Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 31 минути , AlexandraKo каза:

Благодаря ти!

А пък аз, ти взех назаем, за малко, идеята за солената торта и направих нещо подобно:

1.Задуших в масло, почти до готовност, зеленчуци - пресен кромид,пресен чесън, тиквичка, патладжан, морков, цвекло,чушки, с черен пипер, куркума, щипка червен чили и щипка сол, трябва да е почти безсолно.

След като стана готова тази смес, я изсипах в откопчаваща се форма и сложих в горещата фурна, да се нагорещи.

2.Отгоре изсипах смес от 3 яйца, 250 гр.Грана Падано на люспи и 2 лъжици готварска сметана.

Дозапекох, докато се зачерви:

 

A4FF0449-535E-404D-8432-98C24063E820.jpeg.ba1f1cacbbd3e49274376ae24dd4fdfa.jpeg

 

Ето го и нарязано:

 

ED46F49F-2428-493E-A950-64D5D1189A4D.jpeg.bf03022e55836998c192fbb25a57a560.jpeg

 

Вкусничко се получи. 
А казвам, солта да е малко, защото, Грана Падано -то е соленко и има опасност, да се пресоли.

 

E696874C-AC55-4FF0-832E-D95625329DFD.jpeg

Много хубаво изглежда и е вкусничко,както казваш.Чудни крем супи правиш.Аз също  често ги приготвям.И много ги обичам. 

Хубаво е да се експериментира в кухнята. 

Ние днес вечеряхме печена пъстърва.Много обичам.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 часа, AlexandraKo каза:

Вкусничко се получи. 

Това с Просеко, или с някакво Розе ще тича ( не върви, тича ) повече? За един приятел питам. 😋

  • Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, дядо Пепи каза:

Това с Просеко, или с някакво Розе ще тича ( не върви, тича ) повече? За един приятел питам. 😋

Понеже имаше и месце на скара, това за гарнитура, излочихме едно червено “Nero di Avola “, нали се стягаме за Сицилия:))))

Почваме с тренировките:))

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 минути , AlexandraKo каза:

Почваме с тренировките:))

А, кое си требе, си требе! 😀 Както казваха едно време в казармата: " Повече пот в ученията, по-малко кръв в боя". 😁 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Тия дни, гледам, едни хуууубави кайсии. И първосигнално, нарамих кило и кусур:(Оказаха се, кисели и безвкусни.Мъчихме ги два дни, не стават за ядене. Пасирах ги и ги направих на сладко, с малко еритритол на прах и лимонов сок, стана поносимо. Та го използвах, за да намажа, една част от кето-тортата, която си правя напоследък:

 

Тънък блат от:

 

2 яйца

2 лъжици заквасена сметана

2 лъжици бадемово брашно

50 гр орехи / не ги меря, на око, “колкото повече, толкова повече”:))))

1/2 пакетче от малките /10гр/ бакпулвер

Настъргана лимонова кора

Подсладител

 

Крем:

 

450 гр. Маскарпоне,остатъка от кофичката сметана от блата,пак- лимонова кора и еритритол.

Отгоре - орехи и конфитюр.

Крълата формичка ми беше заета, Та я направих, в правоъгълна.

Сега си я клъвкаме, с кафенцето:)))

 

075E0FD3-28F4-4CBE-BB5E-5698CB535DE3.jpeg.dc0bc96b729026303a84276bcb701ff7.jpeg

 

Опитахме частта с орехите:

 

DAECFFF6-F6E4-40C3-B605-EC66A3B9653E.jpeg.33a86e5a23da5d03407df5e0fb49385f.jpeg


Забелязвам, че слагам все по-малко подсладител и ни е достатъчно. Тука, за всичко, сложих 4 лъжици .

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Публикувано:
преди 13 часа, DaBo каза:

Нещо в последно време не готвя... Постопли се (като за тук, де) и тази вечер ми готвят:

 

EDF7D857-C51F-414A-A9B2-818A24FF6DA8.jpeg.3710874805c8c6da6ee0d4ef34c33bd1.jpeg

7BE5D765-2FC3-49F5-BC6D-AABB4A4CC56A.jpeg.832ae6018b46dfd32db0b18523567524.jpeg

Струва ми се, че това заведение ми е познато 🙂 Или бъркам 🙂 

Публикувано:
преди 26 минути , Eva eva каза:

Струва ми се, че това заведение ми е познато 🙂 Или бъркам 🙂 

За първата снимка не бъркаш. 😉

  • Харесвам 1
Публикувано:

Поексперементирах и аз с петъчната пица последните две седмици, по специално с тесто с малко мая и дълго втасване (36-48ч) и с различни брашна. Удобното е, че може да се замеси късно вечер в сряда например и в петък само да се изпече - отнема горе-долу същото време като да ми доставят пицата. Миналата седмица по една рецепта, по метода на Габриеле Бончи, който е един от майсторите на римската пица - рецептата, по която ги правих е 250г брашно 00 (Caputo Cuoco ) 250г брашно 0 (Caputo Manitoba Oro), 375мл вода, 1г мая, 10г сол, 10г зехтин и 48 часа отлежаване в хладилника:  https://www.pizzaefocaccia.it/boncis-pizza-24-hours-fermentation-pizza-dough/

Пиците ги направих с пушена сьомга и рукола и с шунка и ананас (общо 4 продълговати пици, нямам снимки, но пицата със сьомга беше много добра, тестото не е точно класически тънко, макар и центъра да беше тънък, но бордовете са по-дебели, но с много въздушни мехури и въпреки че съм почитател на тънките пици, много ми хареса. Доста ми беше трудно за оформяне, понеже тестото е еластично и се връщаше обратно след първоначалното оформяне, но сега видях някои видеа от Габриеле Бончи за оформянето и разбрах че не съм го правила както трябва ;-), та ще пробвам другата седмица отново.

 

Тази седмица тетсото беше пак по известен майстор на пици, но този път Антонино Еспозито: https://www.mycookingcreations.com/2020/02/blog-post_22.html

Използвах брашно Caputo Cuoco и направих 2 "Маргарити" с пресни домати, моцарела и босилек и 2 с рукола и прошуто котто (само от "Маргарита"-та имам снимки и то не много хубави)

DSC03733.JPG.1be1e53b3fa25391739c75c7a2dd1025.JPG

 

Моите предпочитания за момента са тази на Габриеле Бончи, ако продължавам с експериментите май ще трябва да си купувам камък за пица и лопата ;-)).

От готовите теста аз съм използвала това на "Фамилия" и ми харесва общо взето като за готово тесто, недостатъкът му също е, че е замразено и трябва да се купи доста часове предварително за да може да се отмрази и разточи:

image.png.dc8955011a01a3590ab1ad1f5c9f0722.png

 

Довече мисля да правя пилето с къри, кокосова сметана и спанак, което @Lindt беше показала, тъй като е доста бързо и мухамара, понеже имам 4 печени чушки, които да употребя някъде ;-)), но преди  това ще се помотаем навън.

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
На 21.05.2021 г. в 12:58, tonica каза:

Clipboard01.jpg

 

На 21.05.2021 г. в 13:43, Зани каза:

И аз ползвам това на Лидл. Много е хубаво!

Благодаря още веднъж, от това тесто взех и много добре се получи! :smile3::yes:  Че  и се оказа на промоция . :biggrin:

  • Харесвам 8
Публикувано:

Събота е, ден за курабийки!  🙂

 

Съдържат:  масло 1,5 пакетче (200г),. захар на вкус, 3 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, разтворена в 2-3 с.л. кисело мляко, 2 ванилии, фини овесени ядки, кокосови стърготини, нарязани орехи, сушени боровинки, бели стафиди, портокалови корички от сладко, накиснати за 10 мин. в Лимончело (може бренди, ром, коняк -  каквото има), бял сусам, стърготини бял и черен шоколад. От всичко това - количество по желание, брашно - на око, толкова, че да се получи гъсто, меко, лепкаво тесто. Не се меси с ръце. Оставя се в хладилника за половин- един час. Взема се от тестото с лъжица, топва се леко в брашно, за не лепне,  и се правят топчета, които се пекат върху хартия за печене, 10-12 мин на 200 градуса и предварително загрята фурна.  Но всеки да има предвид своята си фурна как пече. Могат да изтраят до една седмица в затворена кутия. Ако останат, разбира се   🙂

 

20210522_151553.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:

Ох, такава вечеря да ми падне, няма да й простя! 😂

Ние днес имахме гости, но снимах само десерта - лимонов пай с меренг, като към лимона бях добавила и малко юзу (японски цитрус, леко горчив)

 

IMG_20210522_115400_625.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 1
Публикувано:
преди 43 минути , DaBo каза:

Вечерята:

 

E2FD5F8A-4299-4DDD-A69C-2FA029572729.jpeg.fccbf3155457290b273400d01a85e53b.jpeg

 

 

Май не трябваше да отлагаме Украйна😀😀😀

Аз пък подготовка за Гърция другата седмица.Малко миди и едно 1,2 килограмово фагри.Много добре ми се получи.

 

81A13E74-62AF-44C6-9755-2BBD3A98AFE1.jpeg

E42EA62A-55EB-47DA-BE93-15EDF928906A.jpeg

C0FD5AC8-1CC2-42E5-9E95-96AF20E3BB74.jpeg

  • Харесвам 20
Публикувано:

Изобщо не я отлагайте. Всичко е отворено и е страхотно! Ще ви чакам! 

 

Ето я и гледката, един от хилядите ръкави  на река Днепър:

 

A35D3534-5A1D-4107-8EB4-463166968323.jpeg.661ebd0430f01675f4bf253ff8ef9690.jpeg

  • Харесвам 20
Публикувано:
преди 25 минути , Emil Chakalov каза:

Май не трябваше да отлагаме Украйна😀😀😀

Аз пък подготовка за Гърция другата седмица.Малко миди и едно 1,2 килограмово фагри.Много добре ми се получи.

 

81A13E74-62AF-44C6-9755-2BBD3A98AFE1.jpeg

E42EA62A-55EB-47DA-BE93-15EDF928906A.jpeg

C0FD5AC8-1CC2-42E5-9E95-96AF20E3BB74.jpeg

Малееее, ми то, много голямо!

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 21.05.2021 г. в 17:00, AlexandraKo каза:

А тия тестА за пица, замразени ли са?

Тестото на Lidl не е замразено. Затова пише прясно тесто за пица. Намира се на охладената витрина, където са сирена, млека, масла. Дори самото тесто, ако го опиташ сурово, е вкусно. А във фурната резултатът е гарантиран.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , tonica каза:

Тестото на Lidl не е замразено. Затова пише прясно тесто за пица. Намира се на охладената витрина, където са сирена, млека, масла. Дори самото тесто, ако го опиташ сурово, е вкусно. А във фурната резултатът е гарантиран.

Това,което аз купих от Billa е замразено.

Ще видя какво ще излезе от него.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Неделна закусчица. Има една мънинка фурничка до нас, вчера специално отидох, за царевичен хляб с квас.

За да направя пържени филийки , че стотина години не сме яли.

Та, пържени филийки, с домат, моцарела и домашна лютеничка.

Кафе и чай от джинджифил с лимон.

Вчера Сърът донесе едни хубави домати - узрели и сладки . Напоследък, рядко се случва, да не са зелени и с кочан по средата, като ги разрежа:(Колкото и да са скъпи.


BB2A1729-9C7B-4777-B39C-63728610D5A9.jpeg.9b1d77d0ef6dd520563ef2a026ba83e9.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

 

преди 16 часа, Eva eva каза:

От мен Чийзкейк "Далматинче"

Много е жълт за далматинец... По-скоро петниста хиена... :laugh1:

 

Днес - пица Маргарита на каменна плоча с домашно тесто, пресен босилек и прошуто крудо за разкош! :girl_pinkglassesf:

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:

Пак измишльотина:

Тиквичките на @Kalina Ivanova, в нов вариант:

Топнати в готварска сметана и после, в смес от Пармиджано Реджано+сусам.

Станаха, още по-хрупкави.

 

7428C755-517A-4787-929E-3CBFE7A1A07C.jpeg.14d1f15cd018949f2bc3bda135f6c933.jpeg
 

И краставица на звездички, с копър , зехтин и сос от нар.

  • Харесвам 16
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.