Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Една идейка за закуска. Сандвич със сирене и яйце. На долната филийка слагам едно листче гауда, леко разтопявам, слагам другата филийка , на която с чаша, съм изрязала кръгче в средата. В кръгчето чуквам едно яйце и наръсвам около него с моцарела. Пека ги в конвекторната фурна. 

За преглъщане - ягодов скир с орехи.

5A5E22F0-4387-4F67-8944-EA497A9C2489.thumb.jpeg.2bebe7844b831d7d049e4466df748bc4.jpeg

• Харесвам 19
Публикувано:

Браво, Алекс! Много апетитно и прекрасна закуска! 

Канелените ми рулца рецепта - 1 яйце, 300 гр. Мляко, половин ч. Ч захар, 1 суха мая, около 60 гр. Стопено масло, около 400 - 450гр. Брашно за лепкаво тесто (тестото трябва да е възможно най-меко, за да станат по-пухкави). Като втаса, се точи на правоъгълник, и се маже със смес от 100 гр. Кафява захар плюс 15 гр. Канела, завива се на руло и се реже на рулца (5-6мм широки). Тавата се маже с предварително разбъркана смес от 110 гр. Меко масло, 100 гр. Захар, 60 гр. Мед, наръсва се с ядки, може и сушени плодове, слагат се рулцата, втасват 2 път, пекат се на 180 градуса около 35 минути. Изчакват се 10 минути, като се извадят, и тогава се обръщат в подходящ съд. 

Сандвич сладки с фъстъчено масло 

IMG_20201207_071552.jpg

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Браво, Алекс! Много апетитно и прекрасна закуска! 

Канелените ми рулца рецепта - 1 яйце, 300 гр. Мляко, половин ч. Ч захар, 1 суха мая, около 60 гр. Стопено масло, около 400 - 450гр. Брашно за лепкаво тесто (тестото трябва да е възможно най-меко, за да станат по-пухкави). Като втаса, се точи на правоъгълник, и се маже със смес от 100 гр. Кафява захар плюс 15 гр. Канела, завива се на руло и се реже на рулца (5-6мм широки). Тавата се маже с предварително разбъркана смес от 110 гр. Меко масло, 100 гр. Захар, 60 гр. Мед, наръсва се с ядки, може и сушени плодове, слагат се рулцата, втасват 2 път, пекат се на 180 градуса около 35 минути. Изчакват се 10 минути, като се извадят, и тогава се обръщат в подходящ съд. 

Сандвич сладки с фъстъчено масло 

IMG_20201207_071552.jpg

Много са вкусни, сигурно и изглеждат чудесно!

По празниците, ще взема да ги пробвам, в кето вариант. Ама , ще е трудно да станат пухкави, най-вероятно ще са втеклясани:(((

Преди 1 час, Lyubina каза:

Почти като Крок мадам 😊

...ама не толкова сложно.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние докато решим ще ядем ли риба на Никулден или не, рибата в магазина беше свършила 😄

Затова вечерята беше с каквото има в хладилника.

Направихме си препратка към Занзибар, където ядохме риба с кокосова коричка. Импровизация по темата с пилешки бонфилета, киснати в кокосово мляко, после оваляни в кокосово брашно, яйце и натрошени лешници от градината на един приятел.

cocochicken.jpg.bb212cb1743a3f7631aa81bf7dd1db3e.jpg

За добавка- напоследък любимите ми карфиолени кюфтета, този път обогатени с броколи, праз за сладост и много мерудии (това е моята тайна да притъпя вкуса на карфиола, наред с кокосовото брашно).

cawlfl.jpg.0352c6e986908cc4daac208d7fd72135.jpg

За соса нямаше време да кисна кашу, затова направих майонеза със зехтин, яйце и сок от лайм, добавих и готово пюре от кашу, което случайно открих на био щанда на DM.

cashew.jpg.e39449248819092a17c7c31f2646bcb8.jpg

Трябваше да правя кето канелени кифлички, но по-бърз ми се стори този морковен кейк:

carrotcake.jpg.a76c44411d3c1e15ec8b3fdbb47ada10.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:

Пък аз спретнах, първата, коледна кето-торта. Почвам да тренирам, че едната снахица е голяма кулинарка и само се състезаваме,кой, по-по-най:)))):girl_cray2:

Блатовете - от  бадемово и кокосово  брашно, кремът - моя измишльотина. Маскарпоне, течна сметана, заквасена сметана, еритритол , какао на прах, смлени орехи и ванилия.

Отгоре - смлени орехи, кафяв и бял кувертюр.

Седи в хладилника, утре ще се яде:))))

F07037CF-B873-4C6C-A98E-0A7303150E4D.jpeg.7ef8de1ca7504986144e07a4ef437470.jpeg

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Ми , не изтраяхме до утре:)))

Клъцнахме си , да я опитаме, екстра е.Не е много сладка, на вкус е, като шоколад, с висок процент какао.

D6B7AF6B-3FD4-469D-8974-735B57F3F6BD.jpeg.358cb61c079fe4dd3cc75241bdb4ce9f.jpeg

3E2C3857-C6DA-40D1-8507-5A9DB9FC4A65.thumb.jpeg.24a6e766b1e63a98db6885d33e72a3d3.jpeg

Лягаме си спокойни:))):curtsey:

• Харесвам 10
  • Браво 5
  • Смея се 1
Публикувано:

Следобедното кафе с бисквитките, които направих по рецептата на @Mary. Благодаря! Станаха много вкусни и като гледам- няма да останат до Коледа 🤩

DSC08047.JPG

DSC08039.JPG

• Харесвам 21
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 минути , marycap каза:

Следобедното кафе с бисквитките, които направих по рецептата на @Mary. Благодаря! Станаха много вкусни и като гледам- няма да останат до Коледа 🤩

DSC08047.JPG

DSC08039.JPG

Как до Коледа - те ще се развалят:))))

Ще направиш пак.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Как до Коледа - те ще се развалят:))))

Ще направиш пак

Ами да! 😉 Аз съм домакиня прибрана- нищо не оставям  за хвърляне и за разваляне!☺️ Само ще скрия кантара в килера...

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 19 минути , marycap каза:

Ами да! 😉 Аз съм домакиня прибрана- нищо не оставям  за хвърляне и за разваляне!☺️ Само ще скрия кантара в килера...

Аз нашия го прибрах, нали сме в ЕО:))))Ще го извадя, на 3 януари. До тогава - ще си плюскаме на воля.:girl_cray2:

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Аз вече две поредни недели правя от бисквитките на Мари, защото продуктите ми бяха за две дози. Детето през седмицата като се чуди какво да мишкува, си хрусва по някоя и до уикенда кутията е празна. Поне на сладкия шкаф вратата излезе в почивка 🙂. Дадох рецептата на сестра ми, оценени са на 6. Тази почивка ще пропусна, но следващата ще опека двойна доза, за да има да подарявам на колеги предпразнично. Страхотни са бисквитките. На мен най-много ми харесват на втория ден, така че не ги дръжте дълго 🙂 Ааа и буркан имам от снощи, измит и чака дружки 🍪🍪🍪

image.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 2 часа, marycap каза:

Следобедното кафе с бисквитките, които направих по рецептата на @Mary.

А къде е рецептата на Mary, че нещо не мога да я намеря? 🤨

Публикувано:

Бисквити с рикота, шоколад и аромат на портокал

120гр. меко масло

150гр. захар

120гр. сирене Рикота или обикновено крема сирене.

1 яйце

1-2 ч.л. настъргана портокалова кора

2 ч.ч. брашно

1 бакпулвер

1 ванилия

1 натрошен шоколад или шоколадов чипс – 1ч.ч.

Приготвяне

Разбиваме маслото със захарта, добавяме после рикотата, а след това яйцето и портокаловите кори. Разбъркваме. Добавяме брашното, бакпулвера и ванилията.

Накрая прибавяме шоколада.

Получава се  доста гъста смес, от която с малка лъжица сипваме в тавата върху хартия за печене. Получават се доста бисквитки – между 40 и 50 в зависимост от големината.

Печем около 10 минути в загрята фурна на 180 градуса. Понеже фурните са различни, та може и да не са достатъчни тези минути - гледате да покафенее крайчето на бисквитите.

Бисквитите стават хрупкави, когато се препекат, имат чуден аромат и вкус!

18442BC8-8017-4FB8-ACF1-2E961C8211B9.jpeg.1578fbb1b8e97819582b9abf4937a2ce.jpeg

Рецептата я пуснах в темата за размяна на коледни подаръци.

Тук сте се събрали все майстори, а аз любителствам в кухнята. :smile:

• Харесвам 20
  • Благодаря 6
Публикувано:

Супер рецепти си набелязах от темата 🙂  Благодаря! 

Ние днес сме на питка-слънце, слагам стара снимка, че тази още се пече и няма да успея да я снимам 🙂 

864.JPG

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ Продукти за тестото: • 250 мл хладка вода • 1 пакетче суха мая (7г) • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • 4-5 с.л. зехтин или олио • около 500 г брашно За пълнежа: • 200 г пушено филе, бекон и/или шунка • 150 г сирене • 150 г кашкавал • 2 яйца • 5 с.л. доматено пюре • 1 с.л. чубрица • 1 с.л. риган • черен пипер. 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Разделя се на две топки и се оставя да втаса. Продуктите за пълнежа се слагат в кухненски робот и се смилат. Ако нямате робот, трябва да нарежете/настържете всичко на много ситно. След като тестото е втасало, се взима едната топка и се разточва на кръгла кора. Върху нея с чаена чаша или с купичка се отбелязва в средата един кръг, където ще се постави плънка. С по-голяма купа или с помощта на нещо друго подходящо се маркира още един кръг, където ще се постави останалия пълнеж. След като вече е върху хартията, по средата на кората се поставя малко пълнеж, който може да сложите в мокра чаша и да го изсипете точно в средата. След това внимателно останалата част се разпределя във формата на кръг по тестото. Краищата се мажат с разбито яйце. Точи се още една кора и с нея се покрива много внимателно долната. По средата се поставя една паничка, която се притиска хубаво, за да се оформи добре средната част на питката. Тестото внимателно се оформя върху пълнежа и остатакът отстрани се изрязва. Външният ръб се притиска с вилица. С остър нож внимателно от кръга към външната част се правят разрези, като парчетата се оставят с дебелина около 3 см. Всяка част се извърта настрани, така че пълнежът да се покаже. Питката се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се на 180* в загрята фурна.

• Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:

Закусчица:

Кето баница - яйца, крема сирене, масло,бадемово брашно, запечена с моцарела и ванилов скир:

942E3AB5-6DA0-49A5-BEF9-1678EA329929.thumb.jpeg.3f0e2e21a1a787e1624a5a17a8d162fa.jpeg

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 11 часа, Mary каза:

Тук сте се събрали все майстори, а аз любителствам в кухнята. :smile:

А!? Всички любителстваме 😀. Ако може и рецептата на меденките от темата за размяната и малко пояснения за украсата. Понеже си купих такива декорации, те на фондан ли са залепени или върху глазура?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , Бръмбар каза:

А!? Всички любителстваме 😀. Ако може и рецептата на меденките от темата за размяната и малко пояснения за украсата. Понеже си купих такива декорации, те на фондан ли са залепени или и върху глазура?

Меденки

2 яйца

1ч.ч. захар

5-6 лъжици мед

1ч.ч. олио

брашно - не знам колко, но да стане тесто за разточване - около 400гр. може би

1 ч.л. сода

1 с.л. канела - тук по ваш вкус може повече или по-малко

Замесвате, разточвате, изрязвате фигурки и украсявате или залепвате по двойки.

Украсата може да бъде от фондан, айсинг, шоколад и т.н.

На част от моите съм сложила фондан, а отгоре фигурки от айсинг.

Друга част от меденките изрязах и оформих с печати.

Останалите съм направила на разплескани топчета.

Всички съм ги слепила по двойки с ягодов конфитюр.

Класиката е с шипкова мармалад, но децата ги обичат повече с ягоди.

129295864_3974131985959627_5177507854327298059_n.jpg

129669631_767454353896644_2348060189334587844_n.jpg

• Харесвам 14
  • Благодаря 2
  • Браво 9
Публикувано:

За закуска от край време си правя ето тези бонбонки тук и стават невероятно вкусни!

https://galitastes.com/здравословни-рецепти/сурови-бонбони/бонбони-с-фурми-и-ядки/

Основните съставки са фурми, сушени каисии (може да се заменят с друг сушен плод), бадеми и орехи (също могат да се заменят с друга ядка по избор). Ако искам по-остър и опушен вкус, запичам орехите преди това.

Изсипвам всичко в блендера, блендирам и после оформям топки бонбони, които овалвам в какао или пък кокосови стърготини. Стягат в хладилника за една вечер и на сутринта имам прекрасна вкусна протеинова закуска, която си върви идеално с кафето!

За точните пропорции и спомагателните ресурси може да проверите директно от сайта.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

@jul, купувам от арабските питки, а пълнежа е всеки път различен-

тези са с патладжани, чушки, лук, чесън, моркови. Друг път слагам боб и зеленчуци. Правя си доматен сос и отгоре моцарела. Повечето рецепти са с кайма или късчета месце, но ние рядко консумираме месо. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Нещо, като рататуй, ама, не баш:)))

Задушени в масло зеленчуци: зелени и червени чушки, кромид, праз, морков и тиквичка. С много копър.

DDB33695-A9BA-49E3-9F00-DF1A0434F155.thumb.jpeg.67b1856e54fbbc8915aca2f6a6481660.jpeg

• Харесвам 11

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.