълтъка. Да, и аз избягвам такива ястия поради тази причина 😞 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

дайте подробности за тези  с праз и нахут

Агнешко (или телешко) с праз и сушени сини сливи: 3 бр. праз, 400 г  нарязано месо, 250 г сушени сини сливи, 400г белени домати (от буркан), олио, зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 1-2 дафинов лист, 1с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. червен пипер, 2-3 см хариса ( или щипка лют червен пипер.

Накисват се сливите да набъбнат. Запържва се леко месото в загрятото олио. Добавя се харисата, като се бърка. После-червения пипер и се гаси с доматите. Добавя се захарта, Като се смесят вкусовете, се прибавя праза, нарязан косо на парчета около 3 см. Следват всички подправки и сливите. Заливат се с 350-400 мл вода и се затваря тенджерата под налягане. След като индикаторът покаже, че налягането е достигнато, намалява се котлона и се готви половин час.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
Публикувано:

@DaBo някои неща са на много интересни цени в България.

Онзи ден видях готов телешки бульон - български от кости, на скромната цена от 9,50лв за 720мл буркан..

Беше на червен етикет-намален..

 

Всички бутер теста са с палмово масло  или маргарин, поне аз не съм срещал други.

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Казвала съм, даже и рецептата май е бях споделила, че си правя домашен бульон от кости. Сега за супата използвах него. Но наистина някои цени в БГ ме изумяват. То, затова сигурно като кажа на приятелите там, че готвя с гхи и ме гледат малко странно. 😀
 

  • Харесвам 1
Публикувано:

@Alexander, ето примерно агнешко с нахут - 

Спойлер
продукти:
250 -300 гр. нарязано на дребни кубчета телешко или агнешко месо
1,5 водна чаша изкиснат 1 нощ нахут или готов сварен
гореща вода (за тенджерата с месото)
олио/зехтин
2 средни глави лук
1 пълна супена лъжица доматена салца
Червен пипер на люспи (пул бибер)
Сол
Черен пипер (по желание)
магданоз за наръсване при сервиране
ПРИГОТВЯНЕ:
Слагате месото в тенджера на котлона да се сотира без мазнина.
Разбъркайте и добавете 4 пръста вода.
Разбъркайте и захлупете тенджерата с капак.
Оставете месото да къкри, докато водата се изпари.
Добавете олио и разбъркайте.
Нарежете лука и го добавете към месото, разбъркайте.
Добавете доматената салца и хубаво разбъркайте.
Оставете да се позапържи месото със салцата за 2-3 минути.
Добавете изкиснатият една нощ нахут и разбъркайте хубаво с месото и салцата.
Добавете останалото олио, червения пипер на люспи и солта и разбъркайте.
Налейте вода – 4 пръста над нивото на месото и нахута. Разбъркайте.
Захлупете тенджерата и гответе на бавен огън, до омекването на нахута. (ако има нужда долейте още малко вода, ако изври преди да е омекнал нахута)

 
Ястието можете да приготвите и в глинен или керамичен гювеч, като добавите вътре цели лукчета арпаджик и цели люти (или не люти) чушки.

Али назик -

Спойлер
продукти:
300 грама пилешко месо (нарязано на дребно) или агнешко
1/2 пакетче краве масло
1-2 скилидки чесън
1 супена лъжица пиперкова салца
1 чаена лъжичка млян червен пипер
щипка смлян черен пипер
1 чаена лъжичка сол
За патладжанената смес:
3 малки печени патладжана 
1 чаена лъжичка сол
1 купа кисело мляко с чесън
 
  1. Сложете маслото в дълбок тиган. Добавете нарязания чесън и сотирайте внимателно.
  2. След това добавете нарязаното на малки кубчета месо, разбъркайте, покрийте с капак и оставете за 6-7 минути на слаб огън да се задушава.
  3. Към края на задушаването добавете пиперковото пюре, млян червен пипер, щипка черен пипер и сол, за да овкусите месото и дръпнете от котлона.
  4. Нарежете първо на дълго печените патладжани с остър нож върху дъска за рязане. Посолете и продължете да ги кълцате с ножа.
  5. Когато са добре накълцани, прехвърлете патладжаните в купа, в която вече сте сипали разбърканото с чесън кисело мляко. Объркайте добре двата компонента.
  6. Сипете от млечно-патладжанената смес в чинията за сервиране. В центъра върху нея поставете изпърженото месо.
  7. Сервирайте като залеете с джъзнат на тиган лют червен пипер с краве масло. Украсете с магданоз и опукани средно люти чушки (Хабанеро или Рокита).

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, marycap каза:

Готвено с много лук (най- добре с цели малки лукчета) и сушени сини сливи с костилка. Много хубаво е и с праз. Също любимо ядене- с арпа- фиде. (Забравих другото му наименование). Трето ядене: със зелен лук и лимон. И четвърто- с бамя,домати и картофи. Всички се готвят бързо и са много вкусни.

Не разваляйте манджите с разни лук, праз и чесън... 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Пържолка с гремолата (магданоз, чесън и лимон), зелена и картофена салата и една салата с червено зеле и ябълки (и с мандарини съм правила) с дресинг от настърган джинджифил, малко мед, оцет и захтин, която видях преди време в  Бон Апети  и ми допадна и правя сравнително често напоследък.

20201128_180138.jpg.e8bccf7595224852e992479f08452d88.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
На 27.11.2020 г. в 15:43, Eva eva каза:

Минавам набързо да покажа едни Мигелчовци от снощи и да обявя официално, че коледното сладкоправене започва СЕГА

DSC_0378-2.jpg

И в моя хладилник вече отлежават първите проби за тази година 😂

 

Иначе тези дни вкъщи ядохме по Йотам Отоленги - пилешки бутчета със заатар, сумак и още една сюрия подправки и огретен от карфиол с къри и  горчица.

И едно къри с варени яйца и кокосово мляко днес на обед.

 

 

20201126_192205-02.jpeg

 

20201126_185439-01.jpeg

 

20201128_130527.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 3
Публикувано:
На 28.11.2020 г. в 18:49, crazyhorse каза:

Не разваляйте манджите с разни лук, праз и чесън... 

иска ми се да натисна бутон "Не харесвам", но няма такъв. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Да се отчета с лучена супа по рецепта на Роца, идеална е, лесна и много вкусна, моята е поръсена само със зряло жълто сирене. Нямах подходящ хляб за филийки, но и така е много вкусна. 
 

 

5D23E278-EB1B-4841-803A-1C8831D8B9D8.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

@Deskar, радвам се, че рецептата ви е харесала!

Ние днес сме на шкембе чорба (с чесън и оцет 😂), omurice - японско-европейски фюжън от пържен ориз с пиле и зеленчуци, завит в омлет и щедро поръсен с кетчуп и трюфели с бял шоколад и портокал (първата от тестваните коледни рецепти за годината 😂)

 

25112019-IMG_0464.jpg

 

20201129_131645.jpg

 

20201129_181348.jpg

  • Харесвам 17
Публикувано:
преди 3 часа, но нейм каза:

иска ми се да натисна бутон "Не харесвам", но няма такъв. 

Бутон "Замислям се" го замества тук!

Иначе,изобщо не понасям лук,праз и чесън в състояние,различно от сурово!

Публикувано:

Аз бях вчера на вълна Американския юг -Джамбалая и малко попрепечен тиквен пай (освен с тикви, и със тънък слой пюре от кестени). Какво още му трябва на човек, освен си сипе чаша червено вино и да си пусне малко джаз в студената есена вечер:

 

DSC03251.JPG.4d77c3f75ef33750e79d80ddbac8ff23.JPG

 

DSC03244.JPG.4f9163f351851dbfb17ad18c9fd19931.JPG

 

  • Харесвам 16
Публикувано:

Включвам се с аромат на канела и коледни ухания! 

Канелени рулца

 

20201130_085038.thumb.jpg.85d325c83382739ff640c86977d138ab.jpg

 

20201130_085312.jpg.210f2169400266fbe8e3ab1cad34f801.jpg

 

В Скандинавието са популярни  като Kanelbullar. Ето едни такива хапнати нейде в Gamla Stan

20201130_090243.jpg.70c15675fe9e61416965c9d96f542823.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Включвам се с аромат на канела и коледни ухания! 

Канелени рулца

 

20201130_085038.thumb.jpg.85d325c83382739ff640c86977d138ab.jpg

 

20201130_085312.jpg.210f2169400266fbe8e3ab1cad34f801.jpg

 

В Скандинавието са популярни  като Kanelbullar. Ето едни такива хапнати нейде в Gamla Stan

20201130_090243.jpg.70c15675fe9e61416965c9d96f542823.jpg

Тези канелени кифлички са супер-мега-вкусни, а твоите изглеждат великолепно! Аз правих при предишната карантина, единствения проблем е, че не мога да се органича с една-две. И в опит да не получа силна "кифлотреска", както казва Карлсон, който живее на покрива, реших да замразя половината тесто и след време  само да добавя плънката и да ги изпека, но това не се оказа добър вариант, кифличките от замразенто тесто никак не станаха добре, не знам дали аз не го замразих както трябва или не търпи замразяване. Тия дни си мислех за тях, но реших да не поддавам на изкушения (засега) 😀. Ето ги моите от април:

92618852_10157424490958472_4184588835516055552_o.jpg.d3cbc39ca8c4196977164082e8036914.jpg

 

93232652_10157424490948472_1656760059356512256_o.jpg.d5135b28aff7a87a6ee7634a09f97cbd.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

Малееее, колко изостанах с готвенето:((((

 

Още не съм разтурила куфарите, но спретнах за сутрешното кафе, едни кето кокосови курабийки.

Хем да си пробвам новите украси, дето си ги купих от Ангверпен:

 

F76243CC-9BC4-4081-9E0C-9807D9B98FD6.jpeg.07b2f322a2a5f449024ecaca41f4ebca.jpeg

 

A4F04CE0-3A87-4BE9-B3F3-1C5B8F95D1BD.thumb.jpeg.ad17205e9be143fa8be870a1336e5724.jpeg

 

Разни сърца и мечета/кравички - не сме на едно мнение със Съра:)))))

Вкуснички станаха.

 

1 ч.ч кокосово брашно

2 лъжици кокосово мляко

4 яйца

1 бакпулвер

1/2 чаша кокосово масло

2 супени лъжици еритритол

Пекох 20 мин. на 200 градуса

  • Харесвам 17
Публикувано:

Готов ми е и обядът. Сушена коприва, с черен ориз и домашен доматен сос, поръсена с моцарела.

За гарнитура - биволско кисело мляко.

 

EC345278-3D86-4DC4-923E-8FA5C4AE4518.thumb.jpeg.3352bc4f057d7dc445e4f0c38f418876.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 час, Бръмбар каза:

Тези канелени кифлички са супер-мега-вкусни, а твоите изглеждат великолепно! Аз правих при предишната карантина, единствения проблем е, че не мога да се органича с една-две. И в опит да не получа силна "кифлотреска", както казва Карлсон, който живее на покрива, реших да замразя половината тесто и след време  само да добавя плънката и да ги изпека, но това не се оказа добър вариант, кифличките от замразенто тесто никак не станаха добре, не знам дали аз не го замразих както трябва или не търпи замразяване. Тия дни си мислех за тях, но реших да не поддавам на изкушения (засега) 😀. Ето ги моите от април:

92618852_10157424490958472_4184588835516055552_o.jpg.d3cbc39ca8c4196977164082e8036914.jpg

 

93232652_10157424490948472_1656760059356512256_o.jpg.d5135b28aff7a87a6ee7634a09f97cbd.jpg

Аууу, че пуФкави:good:

преди 1 час, Бръмбар каза:

единствения проблем е, че не мога да се органича с една-две

Да, това им е страничен ефект:girl_haha:... и аз така- все съм си с кифлотреска

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Хайде и  таханово кето хлебче , със слънчоглед.

Че трябва да намалим прираста от пътуването:(((

 

30059D17-02BF-4D40-AE0F-1A589AE68F4C.jpeg.6a0411262efb3686a7448ef5b52408e9.jpeg

  • Харесвам 16

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.