Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , searus каза:

Май описа точно сладкиша от линка, на който наистина се каня от няколко години, но ми се струва твърде сложен 🤣 ако обаче ми каже някой, че всъщност е супер лесен и бърз, може да се пробвам 😉

Аз съм го правила, но нещо не ми се получи. Начупи ми се при обръщането, след това не се хареса от народа. Изхвърлих го половината. Но това беше преди доста време, тогава нямах толкова опит 🙂 По принцип на супичка рецептите са много добри 🙂 С този сайт се научих да правя десерти 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Имам си формичка за мъфини и ми се пробват различни мънички нещица в нея.

Вчера правих ябълкови розички: 

PXL_20250109_135951844.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.121ff49ce24897537c9915c742d2062b.jpg

PXL_20250109_1528348353.jpg.f9963a353ff0ecf98a26a1b36e22063b.jpg

PXL_20250109_162256490.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.8eb69be0681974e471b35b0922fed46b.jpg

https://foolproofliving.com/how-to-make-apple-roses/#wprm-recipe-video-container-15636

Мисля мини чийзкейкове и банички да са следващите, но ако някой е готов да споделя идеи, супер! 

Приоритетно обаче имаме 2 литра прекрасно прясно мляко и идвам да питам какво да правя с него - флан, крем карамел? @Роца

Имах удоволствието да ги тествам 😊, феноменални бяха👏👏👏
Да направиш пак😃

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 10 минути , searus каза:

Май описа точно сладкиша от линка, на който наистина се каня от няколко години, но ми се струва твърде сложен 🤣 ако обаче ми каже някой, че всъщност е супер лесен и бърз, може да се пробвам 😉

Супер лесно е ако си правила крем карамел. Само следиш водата в голямата тава да не заври, че става на шупли.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Имам си формичка за мъфини и ми се пробват различни мънички нещица в нея.

Мисля мини чийзкейкове и банички да са следващите, но ако някой е готов да споделя идеи, супер! 

Приоритетно обаче имаме 2 литра прекрасно прясно мляко и идвам да питам какво да правя с него - флан, крем карамел? @Роца

Да са ти честити!

Във формите можеш да правиш и мини омлети (примерно със зеленчуци), мини-пици, мини-кексчета...

За прясното мляко вече са ти дали идеи, но да добавя - нормандското мляко с ориз (teurgeule) - https://marmottesetchocolat.com/blog/2019/05/teurgoule-мляко-с-ориз-по-нормандски.html

Ако пък търсиш и нещо солено - можеш да го вложиш в гратен дофиноа (става и само с мляко, ако нямаш сметана https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/04/gratin-dauphinois-огретен-от-дофине.html),  бешамел за лазаня или за огретен от карфиол, правила съм и  свинско, печено в мляко (по тази рецепта - https://www.bonappetit.com/recipe/maiale-al-latte-milk-braised-pork?srsltid=AfmBOoqBlYR3iXMiPxSz3AKsfwQO57GzCb4qfAsHgxJtd3whyIX23RHZ)

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Приоритетно обаче имаме 2 литра прекрасно прясно мляко и идвам да питам какво да правя с него

Когато имам млечни продукти, които трябва бързо да оползотворя, ги готвя заедно с едно пиле: в една тенджера от йенско стъкло с капак, слагам прясно мляко, кисело мляко, синьо сирене, топено сирене, краве сирене- всякакви остатъци. Прибавям любими подправки и става чудно ястие. На фурна и в микровълнова съм го правила.

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:

Изобщо не е сложен. Кодрит кадир е това. Става прекрасен. От един форум си бях намерила рецептата стъпка по стъпка и нея правя. В кексова форма. Това е моя:

318104_10150739779636647_629801646_9578410_277376789_n.jpeg

А това е рецептата:

received_553451016700381.jpeg

• Харесвам 12
  • Браво 5
Дани Магелани
Публикувано:
преди 14 часа, aleksandrina каза:

Изобщо не е сложен. Кодрит кадир е това. Става прекрасен. От един форум си бях намерила рецептата стъпка по стъпка и нея правя. В кексова форма. Това е моя:

318104_10150739779636647_629801646_9578410_277376789_n.jpeg

А това е рецептата:

received_553451016700381.jpeg

Чудесна идея за кексовата форма!

Публикувано:

В събота имах време и продължих квасените си опити, този път с 50% пълнозърнесто брашно. Станаха два хляба, като експериментирах с втасване на топло и в хладилник, този е по добрият, който седя на студено.

На другия ден се сетих, че приятели ми бяха пращали една странна рецепта с тиква, а аз имах една останала след тиквения пай. Много е интересна. Слага се чесън, джинджифил, къри, портокалов сок и кокосово мляко, а гарнитурата от сотирани гъби чудесно балансират сладостта на супата. Хлябът също добре се върза. Можеше още вода да сложа, че малко на бебешко пюре бие. Рецептата е от това видео, дамите да не се разсейват много от младежа 😄 https://www.facebook.com/share/r/1E9kthp6fr/ Качвам и преведената рецепта, като при пюрирането се слага водата.

Последната снимка е от един сандвич с мортадела, проволоне, моцарела, горчица и малко масло. Тук може да видите как става. https://www.facebook.com/share/r/19GKc1Nd6D/ Тя го прави с пушена скаморца, но пише, че се прави с проволоне, а и според мен пушенето щеше да превземе всичко. При мен малко стана гаф, сиренето се стопи прекалено бързо като го обърнах, а после докато го обърна отново отгоре, стана малко мазало... Та в последния момент допълних с моцарелата, което добре балансира соленият вкус на всичко останало.

20250112_130917.jpg

20250112_222043.jpg

20250113_222917.jpg

IMG-e18c9da3aec4a9e6ec0baf2578724b72-V.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 8
Публикувано:

При последното ми ходене до корейско-японския супермаркет в Големия Град (щото в наше село такива екстри нямаме), си взех едно "бяло" кимчи - технологията му е същата като на червеното, но няма лют червен пипер. Та в събота го пробвах, и му "приших балтон" - бибимбап и корейска супа с яйца (gyeran-guk). Соджуто е по подразбиране 🤣

И от по-рано през седмицата - tiramisu overnight oats - овесени ядки, накиснати в мляко с кафе, с кисело мляко и ванилия, но рецептата има нужда от доизкусуряване

20250111_124549.jpg

20250107_081048.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 7
Публикувано:
преди 10 часа, horus92 каза:

....

На другия ден се сетих, че приятели ми бяха пращали една странна рецепта с тиква, ...

20250112_130917.jpg

20250112_222043.jpg

20250113_222917.jpg

IMG-e18c9da3aec4a9e6ec0baf2578724b72-V.jpg

Еха, ... какви приятели имаш ... да ти завиди човек.:wink:

:biggrin:

• Смея се 8
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз понеже не си падам по готвенето затова мога да ви предложа да си изберете малко готварски книги като подарък от мен.

Пишете като коментар на поста за да се знае кой кои ще вземе.

20250128_111825.jpg.c07e19727987fb7781dca46845da6e54.jpg

• Харесвам 1
  • Браво 4
Публикувано:

"Изкуството на френската кухня"  на Джулия Чайлд е класика. Имаше и филм "Джули и Джулия", както и сериал "Джулия" по HBO за Джулия Чайлд, който на мен много ми хареса. Джулия е била много интересна и колоритна личност. Книгата я имам в електронен вариант, но макар и всички рецепти да са много сполучливи, рядко готвя по тях. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , Бръмбар каза:

Книгата я имам в електронен вариант

Не би ли я споделила с нас? Кой не се радва на сполучливи рецепти :sun_bespectacled:

Публикувано:

Книгата на Джулия Чайлд е супер, има много добри класики, но за мен е много дразнещо всичко да е в чаши, лъжици и т.н. да не говорим, че много често има базова рецепта и в някоя друга ти казва, ползвай 2 чаши от базовата, а тя е за 3 чаши финален продукт. И е едно безкрайно пресмятане.  Всъщност аз имам английския вариант в два тома, но мисля, че съм преглеждал българския и пак всичко беше в обем.

Нещо от мен. Някакъв опит за фокача с квас, пак не уцелих втасването, но много вкусна с домати, лук, розмарин, чесън и зехтин. Май и тавата ми дойде малка.

20250129_214818.jpg

20250129_221402.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 8
Публикувано:

Аз все си мисля, че когато в една рецепта всички съставки са в чаши и лъжици, то като ползваш едни и същи е въпрос на пропорции, не толкова на грамаж и се получава. Едно време всички рецепти по тефтерите бяха така и все пак се получаваше това, което и днес се възпроизвежда🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Книгата на Джулия Чайлд вероятно е с мерителни чаши, защото е била предназначена да популяризира френската кухня в Щатите, а там мерките по системата СИ не важат 😁. Да не говорим за другите разлики. За времето си, книгата е била огромен труд. Преди години четох една биография на Джулия Чайлд (наистина много колоритна личност е била) и там в един момент разказваха каква битка е била, докато успеят да нагодят рецептата за най-обикновени франзели. Оказало се, че в Щатите и Франция обикновеното брашно за домакински цели е от различни сортове пшеница, с различно белтъчно и пепелно съдържание, освен това в американското май имало и някакви добавки. Та, ако се направи френската рецепта с американски продукти, резултатът е бил абсолютно различен и с нищо ненаподобяващ френския първообраз. Та в продължение на месеци са нагаждали франзелите към съставките. 

Аз май също я имам в електронен вариант, ама не помня да съм готвила по нея 😀.

Да не е празен пост само с акъл 😂 - по случай лунната Нова година, тази седмица сме на азиатска кухня : корейска супа с говеждо, яйце и оризови пръчици, която се сервира на празника (tteokguk), корейска яхния с пиле, оризови пръчици и сладки картофи (dak galbi) и едно бързо и мързеливо японско къри.  

20250126_192835.jpg

20250128_125506.jpg

20250128_213032.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:
5 hours ago, Роца said:

Книгата на Джулия Чайлд вероятно е с мерителни чаши, защото е била предназначена да популяризира френската кухня в Щатите,

Точно така. Рецептите в САЩ са в чаши и лъжички, като говорим за мерителни чаши и лъжици, тоест, всичко е с определен грамаж, а не “аз винаги използвам чаша от сервиза на мама”:) На мен ми е изключително трудно да следвам рецепти на български, и сигурно не само на мен, защото в коментарите винаги го има въпроса: “А пакетчето мая от колко грама е?”.

Изключително са лесни американските рецепти за изпълнение, колкото и странно да звучи например “две супени лъжици или половин чаша ситно нарязан магданоз”, пред това, с което сме свикнали: “връзка ситно нарязан магданоз”. Защото тя връзката много зависи и кой я е връзвал:) Сигурно защото, както вече казах, под чаша и лъжица винаги се има предвид мерителна, а не едно към гьотере. 

Особено като прочета някъде рецепта с “кофичка кисело мляко” и директно я изтривам. Това ме побърква. 

Публикувано:
преди 9 часа, Anna Kalinovska каза:

Не би ли я споделила с нас? Кой не се радва на сполучливи рецепти :sun_bespectacled:

Разбира се, мога да я споделя, но в момента не съм в България и вкъщи и не ми е под ръка. Като се върна мога да я видя как да я кача. Книгата е на английски. 

Публикувано:

В кухнята си имам и кантарче, и мерителни чаши/лъжички точно заради двойната мерителна система, но човек се научава да преценя с времето и опита или както казват: "готвя на око".

Най-трудното е с тестените рецепти. Там като видя "брашно, колкото поеме" и директно подминавам. Точно заради различния вид брашно по света. Колко материал е заминал в кофата, докато разбера колко точно меко е мекото на ухото. 😂 

• Смея се 9
Публикувано:

Аз с малко проклятия под носа си се справям с конвентирането, но когато не ми напишат размера на формичката за печене и позеленявам. Последно прерових 50 рецепти за тесто докато си намеря количествата за моята форма за тарт, разбърках всичко и тогава видях, че ще си оставям половината тесто за друг път в камерата.... Естествено с различна формичка се пече по-дълго, пука се, тече плънка, ако нещо си прецакал в изчисленията... 

Но всичко това са леки кахъри спрямо драмата с броенето ни на калории през последните 3 седмици и опитите ми да си представя колко тежи порцията ми от печената патица примерно или да възприема, че има 800 калории в леката ми салатка с бурата, огретена или сиренето по шопски. 

Иначе се придържам към препоръките ако не сме сигурни дали ни е достатъчно полезно менюто, да добавя повече цветове: 

PXL_20250129_111632823.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.153200ab281d38b743f0e97737212573.jpg

PXL_20250123_085610431.PORTRAIT2.jpg.b6f87c6193bca818c49d64566e35211d.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 5
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Lindt, Ако е важно броенето на калории, има едни модерни кантарчета, които го правят вместо теб:

https://www.amazon.de/-/en/RENPHO-Professional-Household-Function-Accurate/dp/B0817LMPDX/ref=sr_1_38?crid=584GZOMUBF79&dib=eyJ2IjoiMSJ9.ChQ2_M3FAFYPw-m88bdbTAmBJoXAN5cAX2ZupeUVljjzaIgRcck-dT2gA72fyT20AuyJUPyhRFIqPq2pTQQlgLEfnvLhzZ79o3lx2K8-sYrPaf9AdttDzpDAtrHg4avRyS_ysn25dcbUAfN9KwTkvifM7Bcg09SwPlWtDo6-9mLY9omoi8T_ov7Y-Yyyvqk7T_0jOOJlt3e1WNUr5Sra9soXKgfRqxa1DsUjepE16LpCCDiL2NKGNecAcvoCVZFwo5VTRAb5_SLTdJCJvxBQNqDLlH8-YT2-aZ9Xg7DRUu_eO9wFFkSfNw_1Zkewytkv37eE11Io9FnJYtBNYYwX7V2sj9JsA5oGWT1WBn63mS74XhAToNuGkWbSVS86bA-bXm8HtI363IIqs6Sgw0DEOGxetVnqImjCaU7SX1CUUD7E_5_6iI6URwDURsR_wm4P.NfD36KtrLvHc5SjEzGlie1b8dCblmWCgBLY4LZYHAwo&dib_tag=se&keywords=kitchen%2Bscale&qid=1738221409&sprefix=kitchen%2Bscal%2Caps%2C120&sr=8-38&th=1

Има различни брандове, това е само за пример.

Иначе проблемът с размера на тавите е много голям, но гледам в последно време и това вече го пишат по рецептите. Но в общи линии, при тестените рецепти е проба-грешка.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 19 минути , Lindt каза:

Аз с малко проклятия под носа си се справям с конвентирането, но когато не ми напишат размера на формичката за печене и позеленявам. Последно прерових 50 рецепти за тесто докато си намеря количествата за моята форма за тарт, разбърках всичко и тогава видях, че ще си оставям половината тесто за друг път в камерата.... Естествено с различна формичка се пече по-дълго, пука се, тече плънка, ако нещо си прецакал в изчисленията... 

Но всичко това са леки кахъри спрямо драмата с броенето ни на калории през последните 3 седмици и опитите ми да си представя колко тежи порцията ми от печената патица примерно или да възприема, че има 800 калории в леката ми салатка с бурата, огретена или сиренето по шопски. 

Иначе се придържам към препоръките ако не сме сигурни дали ни е достатъчно полезно менюто, да добавя повече цветове: 

PXL_20250129_111632823.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.153200ab281d38b743f0e97737212573.jpg

След задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства и имайки предвид изявите ти в тази тема, мога ли да си позволя да към март тази година да ти викам Lindor, а не @Lindt :wink:

:biggrin:

• Смея се 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.