Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Една приятелка нямаше време да направи торта за малкия си син, а аз нещо се бях вдъхновил и ми се правеше подобно, та сглобих нещо от няколко места. Отдолу нагоре. Дакоаз с бадемово брашно, шоколадов мус, кремю от банани и сок от грейпфрут, ванилов мус с маскарпоне. Бадемовият дакоаз и белият мус са от ТУК. Шоколадовият мус качвам като рецепта със снимка, той реално е от една тройно шоколадова торта, затова има желатин. Банановото кремю са 200гр пюрирани банани, 100мл сок от грейпфрут, 10гр нишесте, 10гр пудра захар, кипва се на котлона да се посгъсти и му се добавят 2.5гр предварително накиснат желатин, 25гр масло и 50гр банан на кубчета Ако искате да е по леко, по добре ползвайте пектин. Така го срещах в други рецепти.

 

1000008194.jpg

20240924_001126.jpg

20240924_001130.jpg

Screenshot_20240922_153052_Docs.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 15
Публикувано:
преди 9 часа, horus92 каза:

Една приятелка нямаше време да направи торта за малкия си син, а аз нещо се бях вдъхновил и ми се правеше подобно, та сглобих нещо от няколко места. Отдолу нагоре. Дакоаз с бадемово брашно, шоколадов мус, кремю от банани и сок от грейпфрут, ванилов мус с маскарпоне. Бадемовият дакоаз и белият мус са от ТУК. Шоколадовият мус качвам като рецепта със снимка, той реално е от една тройно шоколадова торта, затова има желатин. Банановото кремю са 200гр пюрирани банани, 100мл сок от грейпфрут, 10гр нишесте, 10гр пудра захар, кипва се на котлона да се посгъсти и му се добавят 2.5гр предварително накиснат желатин, 25гр масло и 50гр банан на кубчета Ако искате да е по леко, по добре ползвайте пектин. Така го срещах в други рецепти.

 

1000008194.jpg

20240924_001126.jpg

20240924_001130.jpg

Screenshot_20240922_153052_Docs.jpg

Браво! Висока летва! Май се появи конкурент на @Eva eva?

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Любима есенна вечеря-пържен пресен паламуд и салата. 
Изчистен, леко осолен плюс оцет за стягане на паламуда, и в брашно изпържен. 
Вкуснотия налята с домашното ми розе, реколта 2203-та. 

IMG_0297.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, Bella A каза:

 реколта 2203-та. 

IMG_0297.jpeg

Ей така се живее стотици години 🥰

 

И за да съм по гурме темата, на последния си рожден ден детето ме сюрпризира с нещо стомашно и спешно рециклирах традициите, а десерта скрих дълбоко в хладилника. Спретнах "чудна" торта от варен картоф и солети. Вижте снимка, ще ви потекат лиги само от учтивост 😉 Чист късмет - в този ден не летяхме за някъде със стомашно, турбуленция и температура, каквито партита помни крехката ни съвместна история. "Следвайте ме за още лоши съвети."

 

 

 

IMG_20240926_185007.jpg

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 15
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

И когато дребния поиска прости макарони на фурна....не можеееее, не може да е просто  😄 

Рецепта https://zvezdev.com/рецепта/макарони-на-фурна

И октомврийска яхния с биричка, много ми се хареса 🙂 

Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/10/oktoberfest-stew.html?fbclid=IwY2xjawF87tJleHRuA2FlbQIxMAABHR1qXkp0qIyZTXhnI5MIsheKrDSTU0o4_Fn2HuYYcOhEXHmSxrQqwMTyOg_aem_CPHzUaq68voow-uM4HZcTg

 

DSC_0345-2.jpg

 

DSC_0334-2.jpg

 

DSC_0319-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 11
Публикувано:
преди 11 минути , Eva eva каза:

И когато дребния поиска прости макарони на фурна....не можеееее, не може да е просто  😄 

Рецепта https://zvezdev.com/рецепта/макарони-на-фурна

И октомврийска яхния с биричка, много ми се хареса 🙂 

Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/10/oktoberfest-stew.html?fbclid=IwY2xjawF87tJleHRuA2FlbQIxMAABHR1qXkp0qIyZTXhnI5MIsheKrDSTU0o4_Fn2HuYYcOhEXHmSxrQqwMTyOg_aem_CPHzUaq68voow-uM4HZcTg

 

DSC_0345-2.jpg

 

DSC_0334-2.jpg

 

DSC_0319-2.jpg

Покапах се. 😋

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Днес мъжът ми се вдъхнови да готви морски дарове - миди, скариди, бейби калмари, бейби октоподи и сьомга:

 

IMG-2501c927b9f729c403c63423ef987286-V.jpg

 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 8
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Много обичам есента и нейните дарове.

Често пека чушки.Приготвям ги бюрек,с чесън,олио,оцет,копър и магданоз.Добавям в салатите и в разни разядки.Пека тиква и ябълки.

А днес домът ни ухае на дюли,направих компот в буркани,отделно една тенджера за директна консумация.

В момента пия домашен липов чай с бисквитка и сладко от сини сливи.

Есенните лампички блещукат. Време е за хюга!:smile:

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

Точно 2 месеца след появата на 1 тиква вкъщи, точно когато започнахме да се поздравяваме на прибиране, Жижо я наряза :blum3:

Днешната супа се оказа наистина вкусна, така че споделям рецептата, която ползвах: 

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/супи/тиквена-крем-супа-с-портокал

 

PXL_20241108_102638638.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.adbb9230a8a1f62bc66b4f07f078ad02.jpg

 

После ще ви кажа и за чийзкейка, че в последния момент след като изпекох ядките, ми хрумна една пакост за украса. 

  • Харесвам 15
  • Браво 10
Публикувано:
преди 23 минути , Lindt каза:

точно когато започнахме да се поздравяваме на прибиране, Жижо я наряза 

:biggrin::biggrin::biggrin:

Кориандър по рецепта сложи ли? :biggrin:

Това с портокала ще се пробва! Зимата често правя супа от тиква, обаче някаква измислена от мен версия, дето си я харесвам, с масло и сметана, с много кимион, лют и пушен пипер, че и шафран слагам, ако има, а сега придобих евтин в Грузия. Така от ушите да излиза малко па́ра, ако може. :biggrin:

Какви са тези самоси в чинията?

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Голям бъзик ви е тоя кориандър...

Отивам днес до пазара да купя, че жената обича, и се оказа, че човекът дето го продава починал...

А това е единственото място, където намирах на семена, пресен, не сух... Разликата е голяма. Ходя рядко, че е досадно, и трябва да се ходи в петък, снабдяват в четвъртък и събота често е свършил...

  • Смея се 1
Публикувано:

Дано да намериш друг снабдител.

Моят сухият на зърна започна да привършва, та ще трябва да поръчам отново, или да мина през магазина за "екзотични" продукти в наше село.

 

@Lindt, инфлуенсна ме за една тиквена супа. Ама аз ще я направя по моя начин - с кокосово мляко и къри 🙂 .

 

Да не е празен пост, последните снимки на ядене в телефона ми: канелени рулца, свинско, мариновано в чай (японска рецепта), корейски кимбап и чийзкейк със сладки картофи 😂

 

20241103_093444.jpg

 

20241103_132748.jpg

 

20241013_133117.jpg

 

20241027_142743.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 10
Публикувано:

Не понасям аромата на кориандър. Затова всеки път, като чуя че някой държи та присъствието му в дадено ястие много се чудя.

Това е гадно, хора! (Е, не ме приемайте сериозно).

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 4 часа, Argentique каза:

:biggrin::biggrin::biggrin:

Кориандър по рецепта сложи ли? :biggrin:

Това с портокала ще се пробва! Зимата често правя супа от тиква, обаче някаква измислена от мен версия, дето си я харесвам, с масло и сметана, с много кимион, лют и пушен пипер, че и шафран слагам, ако има, а сега придобих евтин в Грузия. Така от ушите да излиза малко па́ра, ако може. :biggrin:

Какви са тези самоси в чинията?

Аз преди да пробвам зелен кориандър, не знаех какво е това и непредубедено съм ползвала сух и на семена като видя рецепта. Но не, не сложих 😄

 

Лидълски гьози от източната седмица. Спасиха ни, че нямах хляб за крутони. 

 

Та значи точно запекох на тиган ядки и направих карамелен сос за чийзкейка, когато внезапно ми се приядоха сладки пуканки и ...изпуках, залях със соса и покрих тиквения чийзкейк. От 5 опитни мишки, 3 не посмяха да се оплачат от идеята ми, a на останалите доядох пуканките. Ако продължавам така да ям, до Коледа ще си имам собствена гравитация :biggrin:

 

PXL_20241108_192530598.PORTRAIT3.jpg.6539b8ef113c1ad983cb240cc9106e4a.jpg

 

PXL_20241108_192312172.PORTRAIT2.jpg.40a870a2f3599e61c27156ef03c9f759.jpgPXL_20241108_192106298.PORTRAIT.jpg.3be04ec5c7a7fc53a4d2b3deeb64d55d.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 6
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 4 часа, Роца каза:

Дано да намериш друг снабдител

Аз се каня да посея в саксия, ама не съм оптимист. По пандемията садих марули и даже се развиха и цъфнаха и семена дадоха, ама не станаха достатъчно големи за ядене. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

@Lindt :clapping:браво, много креативно решение,  крада си идеята.

 

И аз за проба, без много много да им се надявам си засявах в саксии костилки авокадо, та ги докарах до н-броя, та сега ми превземат пространството вече:mellow:

 

20241109_090412.jpg.c230a277b16643c3aab3365312a172e5.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 29 минути , Kalina Ivanova каза:

@Lindt :clapping:браво, много креативно решение,  крада си идеята.

 

И аз за проба, без много много да им се надявам си засявах в саксии костилки авокадо, та ги докарах до н-броя, та сега ми превземат пространството вече:mellow:

 

20241109_090412.jpg.c230a277b16643c3aab3365312a172e5.jpg

Хм, майка ми си беше засадила така авокадо, но не стигнаха до плод. Ако ги събереш в една саксия, ще заприлича на кафето ми 😄

 

PXL_20241109_075748371.jpg.0d73ab73086f9ea1aa00f2f26a1b0e69.jpg

 

Жижо събира цяла нощ смелост и ми призна, че предпочита пуканките отделно. Но по-малко пуканки по края могат да са готина украса. Или бисквити, орехи...

Сами по себе си бяха страхотни, не бях правила домашни карамелени пуканки. 

 

За следващата тиква съм избрала чийзкейк Сан Себастиан, наистина ми харесва консистенцията на крем сирене с тиква. 

 

https://www.cakeandpancake.com/27998/#recipe

 

  • Харесвам 7
  • Браво 3
Публикувано:

Авокадото не е ли дърво? Трябва да стане голямо за да дава плодове, а в саксия няма да стане голямо. То и климата не е баш за него, но след някоя и друга годинка ще стане сигурно.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Кориандър ли казахате? Бррр, няма такава гняс. По-скоро ще проям чили, отколкото кориандър, особено колумбийския - той е ъпгрейдната гняс.

 

@neuromancer, странно ми е, че при вас няма пресен кориандър. Не му е сезон ли или по принцип? Казвай да пращам оттук! 😉 Ще мушна в пратката и някое друго чили за разкош. В саксия няма ли да вирее?

  • Харесвам 4
  • Смея се 4
Публикувано:

странно, но няма

има пресен на листа, като магданоз, ама на мен ми трябва на семена

image.jpeg

и семена има сухи, ама не се търсят те. На жена ми по родния край ги ползват пресните, и оттам карат, само онази сергия на пазара знам, а пазара е баш в центъра и е досадно да губя време в трафика

ще посадя и ще видя какво ще стане

  • Харесвам 7
Публикувано:

Виж, пресен на зърна не бях виждала. Мислих, че говорих за кориандър на листа. От родния й край няма ли кой да ви изпраща?

Публикувано:

Никога не съм ползвала пресен кориандър на зърна. Много ли се различават на вкус от листата?

При нас има или на листа (като магданоз), или сухи семена. По едно време си бях сяла и поникна, та имах какво да слагам на къритата и бях доволна (аз съм от щастливците с ген за кориандър 😂).

  • Харесвам 1
Публикувано:

Напомнихте ми с този кориандър за момента, когато за първи път се сблъсках с него. Прясно новодошла в Щатите си правим с голяма нашенска компания барбекю. На мен се пада да направя и занеса салатите, а българска сбирка без шопска салата не е никаква сбирка. 
Аз тъкмо излазила от тинейджърка възраст, нито опитна в кухнята, нито пътувала, взимам си продуктите от магазина и правя една сватбарска тава с шопска салата. Всичко живо избяга от нея като дявол от тамян, накрая само един подпийнал се намери откровено да пита: “Абе, кой беше тоя идиот, който унищожи салатата с тоя мексикански магданоз?!”. 
Не съм виждала никога пресни семена тук, но кориандърът на листа, мексикански магданоз или най-правилно нареченото - силантро е хубаво, когато е в правилното ястие.

Обаче със сигурност не му беше мястото в шопската салата. 

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:

Като гледам снимката горе, разбирам какво съм купила преди време в Япония. В кутийка в изсушен вид. Трябваше да накисна съдържанието във вода и тогава се появи зърнения вид от снимката. Не ставаше за ядене и отиде в контейнера.

А аз си мислех, че е нещо интересно. Предполагах, че са вид водорасли. Ха ха! 

  • Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Неделното меню включва основно национална кухня днес.

 

За закуска:

-банички с лапад, листа от червено цвекло и за да им маскирам вкуса- листа мента от терасата

 

За обяд

- борш с пресни зеленчуци и два шепи кисело зеле. Киселото зеле на 10 дни нарязано и стои в кутия на терасата.

- първото кисело зеле за сезона със свинско и наденица, наръсен малко ориз за поемане на водата, запечено на фурна

 

 

IMG_0320.jpeg

IMG_0317.jpeg

IMG_0319.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.