Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 19 часа, Светославов каза:

Само за протокола - от вол до теле разлика море 🙂 

Няма съмнение, че моята опашка е от вол, съдейки по големината на кокалите и обилното месо по тях. Мохамед беше написал само "опашка", може и от крава да е.

• Харесвам 1
Публикувано:

Като казвам, че понякога пиля нервите на домочадието с нестандартни манджи: баница на тиган (използвах един драгоценен пакет кори, при това!) с пушена риба и праз. 

И питки бао с кайма и черни гъби... ама те вече у нас направо си минават за сиво ежедневие 😂

20241221_125617.jpg

20241222_130803.jpg

• Харесвам 18
  • Шок 1
Публикувано:
On 11/20/2024 at 1:33 PM, jungfraujoch said:

На вниманието на @Lindt и на всички,които търсят рецепта за готвене на патица.

https://svetlalola.blogspot.com/2023/12/blog-post_18.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2wMZHsVup33nnaX6_E4c95uHjkpKMGbyDVxA_Sz_vpT1OE78zabaM6-uE_aem_mxivnh_AxgtCGP9i9LG87g&m=1

Потвърждавам, че пълнената патица по тази рецепта се получи страхотно. Американецът на масата и той си облиза пръстите. 

Благодаря за рецептата, разнообрази скучното коледно меню.

• Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 часа, Deja Vu каза:

Потвърждавам, че пълнената патица по тази рецепта се получи страхотно. Американецът на масата и той си облиза пръстите. 

Благодаря за рецептата, разнообрази скучното коледно меню.

Радвам се!Аз още не съм изпробвала рецептата,но следя блога и приготвих доста сполучливо други неща.

• Харесвам 2
Публикувано:

Онзи ден оставих 2 кг свинска плешка във фурната на 140 градуса за цяла нощ - 10 часа и на другия ден надърпах месото за разни заготовки, което доста улеснява готвенето ми🙂. За Коледа имахме тортили, а за тази вечер това руло

https://inthebeniskitchen.com/2022/10/17/картофено-руло-с-мляно-месо/

Блатът е сполучлив и вкусен - с картофи, кашкавал и яйца как да е😉, а плънката може да е каквато ти хрумне - моята е с дърпаното свинско, лук, морков, суха чушка, сладко чили и разни подправки😋

IMG_0243.jpeg.0710fae7670e3705a84095abe2797ae6.jpeg

IMG_0242.jpeg.212ff9f34c48ba45d3c506dc2d240777.jpeg

IMG_0240.jpeg.60ba2afebb7eb3e806cc33c883c40a40.jpeg

• Харесвам 16
  • Браво 11
Публикувано:

Да си покажа баклавата и да дам рецепта 🙂 

Млечна баклава - препоръчвам 🙂 Оригиналната рецепта май е със сметана и отгоре какао,

но аз я направих с прясно мляко и без какао, по тази рецепта

https://www.youtube.com/watch?v=kczxbd0idm0

DSC_0628-2.jpg

DSC_0596-2.jpg

DSC_0592-2.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 13
Публикувано:

Тия дни, за да не ми е скучно реших да пробрам да направя багети. По принцип отглеждам един квас, но не го ползвам често, че всичко с квас отнема доста време. Още не съм му свикнал и има какво да се желае. Но за пръв път е добре. Нямат големи шупли, но са много вкусни. Затова и тази вечер вечерята е просто хляб с различни намазани неща като пастет от гъши дроб, сладко от смокини, масло, сушени домати и разни сиренца. Сладкото от смокини е френско някакво, беше към дроба, но е доста странно в сравнение с нашите в България, някак по карамелизирано. Рецептата е от книгата The perfect loaf на Maurizio Leo. Ако някой проявява интерес, да каже, че рецептата е 5 страници, а книгата не ми е под ръка в момента.

20241226_152947.jpg

20241226_194638.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 11
Публикувано:

Като черна станция да си кажа 😂 - ако смокиновото сладко е било към дроба, то това не е типичното сладко/конфитюр, което да се маже на филийки или палачинки. То е вид сладко, което е малко повече като чътни и се прави специално за патешки/гъши дроб, който добре се съчетава със сладко-кисели вкусове. 

Иначе багетите са чудни!

Аз тия дни нищо не съм снимала, даже почти и не готвя 😂

• Харесвам 8
Публикувано:
20 hours ago, jungfraujoch said:

Радвам се!Аз още не съм изпробвала рецептата,но следя блога и приготвих доста сполучливо други неща.

Набелязах я веднага като я видях тук, и я оставих за Коледа, заради лесното изпълнение и обещаващия резултат. Бях малко скептична към стафидите в ориза, но смело ги добавих и вкусът беше невероятен. Придават лека сладост, не бях яла досега ориз със стафиди. Добре, че потиснах първоначалния си порив да ги пропусна.
Патицата ми беше двойно по-голяма от тази в рецептата (нямаше по-малки), и не ми остана от плънката. 
Не я снимах, защото, първо не съм по красивото презентиране, и второ - в деня на благодарността термометърът ме по подведе, че пуйката ми е готова и не мога да опиша ужаса, когато я разрязахме и открихме, че е сурова…С патицата, тц - не вярвах вече на термометри, нито на очите си, нито на вилицата, на нищо. Повярвах, чак като разклатих тавата и птицата свали “одеждите” си и остана по скелет. За снимки не ставаше, но беше много вкусна. 😃

• Харесвам 8
Публикувано:
На 13.08.2022 г. в 9:06, Lindt каза:

Да, ето оригиналната рецепта:

Продукти:

5 броя яйца L

5 супени лъжици брашно

1 пакет замразен спанак / или половин килограм задушен в зехтин до изпаряване на водата/

1/2 чаена лъжица бакпулвер

Зехтин за намазване на тавата

100 грама пушена сьомга

1 опаковка сирене за мазане по избор/може крема сирене/ от 200 грама

Начин на приготвяне:

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с 1 ч.л. сол, прибавя се предварително размразеният и хубаво отцеден спанак, брашното и бакпулвера. Двете смеси се събират и внимателно разбъркват /да не спадне белтъка/. В плитката тава на фурната се слага хартия, която се намазва със зехтин. Сместа се изсипва и заглажда, така че да покрие цялото дъно. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 20 минути. След като се извади веднага се навива на руло, като хартията се отлепва внимателно. След като изстине се намазва със сиренето и се подрежда сьомгата. Завива се отново на руло и се оставя в хладилник. 

Не ми се търси по-хубава снимка 🙂

IMG_20220813_090513.jpg.50280534ef4644237607748e5b439bb8.jpg

П.П. ако ползваш млян замразен спанак, а не цели листенца, става много равномерно ярко зелено 🙂

На рулончена вълна съм😃, сигурно щотото пропуснах свиването на сарми😉

Да ми се чуди човек защо досега не съм правила спаначеното руло по рецептата на @Lindt😘 Толкова е вкусно и приятно за приготвяне, че на 1 януари, като ме мързи, ще го направя пак😋🥂

IMG_0245.jpeg.aad79475027cf49a37f116c2fd0db9ea.jpeg

IMG_0248.jpeg.60215d0b411cbaf79055342e19c1424b.jpeg

*пасирах спанака 

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

На рулончена вълна съм😃, сигурно щотото пропуснах свиването на сарми😉

Да ми се чуди човек защо досега не съм правила спаначеното руло по рецептата на @Lindt😘 Толкова е вкусно и приятно за приготвяне, че на 1 януари, като ме мързи, ще го направя пак😋🥂

IMG_0245.jpeg.aad79475027cf49a37f116c2fd0db9ea.jpeg

IMG_0248.jpeg.60215d0b411cbaf79055342e19c1424b.jpeg

*пасирах спанака 

Браво! 

Има един замразен спанак в била, който е такъв смлян. Става по-зелен, но аз си свикнах да ми е с цели листа блатът.  

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

Браво! 

Има един замразен спанак в била, който е такъв смлян. Става по-зелен, но аз си свикнах да ми е с цели листа блатът.  

Тъкмо само спанак нямам, за да повторя, а Била ще ми е много удобна тези дни. По-нататък и с цели листа спанак ще я завъртя🙂

п.п. моето руло, като изстина на стайна температура и го завих, до хладилника не стигна, празни са чиниите😄

• Харесвам 4
Публикувано:

Направих рикотените магелански сладки. Много са приятни и са хубава основа всякакви добавки. Според мен с ядки ще са много добри. Проблемът на шоколада в подобен тип печива е, че той не обича високи температури и се пресича, според мен в промишлените сладки ползват не чист шоколад, за да не се случи това. Иначе в Била нямаше рикота и взех извара на олимпус, че беше с най малко сол, с две капки прясно мляко екстра и става точно. Май и брашното уцелих, че тия чаени чаши винаги ме вкарват в размисъл, дали са чаши за следобеден чай с кралицата т.е краля, или тия нашите по 240мл, които събират към 140гр брашно.

20241228_200821.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, horus92 каза:

тия нашите по 240мл

За теб измерих тези, които ползвам - едни на Икея, за които се бях заблудила, че са с тънко стъкло. Точно 240 мл е догоре🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Зависи каква е рецептата. Американската стандартна мерителна чаша е 240 мл (половин пайнт, леко закръглен нагоре, иначе е 236 мл, ако не ме лъже паметта). Но продават и комплекти мерителни чаши, кото са на базата на 250 мл (моите са такива). Но пък съм в шок, когато отворя рецепта от готварския тефтер на майка ми - то там са водни чаши, чаени чаши, кафеени чашки 😱 ... докато ги обърна в мерки по системата SI се виждам в чудо 😂

И да не е празен пост - една корейска оризова каша с пилешко (dakjuk) - "загрявам" с корейска кухня, докато си търся хотел в Сеул 😂

20241227_191050.jpg

• Харесвам 12
  • Смея се 1
Публикувано:

Честита нова година! Нека пътешествията донесат всякакви кулинарни идеи.

Ето нещо от новогодишната трапеза, в което имах участие.

За основното от дърпано свинско само инструктирах домакина как да го сложи да се пече за няколко часа, а аз завърших соса. Според мен е перфектна лесна рецепта, когато готвиш за повече хора. Лично съм канил приятели на лятно градинско соаре и ги изхраних с такова. Това е рецептата, която ползвам - https://youtu.be/_vZzB26dE-w?si=Ftp1v-DkzB-BSEIz Наистина е перфектно на бургер с бриош питка, карамелизиран лул и коуслоу.

За десерта също се погрижих. Тиквен пай, преди не обичах тикви, но след едно ходене до щатите се влюбих в този пай. Супер ароматен е с толкова подправки. Може да изглеждат много, но не са. Най изнервящото нещо е масленото тесто, което много лесно омеква и докато го сложиш във формата започва да лепне навсякъде затова и при мен стените станаха дебелички. И печенето още ми е малко противоречиво, но с много наблюдение става. Има сляпо печене с тежест, аз имам едно кило ориз само за това, после без тежест, за да се запече дъното и накрая с плънката, но трябва да се внимава да не се нацепи. А и само да доуточня, че написаното пюре от тиква е от печена тиква, така се дехидратира и карамелизира. В щатите ползват от консерви някаква. Правил съм го с различни видове тикви като бяла, матилда или хокайдо, но няма разлика.

20241231_201438.jpg

20250101_022744.jpg

20241231_120414.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:

Аз днес експериментирам поширани круши. 

Защо "експеримент" - ами защото никога не съм правила до сега. То, не че е голяма философия...но крушите ми са мекички, ... донесоха ми ги от някъде, домашни, и трябва да ги оползотворя максимално бързо. Лошото е, че нямам сметана, а около нас нищо не работи. Та ще са "постни" 😀😀😀

И другата причина да използвам тази дума е  че не знам все още как ще реагират домашните 😀, особено свекървата.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 27.12.2024 г. в 21:47, Lindt каза:

Браво! 

Мда, със смления спанак стана по-добре от пасирания - по-бухнал и мек е блатът🙂

бърза снимка за доказателство😛

IMG_0274.jpeg.fabf2ec2101b0d49514a6d11cb52b393.jpeg

• Харесвам 10
  • Браво 7
Публикувано:

Един бърз аграрен кекс (стандартен с какао) в момчешка форма. 😉 Малкия откога ме врънка да го правим, че той да бърка. 😃

20250104_161040.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 9
Публикувано:

Сарми от лук. Бях ги гледал в мастър шеф, където Таралежков ги показа мисля, а след това Капитал публикува негова рецепта, но понеже не съм абонат имах само първата страница от нея. Малко ми се видяха постни и затова я комбинирах с тази: https://youtu.be/aauV2Hykn8M?si=hiLciic1zp9aZnat Следващият път ще направя изцяло тази от видеото, защото подправките ми се виждат интересни.

20250103_195705.jpg

img_1_1734983392466.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 6
Публикувано:

Имам си формичка за мъфини и ми се пробват различни мънички нещица в нея.

Вчера правих ябълкови розички: 

PXL_20250109_135951844.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.121ff49ce24897537c9915c742d2062b.jpg

PXL_20250109_1528348353.jpg.f9963a353ff0ecf98a26a1b36e22063b.jpg

PXL_20250109_162256490.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.8eb69be0681974e471b35b0922fed46b.jpg

https://foolproofliving.com/how-to-make-apple-roses/#wprm-recipe-video-container-15636

Мисля мини чийзкейкове и банички да са следващите, но ако някой е готов да споделя идеи, супер! 

Приоритетно обаче имаме 2 литра прекрасно прясно мляко и идвам да питам какво да правя с него - флан, крем карамел? @Роца

• Харесвам 13
  • Браво 11
Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

Приоритетно обаче имаме 2 литра прекрасно прясно мляко и идвам да питам какво да правя с него - флан, крем карамел? @Роца

Не съм Роца, но виж това: https://www.supichka.com/рецепта/106/кодрит-кадир

Отдавна му се каня, но не ми се занимава 🤣

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 35 минути , Lindt каза:

Имам си формичка за мъфини и ми се пробват различни мънички нещица в нея.

Вчера правих ябълкови розички: 

PXL_20250109_135951844.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.121ff49ce24897537c9915c742d2062b.jpg

PXL_20250109_1528348353.jpg.f9963a353ff0ecf98a26a1b36e22063b.jpg

PXL_20250109_162256490.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.8eb69be0681974e471b35b0922fed46b.jpg

https://foolproofliving.com/how-to-make-apple-roses/#wprm-recipe-video-container-15636

Мисля мини чийзкейкове и банички да са следващите, но ако някой е готов да споделя идеи, супер! 

Аз правя карамелена торта. Сгорявам захар в тавичка, изсипвам върху карамела сместа за крема. Отгоре поставям да плува тънък пандишпанов блат 2-3 см. максимум. Пека на водна баня. Като изстине, слагам в хладилника. Преди сервиране обръщам в тортена чиния.

Правят и с козунак или с кроасани, вместо блат, но аз не харесвам, че ми се смесват много вкусове.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 минути , Дани Магелани каза:

Аз правя карамелена торта. Сгорявам захар в тавичка, изсипвам върху карамела сместа за крема. Отгоре поставям да плува тънък пандишпанов блат 2-3 см. максимум. Пека на водна баня. Като изстине, слагам в хладилника. Преди сервиране обръщам в тортена чиния.

Правят и с козунак или с кроасани, вместо блат, но аз не харесвам, че ми се смесват много вкусове.

Май описа точно сладкиша от линка, на който наистина се каня от няколко години, но ми се струва твърде сложен 🤣 ако обаче ми каже някой, че всъщност е супер лесен и бърз, може да се пробвам 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.