Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

В събота реших да сготвя емиратски мачбус. Изглежда на снимката като пиле с ориз, ама стана уникално (почти като оригинала), понеже има толкова подправки вътре. Бяхме поканили и 4-ма приятели в нас, та затова и количеството. Ама двама се отказаха от страх от глоби, та цял уикенд това ядох.

 

May be an image of food and indoor

  • Харесвам 18
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Граф Вронски каза:

Но имам въпрос за сиропа. Трябва ли да изтине малко? Защото след като завря и захарта се стопи, директно го залях и то стана като каша. 😞 Мисля, че ще е по-добре да бъде по-хладък

Правилото е студена основа/баклава, кюнефе, татлии/ - горещ сироп или обратното. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , ivailo_radev каза:

В събота реших да сготвя емиратски мачбус. Изглежда на снимката като пиле с ориз, ама стана уникално (почти като оригинала), понеже има толкова подправки вътре. Бяхме поканили и 4-ма приятели в нас, та затова и количеството. Ама двама се отказаха от страх от глоби, та цял уикенд това ядох.

 

May be an image of food and indoor

На мен и на вид ми прилича на арабска манджа, сигурна съм, че и на вкус е така. Сега остава да почнеш и да ядеш в арабски количества, защото това за тях си е стандартно количество за четирима човека, не мисля, че ще остане много за дояждане за уикенда.

 

Моят мъж също се научи да прави кнафе/кюнефе покрай неволята на пандемията. Бръмбар, освен следващият път да оставиш мъжката част от домакинството да се пробва. Май на тях им се отдава този тип готвене.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Граф Вронски каза:

Но имам въпрос за сиропа. Трябва ли да изтине малко? Защото след като завря и захарта се стопи, директно го залях и то стана като каша. 😞 Мисля, че ще е по-добре да бъде по-хладък. Мастър @ven62, помощ.
 

Първо се вари сиропа и след като е готов, едва тогава започваш да правиш кюнефето. Докато го правиш, сиропът лека-полека изстива. Като изпечеш кюнефето, го вадиш от фурната, обръщаш го в чинията, в която ще го заливаш и му даваш 10 минути да си почине, след което го заливаш със сиропа. Когато заливаш, сиропът все още не е напълно изстинал, но не е и горещ. Леко топъл е.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Граф Вронски каза:

Аз също направих кюнефе. Взех продуктите от една турска сладкарница ... Тотален провал. Имам снимки, но е ужасно. Няма да ги споделям. Скоро ще имам стабилна кухня и пак ще опитам.

Но имам въпрос за сиропа. Трябва ли да изтине малко? Защото след като завря и захарта се стопи, директно го залях и то стана като каша. 😞 Мисля, че ще е по-добре да бъде по-хладък. Мастър @ven62, помощ.
 

Винаги когато нещо се сиропира, или сиропа, или "нещото" трябва да е топло, а другото-изстинало! 

Не знам дали се изразих точно, но примерно ако сиропа е топъл, баклавата, която трябва да се сиропира, трябва да е изстинала... 

Или обратно, баклавата-топла,

а сиропа-изстинал! 

П. П. Сега видях, че @chandni и @Kalina Ivanova са ме изпреварили и писали преди мен! 

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Конкретно за кюнефето, то трябва да е топло и то доста, защото има сирене (моцарела), което трябва да е разтопено и да се влачи на конци. Ако не е много топло, сиренето става вече гумирано.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Дам, изобщо не се усетих и от зор да ям по-бързо, го направих веднага. А правя сладка баница с локум и точно по този начин я сиропирам. Чакам баницата да изтине ... Благодаря на всички за съветите. Ще пробвам скоро.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Тъй като от дреболийките на патката от онзи ден направих супа, а знам, че от 3 деца, само едно яде такава, та и баничка направих, като Графа, за дояждане. С турски кори е, имах друга идея, но те са поразкъсаха, та се наложи да я променя. Е, другия път. 

IMG_20210302_193110.jpg

IMG_20210302_193124.jpg

IMG_20210302_193121.jpg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 1 час, chandni каза:

Следващия път ѝ купи от някое от тези... Може да ѝ хареса повече :girl_crazy:

 

А, нямаше възражения срещу крайния резултат, яде се... Текстурата не е съвсем същата, а вкуса и без друго винаги варира малко, аз преди слагах чубрица, ама свърши и сега с риган.

Следващия път ще пробвам с кюфтета.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз днес направих чудно кашкавалче-пане, е имаше и мръвка. По принцип не обичам да пържа и не ядем много пържено, сега два дни подред се случи - вчера калмарите, днес кашкавала 🙂 

Снимка няма, но има рецепта, ако на някой му се занимава:

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , Eva eva каза:

чудно кашкавалче-пане... По принцип не обичам да пържа и не ядем много пържено

Ние също избягваме пърженото. Вкъщи панирания кашкавал от години го ядем на фурна.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , chandni каза:

Ние също избягваме пърженото. Вкъщи панирания кашкавал от години го ядем на фурна.

Как се прави паниран кашкавал на фурна? Дали ще може рецепта? Аз съм правила печен кашкавал, но нещо не ни хареса. Мисля, че беше по тази рецепта. Не е лошо, но не е нешето https://receptite.com/рецепта/кашкавал-и-сирене-на-фурна

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Граф Вронски каза:

Дам, изобщо не се усетих и от зор да ям по-бързо, го направих веднага. А правя сладка баница с локум и точно по този начин я сиропирам. Чакам баницата да изтине ... Благодаря на всички за съветите. Ще пробвам скоро.

Абсолютно задължително е да ям и аз от кюнефето следващата седмица. Ако трябва, ще помагам там с нещо в неделя. Или пък да ходим някъде да ни направят 😄

  • Смея се 6
Връзка към коментар

Ами прави се като на котлона, но се съхранява по-различно... :girl_crazy:

 

Нарязваме кашкавала, после вода, брашно, яйце, галета и във фризера 🙂 Когато ще се консумира, се загрява фурната на 180 градуса и се поставя замразения кашкавал. По някое време го обръщаме и на другата страна, за да хване хубава коричка и от другия край. В момента, в който се спука и започне да тече, го вадим от фурната. Особеното е, че не трябва да са твърде дебели парчетата, че в противен случай отвън започва да се разтича, а вътре е още замръзнал. Дебелината трябва да е максимум сантиметър - сантиметър и половина.

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Lindt каза:

Абсолютно задължително е да ям и аз от кюнефето следващата седмица. Ако трябва, ще помагам там с нещо в неделя. Или пък да ходим някъде да ни направят 😄

С удоволстивие, но няма и да следващата. Важното е да се науча да го правя. След това вече ще мога да черпя 😛

Иначе за ходене - знам няколко турски ресторанта, вече можем да ги посетим. 😉

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, jul каза:

Семейни ястия може ли да покажем 😆 Половинката през изолациите рязко задобря на нудли, сега почна и рамен. Ние консуматорстваме 🍷

IMG_20210228_195913.jpg

И у нас се видя подобен ефект - синовете станали по- добри в готвенето / предимно на мръвки и риби на скара/ от женурята:)))))

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Покрай тъпченето на куфари, посготвих, че нали празник:)))

 

Свински пържолки, киснати в марината от бяло вино, чесън, черен пипер и мащерка, и тиквички, оваляни  в яйце и хуск, също на фурна. Гарнитура - авокадо и морковени розички за разкош:)))

 

6B2EF55F-A45D-4264-9AF7-F45ED754B52A.jpeg.82ffd8635fd1486539ee9dda8582bee6.jpeg

 

Наздраве!

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Покрай тъпченето на куфари, посготвих, че нали празник:)))

 

Свински пържолки, киснати в марината от бяло вино, чесън, черен пипер и мащерка, и тиквички, оваляни  в яйце и хуск, също на фурна. Гарнитура - авокадо и морковени розички за разкош:)))

 

6B2EF55F-A45D-4264-9AF7-F45ED754B52A.jpeg.82ffd8635fd1486539ee9dda8582bee6.jpeg

 

Наздраве!

Завижд, завижд за тъпченето на куфари. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , slujitel каза:

Завижд, завижд за тъпченето на куфари. 

Ооо, завиждането, от петък след обяд:)))

А иначе, съм купила по 32 кила и тъпча ли, тъпча...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

 Ууууф, днеска, голямо търчане напред-назад.

Нааай-после, подгънах крак, докато се пече вечерята.

Наздраве с винце и италианско сиренце!
 

 

DB6A2593-9C87-4EF9-8FE9-9086C3F1DF4C.jpeg.b33a109db94c00901ac22697a2d3a182.jpeg

 

Хоп, опече се и вечерята:)))

 

Меландзане алла пармиджана:

 

3EF775C9-5758-4D36-82AF-4E0061706A98.jpeg.fa7a7636dcb29c2b279e6c2a55fc9b15.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.