Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 31 минути , Бръмбар каза:

Интересна е тази идея за купички от шоколад, макар и на мен да ми е познато усещането как всичко изглежда супер лесно, спазвам указанията и накрая ефекта съвсем не е желаният, ами си отварям и сума ти допълнителна работа. Но пък тортата ти изглежда супер ☺. Ти беше ли напръскала/ намазала балоните със зехтин за по-лесно отлепване?  

Ако се намажат, шоколадът не се лепи:(

Може би, @Роца, нашето кулинарно гуру, ще даде съвет, как да стане:))

Аз изгледах и клипчета по въпроса, отдавна искам да ги направя, ама явно, има някакъв трик, кактос форматаза торта и сушора, дет Роца ми го сподели:(

• Харесвам 1
Публикувано:

@AlexandraKo, Алекс, такива купички никога не съм правила, още повече с балон, та не мога да ти дам много акъл по въпроса 🙂 .

Първото нещо, което ми идва наум за да не се пукат балоните, шоколадът да не е много горещ и балонът да не е много здраво завързан (тоест, да е много "напрегнат"). Твоят шоколад на каква тепература беше? Темперира ли го предварително (загряване - охлаждане -  пак загряване)? 

И, последно, ако някой ден реша да правя купички, бих ползвала сферични форми, които да намажа с шоколада:

10180530_D.jpg?width=580&height=580&fit=

И менюто вкъщи тези дни: сьомга със зелен фасул на пара на обед вчера, вечерта - корейски мариновани крилца на фурна, със соджу, за по-автентично (а най-автентично щеше да бъде, ако после и хубав мъж ме сложи в леглото... с дрехите 😂 😂😂).

И днешният бръч, с текс-мекс вдъхновение - кесадии (с шунка и грах... не е много текс-мекс, ама се оказа, че нямам царевица 😉, с пиле и чушка и със сирене и зелен лук), бекон и американски палачинки.

20210327_123810.jpg

20210327_195734.jpg

20210328_111551.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:

Не е за ядене, ама не знам къде да го сложа.

Не знам, дали съм споменавала, май не съм, ама, малко хоби ми е , да правя сапун. Събирам остатъците и като се сетя, ги рециклирам. Най-хубаво става с глицериновите, че са прозрачни и вътре слагам цветчета лавандула или розови листета. Та става красиво.

Днес остатъците ми бяха, само от бял сапун, Та капнах малко боя за сладки, направих ги, в силиконови формички:

0EFD115B-723D-4439-BDA6-4D83DC76D616.jpeg.7e8b0ed5fcddce8414bffc0d36d8bbd0.jpeg

CB532EAB-E68E-4ACA-8E2E-5ED8DCFF49DF.jpeg.6147b89093323747bd1de120e6509de2.jpeg

преди 4 минути , Роца каза:

@AlexandraKo, Алекс, такива купички никога не съм правила, още повече с балон, та не мога да ти дам много акъл по въпроса 🙂 .

Първото нещо, което ми идва наум за да не се пукат балоните, шоколадът да не е много горещ и балонът да не е много здраво завързан (тоест, да е много "напрегнат"). Твоят шоколад на каква тепература беше? Темперира ли го предварително (загряване - охлаждане -  пак загряване)? 

И, последно, ако някой ден реша да правя купички, бих ползвала сферични форми, които да намажа с шоколада:

10180530_D.jpg?width=580&height=580&fit=

И менюто вкъщи тези дни: сьомга със зелен фасул на пара на обед вчера, вечерта - корейски мариновани крилца на фурна, със соджу, за по-автентично (а най-автентично щеше да бъде, ако после и хубав мъж ме сложи в леглото... с дрехите 😂 😂😂).

И днешният бръч, с текс-мекс вдъхновение - кесадии (с шунка и грах... не е много текс-мекс, ама се оказа, че нямам царевица 😉, с пиле и чушка и със сирене и зелен лук), бекон и американски палачинки.

20210327_123810.jpg

20210327_195734.jpg

20210328_111551.jpg

А, видя ли, че знаеш!Не съм темперирала, стопих го на водна баня и толкова:(((

Ама такава силиконова форма не съм виждала, тя сигурно, е точно, за тази цел.

Ще търся. Благодаря ти @Роца!

• Харесвам 15
  • Браво 5
Публикувано:

@AlexandraKo и аз веднъж си играх с едни балони, но аз се опитвах да ги направя като сфери с някаква желатинова течност. Толкова се измъчих и толкова провали имаше, че даже помня, че ходих за още балони да купувам 😄 Все пак успях да докарам 3 сфери за тортето след цял ден занимавка 😄

278.JPG

• Харесвам 13
  • Браво 12
Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

Моля, няма защо 🙂 

По принцип, е добре да се темперира шоколадът, защото това му дава допълнителна здравина, топи се по-трудно и става един лъскаво-красив. Аз имам такива сферични форми, но съм ги ползвала основно за крем/мус за десерти. Иначе по сладкарските състезания, които гледам, са правили купички от шоколад, от меренг и подобни в тях (или върху тях).

• Харесвам 3
Публикувано:

И днес на испанска кухня с кава.

Паея само с морски дарове, без меса, риби и др.

Намерих малки миди от сорта на almejas в италианския магазин Тракия на много добра цена, 400гр за 4 и нещо лева, като този път сложих и малко бакла, че пак рядко намирам.

thumbnail.jpg.26674f24814f9789840853af5ebc0f81.jpg

D88D9104-7A86-47BA-922C-170258B6F638.jpeg.e17045a9f763dca5a0e2cfb5d951dd18.jpeg

• Харесвам 20
  • Браво 1
Публикувано:

@AlexandraKo, такива силиконови форми се продават в Метро, има щанд за сладкарство. Виждала съм ги в 2 размера. 

Тази седмица случайно открихме още една турска пекарна за баклави, кюнефе, кадаиф и солен бюрек с каймак- казва се Beyzade. Та имах разпускащ уикенд, ядох от бюрека, като баница с кашкавал е, но по-безсолно. За баклавите и кюнефето само слушах разкази с описание 🙂

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Хмм. Ако не знаете от къде произлизат хорските мъдрости като "Барабар Петко с мъжете", подкованата жаба и подобно .... е .. от такива като мен. 

След толкоз гледане и окуражаване от @AlexandraKo и наш "Петко" реши да се пробва не с какво и да е , а с шоколадов мус моля ви се 🙈.

Сагата приключи:

- микровълновата е за основно "изпиране" ( там топлих маслото - ГОЛЯМА глупост) ,

- де що има купички и съдчета са омазани та миялната има работа за следващите 2 часа, 

- навсякъде в кухнята има пръски от сметана, жълтъци, мус ... 

-лаптопа е омазан и той

Сега работя върху душевното си здраве с чаша кава :hysteric: и релаксирам

IMG_7682.jpg

Държа ви лично отговорни за "това" !!! Така да знаете !!! :yes:

Ей го и "творението" преди да влезе в чашки, купички и подобни :

IMG_7681.jpg

#да_отварят_ресторанти_барове_и_граници_най-сетне_че_скуката_води_до_трайни_отклонения

• Харесвам 5
  • Браво 9
  • Смея се 15
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Не е за ядене, ама не знам къде да го сложа.

Не знам, дали съм споменавала, май не съм, ама, малко хоби ми е , да правя сапун. Събирам остатъците и като се сетя, ги рециклирам. Най-хубаво става с глицериновите, че са прозрачни и вътре слагам цветчета лавандула или розови листета. Та става красиво.

Днес остатъците ми бяха, само от бял сапун, Та капнах малко боя за сладки, направих ги, в силиконови формички:

0EFD115B-723D-4439-BDA6-4D83DC76D616.jpeg.7e8b0ed5fcddce8414bffc0d36d8bbd0.jpeg

CB532EAB-E68E-4ACA-8E2E-5ED8DCFF49DF.jpeg.6147b89093323747bd1de120e6509de2.jpeg

@AlexandraKo,много си практична!

Аз също събирам остатъците от сапуните,настъртъргвам ги и ги варя на водна баня.Получава се чудесен течен сапун.Но ще имам предвид и твоите формички.Как точно ги правиш сапунчетата?

П.П.Можем да си направим темичка за полезни съвети и да споделяме различни домакински и не само неща.

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 46 минути , funny каза:

Хмм. Ако не знаете от къде произлизат хорските мъдрости като "Барабар Петко с мъжете", подкованата жаба и подобно .... е .. от такива като мен. 

След толкоз гледане и окуражаване от @AlexandraKo и наш "Петко" реши да се пробва не с какво и да е , а с шоколадов мус моля ви се 🙈.

Сагата приключи:

- микровълновата е за основно "изпиране" ( там топлих маслото - ГОЛЯМА глупост) ,

- де що има купички и съдчета са омазани та миялната има работа за следващите 2 часа, 

-лаптопа е омазан и той

IMG_7682.jpg

IMG_7681.jpg

#да_отварят_ресторанти_барове_и_граници_най-сетне_че_скуката_води_до_трайни_отклонения

Така се заапочва - проба, грешка,... Няма жена, която да не е правила поразии при прохождането в кулинарията. Важно е желанието. Успех!

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 51 минути , funny каза:

Сагата приключи:

-лаптопа е омазан и той

IMG_7682.jpg

IMG_7681.jpg

Браво,  супер изглежда! До колкото виждам, няма буци, на цвят е екстра, сигурна съм, че ще е вкусно!

Еее, човек се учи цял живот, ти си млада, умна, що пък да не можеш, една манджа да  извъртиш:)))

Виждате, че  постоянно бъркам нещо, неотдавна открих, че готвенето ми харесва.

Не всичко става от пръв път. Ако имахме прасе,  щеше да е половин тон, от кулинарните ми несполуки:(((((

Нали разказах по- нагоре, случая с балоните вчера:)))В кухнята се наложи да измия една цяла и една, половин стена. Освен, всичко по плота и вратичките на шкафчетата.И пак не успях:(((

А за МВ, нямаш ли си, ей туй нЯщо? Пести много миене и бърсане.

Ако си нямаш, беж , на единия лев / всичко по 1 лев/ и си купи. Те ги продават и в Технополис, ама на петорни цени:(((

88E2F92C-B970-4C8C-B519-EBE15D08B870.jpeg.df84fa38b1b14f3aa04a76d642612a42.jpeg

• Харесвам 4
Дани Магелани
Публикувано:

Днес готвене - разчисти хладилника. Супа от зеленчуци, която се готви. Пържолки със сос от топено сирене. Баницата я направих сутринта и вече е на половина.

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:

Последното е заготовката за супата. Какво да сложа за овкусяване, освен зеленчуков бульон? Хич ме няма в постното.

20210328_160658.jpg

20210328_143121.jpg

20210328_161251.jpg

• Харесвам 10
Публикувано:

Моя мус изглежда като истински.  И на вкус е супер.

Тази Ковид година я отчетохме с нещо ново. Да се надяваме да няма втора такава !!!

IMG_7683.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 2
  • Смея се 4
Публикувано:

А, забравих: първият за тази година, пресен лапад, с пресен лук , джоджен, чесън и домашни домати от буркан - еко, био, мио, от градинката на село. 

Сега беля чесън, за киселото мляко.

D2E3A0F1-F282-4A72-BB32-DFC8E597F145.jpeg.fcc73bb476417ece92a98a1b1a856dcd.jpeg

Я да питам - някой ползва ли червен ориз?
Ползвам този:

645A429E-3624-44C4-8C6F-66FA16D6A3FF.jpeg.323d591647762639db021a887ef50942.jpeg

Ми сякаш, трудно увира, не е като другите видове. Но пък, е много вкусен.

Някой има ли впечатления?

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 55 минути , funny каза:

А, хубаво повдигна темата! Хайде сега да си признае този, който светна четящите(мен лично) за съществуването на Сгущенка Варненка от Берьозка.:ireful1:

Щото едно е да показваш разни шедьоври, за които се изискват умения и майсторлък - който не може, гледа примирено и толкоз, съвсем друго е да препоръчаш на горкият организъм, преяждал цяла зима, правещ планове за разтоварващи режими с пресни зеленчуци и плодове, едно вълшебство в кутийка. Само отваряш, съдържанието свършва, а ти не можеш още да пуснеш лъжицата ..и пак отваряш. :beee:Нова кутийка:blush:

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 10 минути , Дани Магелани каза:

Последното е заготовката за супата. Какво да сложа за овкусяване, освен зеленчуков бульон? Хич ме няма в постното.

20210328_160658.jpg

20210328_143121.jpg

20210328_161251.jpg

@Дани Магелани, ми много ти хубави зелените чинийки! Направо, стил Ермитаж, малахитово зелено. Да не е руски порцелан?
За овкусяване - най-често слагам джиндифил, мащерка, копър, магданоз, черно пиперче, дето вика Ути:)))

преди 1 минута , Мари Николова каза:

А, хубаво повдигна темата! Хайде сега да си признае този, който светна четящите(мен лично) за съществуването на Сгущенка Варненка от Берьозка.:ireful1:

Щото едно е да показваш разни шедьоври, за които се изискват умения и майсторлък - който не може, гледа примирено и толкоз, съвсем друго е да препоръчаш на горкият организъм, преяждал цяла зима, правещ планове за разтоварващи режими с пресни зеленчуци и плодове, едно вълшебство в кутийка. Само отваряш, съдържанието свършва, а ти не можеш още да пуснеш лъжицата ..и пак отваряш. :beee:Нова кутийка:blush:

Признавам си, аз бях:(((

Да отивЪм ли в ъгъла?

преди 6 минути , funny каза:

Моя мус изглежда като истински.  И на вкус е супер.

Тази Ковид година я отчетохме с нещо ново. Да се надяваме да няма втора такава !!!

IMG_7683.jpg

Ще се окажеш тиииии, скрит кулинарен бисер!:))))

• Смея се 3
Публикувано:
преди 9 минути , AlexandraKo каза:

Признавам си, аз бях:(((

Да отивЪм ли в ъгъла?

Не само в ъгъла , ами на коленца върху оризови зрънца. ( за моето "вихрене" в кухнята пак ти си виновна  :grin:)

ПП. Още чистя от "опита"

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

@Дани Магелани, ми много ти хубави зелените чинийки! Направо, стил Ермитаж, малахитово зелено. Да не е руски порцелан?
За овкусяване - най-често слагам джиндифил, мащерка, копър, магданоз, черно пиперче, дето вика Ути:)))

Джинджифил и зелении слагам, но се чудя за някакви сирена или готварска сметана. Какво би подхождало?

Чиниите са руски. Беше комплект за 12 души, но след едно местене доста понамаляха.😄

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , AlexandraKo каза:

Ще се окажеш тиииии, скрит кулинарен бисер!:))))

Явно рецептата е доволно лесна и ако човек има елементарен опит в кухнята за да не я оклепва из основи - на всеки ще се получи

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 24 минути , Дани Магелани каза:

Джинджифил и зелении слагам, но се чудя за някакви сирена или готварска сметана. Какво би подхождало?

Чиниите са руски. Беше комплект за 12 души, но след едно местене доста понамаляха.😄

На вид е зле, но вкусът е добър.

20210328_163752.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 26 минути , TinkerBell каза:

Солен кекс с маслини

Солен кекс с маслини (1).jpg

Солен кекс с маслини (2).jpg

Солен кекс с маслини (3).jpg

А рецептата, може ли?
Много апетитен вид има, препечен, с коричкааа:)))

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Явно рецептата е доволно лесна и ако човек има елементарен опит в кухнята за да не я оклепва из основи - на всеки ще се получи

Нарисувай някоя абстракция в кафявата гама, докато не си изчистила😄

Тази сутрин детето така си направи домашното по изобразително изкуство с утайка от кафе - абстрактни цветя 🙃

4715DA82-FF00-47EF-AABB-B015EF0764D2.jpeg

• Харесвам 8
  • Браво 6
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.