Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 16 минути , AlexandraKo каза:

В хранителните магазини, при диетичните продукти.

Има на таблетки, на прах и течен.

От течния съм ползвала този:

 

73AF69A9-7DD3-4FC9-9E0E-A2154993E94A.jpeg.eff12443b9f9d31cea994b4e60225897.jpeg

И този - от Стевия. Това е уж, по- натурално, че Стевията е растение. Ама, аз , така и не и свикнах, хич не ми харесва вкуса, предпочитам химикалите:)))

 

417E4F42-CA78-46CC-8C70-D2D36C4A4FD5.jpeg.52b01e0659a94a82fe3e4f72fb37c587.jpeg

 

Има и разни други, като Суитли-то. Все са изкуственяци, ама, за веднъж - стават.

Благодаря, много @AlexandraKo!

Точно във видеото, което ти пусна го имаше и ми се видя добре обяснена последователността.

Ще се пробвам тези дни.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Василена каза:

Всичко, което съм купувала тук търсейки този продукт е Angulas. Ако отидеш на чичко Гугъл и напишеш  гулас ти излиза Ангулас. Даже не съм чувала понятието гулас. Има ангуринас и др.подобни.Всъщност важен е продукта. 

Виж в Гугъл пак разликите между двете. Като напишеш двете имена angulas y gulas излизат статии само за тях и каква е разликата. 
ето например първите две 

https://www.google.es/amp/s/amp.heraldo.es/noticias/gastronomia/2014/12/09/angulas-y-gulas-tan-parecidas-pero-a-la-vez-tan-diferentes-215267.html

 

http://bloglaquinteria.es/angulas-y-gulas-tan-parecidas-en-el-nombre-pero-a-la-vez-tan-diferentes/

 

И на английски за магеланците, които не са на ти с испанският

 

https://www.casas.co.uk/blog/gastronomy/angulas-and-gulas-the-mysterious-world-of-baby-eels-2/

 

Не те дразня нито заяждам, ако случайно изглежда така, аз също не знаех за скъпият вариант много време.

 

 

Мисля, че съм писал някъде във форума за тези рибки и за имитацията.

понеже четат и други, а това е много непопулярен продукт пак ще кажа, че едното са  малки рибки-деца на друга риба и са супер скъпи от сорта 500-1000евро/кг, а другият продукт прилича на тях, но е направен от това от което правят рулцата от раци у нас.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Стевията нагарча в повечето случаи. Има и такава, която не горчи, но си е скъпа и за едни козунаци не си заслужава.

@Василена, при все, че уж говоря испански, това чудо не го бях чувала и трябваше да го гугълна. Не мога да си го представя какво ще е на вкус...

 

20 hours ago, Роца said:

Догодина идвам да ме научиш да ги правя! 😉

Да си имаме уважението, моля, моля! Ред си трябва за тази работа. 😉 Това беше първото нещо, което исках да ям, когато отидем в Япония. Ама Япония-та ни се размина и вместо в Осака, се оказахме в Киев. Но програмата за Япония е готова, чакаме малко да се проясни ситуацията и ще действаме. Така че @samuraika, дръж се, идваме на готварски курсове при теб. 🤗

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 29 минути , jungfraujoch каза:

За първи път правя кифлички с локум

20200410_175235.jpg

20200410_175303.jpg

Ми тезикифлички, така апетитно изглеждат, така препеченки, много добре си ги измайсторила, браво!

Уф, не правя  сладкиши, че нали се вардим от  въглехидрати:((

Ама, се вардим и от друго - ако направя, примерно, 50 кифлички, Сър Антъни ще клъвне две, пък аз - 48 и после, ще ме яд на мене си, че съм такава лакомия.

Ама, днеска купих две кутии Маскарпоне, та ще майсторя нещо , с успокоението, че са празници...

Оправдания разни за плюскането:(((

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 32 минути , AlexandraKo каза:

Ми тезикифлички, така апетитно изглеждат, така препеченки, много добре си ги измайсторила, браво!

Уф, не правя  сладкиши, че нали се вардим от  въглехидрати:((

Ама, се вардим и от друго - ако направя, примерно, 50 кифлички, Сър Антъни ще клъвне две, пък аз - 48 и после, ще ме яд на мене си, че съм такава лакомия.

Ама, днеска купих две кутии Маскарпоне, та ще майсторя нещо , с успокоението, че са празници...

Оправдания разни за плюскането:(((

Това е едната доза.Около 50 кифлички общо.

Връзка към коментар

Сега попадах на някакви рецепти за козунак със свинска мас, уж било голямата работа, ставали по-бухнали и т.н.

Някой чувал ли е или да е правил такива?

Изобщо някакви рецепти с 2-3 месения и без употреба на хлебопекарни, (масово са такива  месят 10 мин, цоп в пекарната и готово) ако някой има да дава, че не помня по кои съм правил вече.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Alexander каза:

Мисля, че съм писал някъде във форума за тези рибки и за имитацията.

понеже четат и други, а това е много непопулярен продукт пак ще кажа, че едното са  малки рибки-деца на друга риба и са супер скъпи от сорта 500-1000евро/кг, а другият продукт прилича на тях, но е направен от това от което правят рулцата от раци у нас.

Сега се зачетох и аз не знаех за разликата

Angulas трябва да са бебета змиорки.

А gulas съм ги виждала във всякакви ястия и тапаси в Испания,срещат и у нас,в салати тип морски дарове.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
15 minutes ago, Alexander said:

Сега попадах на някакви рецепти за козунак със свинска мас, уж било голямата работа, ставали по-бухнали и т.н.

Някой чувал ли е или да е правил такива?

Изобщо някакви рецепти с 2-3 месения и без употреба на хлебопекарни, (масово са такива  месят 10 мин, цоп в пекарната и готово) ако някой има да дава, че не помня по кои съм правил вече.

Аз не съм правила, защото свинската мас не се намира лесно в държавите, където сме били. Дори и в Украйна, където свинското да искаш. Но оригиналните рецепти от старото време са точно със свинска мас. Пак казвам, нашите баби не са имали лукса да месят с олио, а с масло още по-малко. Важното за свинската мас е да не намирисва, да е възможно добре пречистена. Това е, което съм чела по разните форуми и блогъри.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , Мари Николова каза:

Сега се зачетох и аз не знаех за разликата

Angulas трябва да са бебета змиорки.

А gulas съм ги виждала във всякакви ястия и тапаси в Испания,срещат и у нас,в салати тип морски дарове.

Преди мислех, че това са някакви морски червеи.. виждал съм по Коледа и нова година по големите супермаркети преди доста години за по 600евро/кг, има и за повече.

Чак след това разбрах какво е, сега ако видя, бих взел 50 грама за проба, все пак в 1кг от тези твари са 2800-3000 броя!!

Доколкото съм чел, реално нямат почти никакъв вкус, четох сравнение, че една маруля имала повече вкус.

1991 год са измислени заместителите, които приличат на тях и са супер популярни и до днес.

преди 11 минути , DaBo каза:

Аз не съм правила, защото свинската мас не се намира лесно в държавите, където сме били. Дори и в Украйна, където свинското да искаш. Но оригиналните рецепти от старото време са точно със свинска мас. Пак казвам, нашите баби не са имали лукса да месят с олио, а с масло още по-малко. Важното за свинската мас е да не намирисва, да е възможно добре пречистена. Това е, което съм чела по разните форуми и блогъри.

Бих смесил 50:50 с масло, но нямам подходяща  рецепта, дай някоя дори да не е с мас.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами бях я публикувала в скрит текст няколко поста по-нагоре. Тази със заквасената сметана. Много пъти съм я правила и винаги е топ. Там мазнината е комбинация от масло и олио. 
Имам още няколко препоръчани от приятелки рецепти, сега ще ги потърся.

Връзка към коментар
преди 47 минути , Alexander каза:

Сега попадах на някакви рецепти за козунак със свинска мас, уж било голямата работа, ставали по-бухнали и т.н.

Някой чувал ли е или да е правил такива?

Изобщо някакви рецепти с 2-3 месения и без употреба на хлебопекарни, (масово са такива  месят 10 мин, цоп в пекарната и готово) ако някой има да дава, че не помня по кои съм правил вече.

@Alexander, ако се върнеш малко, назад в темата, съм дала един клип, който смятам да ползвам. 

Меси се десетина минути и изглежда лесно и бързо.

Виж, дали няма да ти хареса и на теб.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Най-настоятелно моля, модератор да сложи по възможност на всяка страница голям надпис " Задължително темата да се разглежда само след хранене!!!" 

Честно ви казвам, че аз тая тема я гледам след като подложа нещо. Хора, Уникални неща показвате!

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, chandni каза:

@samuraika, би ли дала подробна рецепта и инструкции за приготвянето на окономияки?:girl_in_love:

Ами то се прави лесно, но продуктите са сложното за намиране в неазиатска обстановка. Но, моят отскорошен кулинарен гуру - Джошуа Вайсман, има рецепта която е без китайски ям и обяснява как да си приготвиш соса (който аз купувам от магазина). Кацуобуши (онези шаващи стружки сушена туна) може да не слагаш, нори - също, маринования джиндър (бенишога) направо го махни. "Окономияки" значи "каквото ти харесва - печено. Неговата рецепта е със скариди. Аз слагам кашкавал, бекон, кимчи (добавям в микса след като направя "детското" окономияки). Правя ги на hot plate с по-малък размер и просто обръщам със шпатула.

преди 7 часа, DaBo каза:

Да си имаме уважението, моля, моля! Ред си трябва за тази работа. 😉 Това беше първото нещо, което исках да ям, когато отидем в Япония.🤗

Ако трябва да сме честни и спазваме реда - @Роца е заидвала на гости от 2011та...Но само да тръгнат самолетите - всички сте добре дошли, ще готвим, ще си правим гьоза и окономияки партита, ще дегустираме саке и ехехей...

 

преди 6 часа, Alexander каза:

Сега попадах на някакви рецепти за козунак със свинска мас, уж било голямата работа, ставали по-бухнали и т.н.

Някой чувал ли е или да е правил такива?

Майка ми има рецепта за козунак с мас, аз също от нея научих, че с мас ставал по-въдушен. Освен това тук продават чудна рафинирана мас в тубички - става идеално за целта. Давам ти нейната рецепта, аз лично не съм я правила - тя прави като ми беше на гости веднъж.

 

3 яйца (единия белтък се отделя за намазване, в тестото влизат 3 жълтъка и 2 белтъка)

125гр. захар

150мл. прясно мляко, топло

40гр. свинска мас, стайна температура

40гр. олио

кората на 1 лимон

500 гр. брашно и малко за ръсене при месенето

1 и половина пакетче мая.

Значи, аз полудявам като видя такива мерки (пакетче), но на майка ми рецептите са все такива, по соца всичко се е мерило на пакетчета, кофички и опаковки - стандарт!

Подозирам, че 1 пакет мая е 3гр? (една доза мая?) и говорим за около 5 гр. суха мая но не знам дали това не е малко за козунак. Моля някой да хвърли светлина в това отношение.

Та маята, колкото и да  е тя, се разбърква в млякото и се изчаква да шупне, омесва се тестото, меси се "добре" (следвам описанието на майка ми). Втасва 2 часа, премесва се наново, оплита се, втасва отново във форма поне 3 часа и се пече на силна фурна като се внимава да не изгори. Преди да се метне във фурната се намазва с белтък и поръсва със захар.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 5
Връзка към коментар

@samuraika, сега на опаковките суха мая пише за колко кг брашно са. Има по 7 гр., които са точно за половин кг брашно и 11-12 гр. за един килограм брашно. 
Не знам обаче на прясната мая в БГ дали пише за какво количество брашно е?! 
Аз започнах да меся по чужбините и беше голяма мъка с маята и рецепти без точни количества, а “на око”. На много места извън Бг има два вида суха мая - active dry yeast и instant yeast. Първата се активира предварително в топла течност, а втората се слага директно в брашното. В началото в Колумбия си бях купила от първата. Те са в едни по-големи метални опаковки и докато се усетя да прочета, че се активира предварително, големи нерви потроших. То го пишело и отзад на опаковката, ама хората от магазина лепнали някакъв етикет баш отгоре. 😂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
9 hours ago, samuraika said:

Подозирам, че 1 пакет мая е 3гр?

1 пак. суха мая най- масово е 7 гр. В момента имам 3 вида суха - 2 от 7 гр и една френска (Saf Instant) от 11 гр и 1 вид прясна- кубче от 42 гр. На повечето от 7 гр пише, че са достатъчни за 500 гр брашно, на едната обаче от 7 гр пише - за 1 кг брашно. Тази от 11 гр също е за 1 кг брашно. Аз меся редовно- 7 гр ги използвам за около 600-700 гр брашно. На прясната пише, че тези 42 гр са за 2 кг брашно. За толкова ми отива и на мен. 

 

9 hours ago, samuraika said:

Значи, аз полудявам като видя такива мерки (пакетче), но на майка ми рецептите са все такива, по соца всичко се е мерило на пакетчета, кофички и опаковки - стандарт!

Сега е на пакетчета. По соца нямаше тази суха мая- спомням си на майка ми ѝ бяха дали от една сладкарница и беше бурканче, та слагаше на лъжички...

7 minutes ago, DaBo said:

Не знам обаче на прясната мая в БГ дали пише за какво количество брашно е?!

Пише, пише- тъкмо това гледах, че имам вкъщи. 🙂

*****

Една полезна табличка:

 

мерки-чаши.jpg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, aleksandrina каза:

1 пак. суха мая най- масово е 7 гр. 

мерки-чаши.jpg

Значи на майка ми рецептата е за 11 грама мая. Знам, че на козунака се слага малко повече мая, особено ако не се прави на машина. 

 

А аз завърших седемдневния цикъл и получих домашна мая (квас). Снощи забърках квасено тесто и сутринта ядохме мекици. Много бяха хубави и въздушни.

С датско крема сирене и българско сладко от боровинки.

 

IMG_20200411_074356.jpg

IMG_20200411_082039.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 6
Връзка към коментар

Мъжът ми ползва суха мая, която купуваме от Кауфланд - 7 гр

IMG_20200411_125550.jpg

 

IMG_20200411_125557.jpg

 

На нея пише, че е достатъчна за 500 гр. брашно, но той ползва една рецепта за пица на някакъв италиански пицайоло, според която на 600 гр брашно тип 00 се слага 1 гр. суха мая, а мъжът ми слага по 2 гр. от тази и пак става чудесно. За питките, които бях пуснала по-рано в темата тестото го забърка по същата рецепта - 500 гр брашно тип 00, 333 ml вода и пак с 2 гр. мая. Тестото бухва и става супер меко и пухкаво. Вероятно има значение и това, че не слага маята на момента, а приготвя квас 12 часа по-рано. В едно бурканче слага 50 мл вода със стайна температура, 50 гр. брашно и 2 грама от маята, покрива го с PVC фолио, което надупква с клечка за зъби и го слага в хладилника.

IMG_20200407_184048.jpg

След 12 часа замесва тестото с него и го оставя поне още 6-8 часа, а понякога и до следващия ден. Определно по този начин и пиците, и питките стават много по-пухкави, въздушни и вкусни, отколкото когато слагаше цяло пакетче мая и веднага замесваше тестото, а 2 часа по-късно печеше пиците. Просто месенето си иска време и втасване. 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 3 часа, chandni каза:

На нея пише, че е достатъчна за 500 гр. брашно, но той ползва една рецепта за пица на някакъв италиански пицайоло, според която на 600 гр брашно тип 00 се слага 1 гр. суха мая

Ей това брашно е готово с мая. Виждал съм го в Billa. Аз купувам от същата марка, но другото - 8Н. И си го бъркам с мая.

 

7197QVxtQeL._AC_SX300_.jpg.694e7176695281cad374cd486a73e3e8.jpg

 

 

И, ъъъ, между другото... Усещам как в края на годината календарът ще бъде подреден така: пейзаж - ядене - пейзаж - ядене. Като на страниците с храната е добре да присъстват и съответните рецепти според мен 😉

  • Харесвам 4
  • Смея се 6
Връзка към коментар

Аз усещам как и нощниците няма да ни стават накрая... Не бях правила палачинки от не помня кога, хаха! Тези са с домашно сладко от ягоди. И сладко не бях варила досега, мда...

 

32AC9E9D-B98D-4529-AD3A-4738A5DECB97.jpeg.4ba8172b30732fa871c8a30c30bebacd.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 7
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • denita
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.