Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 часа, marycap каза:

Благодаря на @elenitta и @luba_rizova за чудесните рецепти! Щом от първия път станаха сполучливи, ще се правят пак.😋

DSC08323.JPG

DSC08333.JPG

DSC08321.JPG

А какви са тези бисквитки с дупките? Много вкусни ми изглеждат, може ли рецептата :)?

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Травеолани каза:

А какви са тези бисквитки с дупките? Много вкусни ми изглеждат, може ли рецептата :)?

Рецептата е на @elenitta. Кашкавалени гризини - тя е ползвала тази рецепта:

 

https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/02/homemade-cheese-crackers.html

  • Харесвам 2
Публикувано:

За почитателите на пастата (автентична, домашно приготвена)  - едни сайт с полезно инфо по темата и канал в ютюб с различни идеи за рецепти, представени от - да го кажа така - италиански жени с богат жизнен опит (понеже леко недолюбвам думата  "баби" :wink:)

image.png.547b0c674a326e977596e48199e29236.png

-------------
image.png.d3bcd9d190e4d649b5bb431b3d80f33b.png

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 35 минути , marycap каза:

Рецептата е на @elenitta. Кашкавалени гризини - тя е ползвала тази рецепта:

 

https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/02/homemade-cheese-crackers.html

Благодаря @marycap, тъкмо ровех и аз за линка. Много се уважават в моето семейство! Пък и тъкмо с тази рецепта си изчиствам хладилника от разни останали парченца кашкавал. 🙂

  • Харесвам 4
Публикувано:

Eva Eva, тортата ти направо ми къса сърцето (знам, че ако я направя, ще и видим сметката набързо, най-вече аз:), пък гледам да се ограничавам). 

Обаче пък тортата изглежда много вкусна, а и много необичайна, чувала съм само за козунак с халва. Моля те, дай рецептата, все пак тече Мастършеф в момента - да вземем да издигнем простата халва на по-високо ниво. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 26 минути , Фил каза:

За почитателите на пастата (автентична, домашно приготвена)  - едни сайт с полезно инфо по темата и канал в ютюб с различни идеи за рецепти, представени от - да го кажа така - италиански жени с богат жизнен опит (понеже леко недолюбвам думата  "баби" :wink:)

image.png.547b0c674a326e977596e48199e29236.png

-------------
image.png.d3bcd9d190e4d649b5bb431b3d80f33b.png

Еее това вече е прекалено! 🙈 Лято иде! 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Deskar каза:

Eva Eva, тортата ти направо ми къса сърцето (знам, че ако я направя, ще и видим сметката набързо, най-вече аз:), пък гледам да се ограничавам). 

Обаче пък тортата изглежда много вкусна, а и много необичайна, чувала съм само за козунак с халва. Моля те, дай рецептата, все пак тече Мастършеф в момента - да вземем да издигнем простата халва на по-високо ниво. 

Давам веднага 🙂 . Това е оригиналната рецепта, аз малко я измених 🙂 Сложих повече халва, че имах останала. Добавих и Бейлис върху бисквитите, за по-богат вкус.

http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/07/easy-no-bake-mascarpon-and-halva-cake.html

Бисквитите си ги направих сама по тази рецепта:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

·       50 мл вода

·       180 г захар

·       портокалови (лимонови) корички по желание

·       ванилена захар

·       100 мл мазнина – в случая масло и олио

·       около 400 г брашно, може да се добави 30 г. какао, за сметка на брашното

·       5 г сода бикарбонат

·       кисело мляко – около 2 с.л. (за гасене на содата)

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Водата и захарта се слагат на котлон и се бъркат до разтапянето на захарта. След това махаме течността от котлона, добавяме портокаловите (лимоновите) корички и ванилената захар и я оставяме да изстине за около 5-10 минути, а след това добавяме и олиото (маслото). После добавяме половината от брашното и изгасената в киселото мляко сода и разбъркваме сместа. Другата част от брашното изсипваме в тава, правим кладенче в което изсипваме сместа и месим до получаването на твърдо тесто. От него се разточва кора с дебелина около 3-5 мм и с формички се изрязват различни бисквити. Печем във фурна, предварително загрята на 180С градуса около 9 минути. От бисквитите може да направите и вкусна бисквитена торта.

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Купих брашно за козунаци и панетонета, които ще правя. Сорт Манитоба с 13% протеин по 2,29лв пакета.


6781C3D5-D5AF-410B-A89A-181229CA9E71.jpeg.4d54ea62882ed48a01c1da4198e05d2f.jpeg

4E63BDA8-089B-41E9-A18E-0A5C455BB386.jpeg.1f03b66d8c15ef352352dae0ab4e1b72.jpeg

 

Взех си и от соленото Бакалао, само там има май, което стана на крокети. Направо мога да се конкурирам с португалците.

 

12E8EDCE-7C16-4C26-98D0-09F41CF47B44.jpeg.2e045fca260cb098925dc0c495164f37.jpeg

125C9C4E-82E2-406B-A2CB-8E5757490178.jpeg.d3f25e6aee6ef0246eda02ade79b7dc7.jpeg

9B56A8AD-D8CA-4759-997A-D479594855DB.jpeg.e07476fc5567b5d52ce31245ab961b21.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 9
Публикувано:

Тази година, хич няма да се морЯ и да меся:(Това не го мога:((( Едната снахица меси чудесно, ако почерпи -добре:)))Намерила  съм си едни, дето ще ми омесят малки козуначета - вече ги опитахме, много хубави, с парченца шоколад, в едни красиви кутийки, опаковани в целофан.

Ето, как изглеждат:

70714C9A-3276-4E5E-820B-136DA809FE19.jpeg.85661a51d84844197903c78b51523d1c.jpeg

 

A63E4659-9CB5-465B-8834-EBE03AFB7B2B.jpeg.c2bcb2e6bace4480836f633769ebbc2b.jpeg

 

Вечерята за днес:

Агнешко, с ориз и манатарки, на префърцунено - ризото:))))Много вкусно се получи, ма то - агнешко и манатарки - няма как да не е вкусно:)))

С гарнитура от сушени домати и мариновани лукчета.

 

505C7F4E-D00B-4266-8170-69C5E6D5D630.jpeg.0d4ea2b0f2ca342301838cd138940447.jpeg

 

За салата - цвекло, моркУви и зелИ:))))

 

3013796F-B8B0-4DE1-B614-E5281C2C2954.jpeg.4ef04e76f5fbb85aa4fb5ece971088c6.jpeg

 

 

 

  • Харесвам 19
Публикувано:
преди 6 часа, marycap каза:

Рецептата е на @elenitta. Кашкавалени гризини - тя е ползвала тази рецепта:

 

https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/02/homemade-cheese-crackers.html

Благодаря! Ще направя при първа възможност. Рових аз 5 страници назад в темата за линк, но не намерих, и затова попитах :). 

  • Харесвам 3
Публикувано:

След като миналия петък микровълновата ми фурна сдаде багажа, днес се сдобих с нова. Тази вечер поляхме придобивката с домашно мохито (което бая бях "натоварила" с ром, та сега ми е весело на душата 😂)

Наздраве!

 

20210420_192800.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 3
  • Браво 5
Публикувано:

Джинджифилови сладки с меласа 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 От дозите се получават 35-40 броя сладки.

 ·      150 г пълнозърнесто пшенично брашно

·      50 г бяло брашно + допълнително за омесване и разточване

·      30 г какао (3 супени лъжици)

·      1/2 чаена лъжица канела

·      1/4 чаена лъжица прясно смляно индийско орехче

·      щипка карамфил

·      1/4 чаена лъжица сол

·      1/2 чаена лъжица бакпулвер

·      150 г меко масло

·      100 г светла кафява захар

·      1 яйце

·      50 г меласа (1 препълнена супена лъжица)

·      1 супена лъжица настърган пресен джинджифил

·      ванилова захар за овалване на сладките (за I-ви вариант)

·      1/2 доза кралска глазура (рецептата по-долу), сладкарски бои, декоративни перли, конфети и фигурки (за II-ри вариант)

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 В купа се смесват двата вида брашно, какаото, подправките, солта и бакпулвера. Маслото се разбива със захарта докато се получи пухкав крем. Добавят се яйцето, меласата и джинджифилът и разбиването продължава докато сместа стане еднородна. Към нея по малко се добавя брашнената смес. Замесва се меко тесто. Ако е необходимо се добавя още малко бяло брашно. Тестото се увива в прозрачно фолио и се охлажда за 1 час.

I-ви вариант: От тестото се оформят топчета, големи колкото орех. Едната им страна се потапя във ванилова кафява захар. Топчетата се подреждат в тава върху хартия за печене, на разстояние едно от друго и със захарната декорация нагоре. II-ри вариант: Тестото се разточва на дебелина 3-4 мм. Изрязват се различни форми и се подреждат в тава върху хартия за печене.

Фурната се нагрява на 180°C. И двата вида сладки се пекат в предварително нагрятата фурна за 11-13 минути. При мен времето за печене отне точно 11 минути. След като се извадят от фурната, сладките са още меки. Оставят се в тавата за 8-10 минути докато изстинат и стегнат. Отстраняват се от тавата и се оставят да изстинат напълно.

 

DSC_0336-2.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:
преди 17 часа, Роца каза:

След като миналия петък микровълновата ми фурна сдаде багажа, днес се сдобих с нова. Тази вечер поляхме придобивката с домашно мохито (което бая бях "натоварила" с ром, та сега ми е весело на душата 😂)

Наздраве!

 

20210420_192800.jpg

Хехе, " колкото повече, толкова повече"... Наздраве!

Ще пийна по-после, че още скубем зъбиии:crazy::girl_hide::give_rose::crazy:

  • Благодаря 1
Публикувано:
На 12.04.2021 г. в 22:28, Goal & Boss каза:

Ние имаме такива:

G3-Ferrari-Delizia-Pizza-Express-04.jpg.286367e72eebbe92a631446495ae7429.jpg

 

От фурнир са, много тънки, около 2-3 милиметра. Нямам представа как се наричат на италиански, на английски видях, че ги водят pizza lifter. Предполагам, че всеки дърводелец би могъл да ти изреже такива по мярка.

 

Направиха ми от Ясен, ще я тесвам скоро!

36C6EE68-04B4-460B-BBAA-E6070E633B6E.jpeg.78586463633ab84aeb23de05faa5ff42.jpeg

  • Харесвам 4
  • Браво 4
Публикувано:
На 20.04.2021 г. в 13:25, Alexander каза:

 

Взех си и от соленото Бакалао, само там има май, което стана на крокети. Направо мога да се конкурирам с португалците.

 

12E8EDCE-7C16-4C26-98D0-09F41CF47B44.jpeg.2e045fca260cb098925dc0c495164f37.jpeg

125C9C4E-82E2-406B-A2CB-8E5757490178.jpeg.d3f25e6aee6ef0246eda02ade79b7dc7.jpeg

9B56A8AD-D8CA-4759-997A-D479594855DB.jpeg.e07476fc5567b5d52ce31245ab961b21.jpeg

Къде е това "там" 🙂 И може ли рецептата за крокетите, фантастично изглеждат!

  • Харесвам 2
Публикувано:

Подариха ми една книга на Джейми Оливър и се заех да я изследвам. Първата рецепта изпробвах снощи - пиле с гъби, маслини, тиква цигулка и домати. Много ни хареса и ще си го готвим често. Много приятно сосче се получи. Направих и една от рецептите за лека закуска - пасиран банан с кокосово мляко, чия и манго. Ние ще го хапваме за десерт. Чакам шефа да дойде и да го оцени. Малкото каза: "Много е вкусно, но не искам повече 😄". Нали не е шоколад.

IMG_20210420_203206.jpg

IMG_20210420_201750.jpg

IMG_20210421_175515.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
преди 8 минути , Raindrop каза:

Къде е това "там" 🙂 И може ли рецептата за крокетите, фантастично изглеждат!

Виа тракия фууд София

На 3.04.2020 г. в 18:45, Alexander каза:

@но нейм

 

Ако се използва сушена треска се обезсолява за 2-3 дни докато стане като прясна риба. Пак пояснявам, че не съм правил с прясна, но ще взема да пробвам скоро.

Аз използвам поне 1кг чисто месо, вероятно и повече. Рибата се се реже на големи парчета, слага се 3-4 пръста вода и се вари 5-10 мин.

Като изстине се махат всички кости, кожа и пр. и местото се накъсва на възможно най-малки парченца.

Загрява се зехтин в тиган поне 20-30мл на около 60% от мощността на колтона, за да не залепва и загаря. Добавя рибата, брашно 2с.л. брашно, прясно мляко 100-150мл и се бърка докато стане твърда еднородна смес, за около 10 мин най-много.

 

Нямам абсолютно точни данни за отделните продукти, защото се прави на око, а и количеството риба всеки път е различно.

Отново се оставя да изстине, като след това се оставя в хладилник, като трябва да престой  поне 8-10 часа, най-добре е цяла нощ.

Вади и се оформят крокетите с ръце и се топят последователно в смес от 50% царевично брашно и 50% галета, след това разбити яйца и накрая пак в първата смес от брашно и галета.

 

След това се редят на един ред в голяма чиния, чинии или нещо плоско, завиват се с фолио и се оставят в камерата докато се стегнат добре поне 30 мин. Добре е да се проверява, защото ако са стояли малко време ще са меки и ще се счупят, ако престоят много няма да може да се отлепят една от друга и от чинията. 

 

Когато са достатъчно твърди  се вадят от фризера и се слагат в пликове за замразяване по толкова броя колкото ще ядете на едно ядене.

 

Когато решите да ги пържите, вадите разделяте ги понеже леко залепват в торбите  и пържите  70-80%  мощност, като ги въртите и поливате често. Ако пържите на много силен котлон, ще изгорят бързо отвън. Те са почти сготвени и нямат нужда от много пържене, около 5-6 мин общо, но за зависи и колко са големи. Аз ги правя с дебелина  на кебапче или малко повече. 

Когато станат кафеникаво златисти ги вадите и отцеждате на хартия.

 

Успехи и да се похвали който ги направи.

Не са лесни за правене, но след 3-4-5 опита задобрява човек.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 20 часа, Роца каза:

След като миналия петък микровълновата ми фурна сдаде багажа, днес се сдобих с нова. Тази вечер поляхме придобивката с домашно мохито (което бая бях "натоварила" с ром, та сега ми е весело на душата 😂)

Наздраве!

 

20210420_192800.jpg

:mellow:

Моля модератор да изтрие това мнение, което е абсолютен офтопик! Темата е за готвене, а не „какво пие Роца и защо ѝ е толкова весело“ :nono:

 

За наказание @Роца да направи баница и да ми я прати на лични!

  • Смея се 9
Публикувано:

https://www.youtube.com/watch?v=GsNScn350Js
 

Сега забърках запеканката от клипчето, само че, вместо картофи, сложих тиквички.


9A046806-3377-4CE5-A677-F1DACF88517E.jpeg.9118d2e384e20fca1366523173cd5dd8.jpeg

 

Че специално ходих за сусам:)))След 25 минути първоначално печене, наръсих с моцарела и сусам и ще пека още толкова:

 

C1753EC5-4568-473C-BD27-E6C24CFF5B3F.jpeg.c13a9cd8d6b470a810fe2fa03bec3381.jpeg


Ето я и вече готова:


E32E7A88-2807-48D0-86F4-41D93B17267F.jpeg.206a46ac8d37b95e369695bc04712762.jpeg

 

И направих един сладък салам, пак- свободно съчинение. От оняденшната торта, ми остана малко блат, бях си го замразила. Сега го смлях на трохи, добавих смлени орехи, 2 лъжици какао, 2 лъжици еритритол и 100 гр.масло.

Стана супер вкусно, то и блатът е от яйца и орехи, да се стегне и ще го нарежем.

 

7DD29EEE-9DDE-446E-A3FB-B6B03588420B.jpeg.d255b36082cd205a81cb362992867ad1.jpeg

  • Харесвам 12
Публикувано:
преди 54 минути , DaBo каза:

Значи @Роца, никога един коктейл не може да е препълнен с алкохол! Наздраве!🍹🍸🥃

 

Супата с броколи на @ДиянаВ:

 

06E0E387-98AC-4950-BE4A-08DA5AAC6EE4.jpeg.a064952c9de082185653fb27ad5060c5.jpeg

Това мезенце още от вашето производство ли е? 

Добър апетит! Всичко ти изглежда страхотно. Можете да направите един магелански календар за кухня😄

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Запеканката стана чудесна, като гарнитура на едни мръвчици:

F0500728-AD39-48C9-BABD-9F157E072563.jpeg.447088f3dd5a12160a90a4e958e2cbd6.jpeg
 

Сладкият салам е ясен - върви бързо:((

 

C9805A84-9540-4899-B309-3AAD0EE98914.jpeg.0fa11bcc9489c5e22b4f435cfa77a45c.jpeg

 

 

 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 7 минути , ДиянаВ каза:

Това мезенце още от вашето производство ли е? 

Добър апетит! Всичко ти изглежда страхотно. Можете да направите един магелански календар за кухня😄

А, не е! Аз лично производство нямам. Правя само пастърма или филе Елена по-скоро. Купешко е от прибирането ни в БГ. Минахме да видим свекърите в Пловдив и там има една местна фирма със страхотни неща и оттам си я купихме. Но ще издам @Eva eva и по-скоро нейния съпруг, чийто домашни мезелъци ометохме веднага. Даже съм се записала на курс при него лятото. 😉

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 минути , DaBo каза:

А, не е! Аз лично производство нямам. Правя само пастърма или филе Елена по-скоро. Купешко е от прибирането ни в БГ. Минахме да видим свекърите в Пловдив и там има една местна фирма със страхотни неща и оттам си я купихме. Но ще издам @Eva eva и по-скоро нейния съпруг, чийто домашни мезелъци ометохме веднага. Даже съм се записала на курс при него лятото. 😉

Ти за коя местна фирма говориш? За Елко ли?

Публикувано:
преди 56 минути , DaBo каза:

Даже съм се записала на курс при него лятото. 😉

Това е блестяща идея - да се направят ръкоделници, аз определено мога да науча туй-онуй от публикуваните 😉

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.