Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 минути , chandni каза:

Надявам се, че си му заплатила подобаващо с някое метално евро... :girl_wink:

Мииии, не. Защо? Трябваше ли? 🤔

Публикувано:
преди 6 часа, Роца каза:

Мииии, не. Защо? Трябваше ли? 🤔

Да,като ти подаряват нож, даваш метална поричка, все едно, си го купуваш.

Като ти подаряват часовник - също.

Като ти подаряват/подаряваш  портмоне, вътре, винаги се слагат пари.

“Едно от най- известните суеверия, свързани с хладното оръжие е, че никога не бива да се подарява нож без да се поискат някакви пари в замяна. Ножът  трябва символично да бъде платен, дори само с един лев.”

Така че. @Роца, дай на Роцев 1 метална паричка и всичко е наред - ножът си е твой:)))))

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Да,като ти подаряват нож, даваш метална поричка, все едно, си го купуваш.

Като ти подаряват часовник - също.

Като ти подаряват/подаряваш  портмоне, вътре, винаги се слагат пари.

“Едно от най- известните суеверия, свързани с хладното оръжие е, че никога не бива да се подарява нож без да се поискат някакви пари в замяна. Ножът  трябва символично да бъде платен, дори само с един лев.”

Така че. @Роца, дай на Роцев 1 метална паричка и всичко е наред - ножът си е твой:)))))

Алекс, благодаря! 🙂 Знаех за портмонето и часовника, но не и за ножа (това показва колко често ми подаряват хладно оръжие 😉 ).

Роцев вече е по-богат с 1 евро 😂. Между другото, като му обясних защо му го давам, той ми каза, че и в Португалия има подобен обичай, защото така е давал монета на един вуйчовците си, когато са му подарявали ножове навремето.

• Харесвам 8
Публикувано:

Пуешки гърди със зеленчуци, по тази рецепта , ама, не баш:)))Че сложих, по-разнообразен зеленчук.

https://recepti.gotvach.bg/r-141524-Пуешки_гърди_със_зеленчуци?l=1#prepar

D9B6985E-5AD7-4A93-9DB4-6F0B8BD67FC5.jpeg.64fd0809fd8480f58abf693981702b7f.jpeg

И, за да не каже @дядо Пепи, че само засукани манджи готвим , най-проста, боб чорба:)))С печени чушки,пресен кромид и много джоджен :

22364CBE-A4E1-4D56-8716-A08DFF1ACED5.jpeg.21b25a03515dfdeb441c3868910ace12.jpeg

• Харесвам 12
Публикувано:

Споделям днешната ни вечеря главно заради наличието на спанак. Стори ми се бързо и лесно за приготвяне, защото освен синап и кашу, всичко друго беше налично в хладилника.

Кокосово пиле с къри и спанак:

https://www.epicurious.com/video/watch/make-coconut-chicken-curry-in-just-22-minutes

https://www.epicurious.com/recipes/food/views/chicken-coconut-curry-in-a-hurry

IMG_20210514_205128.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Споделям днешната ни вечеря главно заради наличието на спанак. Стори ми се бързо и лесно за приготвяне, защото освен синап и кашу, всичко друго беше налично в хладилника.

Кокосово пиле с къри и спанак:

https://www.epicurious.com/video/watch/make-coconut-chicken-curry-in-just-22-minutes

https://www.epicurious.com/recipes/food/views/chicken-coconut-curry-in-a-hurry

IMG_20210514_205128.jpg

Оооо, даваш ми страхотна идея! Кориандърът ми расте като ненормален и само се чудя в какво да го вкарам 😂. Мислех за кеджъри този уикенд, ама ще взема да направя това къри 🙂 (за радост на щерката, която с удоволствие би пропуснала спанака 😉 )

• Харесвам 3
Публикувано:

Пълнени чушки и тиквички, с агнешка кайма, зеленчуци и мъничко ориз. Много харесвам, комбинацията от разноцветни чушки:)Обикновено ги продават комбинирано - в един пакет - жълта, червена и зелена.

8E11CCA8-BA72-4D9B-9045-13E9BAC79CBE.jpeg.999812f5afbd82d07f8108495f0de44c.jpeg

Готови:

55F71042-604E-48EE-B1EF-12F7FDD7BB0E.jpeg.ffc41341caf3d16a32ea6c859862d5a9.jpeg

За предястие - печено авокадо, пълнено с моцарела и по едно пъдпъдъче яйчице накрая:

AF64EA25-14E1-4F49-B23E-D7020BC07465.jpeg.f819c1c88183324671d591850e56c206.jpeg

Готово:

72C7B088-A1A9-4B5C-A712-0461E7B7D2B2.jpeg.5e68f1459ec9850d13c13afa5f8139e6.jpeg

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

Да дам и аз един отчет от последните дни. Шоколадовото суфле все пак не изхвърлих, понеже щерката изненадващо го хареса и каза, че ще го яде. Dаже и аз вчера изядох едно за закуска с плодове - да се свършва. Кето- кекса от шамфъстък търпи също най-различни модификации (понеже структурата му е на блат за торта от типа на торта гараш, а не на кекс) -  на малки петифурки намазани със заквасена сметана и ягoди, нарязано на кубчета върху кисело мляко за закуска и плодове (нещо като вариация на мюсли). Може и да свърши другата седмица ;-)) Въобще, добре, че обичам ягоди и боровинки да ги слагам на всичко за подобряване на вкуса 😃

DSC03706.JPG.bccdee87e4d3ad9236529e13abca84c3.JPG

Един неугледен, но вкусен според мен огретен от тиквички - тиквичките леко бланширани, задушен стар и пресен лук и чесън. всикчо объркано с крема сирене (аз използвах Филаделфия лайт), с салвия, джоджен и малко халуми, отгоре сушени домати и още халуми и запечено. Кремата се съчетава добре (как не ми е хрумвало досега) и дава хубав кремест вкус, тиквичките са леко хрупкави, а халумито много приятно твърдо и запечено:

https://www.lunchbox.eu/bg/recipe-items/barz-gratin-ot-tikvichki-s-halumi/

DSC03707a.jpg.2c0958c6ad5dfd0385f447736af2cbe3.jpg

Правих и едно пиле със сладко-кисел сос , което остана неснимано, понеже докато взема фотоапарата да го снимам и почна едно прехвърляне на броколи по чиниите от дъщеря ми, която не ги искаше и ми развали цялата визия. Но ми хареса, много балансиран сладко-кисел вкус, за който обича такива комбинациии. Не разбрах само идеята на печените соба нудли, според рецептата само се запичат (поне аз така го разбрах), но на мен доста твърди ми се видяха (макар и моите да не бяха соба, а обикновени) и аз след запичането, все пак ги сварих за 1-2 мин. Бързо ястие- има-няма 20-на мин ми отне всичко и вкусно: https://www.eatingwell.com/recipe/273400/sweet-sour-chicken-with-broccoli/

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Мен обикновено в събота ме налита Музата на сладкоядците и днес завъртях една тортичка Естерхази, обаче орехова, щото ме домързя да отида до магазина за бадеми, пък и с тях става пипкава работата. После се сетих, че в Лидл-а бях виждала направо готови (обелени и смлени) бадеми, ама вече оре'ите ми бе'а готови 🙂 И понеже нЕма да съм аз, ако спазя точната рецепта, измежду редовете курдисах и боровинки, които определено олекотиха и освежиха вкуса - любителите на торти знаят, че оригиналната торта е много сладка и много маслена, а аз харесвам "по-леки" сладкиши, такива, които не накъртват от сладко и мазно. На външен вид много-много не й се старах, ама въпреки това от тортата вече останаха само две снимки 🙂 Споделям ги,  за идея, ако някой се чуди с какво да си подслади кафето утре следобед 🙂

20210515_102147.jpg

20210515_181622.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 9
Публикувано:

И от мен една торта за РД на сестра ми. Имах едно отлежаващо пакетче немски желатин с лимон,което смесих със сметана,топено сирене тип "филаделфия".За блат -бишкоти и масло без печене.

20210515_152409.jpg.458cbb2f2fcf3bd93bfd5a2e9dc21ae2.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:

Като сме на торти, тъкмо и аз сколасах една:))

Един блат, тъъъъъничък, с дебел слой крем отгоре:))

Блат:

2 яйца, 2 лъжици заквасена сметана, 2 лъжици бадемово брашно, 50 гр. смлени орехи.

Крем:

450гр. Маскарпоне+остатъка от кофичката заквасена сметана+100 гр. пасирани боровинки.

По малко подсладител и на двете:

1958C8B8-3F37-437C-9EF4-3195371C60CE.jpeg.4c7a0cad331e5936b390f1ce33ea60cb.jpeg

1F8300AC-96D8-4C62-93B4-D233F348D73B.jpeg.8be7fa7556ce3c092e8ed30456fc8ebb.jpeg

Сега си чакам другата лястовичка да долети, че да си клъвнем, преглъщайки с Просеко:)))))

• Харесвам 16
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , iaia_mama каза:

Мен обикновено в събота ме налита Музата на сладкоядците и днес завъртях една тортичка Естерхази, обаче орехова щото ме домързя да отида до магазина за бадеми, пък и с тях става пипкава работата. После се сетих, че в Лидл-а бях виждала направо готови (обелени и смлени) бадеми, ама вече оре'ите ми бе'а готови 🙂 И понеже нЕма да съм аз, ако спазя точната рецепта, измежду редовете курдисах и боровинки, които определено олекотиха и освежиха вкуса - любителите на торти знаят, че оригиналната торта е много сладка и много маслена, а аз харесвам "по-леки" сладкиши, такива, които не накъртват от сладко и мазно. На външен вид много-много не й старах, ама въпреки това от тортата вече останаха само две снимки 🙂 Споделям ги,  за идея, ако някой се чуди с какво да си подслади кафето утре следобед 🙂

20210515_102147.jpg

20210515_181622.jpg

Ееееех, чудна, чудна, ама ако не ме лъже паметта, преди време беше постигната договорка всяка снимка да е придружена с линк! Поздравления за майсторицата!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Raindrop каза:

Ееееех, чудна, чудна, ама ако не ме лъже паметта, преди време беше постигната договорка всяка снимка да е придружена с линк! Поздравления за майсторицата!

Благодаря 🙂
Е, линк - да, ама ако съм я правила по конкретна рецепта 🙂 Пък аз не ги спазвам рецептите, само ги ползвам за идея и оттам нататък ми е волно съчетание. Даже и типичната за Естерхази украса (като паяжина да е рисунката върху бялата глазура) не я натъкмих като хората, щото то хем да бъбриш по телефона с приятелка и да се хилиш, хем да украсяваш торта, явно не се връзват  🙂  Но, ако някой поиска рецептата, т.е. така както си я направих, ще я напиша, няма проблем.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 46 минути , iaia_mama каза:

Благодаря 🙂
Е, линк - да, ама ако съм я правила по конкретна рецепта 🙂 Пък аз не ги спазвам рецептите, само ги ползвам за идея и оттам нататък ми е волно съчетание. Даже и типичната за Естерхази украса (като паяжина да е рисунката върху бялата глазура) не я натъкмих като хората, щото то хем да бъбриш по телефона с приятелка и да се хилиш, хем да украсяваш торта, явно не се връзват  🙂  Но, ако някой поиска рецептата, т.е. така както си я направих, ще я напиша, няма проблем.

Ти пИши, пИши, изпитаните рецепти са си друго:)))

Че и аз, като теб, се опитвам да спазя първия път, пък после, става по-добре, с “волно съчетание”:))))

Аз да ви река наздраве:

C87EF479-20AB-471A-81CC-8918CD97854A.jpeg.14c57448c665b8dee1c713e5fcb47174.jpeg

И да се похилите, Сърът, много хареса тортата:)) с двете лястовици. Ма лястовичката съм аз, 

пък той бил “ лястовик”:)))))

• Харесвам 8
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 9 часа, Бръмбар каза:

. Не разбрах само идеята на печените соба нудли, според рецептата само се запичат (поне аз така го разбрах), но на мен доста твърди ми се видяха (макар и моите да не бяха соба, а обикновени) и аз след запичането, все пак ги сварих за 1-2 мин. Бързо ястие- има-няма 20-на мин ми отне всичко и вкусно: https://www.eatingwell.com/recipe/273400/sweet-sour-chicken-with-broccoli/

И на мен ми се вижда странно, но май могат да се ядат и така. Аз от година и половина насам гледам като улава корейски и китайски драми ☺️, та в един епизод на тази, която гледам в момента, девойката така начупи един пакет сухи нудъли (както си бяха в пакета) и ги сервира за закуска на младежа, заедно с чаша портокалов сок (продуктово позициониран 😉 ). Та явно,  става... нищо, че идеята в сериала е, че героинята не може да готви 😂

А ние вечеряхме пилешки фахитас с тортили-конфекция (нищо, че бях на една ръка разстояние да си ги направя сама 😂) и домашно гуакамоле, да оползотворя малко кориандър.

20210515_193408.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Ех @Роца, ти си наистина висш кулинар. Досега не бях гледала в сериал/филм кой как яде и как готви или по-точно не готви😂. @funny да почваме с последното😆

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Ех @Роца, ти си наистина висш кулинар. Досега не бях гледала в сериал/филм кой как яде и как готви или по-точно не готви😂. @funny да почваме с последното😆

Винаги може да разчиташ на мен в това начинание - неготвенето :yes:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 12 часа, AlexandraKo каза:

Ти пИши, пИши, изпитаните рецепти са си друго

преди 13 часа, Raindrop каза:

Ееееех, чудна, чудна, ама ако не ме лъже паметта, преди време беше постигната договорка всяка снимка да е придружена с линк!

Пожелахте да узнаете 🙂
Торта Естерхази_ а ла iaia

За корите:

6 белтъка, 200г захар, 1 ванилия, 150г смлени орехи, 50г пресято брашно (вариант: 30г нишесте + 20г брашно)

За крема:

400мл прясно мляко, 4 жълтъка, 80г захар, 30г нишесте, 1 ванилия, 180г краве масло, омекнало на стайна температура

За украсата:

100г бял шоколад, 4-5 с.л. прясно мляко или течна сметана, 2 с.л. течен тъмен шоколад (или няколко блокчета, стопени на водна баня), 2-3 с.л. конфитюр от боровинки или друг плод. (В оригиналната рецепта е от кайсии.) 3-4 с.л. смлени орехи за поръсване/налепяне отстрани на тортата.

Първо се прави крема:

Хубаво се разбъркват жълтъците с малко студено прясно мляко (от предвиденото) и нишестето. През това време останалото мляко се затопля заедно със захарта. Затопленото мляко внимателно се добавя в съда със жълтъчната смес като непрекъснато се бърка с тел. Всичко се връща обратно в тенджерката, в която се е затоплило млякото и пак на котлона. По-добре е тенджерката да е с дебело дъно. Бърка се непрекъснато и само с тел за разбъркване. Щом почне да се сгъстява (минута-две), степента на котлона се намаля, а щом клокне, се вари и бърка още 1-2 минутки, за да се свари нишестето. Ако въпреки бъркането все пак са се образували бучици, кремът се минава през сито. След като се махне от котлона, изчакват се 2 минутки и се добавя на неголеми части маслото, като след всяка част се бърка внимателно вече само с лъжица или с домакинска шпатула, докато се поеме от крема. И така до изчерпване на маслото. Добавя се ванилията, разбърква се добре и се покрива с домакинско фолио, но така, че то да залепне плътно за крема. Целта на това фолио е кремът да не хване кора отгоре. Оставя се да поизстине така и се слага в хладилника, за да изстине хубаво и се постегне.

Корите за тортата:

Първо, вземаме хартия за печене и с помощта на форма за печене, чиния или капак от тенджера с диаметър 20, максимум 22см, рисуваме 5 кръга. Колкото е по-голям кръга, толкова по-тънки ще са корите, но ако са много тънки ще са по-трошливи. Според големината и възможностите на фурната могат да се изпичат от един до всичките блатове наведнъж. Не е проблем да се пекат един по един - всеки се пече за около 10-12 минути на 170 градуса без вентилатор.

Второ, смлените орехите и брашното хубаво се смесват.

И така, в по-голяма купа белтъците се разбиват с миксера първо на гъста пяна, след това разбиването продължава, като захарта се добавя на порции, на 5-6 пъти. С последната порция се добавя и ванилията. Разбива се, докато се получи плътна устойчива маса, както за целувки. С моя обикновен домашен миксер това става за около 7-8 минути на максимална степен. Следва добавяне на орехите с брашното, като се ръси с лъжица върху белтъчната смес и полека, много внимателно

се обърква с домакинска шпатула. После пак една лъжица, и така до изчерпване. Това е най-пипкавата и досадна част при правенето на тази торта. Следва разпределянето на получената смес в нарисуваните кръгове върху хартията за печене – с шпатулата се разнася и оформя да е равномено и да не излиза извън очертанието на кръга. Става лесно понеже не се разтича. Внимание!! - Дори и да се пече всяка кора поотделно, цялата смест трябва веднага да се разпредели по кръговете, защото ако остане в купата ще спадне и тогава - язък, торта йок. Не знам защо е така, ама е така – проверено! Всеки кръг се пече на 170 градуса без вентилатор, докато добие леко кремав цвят. Всеки си знае фурната, при мен това става за около 10-12 минутки. Готовите кори се изваждат и се оставят на хартията докато изстинат напълно, но веднага след това се отлепят внимателно от хартията и се нареждат една върху друга като помежду им се ръси пудра захар, за да не се слепват. Тортата се сглобява като всяка кора се маже с не дебел слой крем и през кора се нареждат по-дребни боровинки върху крема. Но, ако са от едрите, не пречи да се срежат на две. Кремът се разпределя така, че да остане част от него за хубаво обмазване на тортата отстрани. Всяка кора леекичко се притиска върху крема. Последната кора не се маже с крем, а тъничко с конфитюр, който ако е много гъст може да се разреди с лъжичка топла вода. Както е така, тортата се слага в хладилник за поне 5-6 часа, може и една нощ да преспи в хладилника.

Следва украсата.

Внимание!!

Внимание-то е за тези, които не са правили глазура от бял шоколад, понеже с бял или тъмен шоколад се работи по различен начин. С тъмния е по-лесно – стопяваш го, може и в микровълнова фурна, и заливаш нещото, но белият шоколад е претенциозен.

Та, нашият бял шоколад се чупи/реже на малки парченца, слага се в съдче и му се добавя 3-4-5с.л. прясно мляко или течна сметана. Слага се в по-голям съд с гореща вода и се разбърква докато се разтопи и заприлича на рядък крем. Не се слага на пряко нагряване, само в съд с топла към гореща вода и се бърка непрекъснато. Слагат се, примерно 3с.л. мляко, а в течение на бъркането се преценява и се добавя още 1 или 2 с.л. Трябва да добие консистенция за заливане. Цялата работа е само около 2-3 минути.

Леекинко се охлажда с бъркане, но докато е още топъл и течен, шоколада се излива върху тортата и му се помага с шпатула да я покрие отгоре без да се разтича отстрани. Изчаква се минутка и после с тъмния шоколад, започвайки от центъра, се прави тъничка спирала, а с клечка за зъби се рисува характерната за Естерхази "паяжина" – във видеа из интернета е показано точно как.

Оставя се в хладилника за един час да стегне хубаво глазурата, после се намазва отстрани с останалия крем, налепя се с орехите.

Домочадието нетърпеливо сервира кафето и сок за дребосъците-наследници (или гостите любопитно се кокорят), режете и поднасяте тортата, минута трепетна тишина.. И се понася "Ода-та на радост и възхвала". Мама е ударила десятката, фемили – щастливо. Или приятелите – кому както.

...Ма, к'ви диети бе, к'ви 5лева?!

• Харесвам 9
  • Браво 3
Публикувано:

Неделен брънч, шампанско може, по всяко време:)))))

3AB4151F-7271-4D42-B7AA-8E643F8D74BA.jpeg.6b2c520a4af01f783aa9760b14676907.jpeg

Сръбска скара - ущипци от Лидл, печени в конвекторната фурна и втора доза, от превъзхоооооодните тиквички с Пармезан на @Kalina Ivanova. Този път, си спазих , всичко по рецептата и станаха, още по- хрупкави от миналия път:)))

Наздраве!

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 12 часа, ДиянаВ каза:

Ех @Роца, ти си наистина висш кулинар. Досега не бях гледала в сериал/филм кой как яде и как готви или по-точно не готви😂

Мани, при мен си е направо диагноза 😂. Ама понеже обичам да ям (и ми личи 😉 ), та затова все гледам на хората в чиниите. И то не само във филми/сериали, ами и в книгите. Що рецепти съм изпробвала така...

Алекс, наздраве! За шампанско няма час! 😉 

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, Роца каза:

Мани, при мен си е направо диагноза 😂. Ама понеже обичам да ям (и ми личи 😉 ), та затова все гледам на хората в чиниите. И то не само във филми/сериали, ами и в книгите. Що рецепти съм изпробвала така...

Алекс, наздраве! За шампанско няма час! 😉 

И аз така - книгите особено (нямам предвид готварските, макар че и тях обичам да прелиствам) са ми голямо вдъхновение. По филмите заглеждам и кой какво яде, и интериора, и екстериора 😀

• Харесвам 3
Публикувано:

Днес сме на домашен хляб с квас и домашен хумус, приготвени от мъжа ми. 😋

IMG_20210516_115110.jpg

IMG_20210516_140115.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 9
Публикувано:
преди 17 минути , slujitel каза:

И аз направих тиквичките на @Kalina Ivanova и много ми харесаха. 

Да бе, виж, как си разменяме интересни неща, аз съм много доволна!

Друго си е, като е изпитана рецептата:))

Сега, не говорим за на @Роца манджите,  дето всеки път, се налага да търся, какво е това:(((В този ми ти висш, Роцин пилотаж:))

За по- простичките иде реч:)))

• Харесвам 4
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.