Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 11 часа, funny каза:

Може ли да си направим клонче на темата - "Бързи рецепти" ?

Броим всичко де що може да се направи по схемата  приготвяне максимум 15 минути и после печеш/ядеш.

Че нещо виждам че са ни различни представите за бързо ( бърза розова торта например ) :scratch_one-s_head:

 

Не знам точно какви са ти предпочитанията за храна, иначе ние се изхранваме с бързи за приготвяне неща - салати, супи, омлети, фритати, зеленчуци на грил тиган, гювечета. E, понякога ядем и месо, като броя за лесно всичко, хвърлено в гювеч или на грил 😄

За няколко минути можеш да приготвиш "марокански" кус кус ( аз купувам кутии от фантастико) , червена леща, задушен грах, пликовете с ориз също са удобни.

Може да си държиш купа тесто за палачинки в хладилника и да си правиш с рукула, пиле и песто вечер или въобще плънка по твой избор. 

 

Не съм по сладкото, но лятото направих много клафутиси, по каквато рецепта си срещна в нета без много сметана. Миеш плодове, хвърляш в една купа всички съставки, бъркаш и печеш. Няколко пъти ползвах набрани вишни от улицата, а @Здравко Ангел издигнаха това до нови висоти и тестваха черници, джанки и каквото расте в техния хабитат: 

https://prettysimplesweet.com/clafoutis/  

 

преди 16 минути , elenitta каза:

@Lindt Разбрах, че харесваш елзаската пица. Може следващия път да намажеш тестото със заквасена сметана, да сложиш нарязан на полумесец и червен лук, малко бекон или шунка и отгоре сирена по твой вкус. Ние напоследък я предпочитаме така и домашната според мен става много по добра от доста купени. Пробвах в една момент да пека на камък за пица, но нещо не ми се загряваше добре и пицата не ми се изпичаше отдолу, но сега загрявам предварително една тава (по- дебеличка), тестото разточвам(разпъвам) на хартия за печене и после като я наредя и тавата се загрява лесно я премествам във фурната. Доволна съм много от това, което се получава. Най-добрите ни опити до момента.

Ще опитаме съвсем скоро. Като се сетя да си купя точилка, сито и лук де 😄

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Не знам точно какви са ти предпочитанията за храна

Предпочитам вече сготвената, иначе нямам претенции. Мога и на салати да карам :grin:.

Ама мъжа още не съм го научила да не яде бе... пфу. А от 25 години го мъча

Чакам си аз времето когато в магазина ще има храна в тубички - чушки с ориз, мусака, пиле със зеле... на кой каквото му се яде 😉

 

  • Смея се 5
Връзка към коментар

@funny, може да си вземеш фритюрник за пържене с горещ въздух, много неща стават без никаква врътня, меса, сьомга, пържени картофи, тиквички, а са вкусни... 

Гадно е да се мие кошницата след няколко употреби.

Връзка към коментар
преди 1 минута , neuromancer каза:

@funny, може да си вземеш фритюрник за пържене с горещ въздух, много неща стават без никаква врътня, меса, сьомга, пържени картофи, тиквички, а са вкусни... 

Гадно е да се мие кошницата след няколко употреби.

това звучи добре. Отивам да се образовам какво е

Връзка към коментар

Детенцето вчера имаше рожден ден и за вечеря си поръча спагети. Отдавна се канех на мидите и бялото вино. На вкус се получиха, като тези, които хапнах в Милано. За дребното бяха с бял сос, че то такива "извращения" не яде. И тортичката да си покажа с шоколадови блатове, маскарпоне кондензирано мляко и банан.

IMG_20210308_160458.jpg

received_287362632740677.jpeg

  • Харесвам 18
  • Шок 1
  • Браво 11
Връзка към коментар

@neuromancer, а можеш ли да споделиш дали пуши много (като обикновените фритюрници)? Защото в магазин, в който гледах такива уреди, консултантът каза, че е добре да се използва някъде до прозорец или под аспиратор. Но аз искам да избегна вмирисването на стаята, което е неизбежно, дори с мощен аспиратор.

Иначе рекламират кошниците с възможност за миене в съдомиялна.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Изобщо не пуши, но си мирише (според мен мирише по-малко, отколкото ако се пържи с олио).

По принцип не е съвсем същото, както ако се пържи, примерно кюфтетата не стават като пържени, а като печени във фурната и дъщеря ми не ги харесва така. Обаче аз гледам да намаля пърженето до минимум. Освен другото, ако много се пържи с олио се наслоява мазнина по всички повърхности, а с това не.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, neuromancer каза:

 

Гадно е да се мие кошницата след няколко употреби.

Миялната се справя идеално 🙂

Има значение и кошницата. На предишния беше като телена и имаше нужда от по-често миене. Сегашната е тефлонова и в повечето случаи се нуждае само от забърсване.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

преди 1 час, neuromancer каза:

 

Гадно е да се мие кошницата след няколко употреби.

Аз слагам хартия за печене. Може би малко намалява силата на приготвянето, ама не съм забелязал разлика в резултата.

Връзка към коментар
преди 2 часа, neuromancer каза:

 

По принцип не е съвсем същото, както ако се пържи, примерно кюфтетата не стават като пържени, а като печени във фурната и дъщеря ми не ги харесва така. 

Ех, жалко! Сега пека всичко и не получавам желаната хрупкава коричка (някой ако има подсказка с някаква безглутенова тайна, моля да сподели). Заглеждах еърфрайърите, надявайки се да са решение. Благодаря, че сподели опит!

 

За днес имах предвидени други кулинарни напъни, обаче прочетох за бързото клафути на @Lindt и не устоях. Като френски десерт обаче, направих справка в творенията на @Роца и днес имам двойно кулинарно ограмотяване. Моят флонярд тъкмо излиза от фурната 😉

 

IMG_20210309_175417.jpg.a1de1ed8e6afc544b0a75630aabf630e.jpg

 

Вариацията ми е с червени боровинки и изцяло с бадемово брашно, та не бих се учудила сега да изскочи ново наименование на този десерт 😄Дано съм успяла да наглася консистенцията с промените, които направих. Нямам търпение да изстине!

 

Редактирано от Sju
  • Харесвам 16
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 58 минути , Sju каза:

Ех, жалко! Сега пека всичко и не получавам желаната хрупкава коричка (някой ако има подсказка с някаква безглутенова тайна, моля да сподели). Заглеждах еърфрайърите, надявайки се да са решение. Благодаря, че сподели опит!

 

За днес имах предвидени други кулинарни напъни, обаче прочетох за бързото клафути на @Lindt и не устоях. Като френски десерт обаче, направих справка в творенията на @Роца и днес имам двойно кулинарно ограмотяване. Моят флонярд тъкмо излиза от фурната 😉

 

IMG_20210309_175417.jpg.a1de1ed8e6afc544b0a75630aabf630e.jpg

 

Вариацията ми е с червени боровинки и изцяло с бадемово брашно, та не бих се учудила сега да изскочи ново наименование на този десерт 😄Дано съм успяла да наглася консистенцията с промените, които направих. Нямам търпение да изстине!

 

Моето с кокосово брашно беше много гадно 😊 Кажи, ако с бадемовото е ок като консистенция. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

Моето с кокосово брашно беше много гадно 😊 Кажи, ако с бадемовото е ок като консистенция. 

Аз харесвам вкуса на кокосовото брашно и сигурно не би ми било гадно. Правя крем карамел с кокосово мляко например (80 мл гъсто кокосово мляко+1 яйце/ за порция е моята мярка).

 

Дегустацията мина, имам да донагласям консистенцията с още един-два опита. Ползвах 3 яйца, 75г бадемово брашно, 160 мл  бадемово мляко и бадемова есенция. Яйчения вкус леко доминира и ще има нужда от още малко мляко и леко по-малко брашно. Доколкото разбирам се гони консистенция на флан/крем карамел, а моето има съвсем лека структура с трохи. 

 

204913567_IMG_20210309_1943522.jpg.be6f192450b80bc0b0cdc97bb1093619.jpg

Редактирано от Sju
  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Направих САМ онзи прословут умен сладкиш, който понякога става и глупав.
С тънка кора горе и твърда смес долу.
Спазих тънкостите, бърках около час и половина.
Ако бих смесил всичко заедно и бъркал със злоба около 5 минути - резултатът щеше да е по-човечен. 
Нима? И защо 🙂

Няма да показвам снимки.
 

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 30 минути , Sju каза:

Аз харесвам вкуса на кокосовото брашно и сигурно не би ми било гадно. Правя крем карамел с кокосово мляко например (80 мл гъсто кокосово мляко+1 яйце/ за порция е моята мярка).

 

Дегустацията мина, имам да донагласям консистенцията с още един-два опита. Ползвах 3 яйца, 75г бадемово брашно, 160 мл  бадемово мляко и бадемова есенция. Яйчения вкус леко доминира и ще има нужда от още малко мляко и леко по-малко брашно. Доколкото разбирам се гони консистенция на флан/крем карамел, а моето има съвсем лека структура с трохи. 

 

204913567_IMG_20210309_1943522.jpg.be6f192450b80bc0b0cdc97bb1093619.jpg

Аз също много обичам кокос. Но става едно такова по-грапаво, а не като крем и не стана като всички други пъти. Вероятно така е и с бадемовото.

И кокосовите ми палачинки не бяха така гладки, така че официално го пенсионирах пакета с кокосово брашно и може да сипя малко в някой кекс, ако някога направя.

Или, ако някой има друга идея за 200 грама кокосово брашно?

 

П.П. аз слагам 60 гр брашно, толкова захар и 4 яйца. Явно ги обичам повече 🙂

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@Lindt, не видях дали са ти отговорили за cream fresh, има в Хит със сигурност. Не е евтин, но почти винаги като потърся има.

Купувала съм на Президент, на тяхната марка Ja, сигурно се намира и друг, не помня. Проблемът е, че вероятно зареждат малки количества, защото ако отида в неделя следобед обикновено няма. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Lyubina каза:

@Lindt, не видях дали са ти отговорили за cream fresh, има в Хит със сигурност. Не е евтин, но почти винаги като потърся има.

Купувала съм на Президент, на тяхната марка Ja, сигурно се намира и друг, не помня. Проблемът е, че вероятно зареждат малки количества, защото ако отида в неделя следобед обикновено няма. 

Благодаря, Любина, спаси ме 🙂

Аз се чудех дали да си направя, но ми е забранено да правя повече тесто тази седмица и не бързам.  Теоретично трябва само да подквася непастьоризирана сметана с кефир, заквасена сметана или дори кисело мляко. Ама не знам къде да си намеря непастьоризирана сметана.

 

И за бутер тестото никой не ми е отговорил, тоест препоръчал. Ама и това не е толкова спешно 😇

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Аз също много обичам кокос. Но става едно такова по-грапаво, а не като крем и не стана като всички други пъти. Вероятно така е и с бадемовото.

И кокосовите ми палачинки не бяха така гладки, така че официално го пенсионирах пакета с кокосово брашно и може да сипя малко в някой кекс, ако някога направя.

Или, ако някой има друга идея за 200 грама кокосово брашно?

 

П.П. аз слагам 60 гр брашно, толкова захар и 4 яйца. Явно ги обичам повече 🙂

 

Всъщност аз не знам каква трябва да е точната консистенция, видях рецепти и с 4 яйца, и такива с 3+ жълтък, водена бях от Роцената рецепта. Кокосовото брашно е доста хигроскопично. Гледам си сега една рецепта за мъфини, с 4 яйца слагам 35г кокосово брашно и стават като кексчета с трохи. Но в рецептата няма мляко, та не знам 🙂

Аз слагам кокосово брашно във всички типове кюфтета вместо хляб или бяло брашно - с кайма, с тиквички, с карфиол, с магданоз. 

 

 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, Eva eva каза:

Да препоръчам рецепта 😜

Много повече обичам кишовете, така че първо ще се пробвам с масленото тесто. 

 

Но ако това бутер тесто не става много голямо ( 5 см ) като се изпече и е лесно за приготвяне, може да препоръчаш, благодаря!  Ще мога да си направя такива банички със шунка, кашкавал и домати като на пазара в Солун 🤩

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Lindt каза:

Много повече обичам кишовете, така че първо ще се пробвам с масленото тесто. 

 

Хубаво си го решила. Масленото тесто е лесно за работа, макар, че самият киш си е врътня. Аз мисля тези дни да направя киш. Ще снимам стъпка по стъпка, дано да ти е полезно 🙂 

Ето рецепта за бутер тестото. Преди доста време го правих и не помня точно какво се получи, но беше хубаво 🙂 

https://www.kulinarno-joana.com/2011/04/puff-pastry/

 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Eva eva каза:

Хубаво си го решила. Масленото тесто е лесно за работа, макар, че самият киш си е врътня. Аз мисля тези дни да направя киш. Ще снимам стъпка по стъпка, дано да ти е полезно 🙂 

Ето рецепта за бутер тестото. Преди доста време го правих и не помня точно какво се получи, но беше хубаво 🙂 

https://www.kulinarno-joana.com/2011/04/puff-pastry/

 

Олеле, ако успея да направя това и можем да си печем кроасани, ще станем доста кръглолики! Добре е засега да се въздържим. 

 

преди 11 минути , Брани каза:

@Gentleman Basta, моля, напиши нещо от твоя профил ... каквото и да е ...

Брани, съжалявам, точно в момента е зает 😉 

 

П.П. Изпревари ме и развали интригата... 

  • Смея се 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.