Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

В редките случаи, когато меся, го правя или в една огромна керамична купа, която се пазя специално за целта, или направо на работния плот в кухнята (дървен е... или по-точно - псевдодървен, от пресована дървесина  😁)

  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, В редките случаи, когато меся - според зависи от обема на това, което меся 🙂 

или в купа, или върху една голяма дървена дъска, в краен случай, върху една най-обикновена мушама, за да не си цапам плота на масата в кухнята 🙂 (пък и после лесно я мия). 

Не съм забелязала да има разлика в крайния резултат, или поне разликата не смятам че се дължи на повърхността върху която меся, а на настроението ми, съставките, рецептата, .... и още вероятно поне 100 причини мога да намеря 🙂 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 43 минути , neuromancer каза:

Аз в контекста на всички теми, мисля, че сега се избира материал за бъдещия плот...

Аз не съм специалист, ама в нас е гранитогрес и няма оплаквания с месенето. Лесно се чисти. Има и плот от МДФ, който трябва да се сетя да го завинтя по-здрави за стената, че не е съвсем ок, той също става за тия работи.

Мда, за бъдещия си плот си мисля и то за остров или ще мина и с маса за изнесена работна повърхност.

И май не ми е зa месенето, а за останали в паметта ми дразнещи спомени от разточване и отлепяне на разни бисквити, кифлички и курабийки. При мама тези неща се правят на гранит или стъкло, а и направо се реже, и в настоящото вкъщи едно, че уж все внимавам и пак ми е изгорен плотът, второ просто не ми е удобно и искам следващия път да ми е приятно.  

Публикувано:
преди 12 минути , Lindt каза:

Мда, за бъдещия си плот си мисля и то за остров или ще мина и с маса за изнесена работна повърхност.

И май не ми е зa месенето, а за останали в паметта ми дразнещи спомени от разточване и отлепяне на разни бисквити, кифлички и курабийки. При мама тези неща се правят на гранит или стъкло, а и направо се реже, и в настоящото вкъщи едно, че уж все внимавам и пак ми е изгорен плотът, второ просто не ми е удобно и искам следващия път да ми е приятно.  

А, за изгарянето - винаги дъска. Няколко имаме вкъщи и винаги топли неща се слагат на тях.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Не помня откога не съм месила... Но всъщност не меся на ръка. Месенето се извършва от планетарен миксер. 😉 Аз само наблюдавам процеса и корегирам желаната мекота на тестото. 😜 Иначе оформянето съм го правила върху всякакъв вид плот, като най-чисто е върху силиконовите подложки.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , ivailo_radev каза:

Това нещо като SpaceX Dragon ли е? 😄

😂

Не точно, ето това е моят:

 

Спойлер

Кънчо, както галено му казвам.

 

KMM060.jpg.43fdacc5949dac362f46919cf0a8ec7c.jpg

 

Имам и разни други приставки към него и съм супер доволна.

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Това нещо като SpaceX Dragon ли е? 😄

Не те интересува като какво е. Каквото и да е - важното е жена ти да не си го пожелае.:wink:

  • Браво 1
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Не те интересува като какво е. Каквото и да е - важното е жена ти да не си го пожелае.:wink:

А не, ние експлоатираме детето за месене на тесто. И за много други неща де.

  • Смея се 7
Публикувано:
преди 20 часа, Lindt каза:

Може ли месещите, точещи и готвещи дами в темата (е, сигурно можех и без полови ограничения) да ми споделят на какъв вид плот извършват тези дейности: камък, дърво, изкуствен материал? И дали са доволни или биха си го сменили 🙂

В последните 2 години съм с кухненски мат /dough mat/, сууупер ми е удобно. Лесно се поддържа и съхранява /на руло/.

 

Silicone Pastry Mat Extra Thick Non-Stick Baking Mat, 28" x 20" Rolling  Dough with Measurements Non-Slip Silicone Mat, Kneading Mat, Counter Mat,  ...

 

Снимката е от нета. Има с различни размери и дебелина. Аз си купих по-големичък, а и не е от "лигавите" с консистенция на балон. По-скоро като силиконова мушама да кажем.

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, jul каза:

В последните 2 години съм с кухненски мат /dough mat/, сууупер ми е удобно. Лесно се поддържа и съхранява /на руло/.

И аз такава подложка имах предвид. Нашата е бяла.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Много неприятно ни изненадват в обедните часове със спиране на водата по 2-3 пъти седмично. Та след като ми провалиха плановете за ризото или поне салата, повторих една пробвана през седмицата рецепта.

Предния път добавих сирене и се получи една локва в тиган, този път с кашкавала на конци ястието ставаше за сипване в плитка чиния 🙂 

 

https://inthebeniskitchen.com/2025/02/09/млечен-спанак-с-яйца/

 

Ползвам тази рецепта, но с двойно количество яйца и сирене, че трябват протеини. 

https://inthebeniskitchen.com/2025/02/09/млечен-спанак-с-яйца/

PXL_20250214_104736395.PORTRAIT.ORIGINAL~2.jpg

 

PXL_20250214_110353760.PORTRAIT.ORIGINAL~2.jpg

 

PXL_20250214_111407141.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Тази сутрин ранобудна... получих вдъхновение да правя катми. С мая. Не бях правила повече от 15 години. Затова, микродоза 😂

 

Резултат (със сладко от сини сливи):

 

 

20250216_095752.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:

Тази седмица спонтанно взех един спанак и после се чудех какво да го правя и стана на огретен фритата, че имах и разни други неща за чистене от хладилника. Нарязани и леко сварен картофи, сотиран спанак с лук и масло, сирене, пресен розмарин, пак картофи, заляти с мляко и яйца, отгоре чери домати и моцарела.

Друг ден реших да оползотворя остатъчния си квас с нещо като американски палачинки. Стават страхотни. Аз ги ям по отделно обаче малко като катми и то със сирене/крем сирене, домат и шарена сол. 😄 На който съм предложил такава, остава очарован. Лютеница и сирене пак е супер. Само последната е сладка за десерт с фъстъчено масло и сладко от смокини.

20250211_092315.jpg

20250214_204819.jpg

20250214_210636.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

@horus92, на една вълна сме 😂. Аз вчера взех спанак за фритата, ама моята ще е с лук, гъби и сирене (освен спанака).

 

Тази седмица правих пирамида кимбап и едни шотландски шортбред-чета:

 

20250211_192421.jpg

 

20250205_163929.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:

Едни хлебчета с моцарела спретнах днес. Не трябва да си оставам вкъщи, защото все нещо меся и всички са доволни и недоволни едновременно. 😃

 

20250218_171810.jpg

 

20250218_171249.jpg

 

20250218_151540.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Публикувано:

И аз като @Lindt трябва да ям протеини (по други причини) и вече съм в задънена улица. Месо не ям, риба и морски повече от три пъти седмично тук ще ми е самонасилие, основно карам на извара, скир и някое яйце.

 

Да се похваля, че най-накрая постигнах приличен за вкусовите ми рецептори резултат с тофу на фурна, залято със смес на око от терияки, соев сос, оризово олио и мед. Правех и предварително мариновано на тиган със сусам, но това по-добре стана. Със зелена салата ми върви чудесно.

 

20250226_133811.jpg.c1936b91de5faa91f1bce9ff08696511.jpg

 

В Тайланд ядох невероятно къри с тофу, обаче там самото тофу беше друго и много вкусно, тук купувам от лидл, че при нас на село няма много варианти.

От лидл си купих и течни белтъци по 500 мл. Някой има ли идея дали ще се получат целувки с еритрол вместо захар? 😃

Ако имате и други идеи за ястия с тофу или с белтъци без много брашно, приемам. Тъжни омлети с белтъци знам да правя и отпреди. 😀 

  • Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 22 минути , Argentique каза:

И аз като @Lindt трябва да ям протеини (по други причини) и вече съм в задънена улица. Месо не ям, риба и морски повече от три пъти седмично тук ще ми е самонасилие, основно карам на извара, скир и някое яйце.

 

Да се похваля, че най-накрая постигнах приличен за вкусовите ми рецептори резултат с тофу на фурна, залято със смес на око от терияки, соев сос, оризово олио и мед. Правех и предварително мариновано на тиган със сусам, но това по-добре стана. Със зелена салата ми върви чудесно.

 

20250226_133811.jpg.c1936b91de5faa91f1bce9ff08696511.jpg

 

В Тайланд ядох невероятно къри с тофу, обаче там самото тофу беше друго и много вкусно, тук купувам от лидл, че при нас на село няма много варианти.

От лидл си купих и течни белтъци по 500 мл. Някой има ли идея дали ще се получат целувки с еритрол вместо захар? 😃

Ако имате и други идеи за ястия с тофу или с белтъци без много брашно, приемам. Тъжни омлети с белтъци знам да правя и отпреди. 😀 

Навремето, май преди 16 години, съм пробвала целувки с подсладител и станаха на дъвка. Но не помня с какъв е било. Опитвах се да спазвам в знак на солидарност онази диета на Дюкан и ми беше по-лесно изобщо да не ям.

 

Освен спанакът с яйца, който вече си е част от седмичното меню, често правя и огретен с броколи,

мариновам яйца, запичам халуми/ меки сирена, слагам бобени продукти в салатата. 

В граха има също прилична доза протеин, без да натоварва стомаха, поне моя. 

Но това, ако не бягаш от мазнините също, че тогава протеиновите диети започват много повече да приличат на мъчение, отколкото на хранене.

 

Ей този кейк ми се вижда сравнително диетичен и ако не ме мързеше, щях да го направя 🙂

 

https://www.cookist.com/bain-marie-fluffy-yogurt-lemon-cake-delicious-and-easy-to-make/

  

Може да потърсиш и някой сладкиш с извара, има сладкарска в Лидл и сигурно ще осигури протеини.

 

И шоколадовият протеин от Декатлон също помага 🙂 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 26 минути , Lindt каза:

Освен спанакът с яйца, който вече си е част от седмичното меню, често правя и огретен с броколи,

мариновам яйца, запичам халуми/ меки сирена, слагам бобени продукти в салатата. 

Тия неща си ги правя редовно. Най-лесната ми вечеря е зелена салата с нахут, авокадо и някаква добавка - тофу/семена/малко сирене или кашкавал/риба тон.
Искам да огранича максимално млечните мазнини, защото очевидно те са причина за снагата ми.
В Тайланд няма млечни - ядохме пакетирани боклуци от супермаркета (сандвичи със захар в хляба и пандишпанени кексчета, дето тук не поглеждам), плодове на корем, бира всеки ден, уиски изпихме две бутилки за 12 дни, местна кухня, която след третия ден се наложи да огранича до ориз/нудъли със зеленчуци и силно пържени зеленчуци и риба, защото след всяка вечеря с морски дарове (гриловани калмари и скариди, том ям и други с лека обработка) започнах да се покривам с червени кръгчета 😄, а досега хранителна алергия не бях имала. Ориз дълго няма да поглеждам.... 😄 И на цялото това юнашко ядене на вредни храни и пиене дънките ми на прибиране станаха леко по-широки и още са. 

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 минути , Argentique каза:

И на цялото това юнашко ядене на вредни храни и пиене дънките ми на прибиране станаха леко по-широки и още са. 

Де тоя късмет всекиму, в очакване на лятото. 

 

  • Харесвам 4
  • Смея се 4
Публикувано:

За протеините:

Аз съм открила чудесна паста (фузили) от нахут на био щанда в Кауфланд. Пробвала съм различни марки (в Лидл пускат в седмицата на веган храните) - тази ми е най-вкусна и изненадващо е с приятна за джоба цена. Варя я с 2-3 минути повече от описаното на пакета, най-добре директно в соса.

Има разни видове пасти и от леща, и от грах - напр. в DM, обикновено и по другите магазини, които имат рафтове за диетични/диабетични храни. 

 

Целувки с еритритол не стават хубави за моя вкус заради охлаждащия вкус на подсладителя. Дори съм пробвала да правя френски макарони с подсладител, подсладителят няма свойство да се разтваря в белтъка като захарта и пак не беше успешно. Важно е също еритритолът да е на смлян на прах за такива десерти.

Правила съм само веднъж руло от белтъка с подсладител, вътре с лимонов крем от жълтъците.

 

Една примерна рецепта:

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:

Като отворих дума за нахута като средство за набавяне на протеин, правила съм и тази лесна нахутена питка:

 

https://know-how-to-cook.com/bezglutenova-sodena-pitka-bez-mesene/

 

На мен много ми допада на вкус, но другите в домакинството ѝ се мръщят, нахутеното брашно има силен вкус. Купувам брашното от Фантастико за дребни левчета, мисля че Dragon Superfoods имат също в други вериги.

 

Всъщност в показания сайт може още идеи с нахут, грах, леща да се намерят.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Момичета, върнете се назад в тази тема. Алекс (Alexandra) непрекъснато публикуваше нейни вариации на различни рецепти, с преобладаване на протеините и минимум подсладители. 

Вероятно ще намерите по нещо за себе си от нейните творения. 

  • Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.