Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Вчера, по случай празника - празнична закуска - кайзершмарн (бъркана австрийска палачинка🙂). Отдавна ми беше в списъка за пробване вкъщи, но все не стигах до нея. Традиционно е със сладко от сини сливи, така и съм я яла досега (само в заведения) и е доста сладка за моя вкус за закуска. По идея на Йоана - с пресни ягоди и по идея на Бон апети с леко задушени  мандарини (и поради липса на нар - със сироп от нар) - според желанията и предпочитанията на ядящите 😀

DSC03529.JPG.ffca60430784d8f1252bbb79be205a15.JPG

DSC03532.JPG.9df6a01f4d559b4d974ec711140189a3.JPG

• Харесвам 20
  • Браво 3
Публикувано:

Снощи изпробвахме на @ivailo_radev емиратския мачбус.   

Стана много вкусен!

Дабавих му пържени бадеми и пържени стафиди, които идеално се вписваха в екзотичните подправки.

Благодаря за идеята!

• Харесвам 3
Публикувано:

Печен заек с моркови, чесън, черен пипер, риган, мащерка, зехтин и червено вино.

Днес ми дойде и съда за кашкавали, впечатлен съм. Дъното е камък и акация, похлупака стъкло.

Не знам дали знаете, при съхранение на кашкавали се появява понякога конденз.

За целта се слага малко парченце сух хляб до кашкавалите.

D7B7F0B5-0A39-4194-8D69-4590151C545F.jpeg.ddc18953b3eee6831db5431c9c0dfea0.jpeg

A334C45D-8A72-453F-A7CD-7F2ED8ECD756.jpeg.63ec1af349c6625e16ed21ebba6010bc.jpeg

• Харесвам 28
Публикувано:
На 4.03.2021 г. в 20:02, Бръмбар каза:

Вчера, по случай празника - празнична закуска - кайзершмарн (бъркана австрийска палачинка🙂). Отдавна ми беше в списъка за пробване вкъщи, но все не стигах до нея. Традиционно е със сладко от сини сливи, така и съм я яла досега (само в заведения) и е доста сладка за моя вкус за закуска. По идея на Йоана - с пресни ягоди и по идея на Бон апети с леко задушени  мандарини (и поради липса на нар - със сироп от нар) - според желанията и предпочитанията на ядящите 😀

DSC03529.JPG.ffca60430784d8f1252bbb79be205a15.JPG

DSC03532.JPG.9df6a01f4d559b4d974ec711140189a3.JPG

Много креативно! Рецептата със задушената мандарина ще споделите ли?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , ива валя каза:

Много креативно! Рецептата със задушената мандарина ще споделите ли?

Благодаря! По тази рецепта на Бон Апети, но аз направих с доста по-малко мандарини - за една порция около 150г (2 мандаринки) и малко захар (просто ги поръсих малко отгоре) + малко масло, съвсем за кратко на котлона, колкото да се смеси всичко. Понеже нямах пресен нар - сложих малко сос от нар. Аз намалих малко и количеството за палачинки - разделих на две указаното к-во в рецептата, което е уж за 3 порции, при мен от половината от него се получиха 2 нормални (за мен) порции. Заквасената сметана я пропуснах

https://www.bonapeti.bg/recepti/kayzershmarn3/

Това е рецептата на Йоана, общо взето и при нея за 2 порции е наполовина к-вото, при нея е малко по-малко и брашното и захарта:

https://www.kulinarno-joana.com/2017/05/kajzershmarn-ili-barkani-palachinki/

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

"Маме, след като цяла зима съм блъскал за мускулна маса, сега е моментът да започна да чистя за релеф. За морето юли-август, да припадат момичетата на плажа като ме видят". 🙂 Та...чистим, поради тази причина скоро не съм качвала снимки на десерти. Няма такива, не правя ....за да припадат девойките. Хм, ще я видим тази работа......  :nono:

От днес - пилешка пържолка и мариновани тиквички на скарата 🙂 

158056478_306885527533664_2372073713628083802_n.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 3
Публикувано:
преди 56 минути , Eva eva каза:

"Маме, след като цяла зима съм блъскал за мускулна маса, сега е моментът да започна да чистя за релеф. За морето юли-август, да припадат момичетата на плажа като ме видят". 🙂 Та...чистим, поради тази причина скоро не съм качвала снимки на десерти. Няма такива, не правя ....за да припадат девойките. Хм, ще я видим тази работа......  :nono:

От днес - пилешка пържолка и мариновани тиквички на скарата 🙂 

158056478_306885527533664_2372073713628083802_n.jpg

Каква мерината използваш за тиквичките?

Публикувано:
преди 1 час, slujitel каза:

Каква мерината използваш за тиквичките?

Съвсем леко ги мариновах със зехтин, оцет балсамико, лимон, сол и черен пипер.  Постояха така около 30 минутки и ги метнах на скарата.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

И както вчера казах, че вече не правя десерти - от днес едни бананови гофрети 🙂 Рецепта - импровизирах. Разбих 4 яйца, добавих към тях 2 намачкани банана, около 100 мл. прясно мляко, малко бакпулвер и канела. Започнах да ги правя като палачинки, но лесно се разпадаха в тигана и се сетих да опитам в гофретника. Екстра станаха там. На вкус - ами...като сладък омлет. Все пак за отслабващи - става 🙂 

DSC_0589-2.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:

Преди седмица се сдобих с кухненско роботче https://www.bosch-home.bg/productlist/kitchen-machines/food-processors/MC812M844#/Tabs=section-highlights/

Обаче за моя огромна изненада не са предвидили примерни рецепти, които да пробвам. Мислех, че в днешно време всичко идва, окомплектовано с рецептурник. 

Проблемът е, че аз в живота си не съм правила тесто, нямам идея въобще как става това нещо 🤔 

Та пробвах да си търся рецепти за хляб с робот, обаче има различни видове, едни са като купи за тесто, правят и паста. Други хора пък ползват фурна за хляб, аз и това не знам как изглежда точно и как се ползва. Започвам да подозирам, че ми трябват рецепти за food processor, ама не съм сигурна 😄

image.png.e15421294116a4d695a242a4512a8831.png

Някой може ли да ме ограмоти какво тесто мога да си правя в тази купа? Какви ключови думи да ползвам и по какво да позная, че мога да го сготвя? И как да си направя киш? Освен с киш, не бих отказала да закусвам с тарт фламбе😍

И може би понякога бих си правила хляб, когато ще ходим на преход. Намерих една рецепта за "френски хляб" в инструкциите на друг робот, но няма картинка и не знам какво е това точно: 

Цитат

French Bread

4 tablespoons active dry yeast

3 ½ cups hot water

5 tablespoons sugar

2 tablespoons salt

1 cup vegetable oil

8–10 cups of flour (white or wheat)

4 tablespoons gluten

Place all ingredients in Bosch mixing bowl.

Thoroughly knead on speed 1 (8–10

minutes). Let rise in the bowl 10 minutes,

then punch down. Punch down 4 or 5 times.

Divide into 3–4 regular loaf pans or shape

into rounds. Slash tops with sharp knife and

brush with egg wash. Let raise until doubled

in size. Bake 30 minutes at 400° F

Ще съм много благодарна на всякаква помощ 😉

Публикувано: (редактирано)

Никога не съм правила тесто в кухненски робот, но намерих това:

https://recepti.rozali.com/lubopitno/7-prilojeniia-na-kuhnenskiia-robot-v-kuhniata.html

За месене на тесто

За целта ви трябва една от допълнителните приставки на кухненския робот, която е с пластмасови "ножчета". Тя не кълца, а само смесва продуктите. След като изсипете всичко необходимо за тестото, пускате кухненския робот. Разбира се, тестото ще се нуждае от допълнителна намеса и от вашите ръце, но по-грубата работа ще бъде свършена от уреда.

За маслено тесто

Слагате в контейнера на робота около 500г брашно, 125г масло на кубчета, 2 яйца и 3-4с.л. вода. Пускате роботът, който от съставките ще образува маслени трохи. С тяхна помощ може да си направите маслено тесто, но ако не искате да се цапате, може да ги изсипете в подходящ съд и да ги използвате като блат за киш.

Използвам фурна за хляб(хлебопекарна),това представлява (ама по-стар модел):

https://www.emag.bg/hlebopekarna-moulinex-home-bread-baguette-1600-w-1-5-kg-16-programi-bjala-ow610131/pd/EX0NNBBBM/

Слагам всички продукти и тя сама си меси и пече, много полезно нещо.

Мога да ти покажа рецептурника,който използвам за нея, дано ти свърши някаква работа. Важно е точното количество, аз използвам кухня.везна.

https://www.manua.ls/moulinex/abke/manual

Рецептите на английски започват от 13стр. Има за всякакви видове хляб и сладкиши.

Според мен, ако имаш точната перка за тесто, при спазване на количествата/ съотношението на продуктите ще ти се получи със всяка рецепта 🙂 Разликата между фурната и робота е, че при робота трябва да извадиш готовото тесто, да го оставиш да втаса( ако има нужда) и да го изпечеш.

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, всякакъв вид тесто можеш да правиш във food processor-a. Не търси рецепта за тесто в робот/food processor, а просто рецепта за тесто. Само че вместо на ръка, сложи всичко в робота, само че вместо пластмасовия нож от комплекта, който се води за тесто, си ползвай нормалния метален нож. Ние например в робота правим тестото за паста... На всяко яйце се слагат по 100 гр брашно. Добавяме и мъничко зехтин. Сол не слагаме в самото тесто, защото се слага във водата при варенето, но ако правиш пица, тогава трябва да сложиш в тестото.  После въртиш няколко пъти на Pulse (ooops... тоя пулс те преследва дори и в кухнята... :girl_crazy:) докато се оформи топка тесто. 

Ако искаш да търсиш конкретно рецепти за тесто в кухненски робот, пробвай с dough food processor. Eто едно интересно видео с идеи за какво можеш да си ползваш робота...

П.С. В началото малко те заблудих... За тесто за паста се слага всичко накуп и се завърта тогава, но когато правиш тесто за хляб или пица, първо разбъркваш сухите съставки, след което добавяш водата постепенно, докато се образува топка тесто.

П.С.2 За киш пробвай рецептата на този французин, но я забъркай в робота като тази за паста 

Сложи брашното, яйцето, маслото и солта и само добавяй водата малко по малко

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, за хляб @Мари Николова ти е дала рецепти. Тя е права, ще ти трябва и везна, ако си нямаш си вземи. Винаги трябва да пресяваш брашното, тоест - трябва ти и сито. Виж нейните рецепти, ако искаш опитай и една най-проста фокача:

·  вода - 280 мл хладка вода

·  брашно - 500 грама

·  захар - 1 чаена лъжица

·  суха мая – 7 г

·  зехтин – 40 мл

·  сол - 1 1/2 чаена лъжица

Всичко, без солта, мяташ в робота. Като стане ката тесто добавяш и солта. Когато е готово го вадиш от уреда, с пръсти го разстилаш върху хартия за печене, която поставяш в голяма тава. Мажеш го отгоре със зехтин и чакаш да втаса - на топло/стайна температура около 1 ч. След това с пръсти правиш дупки отгоре и може да наредиш лук, розмарин, маслини.... каквото ви харесва. Печеш на 190 градуса във фурната около 20-25 минути. Наблюдаваш го.

Ей така изглежда, много е вкусно. Същото тесто можеш да го оформиш като хлебче или питка, да го оставиш да втаса по същия начин и да си го опечеш. Ще стане бяло хлебче/питка 🙂 

Кишът е малко по-връткава работа. Хубаво е да си имаш и тавичка за киш. Това е рецептата за тестото, която аз ползвам. Това тесто не втасва, то е без мая.

За тестото:

·      150 г студено масло, нарязано на кубчета

·      щипка сол

·      300 г пресято брашно

·      2 яйца

·      3 суп. л. студена вода

Слагаш продуктите в робота и имаш маслено тесто, подходящо за различни видове кишове.

Ето рецепта за Киш Лорен, освен тестото по-горе:

За плънката:

·      150 г бекон (може да използвате по-малко или по-голямо количество, може да се замени с шунка)

·      1 ч.чаша прясно мляко или 200 мл

·      1/2 ч.чаша заквасена сметана или 100 мл

·      3 яйца

·      1/2 ч.л. сол

·      черен пипер на вкус

·      1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

·      1 ч.чаша настъргано сирене Грюер (Чедър също става и най-обикновен кашкавал също)

Чери домати, подправки микс от Провансал, горчица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За да приготвите тестото пресейте брашното, добавете солта, студеното на кубчета масло, чукнете яйцата, добавете и 2 суп. л. студена вода. * Забележка: Влажността на тестото зависи от големината на яйцата. Ако са L размер добавете 2 суп. л. вода, ако са по-малки добавете 3 суп. лъжици. Тестото трябва да е меко и еластично. Увийте го във фолио и го охладете в хладилника за 30 минути.

Махнете фолиото, сложете един лист опаковачно домакинско фолио и разточете тънка кора. С помощта на фолиото ще пренесете по-лесно тестото върху намаслената тавичка, като го обърнете наобратно. Така фолиото ще остане отгоре и по-лесно ще оформите основата. Отстранете ненужните краища, притеснете в ъглите с пръсти. Надупчете леко с вилица. Загрейте фурната на 200 С и запечете кората леко за около 10 минути. През това време пригответе плънката.

Нарежете на кубчета бекона, запържете го леко на котлона с 1 суп. л. мазнина. Разбийте яйцата, добавете индийското орехче, солта, черният пипер, млякото и сметаната, разбъркайте добре. Извадете от фурната основата на киша, сложете бекона, млечната смес и добавете настърганото сирене. Печете още 25 минути.

Слагам снимки и на киша. 

Успех 🙂 

78.jpg

209.jpg

208.JPG

383.JPG

384.JPG

• Харесвам 11
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:

Докато търсех снимките за фокачата и киша си намерих снимки на първите ми опити за точене на кори за баница 😄  След това се научих да я правя дърпана, вторите две снимки са на дърпаната баница 🙂  Спирам да спамя, обещавам 🙂 

90.JPG

437.JPG

23.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 14
Публикувано:
преди 26 минути , Eva eva каза:

дърпаната баница

А аз пък точно тази сутрин попаднах на това видео... 🙂

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Да си призная, имам от години food processor, но никога не съм го ползвала да правя тесто. Меся на ръка, терапевтично ми е (когато го правя 5-6 пъти годишно 😂).

@Lindt, Ева вече ти е казала, кишът е с маслено тесто. Аз даже не слагам и яйца, или само 1 жътък, а белтъкът го добавям към останалите яйца в плънката

Ако не искаш да е с масло, имам рецепта и за тесто за киш със зехтин.

Ние тези дни го карахме на дояждане и на полуготови храни, но днес влязох за малко в кухнята: брънч с две солени тарти по рецепта на един от любимите ми сладкари, Кристоф Мишалак, който ги беше пуснал в своя Инстаграм и зеленчукова супа, по подобие на минестроне. Другата седмица вечерята ще бъде приготвяна от щерката. Не знам дали ще има снимки 😉 

20210307_114640.jpg

20210307_122621.jpg

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Публикувано:

Благодаря на всички! Имам си кантарче. Но нямам тавичка, брашно, мая, точилка, а още по-малко квас, бакпулвер и прочие странни неща. Та явно ще се наложи още пазар преди да започна тази епична битка с тестените изделия.

@chandni, пастата после я разточваш и режеш, нали? Няма магически начин? Много по-вкусна ли е от прясна паста в магазин?

@Роца, какво е това с картофените кръгчета?

@Eva eva, тази фокача изглежда изпълнима. Благодаря 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

@Lindt, за разточване,вместо точилка, може да ползваш бутилка от вино 😉 (само давам идеята 😉 )

Това с картофените кръгчета е една много лесна тарта с бутер тесто.

Загряваш фурната на 170 градуса. Разпъваш един лист бутер тесто (нашите тук са по 250 г) върху лист пекарска хартия. Намазваш го с 4-5 лъжици маскарпоне, заквасена сметана (аз слагам малко кисело мляко,за "олекотяване") или крем-сирене (също можеш да сложиш малко кисело мляко), поръсваш с мащерка (или розмарин в оригиналната рецепта) и черен пипер. Аз добавих и малко чесън на прах. Отгоре нареждаш нарязани на тънки кръгчета (3-4 мм) картофи. Намазваш ги отгоре с малко зехтин, посоляваш, ръсваш още малко мащерка и печеш около 45 минути, докато се зачервят добре. Намазваш с още малко зехтин "за блясък" и сервираш.

Аз добавих малко сушено патешко филе. Можеш да го пропуснеш, или да сложиш пастърма, филе "Елена", или нещо друго по ваш вкус.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 21 минути , Роца каза:

@Lindt, за разточване,вместо точилка, може да ползваш бутилка от вино 😉 (само давам идеята 😉 )

Това с картофените кръгчета е една много лесна тарта с бутер тесто.

Загряваш фурната на 170 градуса. Разпъваш един лист бутер тесто (нашите тук са по 250 г) върху лист пекарска хартия. Намазваш го с 4-5 лъжици маскарпоне, заквасена сметана (аз слагам малко кисело мляко,за "олекотяване") или крем-сирене (също можеш да сложиш малко кисело мляко), поръсваш с мащерка (или розмарин в оригиналната рецепта) и черен пипер. Аз добавих и малко чесън на прах. Отгоре нареждаш нарязани на тънки кръгчета (3-4 мм) картофи. Намазваш ги отгоре с малко зехтин, посоляваш, ръсваш още малко мащерка и печеш около 45 минути, докато се зачервят добре. Намазваш с още малко зехтин "за блясък" и сервираш.

Аз добавих малко сушено патешко филе. Можеш да го пропуснеш, или да сложиш пастърма, филе "Елена", или нещо друго по ваш вкус.

Благодаря!

Май ще съм по-щастлива да имам точилка и червена формичка за тарти 🙂 .

Днес докато си гледах за робота видях много рецепти с готово тесто, особено вкусни ми се виждат тези с ябълките 🙂 Обаче си мисля, че в България продават доста гадно бутер тесто и не купувам. Ако някой може да препоръча хубаво, ще мога да си приготвям любимия пай за преходи с пиле, домати, чушки, кашкавал или каквото си намеря в хладилника. Доста по-лесно и вкусно ми е от сандвичи.

Другото, което видях, е препоръка за крем фреш за тарта, а не заквасена сметана, защото понася по-добре термична обработка. Според намерения блог няма такъв продукт в България, но може да си направиш сам:

https://www.cookwithasmile.com/как-да-направим-крем-фреш-creme-fraiche/

Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

@chandni, пастата после я разточваш и режеш, нали? Няма магически начин? Много по-вкусна ли е от прясна паста в магазин?

За съжаление няма магически начин... 🙂 Точим я или с точилка, или с машинката за паста. Машината за паста си има и приставка за нарязването на пастата, но рязането ѝ е напълно изпълнимо и с кухненски нож. Просто след като разточиш тестото на желаната от теб дебелина, го поръсваш с брашно и го разнасяш с дланта по целия лист, за да не залепне, когато го нагънеш. След това го сгъваш от двата края към средата на листа няколко пъти, докато се получи нещо като ролка, след което с ножа нарязваш на ленти с желаната от теб ширина. Ето как става:

Както каза и Роца, ако нямаш точилка, можеш да ползваш и бутилка от вино. Не мога да сравня с прясната паста, която се продава, тъй като никога не сме купували такава, но домашната прясна паста е несравнима с купешката суха, така че веднъж като започнете да си правите домашна, гарантирам, че няма да искаш да опиташ друга. 

П.С. Щом сега ще си купуваш точилката, те съветвам да си купиш от тези дебелите, на които дръжките стоят неподвижно на ос, а ролката се търкаля в средата по оста. Ето такава примерно. Много по-удобно е от една цяла.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

Амбицирахте ме пак да опитам с тесто за паста 🙂 Веднъж направих талиатели, но нещо не успях да изтъня достатъчно тестото и станаха малко дебели. Втори път правих кори за лазаня, горе-долу станаха добре, но пък не прецених количеството на соса и цялата работа стана малко суха. Ето да ми видите провалите 🙂 

308.JPG

352.JPG

359.JPG

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 26 минути , chandni каза:

За съжаление няма магически начин... 🙂 Точим я или с точилка, или с машинката за паста. Машината за паста си има и приставка за нарязването на пастата, но рязането ѝ е напълно изпълнимо и с кухненски нож. Просто след като разточиш тестото на желаната от теб дебелина, го поръсваш с брашно и го разнасяш с дланта по целия лист, за да не залепне, когато го нагънеш. След това го сгъваш от двата края към средата на листа няколко пъти, докато се получи нещо като ролка, след което с ножа нарязваш на ленти с желаната от теб ширина. Ето как става:

Както каза и Роца, ако нямаш точилка, можеш да ползваш и бутилка от вино. Не мога да сравня с прясната паста, която се продава, тъй като никога не сме купували такава, но домашната прясна паста е несравнима с купешката суха, така че веднъж като започнете да си правите домашна, гарантирам, че няма да искаш да опиташ друга. 

П.С. Щом сега ще си купуваш точилката, те съветвам да си купиш от тези дебелите, на които дръжките стоят неподвижно на ос, а ролката се търкаля в средата по оста. Ето такава примерно. Много по-удобно е от една цяла.

Е, аз суха паста не купувам откакто пробвах прясна. И съм си доволна, просто не чета съдържанието на равиолите. Май е по-добре да не опитвам по-хубава, че какво ще готвя като отидем в северна държава? Това е най-бързото ястие, което съм измислила за пътуване.

Точилките няма ли как да са от нещо, което се мие в миялна? Това дърво, с лепкави парчета по него ме стресира. 

На клипчето изглежда лесно. Ама то така беше и с боядисването кoгато гледаш отстрани 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, Lindt каза:

Точилките няма ли как да са от нещо, което се мие в миялна? Това дърво, с лепкави парчета по него ме стресира. 

Тестото не полепва по дървената точилка и можеш само да я забършеш от брашното и да я облееш на чешмата. Не ѝ трябва да се "търкаля" 2 часа в миялната.. Иначе има такива и от силикон, но в България така и не намерих, а и са по-скъпи... Ето една такава. Тук са имали, но е изчерпана...

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 часа, Eva eva каза:

@Lindt, за хляб @Мари Николова ти е дала рецепти. Тя е права, ще ти трябва и везна, ако си нямаш си вземи. Винаги трябва да пресяваш брашното, тоест - трябва ти и сито. Виж нейните рецепти, ако искаш опитай и една най-проста фокача:

·  вода - 280 мл хладка вода

·  брашно - 500 грама

·  захар - 1 чаена лъжица

·  суха мая – 7 г

·  зехтин – 40 мл

·  сол - 1 1/2 чаена лъжица

Всичко, без солта, мяташ в робота. Като стане ката тесто добавяш и солта. Когато е готово го вадиш от уреда, с пръсти го разстилаш върху хартия за печене, която поставяш в голяма тава. Мажеш го отгоре със зехтин и чакаш да втаса - на топло/стайна температура около 1 ч. След това с пръсти правиш дупки отгоре и може да наредиш лук, розмарин, маслини.... каквото ви харесва. Печеш на 190 градуса във фурната около 20-25 минути. Наблюдаваш го.

Ей така изглежда, много е вкусно. Същото тесто можеш да го оформиш като хлебче или питка, да го оставиш да втаса по същия начин и да си го опечеш. Ще стане бяло хлебче/питка 🙂 

....

78.jpg

209.jpg

208.JPG

383.JPG

384.JPG

@Eva eva, недогледала съм вчера инструкциите, за да питам навреме, а рецептата не е съвсем подходяща за такива, които за първи път виждат сурово тесто отблизо😄  

Ще си разкажа историята, пък може да ви е забавно 😊

Намерих си предиобедно в магазина суха мая и естествено промених брашното с пълнозърнесто, не защото го смятам за по-вкусно, ами ей така, от глупост. Естествено, нямам сито и не съм видяла, че е жизнено необходимо, ама ние не сме капризни и реших, че ще го преживеем. 

Така, по задачата

1/ първата трудност беше добавянето на солта. Какво ли може да значи "Като стане като тесто добавяш и солта". Побърках го малко и се реших да соля. 

2/ "когато е готово" беше също толкова ясна инструкция 😄 Побърках го минута и реших, че е станало страхотно.

3/ не разбрах колко голяма да е голямата тава, та си взех една със стенички, да ми помагат в оформянето. 

4/ изобщо трудно стигнах до оформяне, защото не искаше да се махне от пръстите ми и да отиде на хартията. Мазах там нещо, дърпах, накрая прецених, че съм доволна.

5/ като го понамазах със зехтин, стана по-симпатично на вид и допир и дори щедро ми позволи да отдръпна пръстите си. 

1615207711634.jpg.ba811373f8d2e5accf0890fe180f0d76.jpg

6/ заизследвах пак рецептата и осъзнах, че нямам идея как ще разбера дали е втасало това нещо. Питах мама, която каза, че ще спре да е жилаво и ще мога да го разтягам в краищата. Ама аз нали си избрах тава, в която няма място покрай крайчетата, този метод явно отпадаше.  Стиснах си мислено ръката на чакане 1 час. 

1615207600837.jpg.2bb1e497a6161a3535dbb2c89c493396.jpg

7/ Фурната ни е нова и може да добавя пара в началото. В инструкциите пише да ползваме функцията с 20-40 градуса по-малко от предвиденото при традиционно печене. То в рецептата не пише какви точно 190 градуса, така че осредних и пекох на 160 с пара и вентилатор. Към 35 минути, по-рано не ставаше. Стриктно я наблюдавах, разбира се 🙂

1615207600832.jpg.ce7b30e37e80b63566a1f0a69834eb7d.jpg

8/ Изядохме я цялата, ама според мен или беше дебела, или градусите по-малко, или нещо съм объркала с брашното и по средата беше малко никаква. 

1615207600834.jpg.61fd8c2f31e25064093576dd287bb4d6.jpg1615207600836.jpg.30a1794b2ec5341e4125e683ad89718c.jpg

Благодаря за рецептата, толкова много решения не съм взимала скоро, а даже резултатът ставаше за ядене! 

• Харесвам 17
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.