Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Колко време го печеш този щастлив петел, че аз се озорих със щастливото пиле 😀

Е, докараха го, ама доста време му трябваше. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 45 минути , Lyubina каза:

пекох го 3 часа и 30 минути на 180*С, а картофите ги добавих след втория час.

Все пак това не е нещастно пиле с остеопорозни кокали!

• Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

@Lyubina,като имам селска,домашна кокошка,първо я сварявам,почти до готовност и после я готвя.Иска си повече време.

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз го сварих в тенджера под налягане. Но доста време ми отне като цяло. 

Пък ние сме свикнали на други пилета и това ми се съпротивлява е повече от очакваното 😊

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Лепкави канелени рулца. Яла съм такива на норвежките кораби, сервираха се с компот от ягоди, бяха любимата ми закуска, но чак сега се сетих да пробвам вкъщи, макар и да не обичам сладки неща за закуска. Превъзходни са! 

IMG_20201206_080442.jpg

IMG_20201206_080611.jpg

IMG_20201206_080503.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 7
Публикувано:

Всъщнос го сготви малката щерка, но с любезната подкрепа на моите здрави нерви и малко водка ( за нервите, де)

#добратастранакарантината

2020-12-06-09-00-11.jpg

2020-12-06-08-57-57.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 18
Публикувано:
преди 14 часа, Juliaaa каза:

Днес имаме годишнина със съпруга ми. Вече 11 години заедно. Направихме си една чудесна разходка до мъгливия Пловдив, в стария град бяхме само ние тримата 😊

Бърза вечеря - паста с горгонзола. 

П. С. Последните години купувам от Виа Тракия паста Руммо и ми харесва повече от Барила. 

IMG_20201205_190553.jpg

IMG_20201205_190731.jpg

Честита годишнина и още дълги щастливи години заедно! 

В къщи доста паста се готви, но аз кой знае каква разлика във видовете не откривам, само да е от твърда пшеница. слагам винаги по чаена лъжичка сол във врящата вода, не слагам мазнина докато се варят и не ми се слепват. Направих пастата от канала на Дженаро вчера с аншоа и риба тон,  който Фенси мисля беше посочила, но нещо не ми допадна съвсем:

DSC03275.JPG.6b39a798334e78bc9f240e33e7e669ac.JPG

@luba_rizova Покрай шведската кухня и рулца за санта Лучия, ме подсети, че имам букмарк-нат един сайт за шведска кухня и ястия, от който не съм готвила, та поправих грешката и  направих една тарта с круши и франджипан, необичайното (за мен) беше звездовидния анасон като подправка. тавата ми беше малко по-голяма от указаното, и стана малко тънка тартата, но иначе много ми хареса и едни ръжени палачинки от същия сайт с домашното сладко от дюли, което получих като коледен подарък от @iabulka Много пухкави станаха от разбите на сняг белтъци, избобщо нямат вкус на ръжен хляб и много ми допаднаха, особено със сладкото

DSC03283.JPG.86ad26d65fbd05f673d84b7df930b804.JPG

DSC03292.JPG.4084eb083d2e3a9e4df3c0dbb71f144d.JPG

За Никулден - шаран обичам само пържен, както го прави баща ми, но няма да сме при нашите, затова купих филе от сьомга и ще го пека с картофи на фурна.

• Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
преди 10 часа, Lyubina каза:

Аз слагам малка чашка ракия и ако не е много възрастно пилето/кокошката се получава.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Зависи много от "модела", освен от възрастта. Няколко години за Коледа/НГ печем пълнен петел на 6-8 месеца, около 4-5 кг. За 2 часа е готов, макар че си спазвам правилото за 1 час на килограм тегло. Но са някаква особена порода, за курбан ги гледаха. Лошото е, че вече спряха, щото много били бойни и доста се бият помежду си. Иначе супер вкусни. Пилешко не бяхме яли от години, само домашно, ако намеря. Добре, че има хора, дето гледат. Преди нямаше откъде да се купува. 

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, jungfraujoch каза:

Аз слагам малка чашка ракия и ако не е много възрастно пилето/кокошката се получава.

Да, това е другият вариант. Да се третира, като дивеч:

Първо - изкисване във вода/оцет по равно, после - няколко часа в алкохол/вода и тогава , по-лесно се вари.

Но и с повечко варене, пак става.

• Харесвам 2
Публикувано:

Едни патладжанчета от мен със сос Болонезе и моцарелка 🙂 и готовия за фурната бай Шаранчо 🙂

5E891D18-1EF3-4974-A5C8-1FFA97826E94.jpeg.31d68aceafedaf57be826c48c3aa9a9e.jpeg

A300978B-7305-4652-AA45-8AE7205C08D8.jpeg.09542a0fcfe80f7659f40d30b27cfd19.jpeg

Честит празник на всички !

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, jungfraujoch каза:

Като аналог на ракията някои слагат и сода за хляб. Резултатът е същият. 

Определено се променя структурата и вкуса на месото и на мен лично никак не ми харесва тази процедура. Може би е приложима само за кокошка, която е ужасно дърта и е била отглеждана за носене на яйца, и са забравили стопаните да я заколят навреме.  

А за пълнено домашно пиле - не си представям как първо ще се свари, а после ще се пълни и пече, затова сурово в гювеч под капак и .... чакаш 3-4 часа. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Хайде, вече сервирам празничния обяд.

На простия , пълнен шаран, гарнитурка от мариновани зеленчуци: аспержи, лукчета, люти чушки, каперси и сушени домати.:))))))) Вместо хляб - картофено пюре.Пълнежът: кромид, праз,гъби , задушени в масло и  много орехи, 

Наздраве , за имениците и за всички нас!🍾

D8B7CDAB-D7AD-4AA6-A108-970E156220B2.jpeg.04bdd591eed7856280a25afc4e30d225.jpeg

• Харесвам 21
  • Браво 2
Публикувано:

Нашият празничен, черноморски обяд, но поръчан от ресторант - пържен зарган, сафрид, лефер и попчета. 😋

Честит празник на всички! Като бургазлийка, този празник ми е по-специален, макар и да не долюбвам шаран. 🐟

DF980B87-F4A8-4776-8DB4-40418F8C8435.jpeg.3d74f5da79d9984904b24dbea1e62f95.jpeg

• Харесвам 22
Публикувано:
Преди 1 час, Deskar каза:

Може ли Люба Ризова и Бръмбар да споделят рецептите/линковете към сладостите, моля от сърце.

А аз моля,всеки,да споделя своята уникална рецепта,заедно със снимките.Да не се питаме после. Не за обикновените неща, дето, всеки си ги готви, както , семейството обича. А за разни печива, торти, по- рядко готвени манджи, сладоледи , кето - рецепти и пр. Друго е,като четеш рецепти из нета и като вече е пробвано ,от сръчна магеланка.Защото,в тази тема,има наистина уникални неща.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 55 минути , DaBo каза:

Честит празник на всички! Като бургазлийка, този празник ми е по-специален,

Тогава пренасям поздрава от другата тема и тук, за да поздравя съгражданка  с празника на Бургас! 

Честит Никулден!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Deskar каза:

Може ли Люба Ризова и Бръмбар да споделят рецептите/линковете към сладостите, моля от сърце.

Разбира се 🙂

Тарта с круши:

https://www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-desserts/79-pear-tart-with-star-anise

Ръжените палачинки (аз сложих само един вид ръжено брашно, даже не знаех, че има два вида, сложих каквото имаше  в къщи и то беше 79г 😀, така че пак правих с половината количество.  Според рецептата с цялото количество стават 10 палачинки, т.е от половината би трябвало да станат 5, на мен ми станаха 8 (по-малки ги правих и пекох по 3 наведнъж в плосък тиган за палачинки), Трябва да се гледат, защото наистина им трябват около 40 секунди от всяка страна и бързо могат да прегорят (първите едва не ги изгорих):

https://www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-desserts/481-rye-pancakes

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:

Рибите днес са ясни - у нас сме на чернокоп и карагьоз на скара плюс гарнитури, салати, вино и т.н. - виждали сте такива неща, няма да качвам снимки 🙂

Обаче се съмнявам да сте виждали торта, разкрасена с пишмание. Е, хрумна ми днес 🙂  Нея ще я покажа.  Ако някой реши да пробва - екстра се получи и като ефект, и на вкус, само да се  има предвид пишманието да се полага непосредствено преди сервирането, че много бързо се смачква и не е така пухкаво. Иначе, на вкуса на тортата това не пречи. 

20201206_104241.jpg

20201206_110630.jpg

20201206_145336.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 7
Публикувано:

Леле, тортата изглежда супер! Досега не съм пробвала пишмание, саже потърсих да видя що е то 😀.

Честит празник на всички празнуващи днес!

И ние бяхме на риба, ама понеже нне обичам шаран (то тук и тяма, де 😂), купих сьоНга. Та маринована сьомга с мисо, саке, мирин и юзу и после опечена, в компанията на броколи на пара и нещо като картофени крокети (конфекция).

След вечеря, ще празнувам Никулден по елзаски - с мандарини и шоколад 😂

20201206_132626.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:

Тъй като за пръв път от 5 години насам няма да посетим коледните базари в Германия и Франция, ни стана едно носталгично :girl_cray: и любимият реши да уважи св. Никола с Tarte Flambee със сьомга, запечен лук и каперси 

Tarte_Flambee.jpg

и vin chaud

IMG_20201206_192055.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 7
Публикувано:

Честит празник на всички именяци, бургазлии, банкери, моряци и пътешественици. Покрай тази пандемия доста се заседявам вкъщи и имам време за готвене. Тази година си празнуваме сами и си поиграх за забавление на детето. Ето ни и празничната трапеза за обяд. За вечеря добирки 😄

IMG_20201206_142959~4.jpg

IMG_20201206_142310~2.jpg

IMG_20201206_142721~2.jpg

IMG_20201206_143146~2.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 22
Публикувано:
преди 24 минути , jul каза:

@elenitta, това е ювелирно направо! Какво е тестяното? Питка или? 

Това на последната снимка е...ябълково-дюлев пай. Ако него имаш предвид. Иначе най-горе се мъдри един квасен хляб, но нещо при печенето шарката се изгуби. Малко странно риба на сладък пай, но исках да следва темата на останалите блюда. 

Много благодаря за оценката! Имах време да си поиграя.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.