Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Всеки си има някаква такава храна. Но трябва да призная, че ако не знаеш какво ядеш, по тази рецепта изглежда просто като трошлив блат. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

...а също готвя почти, всеки ден. Ама и не готвя по много, като за едно ядене...

Съща непалска домакиня 🙂.  Там (почти) винаги имах току-що сготвена, в повечето случаи пред очите ми,  храна. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

С мАсълце и малко сиренце, хем закуска, хем, мезенце за винце:)))🍾

А може ли рецептата?

Разбира се

2 ч.ч брашно ( тези бяха 1 бяло една пълнозърнесто)

1 пак бакпулвер

1 ч.ч и 1/2 ч.ч сирене 

2 яйца 

1 ч.ч кисело мляко

2/3 ти ч.ч олио 

кимион, чубрица 

по отделно се се смесват сухите съставки и се добавят яйцата разбити с олиото и кис. мляко 

пекат се на 180 с вентилатор за 20 мин

Малко преди да се извадят се поръсва с кашкавал,( моцарела) и сусам 

• Харесвам 4
Публикувано:

Карфиола и на мен не ми е сред най-любимите. Основно в топли салати ми харесва и според мен му вървят соев сос и разни източни и пикантни подправки (освен по-голямо количесвто зехтин и печене за кратко на висока температура). Правих преди време едни кюфтета от карфиол и освен, че аз хапнах, другите попреседяха и заминаха на боклука. Блата на пици на много места го срещам и му се каня, но още не съм го пробвала. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 часа, luba_rizova каза:

След няколко дни, 5.12.е Санта Лучия, като казахте Швеция, за този ден се правят шафранови кифлички, оформени по специален начин. Правя всяка година.

IMG_20201201_071439.jpg

IMG_20201201_071503.jpg

В Швеция го празнуват на 13.12., но може би в Италия е по-рано. Може ли да дадеш твоята рецепта за шафрановите кифлички? Аз също много ги харесвам и тази година искам да пробвам, че тъкмо имам хубав шафран. Твоите с каква форма са? Защото обикновените saffransbullar са по-големи и навити като охлювчета, а тези за празника се казват lussekatter и са като S. Не знам как ще ги оформя, трудно ми се струва...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, DenitsaS каза:

В Швеция го празнуват на 13.12., но може би в Италия е по-рано. Може ли да дадеш твоята рецепта за шафрановите кифлички? Аз също много ги харесвам и тази година искам да пробвам, че тъкмо имам хубав шафран. Твоите с каква форма са? Защото обикновените saffransbullar са по-големи и навити като охлювчета, а тези за празника се казват lussekatter и са като S. Не знам как ще ги оформя, трудно ми се струва...

Да, права си, объркала съм датите. 

Ето обяснена рецепта. Правих ги по една рецепта от Гуд фуд, но Йоана супер обяснява, та след първите пъти ги правя по нейната, те са еднакви по същество https://www.kulinarno-joana.com/2016/12/shvedski-shafranovi-kiflichki/

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 21 часа, Светославов каза:

Съща непалска домакиня 🙂.  Там (почти) винаги имах току-що сготвена, в повечето случаи пред очите ми,  храна. 

Непалската домакиня, днеска извъртя набръжко,  едни чушчици с булгур и гъбки. За разядка и заливка- млечен сос - чесън, малко заквасена сметана и крема сирене, в блендера. 

0B2A8380-7FFA-4339-8B97-89398E0F0463.thumb.jpeg.d9e047072f8850e34ec61589d9022e9a.jpeg

За десерт - по една кокосова курабийка за разкош:)))

840AEE32-E487-4C94-893F-FDFD13C7CEFE.jpeg.9a8ec967f361a893275747e8d806eb56.jpeg

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 часа, DaBo каза:

Чушките си ги замразих есента (пресни, почистени и вакуумирани).

Може ли да подскажеш с какъв уред вакуумира чушките? Отдавна си мечтая за такова приспособление, ама да е качествено. 

Публикувано:

Това е произведение на мъжа ми 🙂  По-долу пускам и неговите обяснения, ако ви е интересно.

Привет колеги, като за първи опит ви представям побългарен "Tenderloin". Оригиналната рецепта е проста: https://www.youtube.com/watch?v=YJEOSRUAYQU…. Ама аз направих следното: 2 бонфилета. 50 гр. сол 50/50 нитритна + йодирана на кг, преизчислена за моя грамаж. Вместо да го държа 12 ч. в плик, го държах 24 ч. , вместо да го изплакна в бира, го накиснах 1 ч., щото го забравих. Забърках си на око адска смес - ронена чубрица, пушен червен пипер, черен пипер, сминдух, риганче - не мога да дам точни грамажи, защото няма такива. И с тази смес поръсих бонфилетата. Казвам "поръсих", а не овалях. След това и двете бяха натъпкани в терешки чоз и 21 дни на простора. Получи се нещо невероятно.

DSC_0455-2.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 7
Публикувано:
преди 27 минути , Eva eva каза:

Това е произведение на мъжа ми 🙂  По-долу пускам и неговите обяснения, ако ви е интересно.

Привет колеги, като за първи опит ви представям побългарен "Tenderloin". Оригиналната рецепта е проста: https://www.youtube.com/watch?v=YJEOSRUAYQU…. Ама аз направих следното: 2 бонфилета. 50 гр. сол 50/50 нитритна + йодирана на кг, преизчислена за моя грамаж. Вместо да го държа 12 ч. в плик, го държах 24 ч. , вместо да го изплакна в бира, го накиснах 1 ч., щото го забравих. Забърках си на око адска смес - ронена чубрица, пушен червен пипер, черен пипер, сминдух, риганче - не мога да дам точни грамажи, защото няма такива. И с тази смес поръсих бонфилетата. Казвам "поръсих", а не овалях. След това и двете бяха натъпкани в терешки чоз и 21 дни на простора. Получи се нещо невероятно.

DSC_0455-2.jpg

Ми що, много хубаво си го е обяснил човекът, браво, чудно му се е получило!
А пък аз, научих нова дума “ чоз”:))

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, но нейм said:

Може ли да подскажеш с какъв уред вакуумира чушките? Отдавна си мечтая за такова приспособление, ама да е качествено. 

Давам снимка на уреда. На нея се виждат марката и моделът:

Spoiler

7C0DF818-713F-42E2-B7FE-2AA03B4926D7.jpeg.c4bf3a23806955c62b88c8a1935f2a4c.jpeg

Купихме го от немския амазон с безплатна доставка до БГ и няколко промоционални рула фолио. Дойде за няма седмица. После в ръчния куфар и на самолета. От алиекспрес си поръчваме различни размери фолиа за вакуумиране, но при нас лимитът за такива поръчки без да се минава митница е 100 евро. 
Изборът на марка го направихме след като мъжът ми чете по разни немски форуми. Имат и по-ниски класови и по-високи. Засега съм много доволна и от машинката, и от резултатите с нея. 

Ето вакуумираните чушки:

Spoiler

C1D1514F-BB28-4791-8358-2536E202CA00.jpeg.5b959e941d7fb1ef76d0b975a8a5e644.jpeg

@Eva eva, намерих къде продават нитратна сол тук. Ще направя и по тази рецепта! 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 часа, DenitsaS каза:

@luba_rizova Мерси, наистина е много подробно обяснено, за оформянето също. Ако ми се получат, ще пусна снимки 😄

Еее, как няма да ти се получат!
Какви засукани манджи готвиш, та едни кифлички ли, ще ти се опънат:))))

• Харесвам 1
Публикувано:

Ауууу, с брада от карфиол 😆

Днес заложих една крем супичка от картоф, пащърнак и целина. Малко постно, че вчера се снабдихме с домашно свинско от онези шаренките прасета и снощи замина един тиган с пържени мръвки.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, jul каза:

Ауууу, с брада от карфиол 😆

Днес заложих една крем супичка от картоф, пащърнак и целина. Малко постно, че вчера се снабдихме с домашно свинско от онези шаренките прасета и снощи замина един тиган с пържени мръвки.

Аууу, завижд, завижд, звииииииижд, за прАсешкото!:girl_cray2:

• Смея се 1
Публикувано:

Тази година за 1 път от няколко години не сме по това време някъде в Европа на Коледно настроение, та реших да докарам малко Европа вкъщи - много хрупкав виенски шницел с картофена салата. За десерт, понеже вчера ми дойде планетарния миксер, който поръчах за по-добро омесване на тежки теста, та за проба - козунак с шоколад. 

IMG_20201203_185931.jpg

IMG_20201203_182742.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 1
Публикувано:
преди 18 минути , luba_rizova каза:

Тази година за 1 път от няколко години не сме по това време някъде в Европа на Коледно настроение, та реших да докарам малко Европа вкъщи - много хрупкав виенски шницел с картофена салата. За десерт, понеже вчера ми дойде планетарния миксер, който поръчах за по-добро омесване на тежки теста, та за проба - козунак с шоколад. 

IMG_20201203_185931.jpg

IMG_20201203_182742.jpg

Малееее, козунакът е страхотен, браво!
Това с новия миксер ли?
Ако си доволна, ще кажеш ли марката, моля, че и аз съм на път да сменям миксера.

• Харесвам 1
Публикувано:

Лятна вечеря посред зима:

Прясно зеле с пилешки бутчета и таратор:

2785017C-527C-4481-B7F4-B7962A918ABF.jpeg.c197660c4705a1a401e94cc5958e999b.jpeg

@luba_rizova, ще се родиш с такъв миксер! Моят не го заменям за нищо. Да ти служи вярно и дълго! 👍

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 44 минути , AlexandraKo каза:

Малееее, козунакът е страхотен, браво!
Това с новия миксер ли?
Ако си доволна, ще кажеш ли марката, моля, че и аз съм на път да сменям миксера.

С новия месих, да. Е, марката, най-евтиното взимам аз винаги, хахахаха. Деу, на черния петък за 130 от 150. Ама не знам дали съм доволна, със сигурност има много по-хубави, но върши работа това. Но не ми се дават излишни пари, а и гледах да не е много по-скъпо от хлебопекарна, щото освен тесто и евентуално белтъци друго надали ще правя. Ръчен мискер си имам и за кексове и подобни ще си го ползвам него. https://m.emag.bg/planetaren-mikser-daewoo-1600-w-10-skorosti-4-5-l-inoksova-kupa-dhm150r/pd/DXLSP6BBM/?X-Search-Id=3e9f5c2fbff9bd60be56&X-Product-Id=50720434&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Благодаря @DaBo, дано! 

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз понеже съм малко old fashion, 😉, искам да попитам какви по различни са му функциите от обичайните миксери (и предимствата), освен че не се налага да го държиш, докато бърка (и заема място на пилота). 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.