Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , jungfraujoch каза:

Аз тази година ще правя за първи път козунак.По рецепта на баба ми,Бог да я прости.Нейните ставаха на конци.Отгоре слагаше бадеми,а в самото тесто стафиди.Всички продукти трябва да са на стайна температура.После при  втасването и месенето,колкото е по-топло в помещението,толкова по-добре.И най-вече трябва да се внимава при печенето да не изгори.

За втасването и месенето е абсолютно вярно, че колкото по-топло е в помещението, толкова по-добре. Сигурен съм, че ще направиш много хубави козунаци.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, alienad каза:

Може ли някой специалист по козунаците да обясни по-подробно тайната на правенето им.

И по-точно как да станат на конци. Много често, ако спазя рецептата, стават на конци,но не са достатъчно сладки,

а ако добавя повече захар, стават като курабии. 😀

Ще съм много благодарна за рецепта, така че тази година да блесна с превъзходни козунаци.

На мен ми стават на конци като почна да ги оплитам си мажа хубаво ръцете с олио. Плънката ми е само със стафиди, отгоре жълтък и захар.

А рецептата ми е супер проста, ако искаш ще я пусна. За топлото - вече са ти казали.

  • Харесвам 2
Публикувано:

След малко ще сервирам вечерята,която ,току-що стъкмих. 

Като ме заразихте с шарени манджи:))))

Салата - краставици,домати,пресен лук,пресен чесън,кръгчета от зелена чушка и някое лИсто магданозец ,за разкош. Зехтин и сос от нар, за овкусяване.

Манджата - свински ребърца без кост ,със зеленчуци.Червени чушки,зелени чушки,моркУви,праз,пресен лук,няколко глави кромид,картофки и люто червено пиперче,дето вика Ути.

Перно-то е за салатата, Шардоне-то за манджата.

Ето ги заедно:

 

527421227_IMG_20200409_1920592.jpg.851770323f16b87f3d56732a5c24aa38.jpg

 

Ето ги и поотделно:

Салатата:

 

2106731569_IMG_20200409_1912272.thumb.jpg.a5e6c25b6ae25f401fdb0c8be11d7519.jpg

 

Яденето:

334809287_IMG_20200409_1921192.jpg.d58c14a3f01038472b96920fa2c2dc30.jpg

 

И двете станаха цветни:)))))

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:
преди 18 минути , Mistela каза:

На мен ми стават на конци като почна да ги оплитам си мажа хубаво ръцете с олио. Плънката ми е само със стафиди, отгоре жълтък и захар.

А рецептата ми е супер проста, ако искаш ще я пусна. За топлото - вече са ти казали.

Моля,пусни рецептата.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , jungfraujoch каза:

Моля,пусни рецептата.

Рецептата я правя от години, пристига директно от архивите /че не ми се преписваше/. Програмата на хлебопекарната е само за месене, удобно ми е за да не се цапам, а и вътре направо втасва тестото на топло. После като е готово оплиташ, слагаш в тава и оставяш още веднъж да втаса около 30 Мин. Успех!

image.jpg

image.jpg

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Като стана въпрос за великденски празници и козунаци, не мога да не ви споделя рецептата в блога на мама, която жъне големи успехи по време на празниците. Рецептата я беше намерила от друга жена, но наистина си заслужава и стават на конци. Може да опитате

https://pamscookingworld.blogspot.com/2014/04/blog-post_14.html?m=1

image.thumb.png.797f4b4f887a90eb18bbf1c915212747.png

ПС: Не получавам процент за разпространение на тайната рецепта. 😊

  • Харесвам 8
  • Браво 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Козунаците винаги ги правя по една рецепта - козунак със заквасена сметана на Елексир (това е известна кулинарна блогърка). Получават се страшно ароматни и меки. Линкът към нейния блог не се отваря, за съжаление, но аз бях си копирала рецептата:

 

Spoiler

козунак елексир със заквасена сметана

Продукти :

3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
180 гр. захар
60 гр. масло + 40 мл. олио
25 гр. прясна мая
2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция портокал или настъргана кора на един портокал
1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон
1 капсула есенция ванилия
750 гр. брашно*

*може да ви поеме повече или по-малко брашно в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната.

** едно уточнение за онези,които държат да активират маята в малко количество течност : в 50 мл. леко топло прясно мляко или вода се разбърква маята хубаво да се разтвори,добавят се 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар и се оставя настрани,докато шупне,след което се добавя към останалите продукти,имайте предвид в този случай,че вече имате допълнително количество течност,поради което тестото ще ви поеме още малко брашно допълнително,следете консистенцията на тестото.

Приготвяне:

Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата и захарта с телена бъркалка.
Добавете сметаната и маята и бъркайте,докато маята се разтвори.
Аз не активирам маята предварително.
Меся на бързата програма,а тя подгрява контейнера,затова и продуктите ми са от хладилника.
Сложете сместа в контейнера на хлебопекарната,добавете есенциите и сока от портокал, половината брашно и пуснете да се меси.Добавяйте постепенно пресято брашно,докато спре да маже под бъркалките и тестото стане еластично и не лепнещо.
Постепенно започнете да добавяте мазнината,лъжица по лъжица,като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава добавяте следващата.
Тестото трябва да е не лепнещо,но меко като възглавничката на ухото ви.
Когато свърши цикъла месене,нулирайте машината и пуснете още веднъж отначало за още един цикъл месене.
Изключете машината и оставете тестото да втаса.
Оформяйте на леко намаслена повърхност с леко намаслени ръце.

 

При нея е за месене в хлебопекарна, а аз използвам планетарен миксер. И на ръка става.

 

92953092_223737762168029_2974725496312430592_n.jpg.73fa8d1270f835f1607c99dd08394ff7.jpg

 

92069097_2620096088272853_7422817507515301888_n.jpg.fdb73f945901b8c5db27a8aae23abe86.jpg

 

Казват, че като отхапеш хубавия козунак, зъбите трябва да се отбележат. По това се познавало. Някъде бях чела, че в дебелите, стари книги пишело, че вътрешната температура на козунака трябва да е 93-94 градуса, а при питките и тутманиците 95-97. Купила съм си дигитален термометър за целта и никога не е имало засечка. Та препоръчвам, който има такъв термометър, да го използва. Козункът е мек, зъбите се отпечатват, но не е сух.

Другото важно е глутеновото съдържание в брашното. За питки, хлябове и т.н., масовото брашно е ок, но за сладките печива, глутенът трябва да е по-висок. Колкото повече - толкова по-добре. Гледайте белтъчините. Нормалното брашно е с около 10-10,5 гр. на 100 гр., а за козунак най-добре е 12-13 гр. С такова брашно грешка няма. Е, не че бабите ни са месили все с високоглутеново брашно де, ама като го има, защо да не се възползваме?

Първо се замесва тесто от всички съставки без мазнината. Тя е добре да е комбинация от масло/мас и олио или от трите вида. Оставя се тестото да почине 15-20 минути и тогава се добавя мазнината лъжичка по лъжичка. И месене, много месене. Добре, че при мен меси миксерът, на ръка хич няма да се справя. Машината за хляб също е много удобна в случая, но ние нямаме такава. Който има, да я използва смело. 

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

Страхотни са рецептите от Кулинарен елексир .

Аз най-често правя и този с кисело мляко .Препоръчвам.,Изключително сполучлив.

 P.S.Аз отварям сайта/ не знам дали мога да сложа линк/

Публикувано:
9 minutes ago, vladimira74 said:

Страхотни са рецептите от Кулинарен елексир .

Аз най-често правя и този с кисело мляко .Препоръчвам.,Изключително сполучлив.

 P.S.Аз отварям сайта/ не знам дали мога да сложа линк/

Аз не съм в БГ, може и за това да не ми се отваря. ✌️

Публикувано:
преди 53 минути , Alexander каза:

@Василена предполагам, че става дума за гулас  и лангостинос.

 

днес имах поправителен с паея, че последния път ориза се превари леко.

 

 

 

 

33F7ADF8-D8A0-4134-AF74-1758086F9D4C.jpeg.a29dfe08a90b0b8cb8c483a3113e5d12.jpeg

C33E3320-F1A2-4E84-8DB0-716FB75B6A6B.jpeg.3a8ea0c0545a8a721c6a0e69966900ac.jpeg

Angulas y langostinos.

Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

@Василена предполагам, че става дума за гулас  и лангостинос.

 

днес имах поправителен с паея, че последния път ориза се превари леко.

 

33F7ADF8-D8A0-4134-AF74-1758086F9D4C.jpeg.a29dfe08a90b0b8cb8c483a3113e5d12.jpeg

C33E3320-F1A2-4E84-8DB0-716FB75B6A6B.jpeg.3a8ea0c0545a8a721c6a0e69966900ac.jpeg

Ееееее, ти пък, много ти капризни  клиентите:))))

Аз , каквото и да сготвя, получавам от Сър Антъни, само похвали и благодарности.

До тук, имам една звезда на Мишлен, боря се за втората:))))

Ама, съм намислила едни работи за празниците, сигурна съм, че ще ми я даде:)))))

 

  • Харесвам 1
  • Браво 7
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Василена каза:

Angulas y langostinos.

Радвам се, ако е така и даже ще кажа че неблагородно завиждам.

 

 

 Сега видях, че някои фирми произвеждат гулас под името ангулас, което е много странно, но е факт.

Малко както с нашите ролца от раци, в които  няма и 1 грам месо от рак.

 

Аз лично не съм ял истински Ангулас, само съм виждал 1-2 пъти и не можех да повярвам на очите си и се чудех какво е това нещо и най-вече каква цена има.

  • Харесвам 3
Публикувано:
На 9.04.2020 г. в 14:36, samuraika каза:

Окономияки

 

 

IMG_20200409_200839.jpg

@samuraika, би ли дала подробна рецепта и инструкции за приготвянето на окономияки? 

 

Благодаря предварително :girl_in_love:

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 43 минути , Alexander каза:

Радвам се, ако е така и даже ще кажа че неблагородно завиждам.

 

 

 Сега видях, че някои фирми произвеждат гулас под името ангулас, което е много странно, но е факт.

Малко както с нашите ролца от раци, в които  няма и 1 грам месо от рак.

 

Аз лично не съм ял истински Ангулас, само съм виждал 1-2 пъти и не можех да повярвам на очите си и се чудех какво е това нещо и най-вече каква цена има.

Всичко, което съм купувала тук търсейки този продукт е Angulas. Ако отидеш на чичко Гугъл и напишеш  гулас ти излиза Ангулас. Даже не съм чувала понятието гулас. Има ангуринас и др.подобни.Всъщност важен е продукта. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря на всички, които се включиха със съвети и рецепти за козунаци.

Ще се постарая да ги следвам и ще покажа какво се е получило.

  • Харесвам 4
Публикувано:
Цитат

Angulas

 

Ей, предизвикахте любопитството ми...

Baby Eels? новоизлюпени/новородени змиорки? Верно ли такива неща се ядат и как? Сурови, мариновани, ... защото гледам не изглеждат да са готвени, поне не на снимката.

 

А, още нещо ми изскочи: Why Baby Eels are one of Spains most expensive foods?

 

🙄

Публикувано:
В момента, alienad каза:

Благодаря на всички, които се включиха със съвети и рецепти за козунаци.

Ще се постарая да ги следвам и ще покажа какво се е получило.

 

В някои рецепти видях, че за да са по-сладки се слага течен подсладител, но досега не съм купувала.

Как точно изглежда и къде да го търся?

 

Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

 

Ей, предизвикахте любопитството ми...

Baby Eels? новоизлюпени/новородени змиорки? Верно ли такива неща се ядат и как? Сурови, мариновани, ... защото гледам не изглеждат да са готвени, поне не на снимката.

 

А, още нещо ми изскочи: Why Baby Eels are one of Spains most expensive foods?

 

🙄

На снимката са сготвени, в естествен вид са прозрачни и си личи, че не са обработвани. Истинските са с много солена цена. Най добрите, които съм яла бяха в Паис Баско. Има много разновидности на Ангулас определено. 

Публикувано:
преди 9 минути , alienad каза:

 

В хранителните магазини, при диетичните продукти.

Има на таблетки, на прах и течен.

От течния съм ползвала този:

 

73AF69A9-7DD3-4FC9-9E0E-A2154993E94A.jpeg.eff12443b9f9d31cea994b4e60225897.jpeg

И този - от Стевия. Това е уж, по- натурално, че Стевията е растение. Ама, аз , така и не и свикнах, хич не ми харесва вкуса, предпочитам химикалите:)))

 

417E4F42-CA78-46CC-8C70-D2D36C4A4FD5.jpeg.52b01e0659a94a82fe3e4f72fb37c587.jpeg

 

Има и разни други, като Суитли-то. Все са изкуственяци, ама, за веднъж - стават.

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.