Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 19 часа, Роца каза:

Ох, такава вечеря да ми падне, няма да й простя! 😂

Ние днес имахме гости, но снимах само десерта - лимонов пай с меренг, като към лимона бях добавила и малко юзу (японски цитрус, леко горчив)

 

IMG_20210522_115400_625.jpg

Роца, вкусно изглежда десерта. Когато е удобно може ли рецептата, ако не те затруднявам. Предварително благодаря.

Публикувано:

@rdd, разбира се, ето я: https://marmottesetchocolat.com/blog/2018/11/tarte-au-citron-meringuee.html

Във вчерашния имаше следните промени: 2 ч.л. суха кора от юзу в тестото (може да се пропусне) и кремът беше с 95 мл лимонов сок + 30 мл сок от юзу (вместо 125 мл чист лимонов сок).

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нашата вечеря - пълнени патладжани, с телешка кайма и зеленчуци, накрая, запечени с Моцарела.

 

BAC00070-0561-46C9-87A1-F8D04030FA0F.jpeg.d1b2a378f605a50d6061eda084cd3969.jpeg

  • Харесвам 16
Граф Вронски
Публикувано:

Не е сготвено от мен, но просто днес попаднахме на корейски ресторант в Ташкент и беше мега вкусно (бибимбап, ама с какво беше не се знае, имах сурово месо). А когато ям корейско, се сещам за @Роца, че тя ги готви едни вкусотии:

 

20210523_152817.jpg.fa032420888cf1318e52feed7fda075b.jpg

 

20210523_153519.jpg.1d60c47ee6643136a154eeacff186c0f.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:

А на мен като гледам ташкентския бибимбап, ми се 1) допътува и 2) доготви корейско 😂

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
На 22.05.2021 г. в 20:35, Роца каза:

Ох, такава вечеря да ми падне, няма да й простя! 😂

Ние днес имахме гости, но снимах само десерта - лимонов пай с меренг, като към лимона бях добавила и малко юзу (японски цитрус, леко горчив)

 

IMG_20210522_115400_625.jpg

Покрай ковида забелязвам, че някои теми във форума са на завидно професионално ниво.

Първо място е тази за криптовалутите. Специално образование се изисква, за да се разбере терминологията, с която колегите там обясняват как купуват и продават ... нищо. Даже и бъдещето предсказват, ама като не им се разбира ...

Второ място е тази за колите - и там едни терминологии, а уж съм мъж и трябва да разбирам от коли.

Но постепенно "Какво готвите?" набира преднина. Сега разбрах какво е меренг - не било вид танц.

А пък забравените два лимона, които са се сбръчкани от стоене в хладилника били юзу. 

:grin:

 

  • Харесвам 4
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 5 часа, ven62 каза:

Покрай ковида забелязвам, че някои теми във форума са на завидно професионално ниво.

Първо място е тази за криптовалутите. Специално образование се изисква, за да се разбере терминологията, с която колегите там обясняват как купуват и продават ... нищо. Даже и бъдещето предсказват, ама като не им се разбира ...

Второ място е тази за колите - и там едни терминологии, а уж съм мъж и трябва да разбирам от коли.

Но постепенно "Какво готвите?" набира преднина. Сега разбрах какво е меренг - не било вид танц.

А пък забравените два лимона, които са се сбръчкани от стоене в хладилника били юзу. 

:grin:

 

Така е, правилно забелязваш:)))А ти, какво сготви, виж, на @chandniполовинката, какви засукани неща твори:)))Или пък, @Alexander, дето е енциклопедия за зехтини, кафета сиренцА и пр. вкуснотии.

Фук, фук, откакто се създаде тази тема, Сърът, вече ми даде няколко звездички, за вкусни манджи, идеите, за които съм получила тук.

А пък на @Роцаманджите, винаги имат, по някоя непозната дума в заглавието:( Което е супер, щото, благодарение на нея, кулинарните ми,  познания, придобиват, неочаквани висоти:))Познанията само, уви - уменията - не:( Тука гледам тъжно:(

  • Харесвам 7
  • Смея се 7
Публикувано:

@AlexandraKo, респект към @Alexander, съпруга на @chandni, @Emil Chakalov, а и много други, които се изявяват тук, но аз се уча от най-добрите:

 

преди 7 часа, AlexandraKo каза:

...

Фук, фук, откакто се създаде тази тема, Сърът, вече ми даде няколко звездички, за вкусни манджи, идеите, за които съм получила тук.

...

:wink:

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

  

На 18.05.2021 г. в 14:59, Duke каза:

Ясно, регистрирала се е във форума... 😛 

преди 50 минути , ven62 каза:

а и много други, които се изявяват тук, но аз се уча от най-добрите

Яснооооо... Наистина vena62 е вече член на форума! :sarcastic:

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 14 часа, AlexandraKo каза:

Фук, фук, откакто се създаде тази тема, Сърът, вече ми даде няколко звездички, за вкусни манджи, идеите, за които съм получила тук.

Прав е Сърът! 🙂

 

Оф, вече човек да не смее да си покаже яденето, та да не отнесе някой бъзик 😉! Но ако трябва да пускам само по-традиционните неща, дето ги готвя, ще се включвам в темата 1-2 пъти годишно... ама ми харесва да стоя тук, пък! Та ще се наложи да ми изтърпявате кулинарните приумици 😉 

 

Днешният брънч беше по "италиански" - колбаси, бурата, печени зеленчуци в стил "антипасти" и нещо като чеснови брускети, които качих за 3 минути по-близо до грила и докато подредя саламчетата, те доста се поопекоха 😂. Розето, обаче, беше провансалско.

И вечерята със стара снимка (удон нудъли с патешко)

 

 

20210524_112322.jpg

 

20200920_131948.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 5
Публикувано:
преди 40 минути , Роца каза:

...

Оф, вече човек да не смее да си покаже яденето, та да не отнесе някой бъзик 😉! ...

 

 

20210524_112322.jpg

 

20200920_131948.jpg

@Роца, поднасям извинения.

Аз така се шегувам с всички (почти) и с всичко (почти) и най-вече със себе си.

 

Моля, продължавай си в същия дух. 

Специално твоите блюда са и винаги на високо естетическо ниво, което специално мен много ме кефи.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 часа, chandni каза:

  

Яснооооо... Наистина vena62 е вече член на форума! :sarcastic:

Е може ли такова име Vena, звучи ми като Пена.

Поне Вени да беше и, pls, с главна буква - Veni62, даже с две - VEni62.

:wink:

  • Шок 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Е може ли такова име Vena, звучи ми като Пена.

Поне Вени да беше и, pls, с главна буква - Veni62, даже с две - VEni62.

:wink:

Извинявай, няма да се повтори! :blush: Поднеси искрените ми извинения на г-жа VEni62! Бих вкарала и трета главна буква - ей така от уважение към нея, ама пък тогава ще ме обвиниш във ВИКАНЕ... :angel:

  • Смея се 2
Публикувано:

@ven62, не съм се обидила, не се притеснявай. Опитах се да отговоря в шеговит тон... ама ей на, недостатъците на интернет-общуването, не сме се доразбрали 😂

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

@Роца, поднасям извинения.

Аз така се шегувам с всички (почти) и с всичко (почти) и най-вече със себе си.

 

Моля, продължавай си в същия дух. 

Специално твоите блюда са и винаги на високо естетическо ниво, което специално мен много ме кефи.

@ven62, утре ми започва френската седмица и ако ми обиждаш главното вдъхновение и рядко отзивчив съветник, ще трябва ти да ми казваш какво съм объркала и защо не става ястието ми 🤭 Или алтернативно може да поемеш изхранването на Жижо 🥺

 

  • Смея се 5
Публикувано:
На 23.05.2021 г. в 16:43, Роца каза:

@rdd, разбира се, ето я: https://marmottesetchocolat.com/blog/2018/11/tarte-au-citron-meringuee.html

Във вчерашния имаше следните промени: 2 ч.л. суха кора от юзу в тестото (може да се пропусне) и кремът беше с 95 мл лимонов сок + 30 мл сок от юзу (вместо 125 мл чист лимонов сок).

Благодаря много ! Ще се опитам да направя тарта, като се върне синът ми. Доста трудна ми се видя рецептата. Ще покажа резултата. Обещавам.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , funny каза:

Нещо се разсейвате и мързелувате  а ...!!!

Цял ден никой нищо не е готвил ... 

Влязох само да погледна да не би пилето  да е успяло да се самоубие и да си го сготвила 🙃

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 18 минути , funny каза:

Нещо се разсейвате и мързелувате  а ...!!!

Цял ден никой нищо не е готвил ... :angry:

Кой не готви, ааааа ?! 😄  Бързо  отчет от мен - понички в обедната почивка 😄 . Рецепта  https://privanya.blogspot.com/2019/04/blog-post.html  Ей сега започвам и някаква измишльотина за вечеря - основа картофено пюре, отгоре пръжки, вече ги мариновах и кашкавал 🙂  Ще направя и доматена салата 🙂 

 

mkfwmfwfk-2.jpg

 

DSC_0871-2.jpg

  • Харесвам 12
  • Шок 2
  • Браво 5
  • Смея се 1
Публикувано:
На 24.05.2021 г. в 19:14, Роца каза:

Прав е Сърът! 🙂

 

Оф, вече човек да не смее да си покаже яденето, та да не отнесе някой бъзик 😉! Но ако трябва да пускам само по-традиционните неща, дето ги готвя, ще се включвам в темата 1-2 пъти годишно... ама ми харесва да стоя тук, пък! Та ще се наложи да ми изтърпявате кулинарните приумици 😉 

 

Днешният брънч беше по "италиански" - колбаси, бурата, печени зеленчуци в стил "антипасти" и нещо като чеснови брускети, които качих за 3 минути по-близо до грила и докато подредя саламчетата, те доста се поопекоха 😂. Розето, обаче, беше провансалско.

И вечерята със стара снимка (удон нудъли с патешко)

 

 

20210524_112322.jpg

 

20200920_131948.jpg

Ама, моля ти сееее, хич не го слушай, моя любимец @ven62, той така си ги пляска незлобливо:))))Мусака и сарми, всеки може да сготви, а твоите манджи, винаги са специални.

А пък аз ти благодаря:)))

 

Преди 1 час, funny каза:

Нещо се разсейвате и мързелувате  а ...!!!

Цял ден никой нищо не е готвил ... :angry:

Аз съм си наготвила 4 броя манджи тия дни и си ги ядем тайничко:))))

Тази вечер сме на мусака , без картофи - само телешка кайма и зеленчуци

 

C266CD75-BCFC-497E-A5EC-2FE17E1DEB74.jpeg.cd9aaab5ffac282cce424c774499298b.jpeg

 

и салата от краставица/морков/цвекло на конци:

 

E26FA184-F8E4-4293-800B-F29ED17D9A88.jpeg.2fea91587571758f3a1a7a607a3904de.jpeg

 

С чушката запуших едно липсващо парченце, че докато се обърна и отишло някъде:)))))Едно птиче, го клъвнало:)))))

 

Имам си една машинка, дето прави зеленчуците на конци, стават красиви салатки и гарнитури :

 

0C2906AF-C697-45C1-A7DF-E00B5910AAF3.jpeg.8aa07aa0d2255b122487075b0bf7a31e.jpeg
 

84055745-471C-408A-A225-5DFF767BD1DD.jpeg.7eba88daadfc072f4e268ceb862acb05.jpeg

 

Ама е ръчно.

  • Харесвам 14
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Нещо се разсейвате и мързелувате  а ...!!!

Цял ден никой нищо не е готвил ... :angry:

Аз гладих досега една торта към половин час 😄. Оставих я да стегне в хладилника и после пак ще я гладя. Имам и да пиша с една сладкарска писалка, въобще бая работа ме чака 😆

  • Харесвам 7
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 21 часа, rdd каза:

Благодаря много ! Ще се опитам да направя тарта, като се върне синът ми. Доста трудна ми се видя рецептата. Ще покажа резултата. Обещавам.

Най-пипкавото и досадното в рецептата е да бъкаш крема (той става като вариант на lemon curd) на водна баня и да се чудиш кога най-накрая ще започне да се сгъстява, пущината! 😂 Отиват ти едни 20-25 минути от живота 😂

 

Аз пък междувременно се сетих, че имам и една лесна и мързелива рецепта за крем за лимоновия пай.

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко (по памет май бяха към 400г или мл)

3 яйца голям калибър

Кората и сока на 3 лимона

150 г захар

 

Значи, правиш тестото, както съм го описала в моята рецепта и го мушваш да се пече за 15 минути на 170 градуса, с хартията и бобчетата отгоре. Междувременно разделяш белъците от жълтъците. Разбъркваш жълтъците с кондензираното мляко, лимоновата кора и сок. Махаш хартията с бобчетата от полуопечената основа (... сигурно си знаеш, ама аз да си кажа 😉 ) и изсипваш отгоре лимоновия крем. Връщаш във фурната за още 20-25 минути, докато стегне. 

Докато се пече, разбиваш белтъците с щипка сол и като почнат да стават леко на пяна, прибавяш по малко от захарта, като продължаваш да разбиваш, докато получиш меренга (трябва да е гладък, лъскав, бъркалката да оставя следа, а като я вдигнеш, сместа да висва леко като човка на папагал). Покриваш пая с меренга и връщаш във фурната за още 10ина минути. 

 

@AlexandraKo, ти си съвсем екипирана, даже "острилка"си имаш (по чужбинско дето му казват "спиралайзър" 😉 ).

Не му се връзвам на ven62 аз. Ако знаеш колко поднасяния отнасям почти ежедневно за моите кулинарни експерименти... като почнеш от фамилията (главните опитни зайчета), минеш през нашите и завършиш с приятелите и колегите... списъкът е дълъг 🙂 Но обикновено не се оплакват като опитат 😉 (а това е най-важното!).

 

Отивам да си изключа котлона, на който докъкря днешната вечеря - яхния с пуешко и грах, по "български" 🙂.

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Роца , имам и едни други острилки, дето правят спирали, пък ги оформям, като розички - да не би, за тях да  говориш?
Тази прави спагети от зеленчуците. Имам и една, дето ги прави, като тънки конци - сега ме подсети, да си я изровя:))))

Публикувано:
преди 2 часа, bobole4e каза:

Влязох само да погледна да не би пилето  да е успяло да се самоубие и да си го сготвила 🙃

Пилето е живо и здраво ( за сега) и продължава да се бие в стъклото ( дано го намери това гадже скоро, че рязко ще му се промени състоянието ако продължава така)

 

преди 2 часа, Eva eva каза:

Кой не готви, ааааа ?! 😄  Бързо  отчет от мен - понички в обедната почивка 😄 . Рецепта  https://privanya.blogspot.com/2019/04/blog-post.html  

DSC_0871-2.jpg

Така ми се пада като "разлаях кучетата"... сега точа лиги :wacko: ( какви са тия обедни почивки бе хора ...:shok: )

 

преди 1 час, AlexandraKo каза:

Аз съм си наготвила 4 броя манджи тия дни и си ги ядем тайничко:))))

Ей така се прави - тайно. Ама защо пак картинки ...:shok: 

 

Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Аз гладих досега една торта към половин час 😄. Оставих я да стегне в хладилника и после пак ще я гладя. Имам и да пиша с една сладкарска писалка, въобще бая работа ме чака 😆

И аз съм "добра" в тортите, ама чак пък да ги гладя :scratch_one-s_head:

  • Харесвам 1
  • Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.