Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Добре, като първи опит браво 🙂  Сега по-детайлно да разгледаме какво е станало, защото по този начин се правят всички тестени неща с мая и е важно да му хванеш цаката. В самата рецепта даже допълвах мои коментари, за да е по-ясно, но явно е трябвало по-описателно да пиша 🙂 

1/ първата трудност беше добавянето на солта. Какво ли може да значи "Като стане като тесто добавяш и солта". 

Солта винаги се добавя когато всички продукти се разбъркат, тоест - слагаш течните неща /леко хладки, да не са студени, ако трябва малко ги загряваш/, след това брашното с маята, пускаш уреда и след като заприлича на тесто, цялото нещо да стане хомогенно, еднородно, добавяш солта;

2/ "когато е готово" беше също толкова ясна инструкция 🙂  Побърках го минута и реших, че е станало страхотно.

Аз винаги меся на ръка около 10-15 минути. Като гледам и хлебопекарната си меси доста време. Нямам представа с твоя уред кога е готово. Трябва да стане еднородно, гладко тесто, като се меси на ръка понякога се появяват мехурчета. Май минута му е било малко, другия път повече бъркай;

3/ не разбрах колко голяма да е голямата тава - голямата тава е каквато голяма имаш 🙂 Във всякаква голяма ще стане. Аз ползвам тази голяма тава на фурната. Тази твоята стъклена тава май не е много голяма и е станало по-дебело. Фокачата е вид плосък хляб, тоест тънък. Ако пак решиш да правиш фокача в тази тава, то намали наполовина количествата на продуктите;

4/ изобщо трудно стигнах до оформяне, защото не искаше да се махне от пръстите ми и да отиде на хартията. Мазах там нещо, дърпах, накрая прецених, че съм доволна - явно от това, че брашното не е било достатъчно омесено си го оформила по-трудно. Може да си помогнеш другия път като леко си набрашниш ръцете и малко посипеш на тестото. Освен това имай предвид, че има разлика между различните видове брашна, може да се наложи някой път да добавиш още малко брашно от количеството, посочено в рецептата, но това вече е въпрос на практика и усет. Ако много лепне или не е било достатъчно омесено или брашното му е дошло малко или при ползване на пълнозърнесто трябва да се слага малко повече от стандартното /не съм сигурна за това/;

6/ за втасването - каква мая ползва? Според мен е тръгнало да втасва добре, поне изглежда така, но дали е било достатъчно!? При мен около 1 ч. е ок, но пък аз не ползвам пълнозърнесто брашно, не знам дали с него не трябва да се изчака повече време. Освен това тестото не трябва да стои на студено, защото тогава втасва по-бавно. Познава се, че е втасало като бухне/надува се/няколко пъти си увеличава обема. Аз го оставям да втасва във фурната, която не е пусната, разбира се, да не му става течение 🙂 След това трябва да си нежна и внимателна с тестото - леко натискаш с пръсти за дупките и редиш отгоре продуктите. Ако си го понатиснала повечко е възможно да е спаднало бухналото. Също така към пренасянето във фурната внимателно. На мен ми се е случвало да го блъсна по-силно и да спадне;

7/ печенето - като видиш рецепта, в която пише директно градуси, си печеш по стандартния начин. Ако трябва да е с вентилатор е уточнено в рецептата. Мисля, че градусите са ти били малко, затова и си го пекла толкова време. За 25 минути става готово. Добавянето на пара пък съвсем не съм сигурна, че е било подходящо. Тесто, хляб, питки се пекат на около 180-190 градуса с горен и долен нагревател, без вентилатор и пара. Това е общият принцип. При някои рецепти може да се процедира по-различно, но то си е уточнено в самата рецепта. Аз пека еднакво успешно тесто когато го слагам в предварително загрята фурна или  фурната да загрява заедно с тестото вътре. Няма разлика за мен, макар, че в повечето случаи се препоръчва да се пече в предварително загрята фурна. Важно е да не се отваря фурната докато се пече, тоест докато не се позачерви самото тесто, тоест да е почти готово, да си мирише на опечено. Но се наблюдава внимателно, във всички случаи. 

Надявам се, че вече е по-ясно. Другия път, ако имаш въпроси по време на готвенето - пиши. Ако мога ще отговарям 🙂 Така или иначе си трябва практика, докато се научиш. Като се сетя колко продукти съм изхвърлила, докато се понауча. Пък и сега ми се случва 🙂 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

Ще си разкажа историята, пък може да ви е забавно

Офф, разпознах се от раз в твоите "дертове" с месенето. Един път пробвах, огвацах се цялата в тесто , което не пожела да се отлепи ни от ръцете, ни от плота.

 

преди 31 минути , Eva eva каза:

Сега по-детайлно да разгледаме какво е станало, защото по този начин се правят всички тестени неща с мая и е важно да му хванеш цаката.

След толкова детайло писане, има шанс да я пробвам някой ден и аз тая фокача ( като набера смелост и забравя първия опит) 🍻

  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

@funny, и аз бях така първия път - целия ми плот в тесто, и ръцете до лактите омазани и лепне и няма събиране 🙂 Мазало пълно. И идва снаха ми в този момент в нас, а аз рева и не мога да го изхвърля в кофата дори 😄 Двете с нея някак го почистихме. Забава.

От днес - един маслен сладкиш със сладко от нектарини и орехи, за който не чисти килограми 🙂  В рецептата са пропуснати орехите, добавих ги върху сладкото. Рецепта https://bukvarche.com/2020/11/30/домашен-сладкиш-с-орехи-и-плодово-слад/

И честит празник на всички дами 🙂 Бъдете много здрави, щастливи и обичани пътешественички 🙂 

 

DSC_0595-2.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Честит празник на дамите в темата!

 

О, аз много интересни неща мога да разкажа за месене тесто на ръка в Богота, например. Или как се прави тухла! 😂

 

Никакво специално меню за днес (почивен ден е), снощи направих чипс от тиквички:

 

IMG_6571.jpg.59f13e0a77a5579bfaee44181bdcf998.jpg

 

IMG_6572.jpg.6f175bf3ebea166968517a53590469b9.jpg

 

Това са 7 броя тъмнозелени тиквички, а се събраха в една средна купа.  Изядохме го вече. 😋

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, funny каза:

Офф, разпознах се от раз в твоите "дертове" с месенето. Един път пробвах, огвацах се цялата в тесто , което не пожела да се отлепи ни от ръцете, ни от плота.

 

След толкова детайло писане, има шанс да я пробвам някой ден и аз тая фокача ( като набера смелост и забравя първия опит) 🍻

Аз в нов пристъп на смелост сега чакам някакво тесто за пица да си "почине" . Ще докладвам след толкова подробно обяснение и толкова много време от страна на @Eva eva, дали имам прогрес 😇 

Пише да го пека на 230 градуса 15-20 минути, не знам дали е оптимално това и колко дебело да го направя.. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
В момента, Lindt каза:

Аз в нов пристъп на смелост сега чакам някакво тесто за пица да си "почине" . Ще докладвам дали след толкова подробно обяснение и толкова много време от страна на @Eva eva, дали имам прогрес 😇 

Пише да го пека на 230 градуса 15-20 минути, не знам дали е оптимално това и колко дебело да го направя.. 

Дай рецептата да видя какво правиш 🙂 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Eva eva каза:

Дай рецептата да видя какво правиш 🙂 

Ами то стана по-различно от рецептата. Защото не искаше да стане на тесто и му сложих още вода. После още брашно, защото приличаше на лиготия. После още малко зехтин. Е... 

No description available.

 

https://www.kulinarno-joana.com/2008/06/margherita/?fbclid=IwAR1cU9ck3Uxm0Yvn8OInXtjt3THGFD32HZs0LNQ6qzSFWqux9d4ExNoLbV4

 

Ще си правя пица с 4 сирена. Просто исках да си намеря рецепта за тесто от нормален готвач. Ама я унищожих. 

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Ще стане! Рецептата е почти същата като фокачата, та ще изчистиш грешките 🙂  Сега втасва. Направи го тънко, не повече от половин сантиметър, помагай си с малко брашно, ако се налага, като разточваш. Докато се пече още ще бухне. Печи го както пише в рецептата, на Йоана рецептите са много добри. Пица се пече на малко по-силно, отколкото само хляб или фокача. Не знам, но ако ти е много силна фурната може малко да намалиш - около 210-220 градуса. Ще стане, във всички случаи 🙂 Да се похвалиш после 🙂 

Може и върху хартия да разточиш, да не миеш после тави. Сякак ще стане 🙂 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 42 минути , Eva eva каза:

Ще стане! Рецептата е почти същата като фокачата, та ще изчистиш грешките 🙂  Сега втасва. Направи го тънко, не повече от половин сантиметър, помагай си с малко брашно, ако се налага, като разточваш. Докато се пече още ще бухне. Печи го както пише в рецептата, на Йоана рецептите са много добри. Пица се пече на малко по-силно, отколкото само хляб или фокача. Не знам, но ако ти е много силна фурната може малко да намалиш - около 210-220 градуса. Ще стане, във всички случаи 🙂 Да се похвалиш после 🙂 

Може и върху хартия да разточиш, да не миеш после тави. Сякак ще стане 🙂 

Стана, много ти благодаря!

 Рецептата на Йоана за заек е много добра. Тази не беше толкова ясна и различна от другите в нета. А и роботът не успя да направи с тези пропорции тесто на топка. Трябваше още вода. 

Нямах чиста бутилка вино, така че опитах да я увия във фолио. Не стана по този начин и разточвах с термос. Точно бях доволна и като вдигнах бъдещата пица, за да я сложа в тава, се разтегна и скъса. Точих пак 🙂 Доразтегнах в тавата, ама почти веднага си върна размера. Изпече се бързо - 11 минути. Може би ако задобрея в точенето и изтъняването, ще е супер. Сега не хрупкаше. 

Относно пицата - по-сполучлива е от доста купени през живота ми. И понеже все не ми харесва колко сирена слагат и как са взели най-безвкусните, сега прекалих с количеството и ги размесих. Не е добре, ако си ползваш твоите сиренца, да правиш така. Синьото сирене направо ги уби останалите, а и стана по-солено. Утрешната половинка тесто ще я правя по-минималистично. 

Харесах си пасираните чери домати с чесън и зехтин. Сигурно така ще си мажа пиците. 

В заключение - изобщо не мога да снимам храна. Не че съм извадила фотоапарат, но и за снимка с телефон е катастрофа. Очевидно трябва да се постарая малко. 

1615228884751.jpg.213a10dbae8450e24835af337bf49179.jpg

1615228884746.jpg.fbde25123325716ab79b4c286a12f9dd.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 3 минути , Lindt каза:

Точих пак 🙂 Доразтегнах в тавата, ама почти веднага си върна размера

Когато се наложи да омесиш тестото наново, веднага след това е много трудно да го разточиш и става точно така жилаво. Трябва да го оставиш пак да почине 30-ина минути, да се отпусне и тогава пак да го разточваш. 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Lindt каза:

@Eva eva, недогледала съм вчера инструкциите, за да питам навреме, а рецептата не е съвсем подходяща за такива, които за първи път виждат сурово тесто отблизо😄  

Ще си разкажа историята, пък може да ви е забавно 😊

 

 

 

Живко как е?

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

Когато се наложи да омесиш тестото наново, веднага след това е много трудно да го разточиш и става точно така жилаво. Трябва да го оставиш пак да почине 30-ина минути, да се отпусне и тогава пак да го разточваш. 

Усетих и аз, че нещо такова трябва да направя, ама вече бяхме гладни и затова не попитах 😜

преди 3 минути , Брани каза:

 

Живко как е?

Закръгля се от моите тренировки 🤭. Ако затворят фитнесите, ще трябва да се върнем на салатките. 

  • Смея се 5
Връзка към коментар

С дърпане също става пицата. Аз основно я дърпам, само в началото малко с точилка, понеже я обичам по-тънка и с точилката не я докарвам много. При мен с фуд процесора/ робота (сегашния, също Бош) не става добре месенето (със стария Мулинекс, по-добре беше, не знам дали в мен или в робота  е проблема). Предпочитам на ръка да го измеся, отнема ми по-малко време отколкто да чистя купата след месенето на робота. Бош нямат рецептурник на хартия с домакинския уред, но препращат към  уебсайт с рецепти: https://www.bosch-home.in/experience-bosch/living-with-bosch/cookbook.  Не че нещо съм готвила от него, но го бях попрегледала в началото и имаше интересни рецепти.

 

Аз правих нещо като кюфтета от тиквички и халуми, но не пържени или печени, а в гофретника. Не е лошо, с дзадзики ги изкомбинирах:

 

 

DSC03535.JPG.7740464444e8acd438320af82bd08104.JPG

 

DSC03538.JPG.930ad8a4903c812375cba49e69f4eb6a.JPG

 

  • Харесвам 17
  • Браво 3
Връзка към коментар

Юхууууу, много се радвам, че се получи 🙂 Супер изглежда, сигурна съм, че и на вкус е било страхотно. 

Вземи си само сито, ще ти става по-хубаво тестото. То и сега е страхотно, де 🙂 И точилка. Другия път може да опиташ да разточиш на хартия и директно двамата да пренесете пицата върху голямата тава на фурната. Ама и така става. 🙂 

Добре изглежда опечена, браво 🙂 Отгоре гарнирането си е въпрос на вкус.  Утре може да опиташ да я направиш малко по-дебела, ако така ви е била тънка или обратно. Ние обичаме по-тънки пици. Съответно може да се наложи малко по-дълго време да се пече. 

За снимките - гладен фотограф качествени снимки не прави 🙂 

 

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , Lindt каза:

Стана, много ти благодаря!

 Рецептата на Йоана за заек е много добра. Тази не беше толкова ясна и различна от другите в нета. А и роботът не успя да направи с тези пропорции тесто на топка. Трябваше още вода. 

Нямах чиста бутилка вино, така че опитах да я увия във фолио. Не стана по този начин и разточвах с термос. Точно бях доволна и като вдигнах бъдещата пица, за да я сложа в тава, се разтегна и скъса. Точих пак 🙂 Доразтегнах в тавата, ама почти веднага си върна размера. Изпече се бързо - 11 минути. Може би ако задобрея в точенето и изтъняването, ще е супер. Сега не хрупкаше. 

Относно пицата - по-сполучлива е от доста купени през живота ми. И понеже все не ми харесва колко сирена слагат и как са взели най-безвкусните, сега прекалих с количеството и ги размесих. Не е добре, ако си ползваш твоите сиренца, да правиш така. Синьото сирене направо ги уби останалите, а и стана по-солено. Утрешната половинка тесто ще я правя по-минималистично. 

Харесах си пасираните чери домати с чесън и зехтин. Сигурно така ще си мажа пиците. 

В заключение - изобщо не мога да снимам храна. Не че съм извадила фотоапарат, но и за снимка с телефон е катастрофа. Очевидно трябва да се постарая малко. 

1615228884751.jpg.213a10dbae8450e24835af337bf49179.jpg

1615228884746.jpg.fbde25123325716ab79b4c286a12f9dd.jpg

За да ти се получат пиците още по-добри, напълни термоса, с който ще точиш тестото, със смес от шварцкафе и фанта портокал.

Ти сега си мислиш, че пиците ти са се получили добри, а ако беше имала рядкото щастие да ядеш нещо, наречено „гарнирана пита“ (по онова време пицата беше западна изгъзица), състоящо се от основа - два пръста дебело тесто и върху нея кренвирши, доматено пюре и салам „кучешка радост“, щеше направо да кандидатстваш за звезда от мишлените!

 

P.S. Кой е Живко? Фууд процесорът?

  • Смея се 9
Връзка към коментар

Може ли да си направим клонче на темата - "Бързи рецепти" ?

Броим всичко де що може да се направи по схемата  приготвяне максимум 15 минути и после печеш/ядеш.

Че нещо виждам че са ни различни представите за бързо ( бърза розова торта например ) :scratch_one-s_head:

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , funny каза:

Може ли да си направим клонче на темата - "Бързи рецепти" ?

Броим всичко де що може да се направи по схемата  приготвяне максимум 15 минути и после печеш/ядеш.

Че нещо виждам че са ни различни представите за бързо ( бърза розова торта например ) :scratch_one-s_head:

 

Ха! Еднакви са ни представите за бързо с тази торта! Понеже липсва "печеш", направо изчезна това отрязаното парче  след  срока за приготвяне, зададен от теб!:girl_dance:

  • Браво 2
Връзка към коментар

За тортите с блатовете Медовик, наистина са бързи - забъркваш крема и мацаш. Вкусно, щом е сладко, но бързо се качва от лесни неща 😄. Подкрепям @Goal & Boss. Предпочитам само да ви пляскам😆 на красотите.

@funny не знам как се успява с вечеря за 15 мин. По-рано от 8.00 часа не можем да седнем, правя струвам, не съм от най-сръчните, но не съм и с две леви. Даже храна от ресторант да поръчам, пак поне 30 мин. отиват😄

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , marycap каза:

Ха! Еднакви са ни представите за бързо с тази торта! Понеже липсва "печеш", направо изчезна това отрязаното парче  след  срока за приготвяне, зададен от теб!:girl_dance:

Ей такива рецепти искам . Ако може и диетични :derisive:

преди 8 минути , ДиянаВ каза:

 

@funny не знам как се успява с вечеря за 15 мин. По-рано от 8.00 часа не можем да седнем, правя струвам, не съм от най-сръчните, но не съм и с две леви. Даже храна от ресторант да поръчам, пак поне 30 мин. отиват😄

Имаме по път от офиса до вкъщи един магазин с кулинарен щанд . Единия готвач готви чудно. 15 мин пазаруване, топлиш и готово. :biggrin:

Когато на смяна е другия готвач имам няколко опции : сьомга запечена в хартия ( 3 мин), готова забъркана кайма за кюфтета ( няма подготовка ама компенсира с пържене/печене), готова прясна паста , ребра в плик за печене ( 3 мин подготовка) ... и ... май е това 🙈

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Lindt каза:

Стана, много ти благодаря!

 Рецептата на Йоана за заек е много добра. Тази не беше толкова ясна и различна от другите в нета. А и роботът не успя да направи с тези пропорции тесто на топка. Трябваше още вода. 

Нямах чиста бутилка вино, така че опитах да я увия във фолио. Не стана по този начин и разточвах с термос. Точно бях доволна и като вдигнах бъдещата пица, за да я сложа в тава, се разтегна и скъса. Точих пак 🙂 Доразтегнах в тавата, ама почти веднага си върна размера. Изпече се бързо - 11 минути. Може би ако задобрея в точенето и изтъняването, ще е супер. Сега не хрупкаше. 

Относно пицата - по-сполучлива е от доста купени през живота ми. И понеже все не ми харесва колко сирена слагат и как са взели най-безвкусните, сега прекалих с количеството и ги размесих. Не е добре, ако си ползваш твоите сиренца, да правиш така. Синьото сирене направо ги уби останалите, а и стана по-солено. Утрешната половинка тесто ще я правя по-минималистично. 

Харесах си пасираните чери домати с чесън и зехтин. Сигурно така ще си мажа пиците. 

В заключение - изобщо не мога да снимам храна. Не че съм извадила фотоапарат, но и за снимка с телефон е катастрофа. Очевидно трябва да се постарая малко. 

1615228884751.jpg.213a10dbae8450e24835af337bf49179.jpg

1615228884746.jpg.fbde25123325716ab79b4c286a12f9dd.jpg

@Lindt Разбрах, че харесваш елзаската пица. Може следващия път да намажеш тестото със заквасена сметана, да сложиш нарязан на полумесец и червен лук, малко бекон или шунка и отгоре сирена по твой вкус. Ние напоследък я предпочитаме така и домашната според мен става много по добра от доста купени. Пробвах в една момент да пека на камък за пица, но нещо не ми се загряваше добре и пицата не ми се изпичаше отдолу, но сега загрявам предварително една тава (по- дебеличка), тестото разточвам(разпъвам) на хартия за печене и после като я наредя и тавата се загрява лесно я премествам във фурната. Доволна съм много от това, което се получава. Най-добрите ни опити до момента.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.