Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 минути , ven62 каза:

След задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства и имайки предвид изявите ти в тази тема, мога ли да си позволя да към март тази година да ти викам Lindor, а не @Lindt :wink:

:biggrin:

Е, точно след подобна догадка, че с тези темпове през март ще тежа 80+ кг ме накараха спешно да се заема с математика и диета по никое време в живота си :mda: 

преди 12 минути , DaBo каза:

@Lindt, Ако е важно броенето на калории, има едни модерни кантарчета, които го правят вместо теб:

https://www.amazon.de/-/en/RENPHO-Professional-Household-Function-Accurate/dp/B0817LMPDX/ref=sr_1_38?crid=584GZOMUBF79&dib=eyJ2IjoiMSJ9.ChQ2_M3FAFYPw-m88bdbTAmBJoXAN5cAX2ZupeUVljjzaIgRcck-dT2gA72fyT20AuyJUPyhRFIqPq2pTQQlgLEfnvLhzZ79o3lx2K8-sYrPaf9AdttDzpDAtrHg4avRyS_ysn25dcbUAfN9KwTkvifM7Bcg09SwPlWtDo6-9mLY9omoi8T_ov7Y-Yyyvqk7T_0jOOJlt3e1WNUr5Sra9soXKgfRqxa1DsUjepE16LpCCDiL2NKGNecAcvoCVZFwo5VTRAb5_SLTdJCJvxBQNqDLlH8-YT2-aZ9Xg7DRUu_eO9wFFkSfNw_1Zkewytkv37eE11Io9FnJYtBNYYwX7V2sj9JsA5oGWT1WBn63mS74XhAToNuGkWbSVS86bA-bXm8HtI363IIqs6Sgw0DEOGxetVnqImjCaU7SX1CUUD7E_5_6iI6URwDURsR_wm4P.NfD36KtrLvHc5SjEzGlie1b8dCblmWCgBLY4LZYHAwo&dib_tag=se&keywords=kitchen%2Bscale&qid=1738221409&sprefix=kitchen%2Bscal%2Caps%2C120&sr=8-38&th=1

Има различни брандове, това е само за пример.

Иначе проблемът с размера на тавите е много голям, но гледам в последно време и това вече го пишат по рецептите. Но в общи линии, при тестените рецепти е проба-грешка.

@DaBo, благодаря, справяме се засега с кухненската везна и много гугълване като допълнение към приложението. А се надявам като родя да се свърши със смятането. Но е полезно да научим, че чиниите от един комплект тежат различно, а пристрастеността ни към млечни продукти и ядки си има своето отражение. 

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 47 минути , Lindt каза:

@DaBo, благодаря, справяме се засега с кухненската везна и много гугълване като допълнение към приложението. А се надявам като родя да се свърши със смятането. Но е полезно да научим, че чиниите от един комплект тежат различно, а пристрастеността ни към млечни продукти и ядки си има своето отражение. 

Пожелавам ти всичко да мине по мед и масло! 🤗 😘

Аз по принцип също трябва да броя калории и затова се замислям за такова кантарче, но имаме вече толкова джаджи, а апартаментът не е Версай... 😜

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Е, точно след подобна догадка, че с тези темпове през март ще тежа 80+ кг ме накараха спешно да се заема с математика и диета по никое време в живота си :mda: 

Хей, какво ти пука +-5/10 кг. Другото е на светлинни години по-важно.

image.jpeg.45abcaa074619728ecd65ab6ffbcaa12.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Аз с малко проклятия под носа си се справям с конвентирането, но когато не ми напишат размера на формичката за печене и позеленявам. Последно прерових 50 рецепти за тесто докато си намеря количествата за моята форма за тарт, разбърках всичко и тогава видях, че ще си оставям половината тесто за друг път в камерата.... Естествено с различна формичка се пече по-дълго, пука се, тече плънка, ако нещо си прецакал в изчисленията... 

Но всичко това са леки кахъри спрямо драмата с броенето ни на калории през последните 3 седмици и опитите ми да си представя колко тежи порцията ми от печената патица примерно или да възприема, че има 800 калории в леката ми салатка с бурата, огретена или сиренето по шопски. 

Иначе се придържам към препоръките ако не сме сигурни дали ни е достатъчно полезно менюто, да добавя повече цветове: 

PXL_20250129_111632823.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.153200ab281d38b743f0e97737212573.jpg

PXL_20250123_085610431.PORTRAIT2.jpg.b6f87c6193bca818c49d64566e35211d.jpg

Аз не бих имал нищо против ако ги пишеш и тук калориите под снимките, така и така вече си ги преброила.

Че и аз, поел по пътя на още по-голямото съвършенство, гледам да си броя моите и ще е много полезно.

• Смея се 7
Публикувано:
преди 12 часа, chandni каза:

Никога не съм броила калории. 

Аз просто си броя всичко: калории, приятели, неприятели, лайкове, обиди ...

Само дните не броя, защото знам, че има отделна книга и не искам да се дублирам.

• Смея се 1
Публикувано:

Аз използвах приложение на телефона, Carb Manager. Ползвах го за броене на мазнини, протеини, въглехидрати, но изчислява и калориите в края. Можеш да задаваш дългосрочна цел отслабване/качване, спрямо която ти дава препоръчителна доза калории на ядене или на ден. В даден момент научаваш кое каква стойност носи и можеш да променяш грамажите на храните спрямо предните дни. Често можеш да сканираш баркодовете на пакетирани храни (напр. кисело мляко, масло) за уж по-лесно смятане.

Screenshot_20250201-065725.png.ece45d20480220f911518f005183da9e.png

Screenshot_20250201-070633.png.49be4f95c204569da6c0751c00beb4ec.png

Ползвах безплатната версия, напълно достатъчна ми беше. В платената има и някакви рецепти с пресметнати ястия от други хора, но се намират свободно в гугъл с търсене името на рецептата + carb manager 😁.

Screenshot_20250201-065617.png.5112de010e2af5f0a0c79573dfa0c8af.png

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Бях забравила колко обичам клафути. И защо предишното ми нелакомо аз го е правило често. Та то е почти изцяло мляко, плодове и яйца, рецепта без задължителните в повечето десерти 2 чаши сметана, 3 чаши масло, тесто.

Получи се доста добре със замразените вишни и домашното мляко, дето се мотаят из къщи и порцийката ми е под 200 калории 😄

https://marmottesetchocolat.com/blog/2014/06/clafoutis.html

PXL_20250201_090012781.PORTRAIT2.jpg.2704ba69307fdf051737b03dfbe7cae2.jpg

PXL_20250201_085643309.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.58949e97508618837e0bf73144ce40a5.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 7
Публикувано:
преди 21 минути , antea каза:

имам известно количество замразени малинки, дали би се получило клафути с тях? :smile:

Да, само че няма да се казва "клафути", а "флонярд" (flaugnarde), тъй като клафутито е запазена марка за черешите 😂.

За да не е само празен пост, една "бяла" телешка яхния (blanquette de veau):

20250119_132036[1].jpg

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 17 минути , Роца каза:

Пак "флонярд😂. Клафути по принцип е само с череши. Всичко останало е флонярд.

Аз май ще направя флонярд с помело, че след като отпразнувахме китайската нова година с него, имам поне още 2 чаши. Само се чудя какво да му добавя за малко характер, цитрусови корички, канела, кардамон, бадемов ликьор..?

А с какво сирене може да правим soufflé au fromage? Че този грюер сякаш е единственото сирене на света като американците имат претенции, че е тяхно.  

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако помелото е много сочно, може би няма да е добра идея да го слагаш в сладкиш, че да не разкашка тестото. Но ако няма много сок, може и да стане.

Не мисля, че канелата и бадемовия ликьор биха се вързали, повече ми се чини, че ще си върви с нещо по-свежо, тип цитрусова кора или кардамон, анасон.

Суфле със сирене става най-добре със сирена с твърда консистенция - грюер, ементал, комте, mont d'or, чедър, пармезан, пекорино... но не знам кои от тях се намират лесно на пазара. Иначе може да пробваш и с кашкавал 😄

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

На мен цитрусите не ми се връзват много с подобни яйчено-млечни смеси. Да не говорим, че киселините от цитрусите пресичат млякото по принцип, но да кажем, че тук няма да се меси сок с мляко. Помелото според мен си е супер добро да си го хапва човек така.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , Роца каза:

Ако помелото е много сочно, може би няма да е добра идея да го слагаш в сладкиш, че да не казкашка тестото. Но ако няма много сок, може и да стане.

Не мисля, че канелата и бадемовия ликьор биха се вързали, повече ми се чини, че ще си върви с нещо по-свежо, тип цитрусова кора или кардамон, анасон.

Суфле със сирене става най-добре със сирена с твърда консистенция - грюер, ементал, комте, mont d'or, чедър, пармезан, пекорино... но не знам кои от тях се намират лесно на пазара. Иначе може да пробваш и с кашкавал 😄

Не ни се падна никак сочно помело. Затова и ми омръзна, обелих и изядохме 600 грама днес. 

Кардамон или анасон е добра идея. Ще си помисля до вторник. Правила съм някога и ми хареса с червен портокал, но какво още съм сложила вътре, не си спомням. 

Мерси за сирената. Имаме 3-4 зрели хубави сирена в хладилника, не са френски, но ще свършат работа.

Много съм доволна от салатата ни с халуми и печена тиква, пак ще си направя 🙂

PXL_20250202_104038258.PORTRAIT.ORIGINAL2.jpg.86b5a7da4247cbdf15b4f7d941559462.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Може ли месещите, точещи и готвещи дами в темата (е, сигурно можех и без полови ограничения) да ми споделят на какъв вид плот извършват тези дейности: камък, дърво, изкуствен материал? И дали са доволни или биха си го сменили 🙂

Публикувано:

Мъжът ми меси върху нещо като гумирана постелка, поставена върху кухненския плот. Винаги всичко тестено му се е получавало чудесно. Че плота има ли значение от какъв материал е, не е ли важна техниката на месене? 🤔

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , Lindt каза:

Може ли месещите, точещи и готвещи дами в темата (е, сигурно можех и без полови ограничения) да ми споделят на какъв вид плот извършват тези дейности: камък, дърво, изкуствен материал? И дали са доволни или биха си го сменили 🙂

Ние на дърво и после почистваме. То понеже е една маса в кухнята, която ползваме като помощна или за закуска и от време на време така или иначе я минавам с малко олио, за да се запази дървото, не и пречи.

• Благодаря 1
Публикувано:

Направо на работния плот на кухнята, не мисля че има значение, важно е как месиш, за да развиеш глутена. Ако има грапавини, ще захваща повече и ще се чисти по-трудно, но работните плотове генерално са достатъчно гладки.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , chandni каза:

Мъжът ми меси върху нещо като гумирана постелка, поставена върху кухненския плот. Винаги всичко тестено му се е получавало чудесно. Че плота има ли значение от какъв материал е, не е ли важна техниката на месене? 🤔

Ами ... може и да е от техниката и претенциите. Но има порести и непорести повърхности, лесни за обезмасляване, нетърпящи сериозно третиране, по-залепващи или супер готини за работа. 

Аз имам една гумирана постелка, която после мразя да мия и суша и като падне от мястото, на което съм я простряла, й съскам 😄 И дървената маса почиствам трудно, а и нещо мазно не бих месила директно на нея, и изкуственият плот все ми се вижда мръсен след тесто. 

Публикувано:
52 minutes ago, Lindt said:

Ами ... може и да е от техниката и претенциите. Но има порести и непорести повърхности, лесни за обезмасляване, нетърпящи сериозно третиране, по-залепващи или супер готини за работа. 

Аз имам една гумирана постелка, която после мразя да мия и суша и като падне от мястото, на което съм я простряла, й съскам 😄 И дървената маса почиствам трудно, а и нещо мазно не бих месила директно на нея, и изкуственият плот все ми се вижда мръсен след тесто. 

Вземи си шпатула за тесто, с нея супер лесно се стърже всичко залепнало по плота, след това само с гъбата и всичко е точно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз в контекста на всички теми, мисля, че сега се избира материал за бъдещия плот...

Аз не съм специалист, ама в нас е гранитогрес и няма оплаквания с месенето. Лесно се чисти. Има и плот от МДФ, който трябва да се сетя да го завинтя по-здрави за стената, че не е съвсем ок, той също става за тия работи.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.