Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 15.12.2020 г. в 20:28, AlexandraKo каза:

 

Някаква глупост направих и не знам как да го изтрия. Но да не е празен поста ще си покажа тортата и питката от днешното меню. Банската капама не е фотогенична и смятам да я пропусна. За закуска имахме шведски канелени кифлички и горещ шоколад.

IMG_20201224_163401.jpg

IMG_20201225_161301.jpg

IMG_20201225_145604~2.jpg

IMG_20201225_094013.jpg

IMG_20201224_163950.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 14
Публикувано:

Днес, кротко,че все сме преяли тия дни, една сьомгичка, със сметанов сос.И смятам,да си другарува с една марулева салата:

 

E470E218-7DE2-4788-99C7-D133887A4708.jpeg.ca11312221ef814f56d537109a06ea96.jpeg

  • Харесвам 14
Публикувано:

Ние ще ядем пуйка със зеле и ориз още няколко дни 😀 и сармички. 

Хич няма да готвя. Само тиквеник е с тенденция към изчезване. 

  • Харесвам 7
Публикувано:

Кюнефе - половината направено от мен , т.е. само сиропа и шам фъстъка натрошен ръчно, другота част е фабрикат от Турция 🤣

 

20201226_165626.jpg.7856bdd04d1606153c225e65e70a57b9.jpg

  • Харесвам 28
  • Браво 1
Публикувано:

Дояждаме разни постни манджи от Бъдни вечер, понеже на Коледа не бяхме вкъщи, но направих една баница и супер лесно, но вкусно мезе към виното - сушени сливи (без костилка) увити в тънък резен бекон, закрепва се с клечка за зъби и се пече (преди много години го бях яла в Белгия и го правя от време на време, когато се сетя :-)). Останаха без снимка и баницата и сливите с бекон, но едни тиквеничета снимах :

20201224_180426.jpg.d9597fae4adddbbd03c46d50eaeaf70f.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Весела Коледа от мен 😊

След като вчера ядох сарми, щолен, баница, шоколадови бонбони, туршия и не знам още какво... Това е вечерята ми днес! 

IMG_20201226_185751.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 9 минути , chandni каза:

Втората партида от филетата на мъжа ми: 

IMG_20201227_161142.jpg

Подсети ме:))) Онази вечер, любимата снаха, ни даде една рибичка - те също си правят филенца и суджуци.

Само че, с повече чубрица, отколкото червен пипер. 

Та сега нарязах, за винцето:))))

 

40B16D4D-DD89-4D1F-9159-A147EAA79A0A.thumb.jpeg.14dba70fa06a2b8adb33119fb3f963ed.jpeg

  • Харесвам 18
Публикувано:

Днес докато жената беше навън да се види с приятелки (или поне така каза 🙂 ), ние с малкото джудже, вдъхновени от вашите приказки, направихме една Медена торта с боровинки. Рецептата взехме от Кулинариум, списанието на Билла. Качил съм снимка отдолу, ако нещо ме се чете, казвайте да обяснявам. Наистина много лесно стана, пък и вкусно.

 

20201227_160934.thumb.jpg.8690d2a2fcb2b2b7f6d630cd12cb387a.jpg

 

20201227_161619.thumb.jpg.63ff6e49744eaab0ec4cbaf0f5ea9d5c.jpg

 

20201227_163254.thumb.jpg.a386e4f4acc1f098b7a6c268a26b0f6c.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 9
Публикувано:
Преди 1 час, oli_mali каза:

Днес докато жената беше навън да се види с приятелки (или поне така каза 🙂 ), ние с малкото джудже, вдъхновени от вашите приказки, направихме една Медена торта с боровинки. Рецептата взехме от Кулинариум, списанието на Билла. Качил съм снимка отдолу, ако нещо ме се чете, казвайте да обяснявам. Наистина много лесно стана, пък и вкусно.

 

20201227_160934.thumb.jpg.8690d2a2fcb2b2b7f6d630cd12cb387a.jpg

 

20201227_161619.thumb.jpg.63ff6e49744eaab0ec4cbaf0f5ea9d5c.jpg

 

20201227_163254.thumb.jpg.a386e4f4acc1f098b7a6c268a26b0f6c.jpg

Браво, докарали сте я, като на картинката:)))

Много е хубаво, децата от малки, да участват в готвене, месене и всякаква, домакинска  работа. Понякога повече пречат, но трябва да бъдат поощрявани:))

Тези умения, се помнят цял живот.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Ей, големи сте подстрекатели. Сега ми вкарахте мухата за следващите почивни дни торта да правя, че доста орехи имам 😜

Я кажете за тези блатове от Берьозка за една торта една кутия ли се взема или повече?😄

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

Ей, големи сте подстрекатели. Сега ми вкарахте мухата за следващите почивни дни торта да правя, че доста орехи имам 😜

Я кажете за тези блатове от Берьозка за една торта една кутия ли се взема или повече?😄

Само една - в нея има 5 кори, достатъчно са за една дебелка торта:)))

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 38 минути , ДиянаВ каза:

@oli_mali, може да снимаш по-ясно само онази част за крема ... за всеки случай😉

Заповядай 🙂

 

20201227_185954.thumb.jpg.fd527439fee9b495fa3289638f5e89af.jpg

 

Ние корите ги бяхме взели от Фантастико, 5 броя в кутия, предостатъчно са за една торта.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

 

10 minutes ago, oli_mali said:

Заповядай 🙂

 

20201227_185954.thumb.jpg.fd527439fee9b495fa3289638f5e89af.jpg

 

Ние корите ги бяхме взели от Фантастико, 5 броя в кутия, предостатъчно са за една торта.

Фантастико нямаме, но Берьозка има, че и на пешеходно разстояние. Утре ще отида и хем ще видя нещо за вечеря от там. Водка и сельодка 😂. Тъкмо тия дни сме без дете, тортата ще чака 😁

  • Харесвам 4
Публикувано:

Прекрасни и вкусни ястия и сладкиши приготвяте.

Искам да направя торта Наполеон за нова година. Прочетох няколко рецепти. Но ако някой си има любима рецепта, може ли да я сподели. А от скоро не виждам по етикетите на сметаната да има наименование "сладкарска сметана". Бихте ли казали каква точно марка ползвате? Благодаря предварително! 

За Коледа направих торта-пънче, много се хареса. Снимка нямам, но горе-долу изглеждаше, като на снимката от рецептата от линка, който беше пуснат няколко страници по-рано. Беше вкусно пънче.

  • Харесвам 2
Публикувано:
21 minutes ago, rdd said:

Прекрасни и вкусни ястия и сладкиши приготвяте.

Искам да направя торта Наполеон за нова година. Прочетох няколко рецепти. Но ако някой си има любима рецепта, може ли да я сподели. А от скоро не виждам по етикетите на сметаната да има наименование "сладкарска сметана". Бихте ли казали каква точно марка ползвате? Благодаря предварително! 

За Коледа направих торта-пънче, много се хареса. Снимка нямам, но горе-долу изглеждаше, като на снимката от рецептата от линка, който беше пуснат няколко страници по-рано. Беше вкусно пънче.

За торта Наполеон препоръчвам тази рецепта http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/07/napoleon-cake.html 

Такова чудо като "сладкарска сметана" няма 🙂 Има сметана, има и заквасена сметана. Ако говорим за сметана, която може да се разбива - взимам на Президент, едни червени кутии, с по-висок % масленост, над 30. 

Преди време имаше някакви растителни имитации, които ги кръщаваха "растителна сметана" или "сладкарска сметана", но от известно време им забраниха да ги кръщават с думата "сметана". То пак ги има, но вече не са сметани.  Като със сиренето и кашкавала стана 🙂 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:

В рецептите за десерти под "сладкарска сметана" имат предвид млечен продукт с добавена захар, например на  "Hopla". Защото  има и такъв без захар, подходящ за солени ястия, например паста. Пак на същата марка. Но Ева е права, че това не е точно сметана и не е точно качествен продукт.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Сладкарска сметана Хопла 1 л

Растителен крем HOPLA за разбиване със захар.

Съдържа: вода, нехидрогенирана растителна мазнина (палмово ядро 25,7%), захар, млечен протеин, стабилизатор: E420ii, E463, емулгатори: E472e, соев лецитин (E322), E472b, сол, ароматизатори, оцветители: бета-каротин (E160a)

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Под сладкарска сметана, аз разбирам сметана, която се разбива т.е над 30% - whipping cream. Освен  на Президент ползвам и тази, като по-евтина алтернатива (тя е 31%), за разлика от 35.1% на Президент, но пак се разбива и върши работа:

https://www.ebag.bg/smetana-madeta-mlechna-31-250-ml/535345?gclid=Cj0KCQiAoab_BRCxARIsANMx4S56Qv-AzAIn2tsPn4xxkbRdowE8PefbTTQZf9B50JgeVbG94dleBRUaAiWfEALw_wcB

 

По-нетрадиционен прочит на пицата - с кори за баница (честно казано не ми приличаше точно на пица, а на хрупкава баница със зеленчуци, но определно ми хареса), при мен се разтече моцарелата от борда, и малко промених количеството на плънката и сместа за мазане на корите, понеже българските (или поне моите кори не са толкова големи) - кажи-речи наполовина и с 6 стандратни кори за баница беше при мен (Бела ли, Фамилия ли, не помня, понеже не съм лоялна към марка) по тази рецепта на Рефика Биргюл:

https://www.refikaninmutfagi.com/tarifler/yufkada-nefis-kenar-pizza-tarifi/

 

20201228_173258.jpg.ab317c9b189ab63285336f9244388db8.jpg

 

За традиционалистите вкъщи поръчах пица с доставка , че не ми се слуша мрънкане и всички са доволни 😀

 

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
2 hours ago, rdd said:

Прекрасни и вкусни ястия и сладкиши приготвяте.

Искам да направя торта Наполеон за нова година. Прочетох няколко рецепти. Но ако някой си има любима рецепта, може ли да я сподели. А от скоро не виждам по етикетите на сметаната да има наименование "сладкарска сметана". Бихте ли казали каква точно марка ползвате? Благодаря предварително! 

За Коледа направих торта-пънче, много се хареса. Снимка нямам, но горе-долу изглеждаше, като на снимката от рецептата от линка, който беше пуснат няколко страници по-рано. Беше вкусно пънче.

Майка ми има една много стара рецепта за торта Наполеон и става превъзходна, но на мен ми се струва супер сложна. Ето я рецептата.

2D0C28BE-DFDC-4671-B278-50E38867885F.jpeg

53FE5B38-B4DA-4455-9967-A5808694E1A8.jpeg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

А пък аз, като видЕх на магазина, какъв хубав, пресен чесън и пухкав, пищен копър има, веднага намислих:)))

И направих превъзходен, кето таратор / вода не слагам, та си е млечна салата/, от скир Esquisa,краставици, много чесън, копър, орехи и олио от бял трън. Ей сега, да си докусам купичката и ще ви сложа и снимка:)))))

Ще върви чудесно, със сьомгичката, със сметанов крем, дето ни е за дояждане:))))

 

FC68855A-67EA-4455-BC5C-8BD16002842F.thumb.jpeg.6d2217969003d34cf9b2f520a9d8b84e.jpeg

 

Тези дни, трябва да доядем/раздадем , каквото съм натворила, че от сряда, започва голямото готвене. Днеска се сдобих с едни хубави телешки рибички, ще извадя и фазани от фризера и ще творя, някакви измислици:)))))

Меденки, сладки и половин торта, ще раздам утре на махалата, че да има място за нови:)))

  • Харесвам 14
Публикувано:
преди 18 часа, Eva eva каза:

За торта Наполеон препоръчвам тази рецепта http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/07/napoleon-cake.html 

Такова чудо като "сладкарска сметана" няма 🙂 Има сметана, има и заквасена сметана. Ако говорим за сметана, която може да се разбива - взимам на Президент, едни червени кутии, с по-висок % масленост, над 30. 

Преди време имаше някакви растителни имитации, които ги кръщаваха "растителна сметана" или "сладкарска сметана", но от известно време им забраниха да ги кръщават с думата "сметана". То пак ги има, но вече не са сметани.  Като със сиренето и кашкавала стана 🙂 

@Eva evaБлагодаря за отделеното време. Запознах се с рецептата ат линка. Направи ми впечатление, че не се изисква сметана. А почти във всички други рецепти присъства сметаната. И затова зададох въпроса за най-добрата сметана, която може да се намери в нашите магазини. Чудя се как да постъпя.

  • Харесвам 1
Публикувано:
26 minutes ago, rdd said:

@Eva evaБлагодаря за отделеното време. Запознах се с рецептата ат линка. Направи ми впечатление, че не се изисква сметана. А почти във всички други рецепти присъства сметаната. И затова зададох въпроса за най-добрата сметана, която може да се намери в нашите магазини. Чудя се как да постъпя.

Разгледах още блогове, пробвани и доказани. Стана ми интересно какъв е точно кремът за тази торта 🙂

Ето тук също е без сметана https://www.cookwithasmile.com/торта-наполеон/

И тук https://zvezdev.com/рецепта/торта-„наполеон”

В другите блогове, които следя и на които се доверявам нямат рецепти за тази торта. Ако искаш пусни линк на рецептата, която гледаш да я видим.  По принцип съм срещала рецепти, в които част от прясното мляко е възможно да се замени със сметана и обратно. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.