Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, дядо Пепи каза:

Използвам това мнение , за да направя едно малко предложенийце: Като подтема нека всеки сподели коя манджа не би вкусил втори път. Така да затвърдим казаното големи кулинари, че "колкото човеци, толкова и вкусове" ( май така беше).  🙂

Сещам се само за цепелините в Литва 🙂 Дали ние не случихме на кръчма или просто са си гадни, не знам. Ужасни бяха 🙂 Е, ако няма друго ще ги ям, но ако мога да избирам не бих ги поръчала никога 🙂 Както каза моят колега, когато се опитах да му ги пробутам "Яж си ги тези гнусни плужеци" 😄 Но пък розовата супаааааа, божествена 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Eva eva каза:

Сещам се само за цепелините в Литва

Аз също не останах впечатлен, а много го хвалиха местните. Определено не бих повторил. 

В Литва имат и едни мекици с пълнеж, викат им Чебуреки, това се оказа доста вкусно за мен.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 31 минути , BlackArt77 каза:

Аз също не останах впечатлен, а много го хвалиха местните. Определено не бих повторил. 

В Литва имат и едни мекици с пълнеж, викат им Чебуреки, това се оказа доста вкусно за мен.

Чебурек е пирожка, но вместо сирене, слагат кайма. Да вкусно е!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , ива валя каза:

Нито е мекица, нито е пирожка, защото тестото е без мая😀.

• Харесвам 2
Публикувано:

В темата за пътуването, показах едни печени домати, които, много харесахме, с чесън и подправка, която , казаха, ча Thyme / мащерка, според мен /, та ги направих с нея. Половинки домати, отгоре - пасиран чесън, мащерка, щипка Вегета и парченце масълце. Станаха1:1, като дубайските:)))

F12AE2D3-45ED-45DF-8DFD-89937F0591F1.jpeg.ae96a57ab5ac2223d8afa2224ef2ff87.jpeg

C7E34684-F00A-4D7F-BFFF-37D341E0728B.jpeg.b282f4d91e76bc956f6629fb397b94da.jpeg

Бобът ми, също е готов, ще се яде , с маринованки краставички:

8AA32410-E17F-44B7-AA0D-B3C54DBB16E0.jpeg.67ffb04e6f914c92a831640214367d13.jpeg

Набръжко и една крем супа, от замразен зеленчуков микс на Бондюел, накрая - с течна сметана и малко чубричка:

CF0C7CB3-8B06-4EE5-897D-C778253865FD.jpeg.3eceed005f8b24aea3dde792c1f3aa51.jpeg

За довечера - предястие - коктейл от миди. По принцип, рецептата е с майонеза, но нали не потребяваме, я замествам с друго:

1/2 сирене крема, 1/2 голям буркан овче мляко от тези:

217995DA-2317-4090-B7BB-A1E5211EFAC5.jpeg.d9ace919ce1e6f405a3e4eedae2a3629.jpeg

Голяма глава лук, в чопъра на ситно, 1 връзка копър или магданоз,/ този е с копър/, добавих и десетина смлени ореха, и разбира се - миди, един пакет замразени.

C81248DD-F911-4908-89D8-4436D6341A22.jpeg.b1a878fe34539f1bb11ef6d9a711a4f3.jpeg

2FA161EC-23D8-4AEB-9B50-27793730A6A3.jpeg.7f38f816926f4e42af875b950a930887.jpeg

Готвенето продължава:))))

• Харесвам 21
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Thyme / мащерка, според мен /,

Точно така, tymus vulgaris, е мащерка. Изглежда много вкусно! 

• Харесвам 1
Публикувано:

Brunch с изключително пухкави палачинки със сирене и пармезан, приготвени от любимия по рецепта на Иван Звездев :girl_in_love:

IMG_20210321_115923.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 3
Публикувано:
преди 19 минути , ива валя каза:

преди 6 минути , Marisha каза:

Във Вилнюс съм попадал на различни варианти - с кайма, със сирене, с гъби и т.н. 

На мен на форма ми прилича на мекица. Иначе да тестото е без мая и самото име подсказва, че става въпрос за вариант на нашинската баница. Разликата е, че е пържено. Иначе в Русия и бившите руски републики му викат Чебуреки, Турците гьозлеме, западните съседи бюрек и т.н. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Marisha каза:

@MarishaРуснаците си им викат пирожки, те така викат на всичките печива и пържени теста:

984973AF-D1A2-4085-8273-1EC819432CCA.jpeg.a43e0b9580083ab4cbdf215c361d1fa8.jpeg

Ето и рецептата, за чебуреки, има и клипче:

https://www.vsegdavkusno.ru/recipes/chebureki

И ние  много ги харесваме:)))4

преди 5 минути , Valentina 19 каза:

Точно така, tymus vulgaris, е мащерка. Изглежда много вкусно! 

Да, много са вкусни:))

Кой да се сети, за печен домат с чесън и мащерка:))))Човек се учи, цял живот, дори да е на 102 години, като мен:)))

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

@MarishaРуснаците си им викат пирожки, те така викат на всичките печива и пържени теста:

984973AF-D1A2-4085-8273-1EC819432CCA.jpeg.a43e0b9580083ab4cbdf215c361d1fa8.jpeg

Ето и рецептата, за чебуреки, има и клипче:

https://www.vsegdavkusno.ru/recipes/chebureki

И ние  много ги харесваме:)))4

Не баш така, чебуреки са си чебуреки и при руснаците. Никой не им вика пирожки. Пирожки с кайма им викат беляши. Те са от тесто с мая.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Marisha каза:

Не баш така, чебуреки са си чебуреки и при руснаците. Никой не им вика пирожки. Пирожки с кайма им викат беляши. Те са от тесто с мая.

Точно така, пирожките са от маено тесто.

Чебуреките като цяло идват от Татарите.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Marisha каза:

Преди 1 час, BlackArt77 каза:

Може, не споря, копнах горния цитат от тяхната Википедия:))

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Marisha каза:

Обаче има и т.н. вак беляши, които са с маслено тесто без мая :-)

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , Бръмбар каза:

Обаче има и т.н. вак беляши, които са с маслено тесто без мая 🙂

Хихи, Сърът ми посказва, че сега, в Дубай, на кроасаните, също викали “пирожки”:))))))

Явно е, като събирателно за всичко подобно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз гледам в момента от време на време за развлечение руския ситком с оригинално заглавие "ИП Пирогова", името идва от фамилията на главната героиня - Пирогова, която обаче има и пекарна със същото име, та е малко игра на думи. На български са го превели "Мис Сладкиш". На мен ми е забавен, напомня "Кухня", даже главната роля я играе Елена Подкаминская, която играеше и една от главните роли в "Кухня". С българско аудио има из он-лайн пространството първия сезон и по някоя от телевизиите го дават, но не помня коя. Втория и третия сезон само на руски съм ги намерила и така ги гледам.

Аз нямам кой знае какви лингвистичи познания за печивата на руски, но като студентка живях една година на общежитие с рускиня. Тя обичаше да готви и ме гощаваше с типични манджи и продукти, купени от руския магазин към посолството. Тя ми говореше на руски, а аз на български и така се разбирахме чудесно 😀.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, chandni каза:

Brunch с изключително пухкави палачинки със сирене и пармезан, приготвени от любимия по рецепта на Иван Звездев :girl_in_love:

IMG_20210321_115923.jpg

А имаш ли и специален доставчик на пармезан, освен на зехтин (още не съм си поръчвала всъщност 😊)? Защо са станали изключително пухкави палачинките? 

Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

А имаш ли и специален доставчик на пармезан, освен на зехтин (още не съм си поръчвала всъщност 😊)?

Ами специален нямам... Купуваме от Метро.

преди 1 минута , Lindt каза:

Защо са станали изключително пухкави палачинките?

Защото са с кисело мляко и сода. Палачинките стават изключително крехки и пухкави, на шупли, в същото време изобщо не се усеща вкус или мирис на сода.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Вчера, като ходихме за теста, се отбихме в “Лекси” на пазар, Та примъкнахме и някоя и друга бутилчица, от любимото Просеко, дето беше 30$ в Дубай.

Ха, Наздраве!

Сърът отлетя за офиса, пък аз съм си отворила една и си смуча, докато готвя и пера:)))

Докато си дойде, ще трябва да се отваря друга:)))

Но пък, съм готова с вечерята:

Джолан на фурна, от теле-сукалче, с печурки, праз и бяло вино, отгоре - ръсната малко моцарела:

167078B0-2163-4EF4-A147-96A83C1F3AFA.jpeg.1eb2854496c37eeded7b161a553572df.jpeg

И десерт - горски плодове+маскарпоне, пасирани+2 капки посладител:

7A18EC55-B7D7-425C-B531-1EA875232038.jpeg.104eac9c8f0223c617f28d8bc9b29386.jpeg

63ACF48B-D165-4A84-BD41-AC90CB77D1E8.jpeg.1ecc1c2b0ba37ab1c2f445ec6340f519.jpeg

Резултатът:

2111CFF2-7960-435B-B46D-57E198C0D5BF.jpeg.407ff3c367193fca5ee695ccd062a9d2.jpeg

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

@Lindt, не питаш мен, ама да си кажа 😄 Пармезан и италиански продукти купуваме от супермаркета Виа Тракия на магистралата. Има и в София, но не съм ходила - https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=485918455445147&id=119831822053814

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , jul каза:

@Lindt, не питаш мен, ама да си кажа 😄 Пармезан и италиански продукти купуваме от супермаркета Виа Тракия на магистралата. Има и в София, но не съм ходила - https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=485918455445147&id=119831822053814

Ах, точно до него бяхме вчера, ама така бързахме да хванем друг магазин в работно време, че не можах да вляза 😞. Този магазин и @ven62 го е споделял, ама е на час път от нас. И Метро и то. Навремето за най-лесно си купувахме като минем през Италия, ама ей на...

А @ven62къде ли се е изгубил тези дни? 

П.П. Има електронен магазин, дано не е аутлет за храна, че ми звучи ужасно странно: 

"Ciao.bg e електронния магазин на аутлет центъра „Виа Тракия”. В онлайн магазина се продават избрани продукти от хранителния сектор и стоки за ..."

П.П. 2 Няма пармезан за онлайн поръчки. Не съм сигурна и колко е актуален.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, AlexandraKo каза:

Що не завърши успешно, виждат ми се, не лоши. Ти тренирай, тренирай, че таз тава, струва цяло състояние:(

Пресуших ги и се напукаха и после ги недоизпекох от страх да не ги изгоря 😄 Всяка фурна пече различно и си трябват няколко опита със сигурност.

Еее, чак толкова не съм се охарчила, все с материали които имам в наличност се правят.

преди 7 часа, BlackArt77 каза:

Само за информация. Френски макарони в домашни условия се правят от невъзможно към много трудно. Освен ако не разполагате с конвектомат.

Чак пък невъзможно 😉

преди 8 часа, Бръмбар каза:

Аз имам 2 неуспешни опита за макарони - единият път по рецепта на Йоана, другият по на Ирина Купенска. Емии... толкова им се старах, та държах белтъците по 3 дни в хладилника, мерих ги, теглих ги, абе спазих всички указания и накрая ни полички, ни нищо - едни спихнати станаха. И ние ги изядохме криво-ляво, но засега се въздържам от нови опити ;-)).

Звучи голяма мъка да е било яденето, както се шегувам понякога за вкусно ядене - яли сте ги направо с отвращение 😄 Както казах, бях на някакъв дурако устойчив курс, опростен за лесно смилане от аудиторията и разискахме няколко казуса покрай правенето. Теоритично имам идея какво ти е създало проблем, на практика- не съм толкова силна все още и не съм убедена, че съм права 🙂 Със сигурност трябват опити до правилната формула, валидна за твоите условия на готвене- тип захар (да няма нишесте), време на съхнене - влажни са били още, недостатъчна температура на печене.

По случайност моите белтъци бяха престояли 2 дни, иначе не са ни съветвали за това. Пак случайно в едно предаване на 24 kitchen чух, че ги оставят, за да се случи нещо с водата им. Времето е пред мен, ще тествам 🙂

• Харесвам 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 4 часа, Eva eva каза:

Сещам се само за цепелините в Литва 🙂 Дали ние не случихме на кръчма или просто са си гадни, не знам. Ужасни бяха 🙂 Е, ако няма друго ще ги ям, но ако мога да избирам не бих ги поръчала никога 🙂 Както каза моят колега, когато се опитах да му ги пробутам "Яж си ги тези гнусни плужеци" 😄 Но пък розовата супаааааа, божествена 🙂

И аз май не съм опитвала по-газно нещо от цепелин. И то в много скъп ресторант с национална кухня във Вилнюс. Литовката, която ме водеше каза, че няма да мога да ги ям, но тя ще ги поръча, за да опитам. Пълнят тестото със "сало", което е сланината на прасето - неосолена, непушена. Произлиза от бедния селски живот през зимата, когато са имали нужда от енергия , а са нямали месо. Нашите пръжки са си лукс на този фон.

Не бих повторила крокодилското от прочутия френски ресторант в Сием Реп. Две различни ястия от крокодил ги дегостирахме 5 българи и остана. 

Не харесвам и не мога да ям азиатско, съсипва ми стомаха и дежуря нощем.  Можах да ям, без последици, само в Япония, и то не всичко. Прословутите им бобени сладки не ми харесаха. Но ядох и фантастични неща в Япония.

преди 4 часа, ива валя каза:

Пирожките могат да се пълнят с извара, зеле, конфитюр, шоколад и др. Пържат се в мазнина.

• Харесвам 6
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, BlackArt77 каза:

Дайте, моля, една добра рецепта за хачапури като сме захванали темата!

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

Пресуших ги и се напукаха и после ги недоизпекох от страх да не ги изгоря 😄 Всяка фурна пече различно и си трябват няколко опита със сигурност.

Еее, чак толкова не съм се охарчила, все с материали които имам в наличност се правят.

Не, нямах предвид това:)Пошегувах се, на Главната ги продават по 2 лева за бройка, а в Дубай - около пет. Та, като изпечеш 20 успешни, все едно, си изкарала 40 лева:))))) Или 100 - в  Дубай:))))

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 56 минути , Дани Магелани каза:

Дайте, моля, една добра рецепта за хачапури като сме захванали темата!

500 гр. - Брашно

300 мл. - прясно мляко

10 гр. - сол

6 гр. - суха мая

20 гр. - захар

1 яйце

50 мл олио

Правиш си опара със сухата мая топло мляко и захарта. Като ти шупне маята прибавяш към нея олиото и яйцето след това сухите съставки и замесваш тестото. Средно тесто, да не е много меко, но да не е и твърдо. Разделяш ги на 5,6,7 и т.н. колкото парчета прецениш. Оставяш ги покрити с найлон и намазани с олио отгоре да престоят 10-15 мин. Оформяш ги като лодки или кръг, но гледай да има борд отстрани. Рацзпределяш  във всяка формичка сирене на вкус. Нормално е, ако ти е 100 грама тестото, плънката да ти е до 50 грама. Чукваш по едно яйце отгоре върху сиренето и печеш на 220° с вентилатор до готовност. Температурата е примерна според печката, може и на 200°, общо взето както си печете хляба вкъщи. След като ги извадиш слагаш докато са още врели по 1 бучка малка масло отгоре. 

Това е с 2 думи. Enjoy!

• Харесвам 11
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.