Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

41 minutes ago, MCC said:

Гледам темата, гледам, и се убеждавам, че има изразена връзка между любовта към пътешествията и любовта към храненето (и добрата храна). 

На всички, които споделят идеи и снимки (и особено рецепти) благодаря! 🍻Помогнахте ми да разнообразя менюто тези дни. Следващо ниво: месене 🙇‍♀️

Искам да попитам, тези апетитни хлябове и питки, дето правите, на ръка ли ги месите или с машина за тесто? Моля, споделете тънкости и похвати, ако имате желание!

На ръка е най- добре. Но ако имаш хлебопекарна- може месене и втасване там, после само оформяне и печене. Или тези мулти машините на KitchenAid (направо си мечтая за една такава, но цената ѝ е колкото една прилична екскурзия из Европа).
При месенето на ръка усещаш тестото- колко е меко, колко е ... ами то се свиква всъщност. Отделно при някои хлябове, пити, фокачи се иска поне 3 пъти премесване- тогава тестото става въздушно. Важно е и печенето.

И да не е само дъра- бъра, ще добавя рецепта за невероятна закуска- тутманик:

*Тутманик*
500 гр.брашно
1/2 пак.прясна мая (или 1 пак. суха)
2 яйца
125 мл.кисело мляко
125 мл.прясно мляко
щипка сол
щипка захар
1 суп.л. олио

200-250 гр.сирене
125 гр.масло

1. Маята се разбърква с 1-2 суп.л. мляко и малко брашно. Оставя се за 20-ина минути да втаса.
Ако маята е суха- направо в брашното- без да шупва.
2. С продуктите (без единия жълтък, сиренето и маслото) се омесва меко тесто.
3. Разделя се на 4 или 5 топки (не се изчаква да втасва, а направо се работи с тестото).
4. Всяка топка се разточва на кръг, маже се с масло и се ръси с натрошено сирене. Навива се руло, и след това на охлюв. Нареждат се едно до друго в тавата. Разточва се върху набрашнен плот, за да не залепва, както и се ръсва леко брашно отгоре, за да не лепне по точилката.
5. Покрива се с кърпа и се оставя за 1 час да втаса.
6. Маже се с отделения жълтък, разбъркан с 2 суп.л. прясно мляко.
7. Пече се 30 минути на 200 градуса С, като се слага в студената фурна и тогава се включва.

 

тутманик.jpg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 21 минути , MCC каза:

Следващо ниво: месене 🙇‍♀️

Не е никак трудно, щом и децата се справят.

Хей ръчички, хей ги две...забавачница за деца с резултат ...каквото се получи днес.

Инак по рецепта Рогчета.

Мерим с детската мярка за хубост и хапваме топли с айрян.

 

20200407_110610.jpg.89ff978206cbce08bf636fd91608eca8.jpg

 

20200407_133535.jpg.69d3aa3f31d88d897fee0f7b5506a2de.jpg

 

20200407_121418.jpg.ed85e77286926095f9b055e5fb7d427e.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 7
Връзка към коментар
На 6.04.2020 г. в 13:54, DaBo каза:

Обядът от вчера - рибена супа с филето от див нилски костур. 
 

839C753C-5D58-406A-B8B7-1DEE01AF8C15.jpeg.a522623421b14e28c9d97670d7a274d7.jpeg

 

Направо шапка й свалям на @Eva eva за стоицизма да приготвя, а да не яде такива прекрасни сладости! На мен също са ми забранени, ама нямам такава воля (а и вкъщи сме само аз и съпруг, ще трябва само той да се “мъче” да ги яде 😂) и затова не правя нищо изкушаващо! Сега за празника ще направя козунак и с кеф ще си хапна, шЪ му се и не знаят вируси и диети, амаха! 😜

@DaBo, би ли споделила рецептата за пилешките дробчета по селски от преди няколко дни, че много ми харесаха на вид.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Дейли меню, че нямам време, за готвене през седицата, трябва да става бързо:)))

Сложните манджи са през почивните дни.

Днес се пробвах с царевични хлебчета с квас. Направооооооо, станаха, кат купешки:))))))

Супа с мноооого топчета:

92333D4B-903C-478B-AE18-B7BAA8728CBC.thumb.jpeg.c50986c9b6c6f978d4566658edec8267.jpeg

 

И кюфтаци, изпечени, в конвекторната тенджера, дето Сър Антъни и вика “ летяща чиния”+зелена салатка за гарнитура:

 

134CFB67-9BFF-4F27-BAE7-3B5475225E6C.thumb.jpeg.c928cc786927dff600ef17fa2f13a602.jpeg

 

 

Шардонето си е дежурно:))))

 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
2 hours ago, alienad said:

@DaBo, би ли споделила рецептата за пилешките дробчета по селски от преди няколко дни, че много ми харесаха на вид.

Разбира се! С най-голямо удоволствие!

 

- 700-800 грама пилешки дробчета (при нас са винаги пресни, досега не съм виждала замразени)

- 2 глави лук, почистени и нарязани на едро

- 1 голям морков

- 2 чушки - червена и/или зелена, почистени и нарязани на по-едри парчета

- 250-300 грама гъби, почистени и нарязани, както ти харесва

- 1-2 домата, нарязани на дребно ( аз предпочитам да ги рендосам на едрото ренде и отцедя малко от сока)

 

Пилешките дробчета винаги ги проверявам за някакви остатъци от жлъчка. Не ги нарязвам на дребно, оставям ги както са. Слагам ги в тава.

 

Първо задушавам лука в голям тиган в мазнина за 2-3 минути. После добавям моркова за още 2-3 минути, после чушките за още 2-3, най-накрая гъбите. Посолявам и добавям чубрица. Може смян черен пипер, както и червен пипер. Тук подправките са на вкус. Изчаквам 4-5 минути, като от време на време разбърквам и добавям доматите. Разбърквам добре и оставям да 4-5 минути да поври. Добавям тази смес към дробчетата в тавата, слагам сол и добре ги обърквам. Прибавям още малко мазнина, завивам тавата с фолио и слагам в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. След час махам фолио и запичам, докато се изпари водата и останат почти на мазнина.

 

Аз отдавна готвя “на око”, но това са горе-долу пропорциите. Опитваме се да се храним уж здравословно и отдавна готвя само с гхи, но тук олиото за мазнина е идеално! 
Ако имаш въпроси, питай смело, че аз нещо не мога да обяснявам много добре. 😉

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Покрай темата и аз се вдъхнових - за пръв път направих супа топчета и стана супер, рецептата е от блога на @Роца

 

1022253171_IMG_3410copy.thumb.jpg.22b28915ab8c11d101927ad6251661ab.jpg

 

Ето и другите неща, които си проготвихме през последните дни: печена сьомга с коричка от майонеза и шамфъстък, картофено пюре с чедър, задушен зелен фасул с чесън и лимон и икейско сладко от червени боровинки.

 

1457681672_IMG_3415copy.thumb.jpg.d2d43d07e98418e11b7745275470f3f1.jpg

 

Нудълс със зеленчуци и скариди по рецепта на Джейми Оливър, ние сме я изменили по наш вкус, но ето оригиналната: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/hungover-noodles/

 

1586178735695.thumb.jpg.645c249adbb7db7d247534d26879d0ec.jpg

 

Днес за вечеря имаше ризото със зеленчуци по рецепта на Мери Бери, отново леко променена: https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/mary-berrys-mushroom-and-asparagus-risotto

 

1863557236_IMG_3421copy.thumb.jpg.480bd5a808f1cc9f729948a69a126d26.jpg

 

За десерт - сладко от зелени смокини и чедър. 

 

406377726_IMG_3418copy.thumb.jpg.de87389b5177da2b5058738a422f0d00.jpg

 

А утре за закуска има прясно изпечен бананов хляб със стафиди: https://www.bbcgoodfood.com/user/682620/recipe/banana-bread

 

243045469_IMG_3423copy.thumb.jpg.48ea0d2ff13db5087d7b1d394143ec20.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 13
Връзка към коментар

И аз да се изкажа за пържолите...Купувам винаги вратни пържоли, които са с мазнинка, другите са ми сухи. Мия месото, за да няма малки остатъци от кост и да отворя работа на зъболекаря ми/ не, че ще има нещо против/.   В една купичка смесвам сухите подправки - сол и черен пипер задължително, другото е каквото намеря в шкафа и какво ми е настроението.. Гледам розмарин и мента в  саксия и на вилата, така че винаги имам пресен  и изсушен и ги ползам често. Обичам и кимион - и него слагам. Вече не ползвам никакви изкуствени маги и подобни овкусители. Използвам и соев сос, но тогава не слагам сол, защото той е доста солен. Тези са базисните подправки за мен. Сипвам олио в купата с подправките, разбърквам и намазвам пържолите, които съм поставила в плик за печене - прозрачни, продават ги по 5 броя в опаковка, взимам най-големият размер. Плика е  поставен в  по-голяма тава. Слагам в плика обелени скилидки чесън, малки главички/обелен/ лук, малки моркови или ако са големи - на парчета. И на финала  идва алкохола - 50-100 гр бяло вино/червено вино/ , бира, кока-кола също става или бял вермут/ много икономичен, защото не го пия , а го използвам само за готвене/ - каквото имате това слагате. Не се слага вода. Накрая ръсвам малко олио върху пържолите и зеленчука, връзвам плика / има си връзки към комплекта/ и пека на 180 градуса. Важна подробност е, че плика почва да се издува и за да не се пръсне,  като се надуе го дупча с нож  или вилица с остри върхове / имам такава от комплект за готвене/ 3-4 пъти. Важно е ако фурната е малка , тавата да се сложи по-ниско за да не залепне плика на горния реотан. Аз пека в нормална фурна на средна позиция. Гледа се, ако пак се издуе много плика пак го ръгвате с  вилицата, да е издут, ама не много...Пека около 40-50  -60 минути, като гледам да не врат много силно - играя си с градусите.. Хубавото на плика е, че не цапа тавата  и  пържолите хем са сочни, хем запечени. Ако има много сос, може да резнете плика отгоре и да отворите да се изпари част от соса и да се запече повече. За мен това е най-лесната манджа!  В голямата тава от печката събирам до 10 пържоли, което е много удобно за гости. Колкото повече готви човек, токова повече добива умения, които няма как да бъдат преразказани. Мерки спазвам само за сладкиши, но рядко правя, защото малко не ми стига,  ами съм като ламята Спаска! И най-важното - докато готвиш, не се  седи на компютър и не се гледа телевизия, защото не знаеш какво може да се случи/ на мен ми е гърмяла тенджерата под налягане и други подобни, а последно беше гърмящи яйца - бях сложила да се варят в тенджера без капак и водата извряла и почнаха да скачат и  да се пръскат/разбира се оклепано навсякъде/ , а аз в другата стая си подреждам гардероба... Не правете като мен! Хм, дали ще е интересна и една тема за нашите кулинарни изцепки? 🙂 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Направих орехово-шоколадовата торта до рецептата на @Eva eva - не я правете!!! Много е вкусна, че и лесна , гадината...две парчета изядох.

Също направих и сладкото от червен лук - страхотно стана, много добра гарнитура към много неща - сирена, меса (свинските пържоли снощи много му паснаха) и салати, абе много широкоспектърно приложение има.

Снимки не слагам, че на фона на нейните ще е направо смешно.

 

@MCC хлябовете са си специална категория мания. Аз бях препоръчала един симпатяга -Joshua Weissman. Неговите неща са висш пилотаж, но е много заразителен и обучителен. Иначе има много по-лесни рецепти за начинаещи, но него го гледам за надъхване. 🙂  Bread porn 🙂

  • Харесвам 5
  • Смея се 3
Връзка към коментар
На 6.04.2020 г. в 14:52, Roberto Baggio каза:

@Граф Вронски, довечера ще пробвам твоята рецепта, мисли му, ако не се получи добре.... 🙂

 

Какво се случи с твоите пържоли? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Граф Вронски каза:

Какво се случи с твоите пържоли? 

Получиха се много вкусни, страхотна рецепта. Вкъщи много одобриха 😉. Странно само, че след като разбраха, че рецептата е магеланска ме пратиха на сайта на Мастър шеф да питам за съвети за следващото ни пътуване 🤔

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Маалии, тук вече какви гурмета се пускат, направо ме е срам... Ама имам оправдание, че нещо по-завързано децата не го ядат, което обезсмисля занимавката...

Утре ще правя някаква торта за рожден ден, торти не съм правил, предимно сладкиши, ама какво толкова може да се обърка, няма да я продавам я 🙂

  • Харесвам 9
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, neuromancer каза:

Маалии, тук вече какви гурмета се пускат, направо ме е срам... Ама имам оправдание, че нещо по-завързано децата не го ядат, което обезсмисля занимавката...

Утре ще правя някаква торта за рожден ден, торти не съм правил, предимно сладкиши, ама какво толкова може да се обърка, няма да я продавам я 🙂

Еее, ти пък, какво се притесняваш! То не може всички да сме мастър шеф:(
И аз до сега не съм правила торти, но в почивните дни, ще се пробвам с на @Eva eva тортата, че била лесна.:))))

Важното е, да си споделяме идейки и да се научим на нещо ново.

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Когато ние не можем да идем в Италия, Италия идва при нас:

 

A45E4602-5B2A-4ADE-B772-8D1F27BEDEB2.jpeg.c106b8d891c09562c1474ef61ab10c57.jpeg

 

FF5019AB-D4E3-45DD-88B8-2DFE11D3C4E1.thumb.jpeg.e15aa8303284124f80cd46aff94906a1.jpeg

 

П.С. Първо месене на тесто за пица, мисля че се получи доста добре. Има какво да се желае от разточването, но ... 

  • Харесвам 15
  • Браво 16
Връзка към коментар
преди 53 минути , П.Кръстев каза:

Когато ние не можем да идем в Италия, Италия идва при нас:

Липсва ми иконката за WOW, за да се възхитя истински на пицата 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние си направихми френска вечер ,щото по план трябваше да си пием винцето ,седнали в една чудна градина на Лазурният бряг.

Та : Хляб, печен в чугунена тенджера по рецепта на Роца/ супер стана,благодаря/. Пастет от гъши дроб/Домашно правен/,синьо сирене и разбира се френско вино.Десет шоколадови мъфини със плодчета от арония. Салата от рукола,бейби спанак и авокадо с орехови ядки.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 46 минути , Sara каза:

Ние си направихми френска вечер ,щото по план трябваше да си пием винцето ,седнали в една чудна градина на Лазурният бряг.

Та : Хляб, печен в чугунена тенджера по рецепта на Роца/ супер стана,благодаря/. Пастет от гъши дроб/Домашно правен/,синьо сирене и разбира се френско вино.Десет шоколадови мъфини със плодчета от арония. Салата от рукола,бейби спанак и авокадо с орехови ядки.

Ми снимките, къде са?:)))

  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 6.04.2020 г. в 15:47, Фичо каза:

Половината ще излязат от тази карантина като супер готвачи.
Другата половина ще излезем като алкохолици. :grin:

Предлагам след като изчерпим темата "Какво готвите ?", да започнем тема "Какво пиете?" 🙂

  • Харесвам 1
  • Браво 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар
4 minutes ago, Тони said:

Аз днес направих хумус ...

20200408_145200.jpg

20200408_144622.jpg

Ей така набързо, ако може и да му споделиш и съставките (освен основната) 🙂
Благодаря! 😉

Just now, Roberto Baggio said:

Предлагам след като изчерпим темата "Какво готвите ?", да започнем тема "Какво пиете?" 🙂

Аааа, тя може да върви с тази. Има по снимките и чаши. 😉

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
2 minutes ago, Roberto Baggio said:

Предлагам след като изчерпим темата "Какво готвите ?", да започнем тема "Какво пиете?" 🙂

Аааа, то едното без другото не може! 😉 Аз като се замисля, май съм по-капризна на храна, отколкото на пиене, хаха. 😂

🍷🍸🍹🍺🥃🥂 - това значи всичкото го пия 😆

  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

Разбира се. Аз ползвам нахут от консерва / има рецепти и със сух, накиснат за една нощ нахут/. На всеки 100 гр нахут слагам лъжица тахан. Останалото е сол, сокът на около половин лимон, 2-3 скилидки чесън и 5-6 лъжици  зехтин. 

Всичко се пасира възможно най-най-гладко.  Ако има нужда да се поразреди, може да добавите още малко зехтин.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Гриловани зеленчуци, с домашно приготвени от мъжа ми хлебчета (тестото е по италианска рецепта, която ползваме за пица), поръсени със семена от чиа. 

Lunch.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.