Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 56 минути , Lindt каза:

" 100 г. излишен квас, 100% хидратация"

Така нареченият sourdough starter. Това е естествен квас, който се използва вместо мая, но изисква около 2 седмици, започвайки от 0, за да си го приготвиш. Това е за хора, които всеки ден месят хляб и изисква голямо разхищение на брашно. Започваш със 100 гр брашно и 100 грама вода в един буркан. Всеки ден изхвърляш по-голямата част от сместа и допълваш 1:1 с брашно и вода, за да стане сместа пак 200 гр. Това се прави с цел да подхранваш бактерията всеки ден.

Примерна схема:

 

Ден 1: 100 гр. брашно + 100 грама вода (100 % хидратация означава, че водата е 100% от теглото на брашното)

Ден 2: Изхвърляш 150 гр от вчерашната смес, в буркана остават 50 гр, съответно добавяш 75 гр брашно и 75 гр вода

И така до ден 14...

 

По този начин всеки ден изхвърляш 150 гр от сместа от предходния ден и захранваш с нови 75 гр брашно и 75 мл прясна вода, След 2 седмици вече си си отгледала естествена бактерия и имаш квас, с който месиш хляб и други теста, вместо с мая от магазина. Да, обаче захранването не спира дотук, а продължаваш и всеки следващ ден да захранваш, иначе бактерията ти ще умре. Именно тези 150 гр, които изхвърляш всеки ден са излишният квас.

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 50 минути , ДиянаВ каза:

@DaBo спокойно, твоите чушки са перфектни. За да стане беля от една семка, трябва преди това да се е породил проблем. Тогава съпругът е имал джоб, в който е влязла семката и затова така се е възпалило мястото. При проблеми с червата също трябва да се внимава за семки. Аз като ги изтърбуша чушките, после пак ги мия, особено при салати, когато са по-твърди.

О, ние каквито уредчета за зъби си имаме вкъщи, уж поддържаме голяма хигиена ... ама да ти се възпали венеца от някаква си семмка, хич няма да е приятно, де.

 

@Eva eva, аз ти предлагам да опиташ с пастиерата и като те познавам, смятам, че ще се получи. 🤗

Аз много се надявам да сме някъде на път и да се размина с всякакви великденски приготовления...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , chandni каза:

Така нареченият sourdough starter. Това е естествен квас, който се използва вместо мая, но изисква около 2 седмици, започвайки от 0, за да си го приготвиш. Това е за хора, които всеки ден месят хляб и изисква голямо разхищение на брашно. Започваш със 100 гр брашно и 100 грама вода в един буркан. Всеки ден изхвърляш по-голямата част от сместа и допълваш 1:1 с брашно и вода, за да допълниш сместа до 200 гр. Това се прави с цел да подхранваш бактерията всеки ден.

Примерна схема:

 

Ден 1: 100 гр. брашно + 100 грама вода (100 % хидратация означава, че водата е 100% от теглото на брашното)

Ден 2: Изхвърляш 150 гр от вчерашната смес, в буркана остават 50 гр, съответно добавяш 75 гр брашно и 75 гр вода

И така до ден 14...

 

По този начин всеки ден изхвърляш 150 гр от сместа от предходния ден и захранваш с нови 75 гр брашно и 75 мл прясна вода, След 2 седмици вече си си отгледала естествена бактерия и имаш квас, с който месиш хляб и други теста, вместо с мая от магазина. Да, обаче захранването не спира дотук, а продължаваш и всеки следващ ден да захранваш, иначе бактерията ти ще умре. Именно тези 150 гр, които изхвърляш всеки ден са излишният квас.

Да разбирам ли че, ако някой във форума си отглежда такава бактерия, може всеки ден да ми приготвя по доза и половина кантучини?  Може би може и малко да разнообрази менюто ми с други неща де, все пак все не правим толкова много преходи 🙄

  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 7 минути , Lindt каза:

Да разбирам ли, че ако някой във форума си отглежда такава бактерия, може всеки ден да ми приготвя по доза и половина кантучини?  Може би може и малко да разнообрази менюто ми с други неща де, все пак все не правим толкова много преходи 🙄

А може пък ако някой във форума си отглежда, да ти дава от излишния си квас, който така или иначе трябва да изхвърли, за да захрани наново, а ти да му правиш кантунчини, както и да му разнообразяваш менюто от време на време... :girl_crazy:

 

  • Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 5 минути , chandni каза:

А може пък ако някой във форума си отглежда, да ти дава от излишния си квас, който така или иначе трябва да изхвърли, за да захрани наново, а ти да му правиш кантунчини, както и да му разнообразяваш менюто от време на време... :girl_crazy:

 

Твоето предложение не звучи по-справедливо от моето 🤭

  • Смея се 4
Връзка към коментар

Браузърът на телефона ми отброяваше с цифри отворените прозорци, отложени за по-внимателно четене, когато имам време. Щом минаха 99 на брой, замръзна с този емотикон 😄

 

1916149041_Screenshot_20210331_002426_com.android.chrome2.jpg.8f4806bd2b1294368df087315152533d.jpg

 

В този ред на мисли, в един от прозорците има рецепта, която може да е в помощ на @Lindt😉

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2019/12/шоколадови-кантучи-с-лешници.html

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

@Eva eva, ако времето и желанието ти позволява, защо не опиташ и пастиерата и бабката? Ако не искаш да трупаш толкова сладкиши, аз вероятно бих направила бабката като по-традиционно и близко до козунака за Великден, но след (или преди) празниците напр. пастиерата. Аз лично нямам негативна асоциация с житото, все пак се използва и в други десерти, като ашуре например, но не обичам кой знае колко, обаче като познавам себе си като ми влезне някоя идея в главата, не мирясвам докато не я направя, за теб не знам как е ☺

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@Eva eva, аз съм за пастиерата, звучи ми като нещо вкусно, което не съм пробвала в подобна комбинация.

За житото изобщо нямам угризения. Преди години четох откъде идва обичаят да има жито точно на този повод - да се подкрепят организмите на близките, които са изтощени от скръб и поне 24 часа неспане с тази суперхрана, предвид съдържанието. 

В къщи често правим за закуска или десерт, даже сега има 2 кутии в хладилника. И ако ме хванат карастанчовите, като нищо може и аз да пробвам рецептата ти 🙂

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз да си покажа измишльотината с кондензираното мляко 😄 Забърках го с крема сирене, смелих обикновени бисквити с кашу, и започнах да редя, добавяйки замразени малини и боровинки. Честно казано, на мен ми идва прекалено сладко, дори с добавката от 300 гр крема сирене, но пък на моя приятел много му хареса и затова даже само 3 чаши успях да снимам. Благодаря на всички за идеите, като цяло мисля, че се получи 🙂

 

168068082_786604508905868_2737327585191577318_n.jpg.29e2a6fd87a38bdf365b4307919a127b.jpg

  • Харесвам 24
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, rdd каза:

Имаше едни поредица от снимки на "хляб в гювеч". Може ли да се изпече, козунак в гювеч по същия начин, без много месене ?

Според мен тогава няма да е козунак, а сладък хляб, ронлив. На вкус и да е хубав, на консистенция ще Е друго. При Козунака е важно месенето, за да се развие глутена и да стане на конци. И не е необходимо да има кора, тоест е по-добре да не се пече в гювеч. Така мисля, не съм специалист. 

Имах стари моркови и реших да направя морковен кекс с мед и орехи. Стана изключително пухкав и вкусен. 

 

IMG_20210331_133055.jpg

IMG_20210331_132829.jpg

IMG_20210331_131352.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , luba_rizova каза:

Според мен тогава няма да е козунак, а сладък хляб, ронлив. На вкус и да е хубав, на консистенция ще Е друго. При Козунака е важно месенето, за да се развие глутена и да стане на конци. И не е необходимо да има кора, тоест е по-добре да не се пече в гювеч. Така мисля, не съм специалист. 

Имах стари моркови и реших да направя морковен кекс с мед и орехи. Стана изключително пухкав и вкусен. 

 

IMG_20210331_133055.jpg

IMG_20210331_132829.jpg

IMG_20210331_131352.jpg

Благодаря за отговора, Кекса изглежда вкусен. И да, направих пак хляб в гювеч, по вашата рецепта, като не може козунак. Исках да потренирам за Велик ден.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , rdd каза:

Благодаря за отговора, Кекса изглежда вкусен. И да, направих пак хляб в гювеч, по вашата рецепта, като не може козунак. Исках да потренирам за Велик ден.

А, пробвайте, със сигурност ще е вкусно все пак. Аз навремето, като бях тийн, веднъж правех кекс - козунак (не знам откъде я намерих рецептата) - всички съставки за козунак, с мая, но без месене, малко по-рядко и във формата на кекс. Стана на вкус и на аромат като козунак, но консистенцията на кекс. 

А, ето рецепта на Йоли за козунак без месене. Явно става. https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/тестени/козунак-без-месене

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Преди седмица- две се зачудих от какво идва вкуса на козунака? Купих си течен аромат. На него пише "козунак", но всъщност мирише на цитрусови корички, с които аз не свързвам козунака.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@luba_rizova, морковеният кейк изглежда мн.добре. Може ли рецептата, моля!

@AlexandraKo, все си мислех, че миналогодишният ми козунак, по клипчето, което сподели,  ще си остане единствен и неповторим(но го правих цели 2 пъти в принудителната ваканция 2020). Е, не! Вече си купих локум и стафиди и се оглеждам за подходящо брашно, та да се представя подобаващо за Великден.

То като вземат да му се получават нещата на неудачника...не е на добре😀 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Zara каза:

@luba_rizova, морковеният кейк изглежда мн.добре. Може ли рецептата, моля!

@AlexandraKo, все си мислех, че миналогодишният ми козунак, по клипчето, което сподели,  ще си остане единствен и неповторим(но го правих цели 2 пъти в принудителната ваканция 2020). Е, не! Вече си купих локум и стафиди и се оглеждам за подходящо брашно, та да се представя подобаващо за Великден.

То като вземат да му се получават нещата на неудачника...не е на добре😀 

 

Да, ама на мен пък, не ми се получи лани, след всичкото спазване на детйлите по клипчето и след всичкото баене:(((

Явно, маята ли, брашното ли, не знам, ама тази година, хич няма да се моря да меся.

Ако снахите се опретнат, та омесят и за наааас - ще е добре:)))

Браво на теб, пак да ти се получи ти погелавам!

П.П. Вдъхновена от на @luba_rizovaморковения кейк, бъркам кето-лимонов кейк, по моя  си рецепта.

Ако става за ядене, ще го покажа.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

О, ще ми е интересен резултата за лимоновия кейк, аз много обичам. Между другото, беше много популярна ето тази рецепта на Шеф Роу, много е лесна, без брашно, с лимони, може да я пробваш, ако не си https://www.facebook.com/ChefSilvenaRowe/videos/2698677557075903/

@Zara, по мотиви от тази рецепта - https://pep-4o.blogspot.com/2011/03/honey-carrot-muffins.html?m=1. Само сложих 4 яйца, и по-малко мед, обаче яйцата разбърках с малко захар, и 4 моркова вместо 2,че нали да е повече като за кекс. И, разбира се, слагам много подправки, не само канела, ама това е по вкус. Наистина е супер ароматен и пухкав. 

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз направих днес (докато участвах в някаква късна служебна среща 😀) едни пържоли (свинско контрафиле) с нещо като канапе от тиквички и моркови (тиквичките и морковите нарязани на кубчета, объркани със зехтин с пресован чесън, сол, черен пипер и провансалски подправки и малко настърган пармезан, запечени за 10-15 мин на 200'С с вентилатор, после увеличих температурата на 220'С , добавих 4 пържоли от контрафилета, оваляни в остатъка от зехтина с чесъна и подправките и още малко пармезан и запекох още 10-15 мин. Снимки няма, щото се изядоха преди да снимам. Обаче правих вчера една шведска бадемова торта от блога Вкусно с Йоли, само намалих маслото в крема, от която има все още и ако не ме домързи после ще снимам и ще покажа ☺

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Оказа се, че само примъкваме лимони и са се събрали доста. Та днеска - всичко с лимони - лимонов кейк , лимонов сос, лимони с джинджифил и мед .

Лимоновият кейк, по рецепта на АлКо:)))

5 яйца, хубаво разбити с 5 големи лъжици еритритол, така хубаво бухнаха,както със захар. 1 кофичка заквасена сметана на Пилос /много я харесвам/, настъргана кора на 4 лимона, един бакпулвер и 400 гр бадемово брашно, за разкош, 200 грама орехи.

Пекох 45 минути на 180 градуса, на вентилатор.

Стана страхотен, пухкав, ухаещ на лимон.

Всъщност, станаха два такива кекса:

 

C1E60A56-D47A-4BA8-8F09-EF55546FEC11.jpeg.f33cf8b01512d11fa303b3d83687e68b.jpeg

 

1AC38F10-2855-43B8-A0B9-20D0EABEC3D7.jpeg.132c6a763d2c2d45b38116acb45c928f.jpeg

 

Тахановото хлебче и то се опече:

 

14B5C049-EB7C-44F4-8460-2FBDD13C749A.jpeg.97f97c0cdb05c934fcb92c2540915835.jpeg

 

То пък, е с белен слънчоглед.

Днеска ми е пролетно, наредих салатки.

Лаленцата, тоя път, малко мързеливко:)), не ги напълних с крема сирене, ами бучнах вътре, по една мини моцарелка, за украса -звездички от краставица и Кача Кавало.

 

DD3B3795-B05D-4ABC-B371-EA0E02A01B4B.jpeg.d78ca3fbff3581553b47c1d71a337930.jpeg

 

Врчерята - свински мръвчици, с лимонов сос.

 

3D433C38-85E3-41FA-BC28-9421BC45B17D.jpeg.04622c0e425e4bb09969277bf8400649.jpeg

 

И туй всичкото го сколасах , откакто си дойдох в 5, до сега:))))че  и една пералня се опра  и проснах:)))

  • Харесвам 12
  • Браво 11
Връзка към коментар
преди 8 часа, Sju каза:

Това за колко човека е? Толкова готвене и украса, на мен сигурно цял ден няма да ми стигне 🤪

Хехе, не си ходила на кръжок “ бързи, смели, сръчни”:girl_crazy:

За нас двамата...

Единия кекс ще го раздам на съседите днес.Другия ще си го ядем, с кафето на закуска, няколко дни.

Тахановия хляб ще е за 3-4 дни, лалетата и яденето ги изядохме. Нали виждаш, че готвя по мъничко, за по едно ядене. Но много обичаме, храната да е подредена красиво:)))

  • Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към коментар

 

преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Нали виждаш, че готвя по мъничко

Аз да ти покажа какво е мъничко готвене 😄

Снощи направих великденски курабийки, 10 бр., сигурно поне за 3 дни ще са, за двама 😄

  • Харесвам 4
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 28 минути , Sju каза:

 

Аз да ти покажа какво е мъничко готвене 😄

Снощи направих великденски курабийки, 10 бр., сигурно поне за 3 дни ще са, за двама 😄

Да не би, тия 10 курабийки, да са по 100 грама едната?:girl_cray2::girl_hide::crazy:

Или сте злояди - елате ни на гости, да ви разядем!:crazy:

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Аз уж не готвя в големи количества също, обаче често изхвърлям храна или продукти (забравени, купени за нещо, но неупотребени или използвано малко количество и останалото престояло и заминало). Особено с пресните подправки като копър и магданоз, почти винаги изхвърлям остатъка от връзката. А хич не обичам да хвърлям.

 

Шведската бадемова торта (сложих наполовина от маслото от рецептата  в крема, не обичам много маслени кремове, на вкус е добре, май малко рядък стана обаче и разрезите не са много чисти):

 

DSC03596_s.jpg.484f7e9ebebdc9cd9fe0a3f02d7c6e19.jpg

 

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/торти/шведска-бадемова-торта

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.